Ora Magică. Iată ce este această oră și cât e de importantă pentru bebelușul nou născut

Ora Magica. Iata ce este aceasta ora si cat de importanta este pentru bebelusul nou nascut

Ora Magică. Iată ce este această oră și cât e de importantă pentru bebelușul nou născut

Prima oră după naștere este una dintre cele mai cruciale, atât pentru mamă cât și pentru nou-născut. Această perioadă este adesea denumită „Ora  Magică”, iar în timpul acestei ore, mama isi poate petrece cel mai special timp, ținându-și bebelușul pe piept - prin contactul piele pe piele. Acest timp tranzitoriu crucial ajută la reglarea temperaturii, ritmului cardiac și a respirației nou-născutului.

Este recomandat cu tărie ca femeile să petreacă timp cu bebelușii imediat după naștere - iata sfatul dnei doctor.

- vei citi:
Ce este Ora Magică?
Este posibilă Ora Magică după o cezariană?
Înțelegerea importanței Orei Magice
Ora Magică promovează o legătură puternică între mamă și sugar
Ora Magică încurajează inițierea alăptării imediat după naștere
Ora Magică promovează imunitatea și reglarea organismului
Ora Magică încurajează întârzierea clampării cordonului ombilical
Ce impact au spitalele și COVID-19 asupra Orei Magice?

Ora Magică după naștere

Ora magica - numita si Ora de Aur - este cruciala pentru un nou nascut. Este vorba despre primele 60 de minute de la nasterea bebelusului. Si anume - este timpul cand ar trebui ca nou nascutul sa fie tinut pe pielea mamei.

Este posibilă Ora Magică după o cezariană?

Pe scurt, răspunsul este DA. Este foarte posibil ca femeile care nasc prin cezariană să aibă parte de Ora Magică cu nou-născutul lor. De cele mai multe ori, asistenta sau medicul vor putea înmâna copilul mamei după o evaluare rapidă. După cum vom discuta mai jos, există mai multe motive pentru care este și mai important pentru un bebeluș care a fost născut prin cezariană să aibă parte de Ora Magică.

Este recomandat ca o mamă să specifice clar medicului înainte de naștere că își dorește acest moment crucial, mai ales dacă știe că va avea o cezariană.

Cu toate acestea, atât în cazul cezarienei cât și în cazul nașterii vaginale, pot exista momente în care Ora Magică nu este posibilă. Medicul va stabili dacă este sigur ca mama și bebelușul să aibă contact piele pe piele imediat după naștere sau dacă va trebui să aștepte în timp ce medicii efectuează teste nou-născutului.

Înțelegerea importanței Orei Magice

După cum am menționat, Ora Magică are o varietate de beneficii pentru mame și bebeluși, motiv pentru care medicii susțin că această perioadă este crucială pentru o dezvoltare sănătoasă. De asemenea, este crucial mai ales pentru femeile care au născut prin cezariană - spune Dr. Daniela ter Horst.

Ora Magică promovează legătura puternică dintre mamă și copil

Este important să promovezi o legătură puternică între mamă și copil. Contactul piele-pe-piele îmbunătățește în mod special încrederea mamei în timp ce copilul devine asociat cu atingerea și mirosul mamei sale. Oxitocina este eliberată în cantități mari în creier în timpul contactului piele-pe-piele - receptorii eliberați în timpul sarcinii. Prin urmare, contactul piele-pe-piele încurajează dezvoltarea instinctelor materne după naștere.

Citeste De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei

Ora Magică încurajează inițierea alăptării imediat după naștere

Această ora este, de asemenea, crucială pentru femeile care intenționează să alăpteze, deoarece timpul petrecut cu copilul lor spune organismului să înceapă să producă lapte matern pentru a hrăni nou-născutul. În mod similar, crește și probabilitatea ca bebelușul să poată suge cu succes pe o durată lungă, deoarece încurajează alăptarea inițiată de bebeluș. Prin faptul că se familiarizează cu mamelonul mamei în timpul Ora Magice, aceasta încurajează sugarii să-l prindă singuri de la bun început.

Alăptarea este benefică din mai multe motive, în special în ceea ce privește recuperarea postpartum, deoarece poate accelera nașterea placentei, precum și reduce riscul de hemoragie postpartum. În mod similar, potrivit Sanford Health, bebelușii alăptați prezintă un risc mai mic de a dezvolta astm, cancer, infecții ale urechilor sau obezitate mai târziu în viață. De asemenea, reduce probabilitatea de apariție a sindromului de moarte subită la sugari.

Citeste si: 5 moduri prin care alaptarea promoveaza legatura dintre mama si bebelus

Ora Magică promovează imunitatea și reglarea organismului

Mai mult, Ora Magică sporește în mod natural imunitatea bebelușului și promovează reglarea sistemului organismului. „Acest timp tranzitoriu crucial ajută la reglarea temperaturii, ritmului cardiac și a respirației nou-născutului. De asemenea, scade hormonul de stres atât la mamă cât și la bebeluș”, spune Dr. Daniela ter Horst.Nou-născutul poate mirosi pielea mamei; îi aude bătăile inimii și se pot privi reciproc." Cercetările au arătat că bebelușii care participă la Ora Magică sunt mai capabili să își regleze temperatura și respirația. De asemenea, reduce riscul de hipoglicemie la nou-născuți - de asemenea - deoarece bebelușii alăpteți corect vor produce mai multă glucoză.

Ora Magică promovează imunitatea, deoarece expune bebelușul la bacteriile mamei, atât bune, cât și rele.
Acest lucru se întâmplă deja în timpul unei nașteri vaginale, așa că pentru femeile care au născut prin cezariană, este extrem de important acest contact piele-pe-piele.

Ora Magică încurajează întârzierea clampării cordonului ombilical

În cele din urmă, un alt beneficiu al orei Magice este faptul că promovează întârzierea clampării cordonului ombilical, ceea ce înseamnă că permite mamei și nou-născutului să rămână conectați o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru este important deoarece permite sugarului să continue să primească oxigen prin placentă, ajutându-i astfel plămânii să se adapteze respirației în afara uterului. Astfel, va primi mai multe globule roșii, reducând probabilitatea de anemie cauzată de deficiența de fier mai târziu în viață. Este posibil, de asemenea, să optați pentru întârzierea clampării cordonului ombilical și în urma unei cezariene, deși nu în toate cazurile este posibil.

Citeste si: Ce este intarzierea cordonului ombilical si de ce se face?

Ce impact au spitalele și COVID-19 asupra Orei Magice?

Fiecare spital este diferit. Unii medici fac tot posibilul pentru a respecta importanța Orei Magice, în timp ce alții nu văd beneficiile pentru mamă și copil.

În timpul Orei Magice, unele spitale permit părinților să fie în aceeași cameră cu copilul. Cu toate acestea, fiecare medic și spital poate avea standarde diferite.

Fiecare procedură, medic și spital au propriul set de idei și reguli. Luați, de exemplu, epidurala, care este considerată o procedură sterilă. "Unele spitale permit unui membru al familiei să stea în cameră, în timp ce altele permit doar personalului instruit să fie prezent.“  - spune Dr. Daniela ter Horst

Citeste si: Coronavirusul si sarcina - GHID pentru gravide

Odată cu apariția pandemiei coronavirusului, multe spitale au implementat reglementări stricte pentru atenuarea răspândirii virusului. Acest lucru a avut un impact uriaș asupra părinților care așteaptă nașterea unui copil, întrucât multe spitale nu mai permit parteneri în sala de naștere. În mod similar, multe mame raportează că sunt separate de bebelușii lor după naștere pentru a testa copilul de coronavirus sau pentru a veni rezultatul propriului test de coronavirus, lăsând puține oportunități pentru Ora Magică.

Este important să urmezi îndrumările spitalului pentru a te menține în siguranță, pe tine cât și familia ta. Regulile pot părea nedrepte sau impunătoare, dar sunt acolo pentru un motiv. Multe mame au ales să aibă nașteri la domiciliu pe fondul COVID-19 pentru a avea mai mult control asupra experienței de naștere. O naștere la domiciliu poate permite Ora Magică, dar nu orice sarcină este potrivită pentru o naștere la domiciliu, mai ales în România.

Punând întrebări și înțelegând politicile înainte de a merge la spital pentru a naște, va fi mai ușor să vă pregătiți familia și vizitatorii. Este important să respectăm regulile spitalului, deoarece acestea au fost puse în aplicare dintr-un motiv: „Nu uitați că regulile sunt în vigoare pentru a vă asigura că mama și copilul sunt în siguranță, așa că nu vă fie frică să puneți întrebări." - spune Dr. Daniela ter Horst.

Este întotdeauna mai bine să fii pregătită înainte de vreme, deci vorbește cu medicul tău.

►Citeste si Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea, controalele si vaccinarea unui bebelus nou nascut

Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,

Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe

Despre cezariana, mai cititi

Nasterea prin cezariana: 6 intrebari si raspunsuri de la medici
Operatia cezariana si riscurile legate de placenta
Nasterea prin cezariana  
Cate operatii de cezariana poate avea o femeie ? 
Bagajul pentru spital 
Sfaturi pentru insotitorul la travaliu 
Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Lista pentru maternitate

In cazul in care veti naste intr-un spital de stat, lista de mai jos se poate dovedi extrem de utila.

Cititi si verificati lista, inlaturati sau bifati elementele pe care le-ati indeplinit sau pe care nu le considerati necesare, adaugati lucruri de care credeti ca veti mai avea nevoie completand la final casuta de text si apasand tasta ENTER, apoi printati listuta sa o aveti mereu la indemana! Nimic mai simplu si de ajutor.

Despre pregatirea pentru maternitate - ce trebuie luat la spital, mai cititi

Bagajul pentru maternitate: liste de verificat
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi

Forumul despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii.com - realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII