Meseria de mama este dificilă - ce facem când furia preia controlul? Despre nevoia de parenting calm.
E imposibil sa nu ai momente de furie cand este mama. Dar mânia este atunci când furia devine incontrolabilă „Sunt momente cand furia te copleșeste si iti vei spune că nu vei trânti ușa, nu vei țipa la copilul tău sau nu-i vei spune soțului tău să-și vadă de drum, dar atunci când se va întâmpla, nu o poți opri...
Mamele pot fi predispuse la furie, deoarece meseria de mama este - sincer, mult mai dificilă decât pare.
- vei citi:
Mamele au adesea grijă de toți ceilalți, punând deoparte propriile nevoi
Înțelegerea factorilor declanșatori
Cum să gestionezi furia și mânia
Nu esti singură
Schimbarea este posibilă
În căldura momentului
Mamele au adesea grijă de toți ceilalți, punând deoparte propriile nevoi
„Dacă nevoile de bază, cum ar fi să dormi suficient și să mănânci corect, nu sunt satisfăcute, vei avea probleme cu orice emoție, să nu mai vorbim de furie”, explică un psiholog american. „Așa se dezvoltă: emoții și experiențe neprocesate, împreună cu nevoi neîndeplinite. Și punctul de vârf se simte adesea ridicol. Îți păstrezi calmul toată ziua, apoi copilul cere o gustare înainte de cină și explodezi.”
Înțelegerea factorilor declanșatori
De obicei, credem că furia apare de nicăieri. Dar experții spun că nu așa funcționează. „Imaginați-vă un aisberg”, spune Laura Markham, psiholog clinician din New York. „Ceea ce este la suprafață sunt manifestările exterioare ale furiei. Dar ceea ce se ascunde dedesubt este mult mai mare pentru a crea acest sentiment de furie - emoții neprocesate din acea zi și din viața ta. De fapt, nu treci de la zero la 100 într-o clipă."
Factorii declanșatori ar putea fi atunci când copiii nu ascultă, când își rănesc frații sau dacă planurile merg prost.
Experții spun că factorii declanșatori ai furiei pot fi lucruri care, intelectual, știi că nu ar trebui să te deranjeze. Alteori, s-ar putea să te trezești țipând la copiii tăi atunci când literalmente nu au făcut nimic. „Adesea, factorii declanșatori nu au nimic de-a face cu copilul”, spune Laura Markham, psiholog clinician din New York, antrenor pentru părinți și autor al „Peaceful Parent, Happy Kids”. „Poate fi din cearta cu partenerul tău, o zi proastă la serviciu sau probleme nerezolvate din copilărie.”
Nu există nicio magie în spatele aflării a ceea ce îți stârnește furia; atât Reddish, cât și Markham sugerează pur și simplu să păstrezi un jurnal al momentului când te enervezi pentru a vedea dacă poți găsi modele.
Cum să gestionezi furia și mânia
Dacă vrei să lucrezi la furie, există diverse strategii pe care le poți încerca.
Notează. A păstra un jurnal vine natural pentru unii dar poate fi incomod pentru alții, dar experții spun că oferă o modalitate eficientă de a lucra în rezolvarea problemelor de furie. „Scrie că sfidarea copilului tău este un factor declanșator”, spune Markham. „Notează ce înseamnă „sfidare” pentru tine.” „Cu cât îți poți exprima mai bine emoțiile, cu atât mai puțin probabil vei acumula furie”, spune ea.
Meditează. Odată considerată New-Agey, meditația este o altă tehnică dovedită pentru a integra calmul în viața ta. Markham recomandă să asculți o meditație ghidată în fiecare zi - există o mulțime de canale YouTube axate pe meditație, ca să nu mai vorbim de aplicații (Calm, Buddhify și Stop, Breathe & Think sunt câteva).
Află de ce ai nevoie. Nu poți controla întotdeauna copiii, deci controlează ceea ce poți controla. Dacă te enervezi când ești epuizată, ia măsuri pentru a-ți muta ora de culcare mai devreme sau a acorda prioritate somnului. Și nu subestima puterea de a face o plimbare. Aerul curat, schimbarea peisajului și exercițiile fizice te pot ajuta să-ți schimbi starea de spirit. La fel, a vorbi cu cineva poate ajuta - poate cu partenerul tău, poate cu un prieten apropiat - care va asculta cu adevărat, fără a încerca să remedieze sau să reducă la minimum problemele tale. „Furia este o emoție secundară”, spune Laura Markham, psiholog clinician din New York „Există întotdeauna o emoție subiacentă. Sunt trist? Sunt anxios? Sunt copleșit? ” Descoperă ce nevoie este nesatisfăcută și satisfă-o.
Caută ajutor. Sprijinul profesional este ceva de luat în considerare, mai ales atunci când te confrunți cu factori declanșatori complexi, precum durerea, anxietatea și abuzul.
Nu ești singură
La fel ca mine, multe mame rareori au experimentat furia înainte de maternitate, astfel încât ne găsim brusc în imposibilitatea de a stăpâni furia. Mămicile se luptă adesea în singurătate pentru că le este rușine. "Dacă aș menționa altor mame că am furie postpartum, m-ar privi de parcă aș avea două capete”, spune Helm. „Dar am vorbi despre ce se întâmplă cu mine și spuneau: Da, asta mi se întâmplă și mie...”
„Recunoașterea faptului că alți părinți se confruntă cu furia, ajută”, spune Helm. „Nu te mai simți atât de singură. Copiii merită mai mult. Tu meriți mai mult.”
Schimbarea este posibilă
Știi că furia este rea pentru copiii tăi. Nu numai că este înfricoșătoare și potențial periculoasă, dar nu-ți poți gestiona propriile sentimente, sau pe ale copiilor.
Schimbarea este 100% posibilă. Nu se va întâmpla peste noapte, dar este posibil.
Angajează-te să faci schimbări. „Dacă mănânci bine timp de o lună, slăbești și te simți mai bine, dar dacă apoi te întorci imediat la a mânca prost, nu va dura”, spune Markham. „Încearcă să meditezi 10 minute pe zi timp de 90 de zile - ceea ce va deveni un obicei solid. Vei vedea o diferență. ”
Pentru a combate furia, dormi mai mult și fă mișcare. Limitează lista de sarcini zilnice și examinează sincer de ce te-ai supărat. Apoi încearcă să te descurci calm cu ceea ce este de obicei durerea și frustrarea.
În cele din urmă, furia este un steag roșu care semnalează că ceva din viața ta are nevoie de atenție urgentă. „Nu vei trăi niciodată o viață fără a experimenta furia”, spune Reddish. „Dar dacă îți asculți furia și înveți să-ți gestionezi factorii declanșatori, atunci poți trăi o viață fără furie.”
În căldura momentului
Evitarea declanșatorilor și accesarea rădăcinii problemei este esențială pentru prevenirea furiei mamei. Dar ce ar trebui să faci în momentul în care apare furia?
Dacă poți pleca în siguranță - dacă copiii tăi au vârsta suficientă sau dacă există un alt adult sigur, de exemplu - atunci aceasta este o opțiune bună. Dacă nu, oricât de simplu pare, încearcă să respiri. „Respirațiile profunde spun corpului nostru că nu este o urgență și este în regulă să ne calmăm”, spune Markham.
Experimentează cu acțiuni care te scot din starea de furie și te calmează - poate fi repetarea liniștită a unei mantre sau stropirea feței cu apă rece. Cu cât o faci mai mult, cu atât devine mai ușor. Dacă îți percepi furia ca fiind complet justificată - să zicem, copilul tău fură ceva - s-ar putea să crezi că trebuie să acționezi imediat. Dar nimic constructiv nu se întâmplă din a-ți exprima furia asupra copiilor tăi, deoarece disciplina eficientă este cel mai bine livrată calm și rațional.
► Citeste si Despre mamele care tipa la copii sau despre furia mamelor. Iata de ce este nevoie sa vorbim despre asta
Si tu esti o mama care tipa? Atunci iti recomandam sa citesti si
Cum discutam cu copilul dupa ce am tipat la el: 5 sfaturi utile
Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun
Tranziția la maternitate este dificilă - dar ce facem când furia preia controlul?
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII