Semnele unei infecții după o naștere prin cezariană și măsurile de prevenire - sfatul medicului ginecolog

Semnele unei infectii dupa o nastere prin cezariana si masurile de prevenire - sfatul medicului ginecolog

Semnele unei infecții după o naștere prin cezariană și măsurile de prevenire - sfatul medicului ginecolog

Infectiile dupa o operatie cezariana apar la aproximativ 6-11% din nasterile prin cezariana.

Află care sunt simptomele obișnuite ale unei infecții după o naștere prin cezariană, plus sfaturi pentru prevenirea acesteia - de la medicul ginecolog.

- vei citi:
Riscul unei infectii in cazul unei operatii cezariene este de aproximativ 6-11%
Semne ale unei infecții după nașterea prin cezariană
Factori de risc pentru o infecție după nașterea prin cezariană
Pot preveni o infecție a cicatricii?
Tratamentul infecției

Riscul unei infectii in cazul unei operatii cezariene este de aproximativ 6-11%

Rata de infectie in cazul unei operatii cezariene poate varia in functie de mai multi factori, inclusiv de cat de bine este efectuata procedura, de starea generala a pacientei, de igiena in timpul operatiei si de protocolul de prevenire a infectiilor al spitalului.

Majoritatea studiilor arata ca rata de infectie post-cezariana este de aproximativ 6-11%. Cu toate acestea, aceasta cifra poate varia in functie de circumstante individuale si de practicile spitalicesti. Este important ca echipa medicala sa ia toate masurile necesare pentru a preveni infectiile post-operatorii, cum ar fi folosirea de tehnici aseptice, administrarea de antibiotice profilactice si monitorizarea atenta a pacientului dupa operatie.

În timp ce nașterea prin cezariană este în general sigură, la aproximativ 6-11 la sută din aceste inverventii pot aparea infectii  - ne spune Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda. Aceste infecții se pot întâmpla în uter, abdomen sau incizie - și deseori necesită tratament cu antibiotice.

Iată ce trebuie să știi despre semnele unei infecții după nașterea prin cezariană și cum o poți preveni / trata în mod corespunzător.

Semne ale unei infecții după nașterea prin cezariană

O cicatrice de cezariană se poate infecta dacă bacteriile intră în ea și se răspândesc. Rezultatul: s-ar putea dezvolta o infecție uterină sau abdominală. Simptomele apar de obicei în câteva zile de la operație.

Semnele unei incizii infectate includ:

 Roșeață în jurul inciziei;
 Umflarea anormală în jurul inciziei;
 Scurgeri de fluid din rană.

Semnele comune ale unei infecții interne sau uterine includ:

 Febră;
 Creșterea durerii abdominale;
 Secreție vaginală cu miros neplăcut.

Factori de risc pentru o infecție după nașterea prin cezariană

Riscul de infecție depinde de motivul pentru care s-a făcut cezariana, spune dna doctor ginecolog. De exemplu, o cezariană planificată are un risc puțin mai mic decât o cezariană de urgență, deoarece medicii și pacientele au mai mult timp să se pregătească pentru operație.

Mai mult, anumiți factori materni cresc riscul de infecție după o cezariană, inclusiv obezitatea, diabetul slab controlat, o cezariană anterioară, medicamente imunosupresoare și fumatul, spune Dr. Promecene.

Femeile care au alergie la penicilină pot avea, de asemenea, șanse mai mari de infecție. „Când administrăm antibiotice, ajustăm tipul pe care îl oferim în funcție de greutatea și alergiile femeilor. Dacă o femeie nu este sigură că are alergie la penicilină, ar trebui să vorbească cu un alergolog pentru a fi testată”, spune ea.

Pot preveni o infecție a cicatricii?

Dacă ai o cezariană planificată, medicul poate solicita să faci duș cu un săpun antibacterian special înainte de procedură. De obicei, femeile sunt descurajate de la epilare. În cele din urmă, „antibioticele sunt administrate de rutină înainte de o cezariană pentru a reduce riscul de infecție uterină”.

De asemenea, pacientele cu diabet pot lua măsuri pentru a-și limita șansele de infecție. Dacă ai diabet, este mai bine să controlezi glicemia înainte și imediat după operație. „Medicul te poate ghida cu sfaturi.

După ce te întorci acasă de la spital, este important să urmezi instrucțiunile de îngrijire a rănilor pentru a preveni o infecție. Acest lucru înseamnă de obicei curățarea cicatricii și schimbarea bandajelor în mod regulat. De asemenea, trebuie să eviți să pui copilului direct pe rană.

Tratamentul infecției

O infecție a inciziei sau uterului, va fi probabil tratată cu antibiotice - pe cele intravenoasă - dacă ești încă la spital. Medicii vor alege antibioticul corect pentru infecția ta. În cazuri severe, aceștia pot efectua o intervenție chirurgicală mică pentru a preveni complicațiile ulterioare.

► Citeste Cezariana este o rana pe uter. Iata cum te vei recupera acasa si 6 lucruri de care trebuie sa ai grija - sfatul medicului ginecolog

Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana a devenit mult mai solicitata in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Insa, nasterea naturala ofera femeilor o recuperare rapida, o sansa redusa la infectii si leziuni de la operatie. Pentru copil, riscul vatamarii este mai mic, existand un risc mai mare de respiratie ingreunata neonatala la copiii nascuti prin cezariana.

Iata insa o serie de explicatii foarte utile - data de o mama, medic american - despre cand ar trebui sa spuna femeile insarcinate NU la nasterea prin cezariana si mai ales DE CE.

 Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda

Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana

Despre recuperarea dupa cezariana, mai poti citi

Recuperarea dupa cezariană: lucrurile pe care nu ți le spune nimeni

Constipatia dupa nastere: cauze si ce e de facut

Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament

autor: Desprecopii - articol revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII