Radiografia în timpul alăptării - este în regulă să alăptăm bebelușul în continuare?

Radiografia in timpul alaptarii - este in regula sa alaptam bebelusul in continuare?

Radiografia în timpul alăptării - este în regulă să alăptăm bebelușul în continuare?

Din când în când, o mamă care alăptează poate avea nevoie de un examen radiologic și poate fi îngrijorată de modul în care acesta poate afecta alăptarea, laptele matern și bebelușul...

- vei citi:
Examinări radiologice frecvente și alăptarea
Medicina nucleară și alăptarea
Radiografiile și alăptarea
Informați și fiți informați

Examinări radiologice frecvente și alăptarea

În general, o mamă NU trebuie să întrerupă alăptarea dacă face o radiografie, RMN, CT, angiogramă, ecografie sau mamografie. Aceste examinări nu afectează alăptarea. Uneori se utilizează o substanță de contrast pentru a ajuta imagistica. Acești coloranți nu necesită întreruperea alăptării.

Medicina nucleară și alăptarea

Dacă o mamă care alăptează are o scanare ce implică medicina nucleară (de exemplu VQ, perfuzie miocardică sau scanare paratiroidiană), alăptarea și contactul apropiat pot fi restricționate, în funcție de produsul radiofarmaceutic utilizat.

În medicina nucleară se utilizează radiotrasori sau substanțe radiofarmaceutice, care conțin o substanță activă transportoare și un izotop radioactiv. Aceste substanțe se introduc în organism pe diferite căi de administrare (cel mai frecvent intravenos). În funcție de produsul radiofarmaceutic utilizat, acesta face ca organismul să fie ușor radioactiv pentru o perioadă scurtă de timp (de obicei ore sau zile).

În unele cazuri, poate fi necesară restricționarea alăptării pentru o perioadă de timp. Acest lucru va depinde de cât durează radioactivitatea să se descompună în mod natural în corpul mamei. O mamă poate să mulgă în prealabil laptele și să-l dea bebelușului în timp ce așteaptă. În acest timp, ea poate fi încurajată să mulgă din nou laptele și să-l păstreze, deoarece și laptele își va pierde radioactivitatea în acest timp.

Radiografiile și alăptarea

Radiografiile sunt folosite pentru a privi oasele și alte structuri din corp, de exemplu pentru a identifica fracturile, pentru a privi starea dinților, pentru a determina deteriorarea articulațiilor, pneumonia, etc.

Pe măsură ce trec prin corp, energia din razele X este absorbită la viteze diferite de diferite părți ale corpului. Un detector de cealaltă parte a corpului preia razele X după ce au trecut și le transformă într-o imagine. Părțile dense ale corpului pe care razele X le trec mai greu, cum ar fi osul, apar ca zone albe pe imagine. Părțile mai moi prin care razele X pot trece mai ușor, cum ar fi inima și plămânii, apar ca zone mai întunecate.

Unde este posibil, radiografiile sunt evitate în timpul sarcinii, dar NU există niciun motiv pentru a le evita în timpul alăptării. Acestea nu au niciun efect cunoscut asupra laptelui din sân la momentul realizării imagisticii și nici asupra producției de lapte. Nu sunt necesare precauții speciale (LactMed).

În unele situații, se poate utiliza un agent de contrast pe lângă radiografie. Acest lucru poate ajuta la afișarea țesuturilor moi mai clar pe raze X. Acestea includ:

Soluție de bariu înghițită - o substanță numită bariu este înghițită pentru a ajuta la evidențierea sistemului digestiv superior
Clismă de bariu - bariu este trecut în intestin prin rect.

Bariul este un agent inert care apare sub raze X dar nu este absorbit în corp, astfel încât nu ar afecta bebelușul alăptat.

Deoarece sulfatul de bariu nu este absorbit după administrarea orală sau rectală, acesta nu va intra în lapte, nu va ajunge în fluxul sanguin al sugarului sau nu va provoca efecte adverse la sugarii alăptați. Nu sunt necesare precauții speciale (LactMed).

Informați și fiți informați

Se recomandă ca mamele care alăptează să își informeze medici de acest lucru, deoarece îi va ajuta să adapteze examinarea (ori de câte ori este posibil) pentru a se potrivi cel mai bine situației personale. Examinările alternative care afectează cel mai puțin alăptarea pot fi discutate și oferite, dacă este cazul.

Problemele in alaptare exista: ghid complet si solutii care functioneaza

Contrar ideei ca alaptarea este o perioada idilica cand totul merge ca pe roate, alaptarea este pentru multe alte mamici o perioada de cosmar. Da, sa nu ne temem sa spunem pe nume acestui cuvant Inainte de a ignora problemele, mai bine le trecem in revista - declarand sincer ca desi alaptarea e foarte grea pentru multe mamici, cu determinare si informatie ca cea de mai jos, pot trece onorabil peste greutatile alaptarii. Stind ca prin alaptare oferim un cadou de sanatate bebelusului. Cel putin pana cand bebe implineste 6 luni sa ii oferim o alaptare exclusiva.  Iata problemele ce pot apare in timpul alaptarii, o trecere in revista 

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica, dar ii oferim toate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate intampina la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Referințe:
Tremblay E, Therasse E, Thomassin-Naggara IT, Trop I 2012, Quality Initiatives: Guidelines for Use of Medical Imaging during Pregnancy and Lactation.RadioGraphics 32: 897-911. ACR Manual on Contrast Media Version 10.1 2015. Inside Radiology Website. Lactmed website. Hale TW 2012, Medications and Mothers Milk 13th Edition. Amarillo, Texas: Pharmasoft Publishing (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII