O palma dată unui copil nu-l face mai bun, dar o îmbrățișarea da

O palma data unui copil nu-l face mai bun, dar o imbratisarea da

O palma dată unui copil nu-l face mai bun, dar o îmbrățișarea da

Mulți părinți continuă să creadă că bătaia îi face pe copii să se comporte mai bine.

Evident, această "logică" este greșită iar dragostea maternă, spre deosebire de bătaie, este calea de a crea comportamente pozitive copilului.

- vei citi:
Competența socială a copiilor
Părinții se înșeală dacă sunt de părere că bătaia este bună
Afecțiunea părinților duce la un comportament mai bun al copilului
Două sisteme fără legătură influențează comportamentele copilului
Practicile și convingerile comune în materie de creștere a copilului

Competența socială a copiilor

A da o palmă la fund unui copil mic nu îl va face să se comporte mai bine pe termen lung, nu are niciun impact asupra calităților pozitive pe care majoritatea părinților le apreciază la copii, cum ar fi prietenia, deschiderea, bunătatea, simpatia, compasiunea și înțelegerea. În schimb, căldura/dragostea/afecțiunea mamelor este asociată cu o creștere a acestor calități, numită uneori „competență socială”.

Competența socială a copiilor nu a fost legată de bătaia primită de la părinți, conform studiului pe termen lung a 3.279 de familii urbane din SUA cu copii mici. Acest lucru este important, deoarece mulți părinți continuă să folosească o astfel de pedeapsă fizică în convingerea că va avea un impact pozitiv asupra comportamentului pe termen lung al copiilor lor.

„Cea mai bună soluție pentru părinți este să modeleze comportamentul pe care vor să-l vadă la copiii lor... Dacă vrei să ai un copil prietenos, amabil și sociabil, atunci fi tu prietens și amabil cu el. Lovitul îi învață pe copii că bătaia este acceptabilă: majoritatea părinților nu vor ca ai lor copii să fie agresivi și secretul acestui obiectiv, alături de alte rezultate pozitive, este a nu-i lovi”.

Studii recente efectuate pe eșantioane naționale de părinți au constatat că peste trei sferturi dintre copii sunt loviți cel puțin o dată, iar majoritatea sunt loviți mai des. Practica atinge vârful la aproximativ 3 ani. Mulți părinți consideră că durerea fizică a loviturilor, atunci când este însoțită de un mesaj despre comportamentul bun, îi va disciplina pe copii să devină „mai drăguți” și să aibă comportamente mai dorite din punct de vedere social.

Părinții se înșeală dacă sunt de părere că bătaia este bună

Cu toate acestea, studiul demonstrează că părinții se înșeală dacă sunt de părere că bătaia îi face pe copiii lor să se comporte mai bine. Nu s-a găsit nicio asociere pozitivă între utilizarea pedepselor fizice și competența socială viitoare a copiilor. Rezultatele studiului sunt în concordanță cu numeroase studii anterioare, care au găsit rezultate negative considerabile și de lungă durată asociate cu copiii bătuți. Acestea includ niveluri mai ridicate de agresivitate, o sănătate mintală mai slabă, capacitate cognitivă mai mică, relații mai negative cu părinții și un risc mai mare de delincvență și criminalitate. Bătaia este, de asemenea, legată de un risc mai mare de abuz fizic. Faptul că nu am găsit efecte pozitive demonstrabile, atunci când este combinată cu aceste dovezi bine stabilite despre impacturile negative, subminează opinia pe scară largă conform căreia bătaia este fie o modalitate necesară, fie eficientă în a promova comportamentul dorit al copilului.

Afecțiunea părinților duce la un comportament mai bun al copilului

Cum pot părinții să promoveze bunătatea copiilor lor? Studiul sugerează că cea mai bună soluție este ca părinții să modeleze comportamentul pe care doresc să îl vadă la copiii lor. Am descoperit că, cu cât părinții și-au exprimat afecțiunea față de copiii lor și s-au angajat în întărirea lor pozitivă, cu atât copiii lor au devenit mai prietenoși, mai amabili și mai deschiși.

Studiul a produs dovezi importante că afecțiunea maternă - care include întărirea pozitivă și răspunsul verbal - este asociată cu comportamente pozitive la copii, în timp. Am constatat că afecțiunea părinților, spre deosebire de lovituri, este legată de îmbunătățirea competenței sociale la copii: prietenie, deschidere și bunătate și simpatie pentru ceilalți. Pe scurt, dacă vrei ca copiii tăi să fie calzi, prietenoși și sociabili, atunci fii cald și bun cu ei. Lovirea îi învață pe copii că bătaia este acceptabilă.

Două sisteme fără legătură influențează comportamentele copilului

În mod fascinant, am constatat, de asemenea, că afecțiunea maternă nu are legătură cu agresiunea copilului; și, în lucrările anterioare, s-a arătat că afecțiunea părinților nu a moderat agresiunea crescută a copiilor asociată cu lovirea unui copil. S-a constatat, de asemena, că cei care au fost loviți au fost mai agresivi chiar și atunci când mamele lor erau foarte iubitoare. Studiul sugerează că două sisteme funcționează pentru a afecta comportamentele copilului și nu sunt legate între ele: lovirea copiilor este legată de agresivitate, dar nu de competența socială; căldura părintească este legată de competența socială, dar nu de agresivitate.

Nu cunoaștem studii anterioare care să fi examinat în mod specific atât lovirea, cât și căldura/afecțiunea ca predictori ai „comportamentului bun” al copiilor sau care să fi comparat impactul lor asupra calităților pozitive ale comportamentului copilului.

Trebuie să schimbăm practicile și convingerile comune în materie de creștere a copilului

Descoperirile sugerează că trebuie să schimbăm practicile și convingerile comune în materie de creștere a copilului în rândul unui număr mare de oameni din întreaga lume. Schimbarea acestor practici în astfel de populații considerabile ar putea duce la beneficii considerabile la un cost relativ scăzut, dacă schimbarea ar fi preluată pe scară largă.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că profesioniștii care lucrează cu copii ar trebui să descurajeze părinții de a apela la pedepse fizice copiilor, deoarece nu le îmbunătățește comportamentul și sunt legate de multe rezultate adverse. În schimb, ar trebui să încurajeze părinții să fie calzi și receptivi.


Va asteptam parerile la topicul deschis pe forumul Desprecopii - O palma administrata copilului ca metoda de educatie. Pareri pro si contra. De la bataia este rupta din rai pana la educatia pozitiva

Bataia e rupta din iad si produce traume emotionale copilului

Bataia nu e rupta din rai ci e cu siguranta un instrument de tortura imprumutat din activitatile iadului. Desi suntem acum o generatie de parinti care a fost adesea corectata cu cate o bataie, 2-3 curele sau niste palme rasunatoare ... stim ca acesle metode de educatie sunt depasite, ne-efective si pot produce traume emotionale copilului. Un parinte responsabil stie ca orice corectie fizica aplicata copilului ii poate crea probleme de comportament, de incredere in sine si de auto-control. Din lungile si nenumaratele discutii despre acest subiect pe forumul Desprecopii - iata parerea parintilor.
Si totusi... in urma statisticilor făcut de UNICEF în România, a reieşit că 11% dintre părinţi îşi pălmuiesc copiii, iar 16 procente cred că bătaia este ruptă din rai ... citeste mai departe

Despre educatia cu blandete merita citit

Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu! 

autor: redactor Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII