Urina nou-născutului - un ghid de pipi pe înțelesul părinților

Urina nou-nascutului - un ghid de pipi pe intelesul parintilor

Urina nou-născutului - un ghid de pipi pe înțelesul părinților

Multe proaspete mămici au întrebări despre urina bebelușului lor. Este posibil să te întrebi câte scutece umede trebuie să aibă bebe în fiecare zi, ce culoare ar trebui să fie pipi-ul și ce ar trebui să verifici la fiecare schimbare de scutec.

Aici găsești informații și îndrumări despre ceea ce este normal și sfatul medicului pediatru.

- vei citi:
Scutece umede în prima săptămână de viață a bebelușului
Sugarii alăptați
Sugarii hrăniți cu biberonul
Cum să verifici scutecul bebelușului?
Culoarea urinei la nou-născut
Anunța medicul dacă...
Semne ale unei infecții de tract urinar
Bebelușii sunt diferiți

Scutece umede în prima săptămână de viață a bebelușului

Mamele care alăptează sunt adesea mai preocupate de scutecele ude decât mamele care își hrănesc bebelușii cu biberonul. Este mai ușor de observat când bebelușul obține suficiente lichide dacă îi dai lapte din biberon. Cu toate acestea, atunci când alăptezi, poate fi ceva mai dificil - mai ales în primele zile, în timp ce producția de lapte matern crește.

Numărarea scutecelor umede este o modalitate excelentă de a te ajuta să te simți mai încrezătoare că bebelușul primește ceea ce au nevoie. Iată la câte scutece ude trebuie să te aștepti în prima săptămână pentru bebelușii care sunt alăptați și pentru cei care sunt hrăniți din sticluța cu biberon.

Sugarii alăptați

Numărul de scutece umede (cu urină) pe care un bebe alăptat le are, se modifică în fiecare zi în prima săptămână de viață. În primele zile, nou-născutul nu poate primi mult lapte matern, astfel încât nu va avea multe scutece ude. Apoi, pe măsură ce zilele trec și producția de lapte matern crește, bebe va produce mai multă urină și va avea mai multe scutece umede.

urina nou nascut

Iată la ce să te aștepți pe zile:

Ziua 1: Un nou-născut va urina pentru prima dată în 12 până la 24 de ore de la naștere. În primele ore și zile de viață, este posibil ca un bebe alăptat exclusiv să nu aibă multe scutece ude.

Ziua 2: Ar trebui ca bebe să aibă cel puțin două scutece umede pe zi, până când sânii tăi încep să se umple cu lapte până la a treia sau a patra zi postpartum; pe măsură ce oferta de lapte crește, la fel vor fi și scutecele umede.

Zilele 3-5: Bebelușul tău ar trebui să aibă cel puțin trei-cinci scutece ude.

Ziua 6 și în continuare: Bebelușul tău ar trebui să aibă cel puțin șase până la opt scutece umede la fiecare 24 de ore, dar poate avea mai multe; unii bebeluși au un scutec umed după fiecare hrănire.

Sugarii hrăniți cu biberonul

Chiar dacă bebe este hrănit cu biberonul, este posibil să nu consume multă formulă sau lapte matern pompat în prima zi sau a doua după naștere. Cantitatea de urină pe care nou-născutul o produce este legată direct de cantitatea de lichid pe care o bea.

Dacă bebele tău este un mâncător excelent și bea 60ml lapte la fiecare trei ore chiar de la început, vei observa mai multe scutece ude. Dar, dacă nou-născutul tău este somnoros sau nu bea mult lapte în primele zile, va uda mai puține scutece.

Iată un ghid general pe zile:

Ziua 1: Un nou-născut va urina pentru prima dată în 12 până la 24 de ore de la naștere.

Ziua 2: Ar trebui ca bebe să aibă cel puțin două scutece umede pe zi.

Zilele 3-5: Bebelușul tău ar trebui să aibă cel puțin trei-cinci scutece ude.

Ziua 6 și în continuare: Bebelușul tău ar trebui să aibă cel puțin șase până la opt scutece umede la fiecare 24 de ore.

Urina după prima săptămână de viață a bebelușului

Indiferent dacă bebe este hrănit cu biberonul sau alăpta, nou-născutul trebuie să își stabilească un model de hrănire și să mănânce bine până în a doua săptămână de viață. Ar trebui să observi cel puțin șase până la opt scutece umede în fiecare zi, chiar până la 10 sau mai mult.

Vezica urinară mică a nou-născutului are capacitatea unei linguri - cc 15 ml de urină - astfel încât o va goli foarte des. Unii nou-născuți vor face pipi de până la 20 de ori în 24 de ore și asta este OK. Dacă bebe doarme, nu trebuie să-l trezești pentru a-l schimba. Schimbarea scutecului înainte sau după fiecare hrănire, aproximativ la două-trei ore, este suficient.

Cum să verifici scutecul bebelușului?

Întrucât nou-născuții fac doar o cantitate mică de urină și scutecele de unică folosință sunt foarte absorbante, poate fi greu de spus dacă scutecele sunt ude și bebe urinează suficient. Iată, așadar, câteva modalități de a te asigura că micuțul tău udă scutecul:

După ce schimbi copilul, rupe puțin scutecul pentru a verifica umiditatea straturilor sau a gelului. Este bine să atingi și să miroși scutecul pentru a verifica urina.

Toarnă 2 linguri (30 ml) de apă într-un scutec curat și uscat. Acesta îți va oferi o idee mai bună despre cum arată și se simte un scutec umed.

Încearcă scutecele din pânză. S-ar putea să fie mai ușor să vezi și să simți umezeala într-un scutec de pânză decât într-unul de unică folosință.

Încearcă scutecele de unică folosință cu un indicator de umezeală, care este o linie sau un design ce își schimbă culoarea atunci când este prezentă urina.

Culoarea urinei la nou-născut

Urina copilului ar trebui să fie incoloră sau galben deschis. Cu toate acestea, dacă alăptezi, poți observa unele modificări ușoare de culoare din când în când. Anumite alimente, coloranți alimentari, legume și suplimente de vitamine pe care le adaugi la dieta ta de zi cu zi ar putea schimba culoarea laptelui matern, precum și adăuga o nuanță de verde, roz sau portocaliu urinei nou-născutului.

Urina concentrată

Urina concentrată va fi de un galben foarte închis. Poate avea și un miros puternic. Dacă bebelușul tău are multe scutece cu urină galben foarte închis, sună medicul pediatru.

Urină asemănătoare prafului de cărămidă

Urina foarte concentrată din primele zile de viață poate conține cristale de urat (cristale de acid uric). Aceste cristale de urat pot provoca o pată asemenea unei pudre roz, roșie sau portocalie în scutecul copilului, asemănător prafului de cărămidă. S-ar putea să fie înfricoșător, dar este normal pentru mulți nou-născuți. Urina concentrată și acel praf de cărămidă ar trebui să dispară în a cincea sau a șasea după naștere.

Sânge în scutec

Atât băieții cât și fetele pot avea puțin sânge în scutec, dar din diferite motive. Iată două motive pentru care poți observa sânge în scutec, dar să nu fie ceva grav:

Pseudomenstruația: fetițele pot avea o secreție vaginală cu tentă de sânge în primele zile de viață. Se numește pseudomenstruație sau falsă menstruație - la naștere, nou-născutul se deconectează de mama sa, iar acest lucru face ca nivelul de estrogen din trupul fetițelor să rămână foarte mare, iar rezultatul pot fi aceste ușoare sângerări vaginale, de altfel normale.

Circumcizia: băieții pot avea o cantitate mică de sânge în scutece după o circumcizie. Sângerarea de la o circumcizie durează de obicei câteva ore, dar poți observa mici pete de sânge în scutec până la o zi. După circumcizie, copilul ar trebui să aibă un scutec umed la 12 ore.

Când trebuie să chem pediatru?

Dacă bebelușul obține suficiente lichide, va avea cel puțin șase până la opt scutece umede pe zi. Dar, dacă bebelușul nu bea suficient lapte, se poate deshidrata, iar deshidratarea la nou-născuți și copii mici este foarte periculoasă! Citeste: Deshidratare la bebelusi este periculoasa - iata care sunt semnele si ce trebuie sa faci!

Medicul va verifica starea de sănătate a copilului.

Anunța medicul dacă:

Bebelușul are mai puțin de șase scutece umede în fiecare zi, după a cincea zi de la naștere.
Bebelușul face doar o cantitate mică de urină, foarte închisă, concentrată și/sau mirositoare după ziua a patra de la naștere.
Bebelușul este neobișnuit de somnoros și dificil de trezit.
Gura și buzele bebelușului sunt uscate.
Punctul moale de deasupra capului bebelușului (fontanela) se scufundă.
Bebelușul nu se hrănește bine.
Observi acele pete de "praf de cărămidă" în scutecul nou-născutului după a patra zi de viață.
Bebelușul nu urinează.

Bebelușul ar trebui să aibă cel puțin două scutece umede în primele zile când suge colostru. Dar, până când bebe are șase zile, ar trebui să aibă cel puțin șase scutece umede pe zi. Dacă bebe nu produce suficientă urină sau nu urinează deloc, sună imediat medicul.

Sânge în urina nou-născutului

În timp ce un pic de sânge în scutecul copilului tău din cauza circumcizie sau pseudomenstruației este OK, sângele din urina copilului nu este. Dacă vezi sânge în urina sa și acesta prezintă semne dureroase la urinare, contactează imediat medicul.

Semne ale unei infecții de tract urinar

Dacă bacteriile intră în tractul urinar al copilului, poate provoca o infecție. O infecție a tractului urinar (ITU) poate schimba cantitatea, culoarea sau mirosul urinei copilului.

Iată câteva modalități de prevenire a unei ITU:

Schimbă scutecul bebelușului cât mai des, în special după fiecare scaun.
Curăță zona scutecului din față în spate.
Asigură-te că bebelușul primește suficient lapte matern sau formulă.
Spală-ți mâinile înainte și după ce ai schimbat copilul.

Poate fi dificil să observați o ITU la bebeluși, dar simptomele includ:

Sânge în urină;
Febră;
Urinare frecventă;
Durere la urinare;
Urină mirositoare.

Dacă observi aceste semne ale unei ITU, trebuie să te adresezi medicului pediatru pentru tratament.

Bebelușii sunt diferiți

Unii sunt alăptați, iar alții hraniți cu biberonul. Unii sunt în alertă și mănâncă bine de la prima hrănire, iar alții sunt somnoroși câteva ore sau chiar zile. Acestea sunt unele dintre motivele pentru care există o gamă largă de lucruri normale când vine vorba de urina nou-născutului.

Înțelegând ghidurile și monitorizând scutecele umede ale bebelușului tău, te poate ajuta să te simți mai încrezătoare că bebelușul urinează suficient și primește suficiente lichide. Desigur, dacă ai întrebări cu privire la cantitatea, culoarea sau frecvența urinării bebelușului, trebuie să te adresezi medicului pediatru!

Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid. de citit pe larg despre cum trebuie sa fie cacuta: Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.

Citeste si: Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic 

Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul da semne de boala...

Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de  fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?

Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Madalina
    Madalina trimis la 30/6/2022

    Buna ziua, am un bebe de 4 luni jumate, şi nu a urinat 5 ore, el suge, el este activ, nu ca l-ar durea ceva, are si o fimoza sa fie de la aceasta?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Maria
    Maria trimis la 21/3/2021

    Buna ziua. Fetita mea la 7 sapt a avut infecţie urinara cu bacteria ecoli..a început sa aiba temperatura şi am fost internata 8 zile în spital unde ii sa facut injecţii cu cefort la 12 ore..intrebarea mea este,: Se mai poate sa mai reapara bacteria? Și cum o protejez sa nu reapara?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII