De dragul copilului, pune jos acel smartphone - iată de ce contează așa de mult

De dragul copilului, pune jos acel smartphone, iata de ce

De dragul copilului, pune jos acel smartphone, iata de ce

  • Crezi ca numai adolescentii isi petrec prea mult cu nasul in smartfon? Ei bine, nu numai copiii sunt cei care petrec prea mult timp în faţa ecranelor.


    Părinții sunt adesea la fel de vinovați, pentru că petrec prea mult timp verificându-şi smartphon-ul şi e-mail-urile, iar consecințele pentru copiii lor pot fi îngrijorătoare.

- veți citi:
Părinții acordă o mare mare atenție telefoanelor, nu copiilor (cum ar fi normal)
Copiii sunt lipsiți de repere importante ale dezvoltării
Dragi părinti, lăsați smarphone-urile deoparte - iată 5 motive serioase 

Arunca o privire in jurul tau. Fie ca esti intr-un parc, restaurant, pe o plaja, intr-un aeroport sau gara... Majoritatea oamenilor stau cu nasul in smartfon. Ce exemplu poate lua un copil de la parintii sai?

Părinții acordă o mai mare atenție telefoanelor, nu copiilor (cum ar fi normal)

Dr. Jenny Radesky este pediatru specializat în dezvoltarea copilului. Când a lucrat la o clinică într-un cartier din Seattle, Radesky a început să observe cât de des părinții i-au ignorat pe copii în favoarea unui telefon mobil. Își amintește de o mamă ce şi-a pus telefonul în cărucior între ea și copil. "Copilul făcea fețe și zâmbea la mamă", spune Radesky, "iar la mamă nu ajungea nici o expresie a copilului, ea doar viziona un videoclip pe YouTube."

Medicul pediatru a fost atât de îngrijorat încât a decis să studieze comportamentul parintilor.

După ce s-a mutat la Centrul Medical din Boston, ea și alți doi cercetători au petrecut o vară observând 55 de grupuri diferite de părinți și copii mici mâncând la restaurantele fast-food. Mulți dintre îngrijitori au scos imediat un dispozitiv mobil, spune ea. "Ei s-au uitat la el, au scris mesaje şi i-au acordat atenţie cea mai mare parte a mesei, punându-l deoparte doar intermitent."

Radesky subliniază imediat că acesta nu a fost un studiu științific. A fost mai degrabă o observație antropologică, completată cu note detaliate. 40 dintre cei 55 de părinți au folosit un dispozitiv mobil în timpul mesei, iar mulți au fost mai absorbiți de dispozitiv, nu de copii, spun cercetătorii.

Copiii sunt lipsiți de repere importante ale dezvoltării

Radesky spune că este o mare greșeală, deoarece interacțiunile față în față sunt principala modalitate prin care copiii învață. "Ei învață limbajul, învață despre propriile emoții şi învață cum să le gestioneze", spune ea. "Privindu-ne pe noi, ei învaţă cum să aibă o conversaţie şi cum să citească expresiile faciale ale altor persoane. Iar dacă acest lucru nu se întâmplă, copiii sunt lipsiți de repere importante ale dezvoltării".

Și, poate că nu este surprinzător, atunci când Radesky a descoperit că, în încercarea de a atrage atenţia părinţilor, acei copiii cu părinții care au fost cei mai absorbiți de dispozitivele lor aveau mai multe șanse să aibă reacţii ieşite din comun. Ea își amintește de un grup format din trei băieți și tatăl lor: tatăl era pe telefonul său mobil iar băieții cântau în mod repetitiv o piesă și se purtau prosteşte. Când băieții au devennit prea gălăgioşi, tatăl şi-a ridicat privirea din telefon și a strigat la ei să se oprească. Dar aceasta a făcut băieții să cânte mai tare și să se poarte mai prostesc.

Marea deconectare: Protejarea copilăriei şi a relaţiilor familiale în era digitală

Psihologul Catherine Steiner-Adair a scris o carte despre parenting, numită The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships în the Digital Age (Marea deconectare: Protejarea copilăriei şi a relaţiilor familiale în era digitală). La clinica din Massachusetts ea vede mulți părinți, adolescenți și copii mai tineri. Reacția tatălui față de cei trei băieți ai lui poate fi de așteptat, spune ea, pentru că "atunci când scrii mesaje sau răspunzi la e-mail, partea creierului care este angajată în proces este partea "de făcut", unde există, de asemenea, un sentiment de urgență în a-ți îndeplini sarcina, un sentiment de presiune temporală. Deci, suntem mult mai iritabili atunci când suntem întrerupți."

Steiner-Adair spune că, atunci când părinții se concentrează mai întâi asupra lumii lor digitale - înainte de copiii lor - pot exista consecințe emoționale profunde pentru copil. "Ne comportăm în moduri care le transmit clar copiilor că ei nu contează, că nu sunt interesanţi pentru noi, că nu sunt la fel de captivanţi", spune ea.

În cercetarea pentru cartea sa, Steiner-Adair a intervievat 1000 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, întrebându-i despre utilizarea de către părinți a dispozitivelor mobile. Limbajul care a apărut din nou şi din nou şi din nou la copii a fost "trist, necăjit, supărat și singur".

Un copil în vârstă de 4 ani a numit smartphone-ul tatălui său "telefon idiot". Alții și-au amintit că aruncau cu bucurie telefonul părintelui în toaletă, că îl puneau în cuptor sau că îl ascundeau. A fost o fată care a spus: "Simt că sunt pur şi simplu plictisitoare. Îmi plictisesc tatăl pentru că va prealua oricând orice text, orice apel - chiar și pe teleschi!"

Steiner-Adair spune că nu știm exact cât de mult este afectat pe termen lung copilul de către aceste mini momente de deconectare între părinte și copil. Dar pe baza povestirilor pe care le aude, ea sugerează ca părinții să se gândească de două ori înainte de a lua un dispozitiv mobil atunci când sunt cu copiii lor.

Dragi părinti, lăsați smarphone-urile deoparte - iată 5 motive serioase

Copiii mici sunt strâns legați de atenția părinților lor. Depind de acea atenție pentru supraviețuirea lor, desigur, dar și pentru dezvoltarea lor socială și emoțională.


Mai multe studii recente arată că pagubele pe care le pot face părinții atunci când sunt prezenți fizic, dar distrași și mai puțin responsabili deoarece își petrec timpul pe dispozitivele media, sunt imense. Mai departe...

 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: De dragul copilului, pune jos acel smartphone, iata de ce.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Clubul scutecelor (1-4 ani)

Clubul scutecelor (1-4 ani)

Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 1 la 4 ani.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
La bucatarie

La bucatarie

Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII