Regresiile de somn la bebeluși: ce sunt, când au loc și care este cauza - SCHEMA REGRESIILOR DE SOMN

Regresile de somn la bebelusi: ce sunt, cand au loc si care este cauza - SCHEMA REGRESIILOR DE SOMN

Regresiile de somn la bebeluși: ce sunt, când au loc și care este cauza - SCHEMA REGRESIILOR DE SOMN

Regresia somnului bebelusului este unul dintre acei termeni de care nu ai știut că există până când nu ai devenit părinte. Dacă te întrebi dacă această expresie este un cuvânt la modă sau un fenomen de somn susținut de cercetări, nu ești singura.

Acest articol separă faptele de ficțiunea, despre regresiile somnului: ce sunt, ce le determină și ce poți face în legătură cu ele. In plus - am facut si o schema a celor mai comune regresii de somn ale copilului in primii doi ani.

- vei citi:
Ce sunt regresiile somnului?
Ce cauzează regresia somnului la bebeluși?
Când apar regresiile de somn?
Cât durează regresiile de somn?
Cum pot să-mi ajut copilul dacă trece printr-o regresie a somnului?

Ce sunt regresiile somnului?

Regresia de somn este o perturbare a somnului unui bebeluș sau copil mic care anterior dormea ​​bine - atunci când bebelușul tău începe să se trezească mai mult noaptea sau i se se agravează somnul din senin.

Aceste perturbări apar în momente previzibile, deoarece sunt asociate cu etapele de dezvoltare. Majoritatea bebelușilor și copiilor mici experimentează câteva regresii de somn în primii 2 ani de viață, dar este posibil să nu le observi dacă bebelușul nu doarme bine în general.

Ce cauzează regresia somnului la bebeluși?

Ai observat că bebelușul tău încetinește temporar într-o zonă de dezvoltare, cum ar fi vorbirea, în timp ce excelează în alta, cum ar fi mersul? Expertul in pedatrie Dr. T. Berry Brazelton explică faptul că o creștere a dezvoltării creierului care are loc în timpul unei etape de dezvoltare (cum ar fi învățarea de a merge) coincide adesea cu o altă parte a dezvoltării care încetinește sau regresează (cum ar fi vorbirea). Deci, ce cauzează regresia curentă a somnului ar putea fi o etapă a dezvoltării pe care o atinge, cum ar fi rostogolirea, etc. Este complet normal.

Când apar regresiile de somn?

Regresiile de somn urmează o secvență previzibilă bazată pe dezvoltarea creierului, explică dr. Brazelton. Deoarece coincid cu etapele dezvoltării, regresiile somnului pot fi observate la 4 luni, 8/9 luni, 12 luni, 18 luni și 2 ani. Sună ca o regresie lungă, nu?

regresii de somn bebelus

Dar, majoritatea copiilor nu experimentează absolut fiecare regresie. În plus, dacă bebelușul tău are obiceiuri bune de somn înainte de apariția unei regresii a somnului, el va reveni la el. Regresiile de somn se încheie la fel de repede cum apar.

Citeste si - Regresia de somn a bebelușului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mămici obosite

Cât durează regresiile de somn?

O regresie a somnului poate dura 1-2 săptămâni. Rămâi pozitiv și observă ce realizează bebelușul în timpul zilei. A început recent să stea în picioare sau să se rostogolească? Concentrarea pe repere te poate ajuta să rămâi relaxată și răbdătoare.

Cum pot să-mi ajut copilul dacă trece printr-o regresie a somnului?

Dacă bebelușul sau copilul tău dormea ​​bine, fă tot posibilul să ieși din regresie. Elaborează un plan pentru trezirile nocturne care nu implică aducerea copilului înapoi la culcare. De exemplu, dacă începi să-l legeni sau să-l alăptezi să adoarmă, el va dori să continui acest lucru după ce va trece regresia. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să-ți mângâi copilul.

Dacă bebelușul sau copilul tău nu dormea ​​bine înainte de regresie, nu există un moment mai bun pentru a începe să-l înveți obiceiuri mai sănătoase de somn.

► Citeste si Cand doarme bebelușul toată noaptea: un răspuns pentru mămicile obosite

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

ncepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. AIci vei gasi DIAGRAMA DE SOMN A BEBELUSULUI.

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Cat de mult doarme un bebelus?

Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului. Citeste pe larg multe raspunsuri la intrebarea: Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme?

► Citeste si Somnul bebelușilor și obsesia părinților obosiți - oare nu abordăm greșit problema?

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

 Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. DESCARCA ACEASTA APLICATIE PENTRU ANDROD AICI.

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Bebelusul este agitat si nervos: 5 modalitati de a-l calma
Ritualul de somn al unui bebelus
10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat
Somnul bebelusului si copilului: Asteptari realiste de la nastere pana la 5 ani
Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn
Rutina Somnului la bebelus (VIDEO)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
Referinte:
Acedemia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII