Despre durerea nașterii și creierul bebelușului - explicația specialiștilor

Despre durerea nasterii si creierul bebelusului - explicatia specialistilor

Despre durerea nașterii și creierul bebelușului - explicația specialiștilor

De ce e atat de dureroasa nasterea unui bebelus? Am citit cu mare interes raspunsul unor cercetatori americani despre rolul evolutiei si de ce nasterea este dureroasa - pentru ca creierul bebelusului uman este mare si pentru ca de asta suntem o specie inteligenta.

Despre durerea nasterii si de ce creierul bebelusului conteaza ...explicatia specialistilor


veti citi
De ce e atât de dureroasă nașterea unui bebeluș?
Nou născutul are nevoie de multă educare
Opera de naștere a unui om nu este finalizata la naștere.
Ne primim creierul de la mamele noastre?
Cum putem imbunătăți puterea creierului copilului nostru?

De ce e atât de dureroasă nașterea unui bebeluș?

Incercand sa aflu de ce nasterea unui bebelus este un proces dureros - am citit cu mare interes raspunsul unor cercetatori americani despre rolul evolutie, care explica de ce nasterea este dureroasa. In doar cateva cuvinte:  pentru ca creierul bebelusului uman este mare si pentru ca de asta suntem o specie inteligenta.

Oamenii sunt mamifere amuzante pentru alte specii. Ne plimbăm ciudat (pe două picioare) și avem creierele mari. Purtăm bebeluși mari cu creier activ și puternic dezvoltat, inca de la nasterea lor. Dar de ce este nasterea unui bebelus un proces asa de dureros?

In ciuda a ceea ce ar părea în mod evolutiv defavorabil, una din 1.000 de femeile care nasc au un copil al cărui cap este prea mare pentru a se încadra prin canalul de naștere, ceea ce necesită o cezariană.  Practic, toate mamele suferă dureri la naștere, iar nașterea durează mult mai mult decât la alte mamifere. De exemplu, în studiul facut in SUA - pe 2.500 de nașteri cu durată întreagă, travaliul a durat în medie aproape nouă ore pentru mamele care nasc prima dată.

În comparație, maimuțele și maimuțele dau naștere în general în două ore. Pentru a înțelege de ce, trebuie să luăm în considerare avantajele și dezavantajele nou-născuților mai dezvoltați, șoldurile mai largi la mamă și cerințele metabolice ale mamei.

Nou născutul are nevoie de multă educare

Nou-născuții umani sunt unici în rândul mamiferelor, deoarece, spre deosebire de alte specii, bebelușii noștri nu se pot ridica imediat, nu se hrăni și se pot plimba ca un mânz nou-născut; cu toate acestea, creierul nou-născuților noștri este mult mai activ decât cele ale celorlate specii de pe planeta. Astfel, în comparație cu alte animale născute pe rând, bebelușii umani se nasc într-un stadiu de dezvoltare mai timpuriu, înainte ca corpul lor să se dezvolte suficient pentru a se plimba.

Această particularitate a rasei umane este o adaptare evolutiva si se numeste dilemă obstetrică. La oameni, dimensiunea capului fetilor are o formă potrivită pentru canalul osos al mamei. Conform ipotezei obstetricale, avem nevoie de un pelvis larg care să poarte copii cu creierele mari, dar unul îngust pentru a merge sau a alerga eficient. Compromisul dintre aceste nevoi opuse este de a transporta bebelușii cât mai mult timp, astfel încât creierul să poată crește în utero și apoi - chiar înainte ca capul copilului să devină prea mare pentru a se încadra prin canalul de naștere - să livreze bebelușul mai devreme în raport cu momentul când alte mamifere naște.

Opera de naștere a unui om nu este finalizata la naștere.

In primul an după naștere, bebelușii umani continuă să se dezvolte rapid, atât la nivelul creierului, cât și la maturitatea corpului - o strategie riscantă care necesită o investiție mare de către mamă. Nu numai că trebuie să crească copilul în pântecele timp de 9 luni, dar, de asemenea, trebuie să aibă grijă și să protejeze copilul neajutorat încă 12 luni după naștere.

De asemenea, ea continuă să hrănească bebelușul cu lapte matern, dacă ignorăm invenția relativ recentă a formulei sau a altor înlocuitori. Pentru a crește la adulți cu creiere mari, mamele noastre trebuie să ne ofere o mare îngrijire și hrănire. Desigur, tații aduc contribuții genetice copilului și pot ușura sarcina mamei în mod substanțial dacă asigură sau protejează mama urmașilor lor.

Ne primim creierul de la mamele noastre?

Robert Martin declara in cartea sa „How We Do It It, ca Ne primim creierul de la mamele noastre, in ciuda contributiilor majore genetice ale tatălui. Ceea ce fac mamele pentru bebelușii lor este să răspundă nevoilor lor metabolice enorme, permițând creierului bebelușului să crească enorm și imediat după naștere.

Perioada prelungită de alăptare necesară unui copil uman este cea mai solicitantă energie din viața unei femei. O mamă poate chiar să-și consume propriul creier în timpul sarcinii, pierzând aproximativ 4 la sută din volumul său, pentru a răspunde cerințelor energetice ale creierului copilului ei. (Din fericire, pierderea este recuperata, în aproximativ șase luni.). 

► Despre nasterea bebelusului, cititi sutele de informatii din sectiunea NASTEREA BEBELUSULUI

Cum putem imbunătăți puterea creierului copilului nostru?

Mai mult de 400.000 de bebelusi sunt nascuti in fiecare zi pe planeta. Care dintre ei va creste sa devina un viitor Shakespeare, sa gaseasca o cale de vindecare a cancerului sau chiar sa dovedeasca ca Einstein a gresit? Acest lucru depinde nu numai de genele sale dar si de modul in care bebelusul va fi hranit, iubit si stimulat.
Iata cum putem imbunatati puterea creierului bebelusului.

Despre creierul bebelusului, in primul an de viata puteti citi

Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Memoria bebelusului
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea

autor: dr. Anamaria Lupu - medic ginecolog, pentru Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte
How We Do It: The Evolution and Future of Human Reproduction 1st Edition
by Robert Martin  (Author)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII