5 lucruri de stiut despre febra la copil si ce sa faci - sfaturi de la un tatic pediatru

5 lucruri de stiut despre febra la copil si ce sa faci - sfaturi de la un tatic pediatru

5 lucruri de stiut despre febra la copil si ce sa faci - sfaturi de la un tatic pediatru

Nici un copil nu scapa de febra de-a lungul copilariei si implicit, daca esti parinte, vei trece prin momente de stres cand copilul tau are febra.

Sunt tata dar si medic pediatru si daca ești pe cale să întri în panică la o temperatură de 39°C a copilului, inspiră adânc și amintește-ți de aceste sfaturi. 

- vei citi:
1. Febra nu este o boală
2. La un sugar, temperatura de 38°C nu trebuie să treacă neobservată
3. Pentru copiii mai mari, ai încredere în intestinul tău
4. Convulsiile febrile sunt înfricoșătoare - dar rare
5. Tot ce ai nevoie este un termometru digital obișnuit

1. Febra nu este o boală

Adesea, părinții se concentrează mai mult asupra scăderii temperaturii decât pe motivul din spatele febrei. Cea mai frecventă concepție greșită este că febra este periculoasă, dar nu este cazul niciodată. Febra este pur și simplu răspunsul organismului la o infecție de bază (germenii nu pot prospera la temperaturi ridicate).

În cazul copiilor, infecția este de obicei virală. Dar un copil poate avea febră fără alte simptome aparente. De exemplu, dacă un copil mai mare sau un copil mic are febră ridicată (39.4°C sau mai mult) timp de mai multe zile și apoi dezvoltă o erupție pe corp, s-ar putea să aibă rujeola. În timp ce este contagios în perioada fazei febrile, acesta este un virus comun la copiii mici pe care îl puteți trata cu ușurință acasă cu acetaminofen sau ibuprofen.

Citeste si: Febra copilului: cand este momentul sa te ingrijorezi?

2. La un bebe sugar, temperatura de 38°C nu trebuie să treacă neobservată

Dacă copilul are mai puțin de 3 luni, iar temperatura rectală este de 38°C, înseamnă că trebuie să apelezi la medic. De ce nu la 37.2°C? Pentru bebeluși, 38°C este limita care semnalează că ceva ar putea să nu fie în regulă. Sistemul imunitar al unui copil încă se dezvoltă, așa că, deși este probabil doar un virus, un medic trebuie să excludă o infecție bacteriană.

Citeste si: Febra la bebelusi: cauze si ce e de facut

3. Pentru copiii mai mari, ai încredere în intestinul tău

Dacă copilul are 6 luni sau mai mult, are o febră de 38.8°C sau peste și prezintă semne de răceală sau gripă, oferă-i paracetamol sau ibuprofen pentru febră. O baie călduță (nu fierbinte) ar putea, de asemenea, să scadă febra și să o mențină confortabilă. Apa de pe piele ajută corpul să se echilibreze, la fel ca transpirația atunci când faci exerciții fizice.

Majoritatea virusurilor dispar în trei sau patru zile; dacă febra copilului durează mai mult, apelează la medic. Și sună întotdeauna medicul dacă copilul nu are scutece umede (care ar putea fi un semn grav al deshidratării), nu răspunde la vocea ta sau se luptă să respire (un posibil semn de VRS sau tuse tip crup).

4. Convulsiile febrile sunt înfricoșătoare - dar rare

O schimbare rapidă a temperaturii corpului unui copil poate declanșa o criză, motiv pentru care majoritatea convulsiilor febrile se întâmplă în termen de 24 de ore de la debutul febrei. Între 2 și 5 la sută dintre copii se confruntă cu o convulsie înainte de vârsta de 5 ani, dar riscul crește în cel de-al doilea an de viață.

Cum vei ști că este vorba despre o convulsie? Întregul corp al copilului tău va tremura (de obicei timp de câteva minute) și nu va putea răspunde la voci. După ce tremurul se oprește, va fi confuz aproximativ o jumătate de oră. Din fericire, majoritatea copiilor care se confruntă cu aceste crize nu au o infecție periculoasă și depășesc tendința de a o repeta până la vârsta de 6 ani. Dar o convulsie necesită cu siguranță o vizită la urgențe.

Citeste detalii aici Convulsiile febrile la copil

5. Tot ce ai nevoie este un termometru digital obișnuit

Utilizarea corectă a termometrului depinde de vârsta copilului: la sugari, temperatura rectală este standardul corect. Este și cea mai precisă metodă pentru copiii mai mari, dar dacă copilul nu va rămâne nemișcat, lipirea unui termometru sub braț funcționează la fel de bine. Încearcă metoda orală odată ce poate ține termometrul sub limba cu gura închisă.

10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru

Cand sunam medicul pediatru? Sunarea medicului pediatru este primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand ceva nu este in regula cu copilul dumneavoastra. Indiferent de momentul zilei in care apar anumite simptome grave, nu trebuie sa ezitati in a va suna medicul in situatii carora cu siguranta nu le puteti face fata fara ajutor de specialitate.

Renuntati la ideile preconcepute legate de faptul ca il deranjati, orice medic, mai ales pediatru, se asteapta sa fie sunat in miezul noptii.  Citeste 10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru.

Despre durerea de burtica si indigestie la copil citeste:

Mami, ma doare burtica: cum ne ajutam copilul
Indigestia copilului: cum se manifesta si ce e de facut
Remedii homeopatice utile in concediu sau vacanta
Cum scapam de indigestie ?
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii

 

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021
autorul acestor sfaturi este Michael Steiner,  - medic pediatru, tată a doi copii și profesor asociat de pediatrie la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill School of Medicine, SUA.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII