Nivelurile de vitamina D ale mamei in timpul sarcinii au legatura cu IQ-ul copilului
Vitamina D este un nutrient critic și are multe funcții importante în organism. Vitamina D este transmisa de viitoarea mamica bebelușului în uter și ajută la reglarea proceselor vitale, inclusiv dezvoltarea creierului.
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a arătat că nivelurile de vitamina D ale mamelor în timpul sarcinii sunt asociate cu IQ-ul copiilor lor, sugerând că nivelurile mai ridicate de vitamina D în timpul sarcinii pot duce la un IQ mai mare la copil.
- vei citi:
Deficiența de vitamina D este frecventă în rândul populației generale
Abordarea disparităților
Deficitul de vitamina D
Deficiența de vitamina D este frecventă în rândul populației generale
Melissa Melough, autorul principal al studiului și om de știință din cadrul Departamentului de Sănătate, Comportament și Dezvoltare al Copilului de la Institutul de Cercetare pentru Copii din Seattle, spune că deficiența de vitamina D este frecventă în rândul populației generale, precum și al femeilor însărcinate, dar observă că femeile negre sunt expuse unui risc mai mare. Melough speră că studiul va ajuta furnizorii de servicii medicale să abordeze disparitățile dintre femeile de culoare și cele care prezintă un risc mai mare de deficit de vitamina D.
"Pigmentul cu melanină protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare, dar prin blocarea razelor UV, melanina reduce și producția de vitamina D din piele. Din această cauză, nu am fost surprinși să vedem rate ridicate ale deficitului de vitamina D în rândul gravidelor negre în studiul nostru. Chiar dacă multe femei însărcinate iau vitamine prenatale, este posibil ca acest lucru să nu corecteze un deficit existent de vitamina D. Sper că munca noastră aduce o mai mare conștientizare a acestei probleme, arată implicațiile pe termen lung ale vitaminei prenatale D pentru copil și dezvoltarea lor neurocognitivă și subliniază faptul că există anumite grupuri la care furnizorii ar trebui să fie mai atenți. Testarea pe scară largă a nivelurilor de vitamina D nu este, în general, recomandată, dar cred că medicii ar trebui să aibă grijă de cei care prezintă un risc mai mare." spune Melissa Melough, autorul principal al studiului.
Abordarea disparităților
Potrivit lui Melough, 80% dintre femeile gravide negre din SUA pot avea deficit de vitamina D. Dintre femeile care au participat la studiu, aproximativ 46% dintre mame au avut deficit de vitamina D în timpul sarcinii și nivelurile de vitamina D au fost mai mici în rândul femeilor negre comparativ cu femeile albe.
Melough și co-autorii ei au folosit date dintr-o cohortă din Tennessee numită studiul Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning in Early Childhood (CANDLE). Cercetătorii CANDLE au recrutat femei însărcinate pentru a se alătura studiului începând din 2006 și au colectat informații în timp despre sănătatea și dezvoltarea copiilor lor.
După controlul altor câțiva factori legați de IQ, nivelurile mai ridicate de vitamina D în timpul sarcinii au fost asociate cu un IQ mai mare la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani. Deși studii observaționale de genul acesta nu pot dovedi cauzalitatea, Melough crede că descoperirile ei au implicații importante și justifică cercetări suplimentare.
Deficitul de vitamina D
"Deficitul de vitamina D este destul de răspândit", a spus Melough. "Vestea bună este că există o soluție relativ ușoară. Poate fi dificil să obțineți vitamina D adecvată prin dietă și nu toată lumea poate compensa acest decalaj prin expunerea la soare, deci o soluție bună este să luați un supliment."
Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 600 de unități internaționale (UI). În medie, americanii consumă mai puțin de 200 UI în dieta lor și, prin urmare, dacă oamenii nu compensează acest decalaj prin expunerea la soare sau suplimente, Melough spune că oamenii vor deveni probabil deficienți. Alimentele care conțin niveluri mai ridicate de vitamina D includ peștele gras, ouăle și produse alimentare fortificate, cum ar fi laptele de vacă și cerealele pentru micul dejun. Cu toate acestea, Melough observă că vitamina D este unul dintre nutrienții cei mai dificili de obținut în cantități adecvate din dietele noastre.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina nivelurile optime de vitamina D în timpul sarcinii, dar Melough speră că acest studiu va ajuta la elaborarea recomandărilor nutriționale pentru femeile gravide. În special în rândul femeilor negre și al celor cu risc crescut de deficit de vitamina D, suplimentarea nutrițională și screeningul pot fi o strategie de impact pentru reducerea disparităților de sănătate.
Melough spune că există trei aspecte cheie din studiu:
Deficitul de vitamina D este frecvent în timpul sarcinii, iar femeile negre prezintă un risc mai mare, deoarece pigmentul de melanină din piele reduce producția de vitamina D.
Niveluri mai ridicate de vitamina D în rândul mamelor în timpul sarcinii pot promova dezvoltarea creierului și pot duce la scoruri mai mari ale coeficientului intelectual.
Screeningul și suplimentarea nutrițională pot corecta deficiența de vitamina D pentru cei cu risc crescut și pot promova funcția cognitivă a descendenților.
„Vreau ca oamenii să știe că este o problemă obișnuită și poate afecta dezvoltarea copiilor”, a spus Melough. "Deficitul de vitamina D poate apărea chiar dacă aveți o dietă sănătoasă. Uneori este legată de stilul nostru de viață, de pigmentarea pielii sau de alți factori care nu se află în controlul nostru."
► Citeste mai multe informatii aici Vitamina D in timpul sarcinii: ce trebuie sa stii
Despre vitamina D, alte informatii
Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Poate vitamina D ajuta in lupta contra coronavirusului Covid-19?
Prevenirea rahitismului la copil
Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?
Sursa: Seattle Children's
Referințe: Melough, M.M., et al. (2020) Maternal Plasma 25-Hydroxyvitamin D during Gestation Is Positively Associated with Neurocognitive Development in Offspring at Age 4–6 Years. The Journal of Nutrition. doi.org/10.1093/jn/nxaa309.
Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII