Cum stabilim și menținem producția de lapte matern atunci când bebe nu suge la sân?

Cum stabilim si mentinem productia de lapte matern atunci cand bebe nu suge la san?

Cum stabilim și menținem producția de lapte matern atunci când bebe nu suge la sân?

Cand bebelusul nu vrea sa sugă sau nu poate sa sugă bine, extragerea laptelui matern - prin pompare -  este foarte importantă pentru a stabili și menține producția de lapte matern.

Prin extragere, vei avea suficient lapte matern disponibil pentru a hrăni bebelușul - fiecare picatură de lapte matern pe bebelușul o primește este importantă! Cum faci asta? Iată sfaturile noastre.

- vei citi:
Când și cum trebuie să încep să extrag laptele matern?
Ce pompă de sân este cea mai bună?
Cât lapte ar trebui să pompez dacă bebelușul nu suge la sân?
Cât de des ar trebui să pompez dacă bebe nu suge la sân?
Cât timp trebuie să folosească mama pompa de sân la fiecare sesiune?
Sfaturi pentru pomparea eficientă a laptelui matern

Când și cum trebuie să încep să extrag laptele matern?

Dacă bebelușul nu suge imediat după naștere, mama ar trebui să înceapă să extraga laptele în maxim 6 ore de la nașterea bebelușului - cu cât va începe să extragă mai devreme laptele matern, cu atât producția viitoare de lapte va crește.

Ce pompă de sân este cea mai bună?

Dacă bebelușul nu suge, ia în considerare să cumperi o pompă de calitate, care îți va permite să pompezi ambii sâni în același timp. O pompă de calitate este cea mai bună alegere pentru menținerea sau creșterea producției de lapte matern.

Foarte important: Masează sânii pe rând, înainte de a începe extragerea!

Extragerea cu mâna este o modalitate bună de a scoate laptele din sân și poate fi de ajutor chiar și înainte de a începe să folosești o pompă de sân.

Cât lapte ar trebui să pompez dacă bebelușul nu suge la sân?

La 7-10 zile postpartum vei pompa undeva la 750-800 ml pe zi. Dacă ai gemeni sau multipli, vei ajunge la aproximativ 800-950 ml până la 14 zile postpartum.

Este foarte util să evaluezi cantitatea laptelui la 24 de ore, o dată la 10 zile. Dacă cantitatea este liniară (350-500 ml) sau în scădere (mai puțin de 350 ml), vorbește cu medicul pentru a vedea cum poți mari producția de lapte matern.

Chiar dacă producția de lapte nu începe bine, nu te descuraja - multe mămici vor observa o creștere a productiei de lapte matern (chiar până la 9-15 săptămâni după naștere) dacă continuă sa pompeze regulat.

Citeste si: Cat lapte ar trebui sa bea un bebelus in prima sa luna de viata?

Cât de des ar trebui să pompez dacă bebe nu suge la sân?

Dacă bebelușul nu suge la sân, mama ar trebui să extragă laptele de aproximativ 8-10 ori pe zi, până ce aprovizionarea este bine stabilită.

De asemenea, ar trebui ca mama să extragă laptele cel puțin o dată în timpul nopții în primele luni după naștere sau oricând observă o scădere a ofertei și să fie atentă să nu treacă mai mult de 5-6 ore fără să pompeze (mai ale în primele luni).

Citeste Sanii mei sunt goi - ce să fac?

Cât timp trebuie să folosească mama pompa de sân la fiecare sesiune?

Dacă copilul nu suge deloc la sân:

În primele zile, înainte ca laptele să apară, extragerea cu mâna este cea mai eficientă modalitate de a extrage colostrul. Pompa dublă poate fi folosita timp de 10-15 minute pe sesiune pentru stimulare suplimentară.

După apariția laptelui matern, pompează cca 30 de minute pe sesiune sau încă 2-5 minute după ultimele picături de lapte.

Dacă bebelușul suge, dar nu înmoaie suficient sânul:

Pompează dublă timp de 10-15 minute după alăptare. Golește sânul cât mai bine! Pentru a te asigura că pompa elimină o cantitate optimă de lapte din sân, continuă pomparea timp de 2-5 minute după ultimele picături de lapte. Folosește masajul sânului înainte de pompare și compresia în timpul pompării pentru a goli mai bine sânii.

Citeste si: Alimentatia mamicilor care alapteaza - iata cum poate influenta laptele matern

Sfaturi pentru pomparea eficientă a laptelui matern

Odihnește-te și relaxează-te cât mai mult.

Contactul pielea-pe-piele cu bebe poate face o diferență semnificativă în producția laptelui matern.

Dacă pomparea dublă este dificil de coordonat la început, atunci folosește o singură pompă, alternând sânii.

Evită orice medicament care ar putea interfera cu producția de lapte.

Dacă oferta nu crește așa cum este de așteptat la 7-10 zile după naștere, ia în considerare utilizarea galactagogilor - medicamentele care au rol în creșterea prolactinei, hormonul răspunzător pentru lactație.

ATENȚIE: Bebelușii prematuri nu sunt singurii bebeluși care au probleme cu alăptează la sân, dar o mare parte din cercetările în acest domeniu implică copii prematuri și mamele lor. Discută cu consultantul în alăptare pentru orice nelamuriri.

In ce conditii lactația intârzie să apară dupa nașterea bebelușului și ce este de facut? Iată sfatul nostru.

Primele zile de alăptare in fapte concrete

Primele zile de alaptare ale bebelusului sunt esentiale pentru succesul misiunii de alaptare. Este perioada in care se creeaza o legatura speciala in ceea ce priveste alaptarea. Pentru toate proaspetele mamici care incep misiunea Alaptarea - iata cum decurg primele zile cu amanunte esentiale.

► Citeste Alegerea unei pompe de san: criterii si intrebari de luat in considerare

Poziții de alaptare: Ghid Complet

Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele  mai bune.

Desigur, ca tanara mamica, veti fi asaltata cu sfaturi despre cea mai buna pozitie de alaptare (asta pentru ca orice mamica care a alaptat se considera specialist in alaptare :) - dar, desigur, urmeaza ca si tu mamico si bebelusul tau sa descoperiti toate secretele alaptarii. Succes!

Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.

Etapele alăptarii si nevoile bebelusului

Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta 
sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

► Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII