Despre parabeni si cancer

Despre parabeni si cancer

Despre parabeni si cancer

Prezenta parabenilor in diferite produse a nascut numeroase controverse, pornind chiar de la legislatia aferenta. Initial parabenii au aparut tocmai pentru a inlocui alti conservanti, considerati daunatori (formaldehidele, utilizate astazi doar in oja pentru unghii).

In timp au aparut insa si numeroase indoieli asupra sigurantei lor. Iata totul despre parabeni si controversele legate de cancer.

despre parabeni si legatura lor cu cancerul, veti citi
Ce sunt parabenii
Parabenii sunt prezenti in cosmetice
Parabenii si cancerul
Parabenii intra in organismul uman
Cumparati inteligent - cititi etichetele si evitati produsele care contin parabeni
Despre parabeni  si mai ales, despre produse fara parabeni
Familia Verde Desprecopii - a parintilor responsabili

Ce sunt parabenii

Parabenii (paraoxibenzoati) sunt substante conservante utilizate in industria cosmetica. Unii parabeni (aditivii E214 si E219) sunt utilizati si in industria alimentara, fiind activi impotriva unui spectru larg de bacterii si ciuperci. Multi parabeni sunt prezenti in natura (spre exemplu, metilparabenul din coacaze), insa cei prezenti in produsele cosmetice sunt fabricati din acid bezoic si sunt adesea diluati intr-un solvent numit fenoxietanol, care este, de asemenea, un conservant.

Parabenii sunt alergeni, provocand reactii cutanate, insa au un efect relativ moderat. Iata o lista cu cei mai des intalniti parabeni:

Denumirea stiintifica

Numele esterului

Numele sarurilor

Paraoxibenzoat de metil

Metilparaben (E218)

Metilparaben de sodiu (E219)

Paraoxibenzoat de etil

Etilparaben (E214)

Etilparaben de sodiu (E215)

Paraoxibenzoat de propil

Propilparaben (E216)

Propil paraben de sodiu (E217)

Paraoxibenzoat de izopropil

Izopropilparaben

-

Paraoxibenzoat de butil

Butilparaben

-

Paraoxibenzoat de izobutil

Izobutilparaben

-

Pe langa acestia exista insa si altii (acizi, esteri, saruri de sodiu si potasiu). De retinut este mai ales benzilparabenul, calciul paraben, hexamidina paraben, isodecilparabenul, fenoxietilparabenul.

Parabenii sunt prezenti in cosmetice

Prezenta parabenilor in diferite produse a nascut numeroase controverse, pornind chiar de la legislatia aferenta. Initial parabenii au aparut tocmai pentru a inlocui alti conservanti, considerati daunatori (formaldehidele, utilizate astazi doar in oja pentru unghii). In timp au aparut insa si numeroase indoieli asupra sigurantei lor, desi compusii recunoscuti oficial drept cancerigeni (prin directiva 67/548/CEE) au fost exclusi ulterior din orice produs, prin directiva 2003/15/CE.
 

Parabenii si cancerul

Controversele aparute in legatura cu parabenii au fost generate de faptul ca inca nu s-a putut dovedi efectul lor cancerigen asupra organismului uman. Ceea ce se stie pana in prezent este ca parabenii sunt substante cancerigene pentru sobolani. Asta nu spune insa mare lucru despre efectul lor asupra organismului uman. In plus, dozele autorizate pentru a fi folosite in produsele cosmetice sunt extrem de mici, ceea ce intareste, dupa spusele producatorilor, ideea ca parabenii nu au cum sa afecteze sanatatea. Cantitatea totala de parabeni dintr-un produs nu are voie sa depaseasca 0,8 % (calculata in masa de ester), iar cantitatea unui singur tip de paraben nu trebuie sa depaseasca 0,4%.

Polemica a aparut insa in urma unui studiu facut in Anglia de dr. Philippa Darbre, pe un esantion de 20 de tumori canceroase de san, in 18 dintre ele fiind gasite urme de parabeni. Cu toate acestea nu s-a putut face o legatura clara intre parabeni si cancer si cu atat mai putin intre utilizarea produselor cosmetice care contin parabeni si cancer. Pentru ca aceasta legatura sa fie dovedita, ar trebui verificat daca celulele sanatoase contin si ele parabeni si trebuie verificata exact provenienta parabenilor (acestia putand fi ingerati, spre exemplu, in timpul tratamentului anti-cancer). In plus, studiul a fost facut pe un numar foarte mic de esantioane, ceea ce il face oarecum irelevant, dupa spusele altor cercetatori.

Dar, asa cum confirma si WEBMD - unul dintre cele mai respectate site-uri americane de informatii medicale - exista evidente ca in 99% dintre tumorile canceroase prelevate de la pacientii cu cancer la san - contineau parabeni.  Vestea interesanta ca majoritatea acestor paciente - nu foloseau produse de gen deodorant - pentru sub brat - insa toate aceste femei foloseau cosmetice cu parabeni.

cititi neaparat si: Produsele cosmetice – otravuri impachetate in frumusete 

Parabenii intra in organismul uman

O concluzie se impune totusi. Si anume aceea ca parabenii pot fi metabolizati si pot fi gasiti in organism, lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze. In ceea ce priveste utilizarea produselor care contin parabeni, in lipsa unor masuri legislative drastice, fiecare dintre noi este liber sa adopte anumite precautii si sa evite produsele care contin anumite ingrediente considerate nesigure pentru organism. Nu trebuie, in fond, decat sa ne uitam cu atentie pe lista ingredientelor folosite in compozitia unui produs pe care intentionam sa il folosim si sa facem cateva calcule simple pentru a decide daca merita sa il folosim sau nu.

Cumparati inteligent - cititi etichetele si evitati produsele care contin parabeni

Veste cea proasta este ca - si cosmeticele pentru bebeluși pot fi și ele extrem de periculoase. Chiar atunci când ambalajul spune că e vorba de un produs organic, lista ingredientelor trebuie studiată mereu cu atenție.
 


Câteva din ingredientele de bază ce trebuie evitate sunt: parabenii (methylparaben, propylparaben etc.), ingredientele care includ în denumire termenul “PEG”, uleiurile minerale (parafina și alți derivați), sodium lauryl sulfate (SLS) și sodium laureth sulfate (SLES), diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA), sodium hydroxide (pe românește îi zicem sodă caustică), ingrediente care se termina în “-eth”, propylene glycol, lanolină, talc, parfum, alcool.

Fie ca vorbim despre creme pentru fata sau corp, deodorante, vopsea de par, parabenii se absorb in organism. Veste buna este ca din ce in ce mai des, femeile, evita produsele cu parabeni. Si nu e rau sa cititi cum sa va faceti singure produsele cosmetice aici: Cosmetice facute in casa din ingrediente naturale

Cosmetice care pot afecta sarcina cititi neaparat si: Cosmetice interzise in sarcina!

Vopseaua de par poate cauza cancer femeilor Vopseaua de par poate cauza cancer femeilor 

Despre parabeni  si mai ales, despre produse fara parabeni, cititi

Creme de fata fara parabeni 
lapte de corp fara parabeni 
Deodorante bio - fara aluminiu si parabeni 
ce cosmetice sa CUMPARAM 

Familia Verde DC (pentru familiile interesate de problemele ecologice cu care se confrunta sanatatea lor):

Copiii, victimele poluarii mediului
Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
Telefoanele mobile, daunatoare pentru copiii sub 12 ani
10 aditivi alimentari care trebuie evitati
Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
Produsele pentru ingrijirea bebelusului: ce contin si cum trebuie sa le alegem

Redactor: Milena Sadova, Redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) mai 2017
referinte: WebMd

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Irina Smith
    Irina Smithtrimis la 22/2/2015

    Extrem de interesant acest subiect. Eu folosesc produse fara parabeni de la Sense Usana. Nu mai fac alergi , iau vitaminele lor, si sunt alt om. conteaza asa mult sa te simnti bine in pielea ta.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII