Si gripa si Covid-19 in acelasi timp? Iata ce efecte ar putea avea asupra corpului nostru

Si gripa si Covid-19 in acelasi timp? Iata ce efecte ar putea avea asupra corpului nostru

Si gripa si Covid-19 in acelasi timp? Iata ce efecte ar putea avea asupra corpului nostru

Sezonul rece mareste deja riscului de gripa insa in acest sezon a aparut si riscul bolii COvid-19. Veste rea este ca putem face atât gripă, cât și Covid-19 în același timp, ceea ce ar putea fi catastrofal pentru sistemul imunitar.

Sfatul general este sa purtați o mască și sa păstrați distanța fizică. Odată cu sezonul iminent al gripei, astfel de măsuri de precauție ne pot „proteja de două ori, de ambele virusuri”

- vei citi:
Atât Covid-19 cât și gripa, pot ataca plămânii
Insuficiența respiratorie acută poate pune viața în pericol
Cum îmi dau seama dacă am Covid-19 sau gripă (sau ambele)?
Cum pot evita această dublă infectare, gripă - Covid-19?
Faceți vaccinul antigripal
Este timpul ca toate școlile să solicite vaccinuri împotriva gripei

Atât Covid-19 cât și gripa, pot ataca plămânii

„Cu siguranță putem face atât gripă, cât și Covid-19 în același timp, ceea ce ar putea fi catastrofal pentru sistemul imunitar”,  spune intr-un interviu publicat pe CNN - dr. Adrian Burrowes, medic de familie din Florida. De fapt, infectarea cu una din cele două te poate face mai vulnerabil la îmbolnăvirea cu celeilalte.

Daca cineva face gripa, acesta îți slăbește corpul”. Apararea imunitara scade si il face vulnerabil la o a doua infecție în plus  - in acest an, cu temutul coronavirus.

De la sine, atât Covid-19, cât și gripa, pot ataca plămânii, provocând pneumonie, lichid în plămâni sau insuficiență respiratorie. Fiecare boală poate provoca, de asemenea, sepsis, leziuni cardiace și inflamații ale inimii, creierului sau țesuturilor musculare.

Având ambele boli simultan „ar crește riscul efectelor pe termen lung ale oricăruia dintre aceste organe”, spune medicul in interviu. Dar este prea devreme pentru a ști exact cât de rău ar putea fi această dublă nenorocire, deoarece nu există încă multe date despre persoanele care suferă de ambele boli în același timp.

Insuficiența respiratorie acută poate pune viața în pericol

Dar dr. Adrian Burrowes suspectează că potențialul pneumoniei ar fi mai mare dacă organismul este infectat atât cu gripă, cât și cu coronavirus. „Cei doi (viruși) împreună ar putea cu siguranță să fie mai dăunători plămânilor și să provoace mai multe insuficiențe respiratorii”, a spus el. Insuficiența respiratorie nu înseamnă neapărat că plămânii încetează să mai funcționeze. Înseamnă că plămânii nu pot introduce suficient oxigen în sânge.

Insuficiența respiratorie acută poate fi o situație de urgență care pune viața în pericol”. "Insuficiența respiratorie poate provoca leziuni la plămâni dar și la alte organe, deci este important să vă tratați rapid."

Cum îmi dau seama dacă am Covid-19 sau gripă (sau ambele)?

„Simptomele gripei și ale Covid-19 sunt destul de asemănătoare, deci este dificil să le deosebim pe cele două”, spune dr. Adrian Burrowes. Atât gripa, cât și Covid-19 pot da febră, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri în gât, dureri ale corpului și un nas congestionat.

„Unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți”. Dar, spre deosebire de gripă, Covid-19 poate provoca pierderea gustului sau a mirosului.

Și aproximativ jumătate din transmisiile de coronavirus au loc între oameni care nu prezintă niciun simptom. (Mulți dintre acești oameni sunt pre-simptomatici și sunt mai contagioși înainte de a începe să prezinte simptome.) Deci, cel mai bun mod de a ști dacă aveți noul coronavirus sau gripă (sau ambele) este să vă testați.

Cum pot evita această dublă infectare, gripă - Covid-19?

Purtați o mască și păstrați distanța fizică. Oficialii din domeniul sănătății din toata lumea au subliniat importanța măștilor și a distanțării fizice dacă oamenii vor să controleze Covid-19 - și să readucă economia pe drumul cel bun.

Odată cu sezonul iminent al gripei, astfel de măsuri de precauție ne pot „proteja de două ori, de ambele virusuri”.

Ar putea exista o „furtună perfectă de activitate accelerată a Covid-19, pe măsură ce oamenii se adună mai mult - în interior, în special - pe măsură ce devin continuu obosiți de purtarea măștii, de distanțarea socială și de igiena mâinilor", spune dr. Adrian Burrowes.

Faceți vaccinul antigripal

Acest lucru poate părea evident. Cu toate acestea, mulți oameni nu se vaccinează împotriva gripei. Chiar dacă faceți vaccinul antigripal și totuși prindeți gripa mai târziu, simptomele sunt de obicei mai puțin severe decât dacă nu vi se administrează deloc vaccinul antigripal.

Și întrucât niciun vaccin Covid-19 nu este disponibil încă, vaccinul antigripal este singurul mod în care vă puteți ajuta să vă inoculați împotriva ambelor virusuri în același timp.

Citeste si: Anul acesta, vaccinul antigripal este esential - Iata cand ar trebui sa ne vaccinam si de ce

Este timpul ca toate școlile să solicite vaccinuri împotriva gripei

Medicii pediatri spun că este important ca copiii cu vârsta de 6 luni și peste să primească vaccinul antigripal, în mod ideal înainte de sfârșitul lunii octombrie. „Vaccinarea la timp este deosebit de importantă” în acest sezon gripal, a scris săptămâna aceasta Academia Americană de Pediatrie.

Obținerea unui vaccin antigripal poate ajuta, de asemenea, mult mai mulți oameni, nu doar pe voi, spune imunologul dr. Susan Bailey, președintele Asociației Medicale Americane.

„Având în vedere că spitalele și cabinetele medicilor vor fi foarte ocupate cu îngrijirea pacienților cu Covid-19, un vaccin antigripal poate ajuta la scăderea poverii sistemului de îngrijire a sănătății și se poate asigura că cei care au nevoie de îngrijiri medicale sunt capabili să o primească”, a spus Bailey .

„În fiecare an, mulți pacienți suferă de gripă severă cu insuficiență respiratorie”. Dintre pacienții care suferă de pneumonie severă din cauza gripei, „marea majoritate a acestor pacienți nu au avut vaccinul antigripal făcut în acel an”.

Citeste si Coronavirus - care sunt sansele vindecarii de COVID-19?

Simptomele de infectare cu coronavirus

coronavirus simptome
CORONAVIRUS - SIMPTOME SI PREVENIRE - INFOGRAFIC

Citeste si Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz

Cum ne protejam de coronavirus?

Recomandările standard ale OMS:

-  Curățați frecvent mâinile folosind dezinfectanti pe bază de alcool sau săpun și apă;

- Când tușești și strănuti, acoperi gura și nasul cu un servetel sau cu interiorul cotului - apoi aruncă imediat servetelul la cos și spală-te pe mâini;

- Evitati contactul cu oricine are febră și tuse.

Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție impotriva coronavirusului. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!

Citeste si Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz 

Coronavirusul poate supravietui zile întregi pe plastic si inox

 Verifica ultimele stiri despre coronavirus in Romania pe topicurile de discutii 

Coronavirusul este și in Ro

Ce facem în situații de criză - COVID 2019

► Citeste si Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Despre CORONAVIRUS ai putea sa mai citesti si

Coronavirusul si gripa - asemanari si diferente

Sunt mama si medic de familie iar planul meu de a trece prin pandemia de coronavirus este acesta

Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF

Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri

Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2020
sursa: edition.cnn.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII