Sarcinile multiple pot afecta procesul de îmbătrânire fizică a corpului, In special femeile cu mai mult de 3 copii imbatranesc mai repede.

Sarcinile multiple pot afecta procesul de imbatranire fizica a corpului. In special femeile cu mai mult de 3 copii imbatranesc mai repede.

Sarcinile multiple pot afecta procesul de îmbătrânire fizică a corpului, In special femeile cu mai mult de 3 copii imbatranesc mai repede.

Sarcina și alăptarea utilizează o cantitate mare de energie a corpului unui femei. De aceea, a avea copii te poate face să simți că ai îmbătrânit peste noapte. Un  studiu condus de cercetători americani a constatat că numărul nașterilor poate afecta procesul de îmbătrânire fizică a corpului unei femei.

Pentru că pană la urmă - maternitatea multiplă este un compromis între îmbătrânire și reproducere.

- vei citi:
Sarcina și nașterea pot afecta îmbătrânirea
Sarcina și alăptarea utilizează o cantitate mare de energie a corpului
Un compromis între îmbătrânire și reproducere

Sarcina și nașterea pot afecta îmbătrânirea

Cercetătorii au examinat mai multe măsuri diferite care reprezintă modul în care corpul unei persoane îmbătrânește și au descoperit că femeile care au avut mai multe nașteri păreau să fi îmbătrânit mai repede decât cele care au născut de trei sau patru ori doar. Cu toate acestea, aceste efecte au fost găsite numai după ce o femeie a trecut prin menopauză.

Descoperirile noastre sugerează că sarcina și nașterea pot contribui la schimbarea și dereglarea mai multor sisteme fiziologice diferite care pot afecta îmbătrânirea odată ce o femeie este post-menopauză”, a declarat Talia Shirazi, candidat la doctorat în antropologie biologică la Penn State. "Acest lucru este în concordanță cu modificările metabolice, imunologice și endocrinologice care apar în organism în timpul sarcinii și alăptării, precum și cu diferitele riscuri de boală care sunt asociate cu sarcina și cu investițiile în reproducere mai general."

Sarcina și alăptarea utilizează o cantitate mare de energie a corpului

Potrivit cercetătorilor, sarcina și alăptarea utilizează o cantitate mare de energie a corpului și pot afecta multe dintre sistemele sale, inclusiv funcția imună, metabolismul și tensiunea arterială, printre altele. În plus, femeile care au născut sunt mai predispuse să moară de diabet, boli de rinichi și hipertensiune arterială, printre alte afecțiuni, decât cele care nu au suferit.

Cercetătorii au fost curioși cu privire la modul în care corpul echilibrează aceste „costuri de reproducere” și dacă acesta afectează modul în care corpul îmbătrânește.

Un compromis între îmbătrânire și reproducere

"Credem că se întâmplă ceva, un fel de compromis între îmbătrânire și reproducere", a spus Shirazi. „Acest lucru are sens din punct de vedere al biologiei evolutive, deoarece dacă consumi energie în timpul sarcinii și alăptării, probabil că nu ai la fel de multă energie pentru a aloca lucrurilor precum întreținerea și apărarea fiziologică”.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit datele a 4418 participanți de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Ancheta Națională de Examinare a Sănătății și Nutriției. Datele au inclus informații despre sănătatea reproducerii, inclusiv numărul nașterilor vii și dacă au trecut sau nu prin menopauză.

Cercetătorii au măsurat îmbătrânirea biologică în mai multe moduri pe baza a nouă biomarkeri concepuți pentru a evalua sănătatea metabolică, funcția renală și hepatică, anemia și tulburările celulelor roșii din sânge, funcția imună și inflamația.

Am vrut să analizăm măsuri care să ajute la surprinderea vârstei și funcționării sistemelor organelor majore ale corpului, în loc să analizăm îmbătrânirea la nivel celular”, a declarat Waylon Hastings, cercetător postdoctoral la Penn State. "Când ne gândim la sarcină, nu ne gândim la modificări ale celulelor individuale, ci la modul în care sistemul imunitar sau metabolismul se schimbă, de exemplu."

Cercetătorii au descoperit o „relație în formă de U” între numărul nașterilor vii și îmbătrânirea biologică accelerată. Cele care au raportat zero sau puține nașteri vii sau care au raportat multe nașteri vii, au avut markeri ai îmbătrânirii biologice mai rapide decât cele care au raportat trei sau patru nașteri vii. Acest lucru a fost adevărat chiar și atunci când se controlează vârsta cronologică, stilul de viață și alți factori demografici și de sănătate.

Shirazi a spus că, deoarece datele au fost luate la un moment dat în timp, în prezent nu se poate ști ce a cauzat aceste asociații. Dar ea a spus că o posibilă explicație pentru constatările publicate recent în Scientific Reports, este prezența sau lipsa hormonilor ovarieni la femeile aflate în post-menopauză.

Cercetările anterioare au descoperit că, în general, hormonii ovarieni sunt de protecție împotriva unor procese la nivel celular care ar putea accelera îmbătrânirea”, a spus Shirazi. "Deci, este posibil ca la femeile aflate în perioada pre-menopauză efectul hormonilor să amortizeze efectul negativ potențial al sarcinii și al reproducerii asupra accelerației biologice a vârstei. Și poate, atunci când hormonii au dispărut, efectele se pot arăta singure."

Hastings a spus că studiul sugerează, de asemenea, că se pot face cercetări suplimentare pentru a înțelege procesele care pot fi implicate în legătura dintre îmbătrânire și a avea copii, precum și modul în care aceste procese funcționează în timp.

Această tranziție către menopauză și sănătatea reproductivă a femeilor în general, este foarte cercetată și nu este atât de bine înțeleasă cum ar trebui să fie în acest moment. Deci, dacă putem vedea că există aceste modificări ale îmbătrânirii în funcție de reproducere și menopauză și nu avem o explicație excelentă, atunci este un semn că ar trebui să investigăm mai mult acest lucru.

Indicele de masa corporală dupa nastere: de ce trebuie să fii cu ochii pe el si care e cel ideal

Dupa nastere - kilogramele in plus sunt o adevarata provocare. Pastrarea greutatii suplimentare dupa nastere a fost asociata cu o continua castigare de kilograme, ceea ce poate duce la obezitate, boli cardiovasculare si diabet.

In plus, kilogramele in plus de dupa nastere - nemuncite - cresc risc pentru prolapsul organelor pelvine. Acest lucru poate fi risccant pentru o eventuala urmatoare sarcina.

“Femeile care pastreaza greutatea castigata in timpul sarcinii sunt in pericolul de a castiga mult mai multe kilograme la o viitoare sarcina, ceea ce poate conduce la complicatii ale sarcinei si probleme de sanatate pentru copil citeste mai departe aici.  

Pentru un abdomen plat, cititi:

10 minute de exercitii pentru mamici ocupate
10 activitati pentru un abdomen plat
Abdomen plat in 7 zile - dieta pentru abdomen plat
Scapati de grasimea periculoasa de pe abdomen
Masajul remodeleaza abdomenul proaspetelor mamici

Te asteptam pe forumul unde se dezbat diete si se tine cura de slabire: DIETE si GRUPURI DE SUPORT.

Waylon Hastings, Postdoctoral Researcher, Penn State
Sursa: Penn State
Referințe: Shirazi, T. N., et al. (2020) Parity predicts biological age acceleration in post-menopausal, but not pre-menopausal, women. Scientific Reports. doi.org/10.1038/s41598-020-77082-2.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII