Eșecul sistemului de învățământ: când școala este în ATI și președintele pe terenul de golf, ultima șansă pentru educația copiilor sunteți voi, părinții

Esecul sistemului de invatamant: cand scoala este in ATI si presedintele pe terenul de golf, ultima sansa pentru educatia copiilor sunteti voi, parintii

Eșecul sistemului de învățământ: când școala este în ATI și președintele pe terenul de golf, ultima șansă pentru educația copiilor sunteți voi, părinții

Pandemia de Covid-19 a creat o situație fără precedent. Din păcate, multe domenii au fost extrem de afectate, dar învățământul a suferit, probabil, cel mai mult în ultimele luni. Școala și copiii au fost loviți de pandemie în mod cu totul deosebit.

Porțile unităților de învățământ au fost închise, examenele au fost anulate, iar milioane de elevi s-au văzut obligați să parcurgă materia în sistem online. Realitatea a luat o direcție total nebănuită, sub ochii noștri, și nimic din ceea ce consideram a fi normal nu s-a mai încadrat în standardele noastre. Situația determinată de contextul pandemic a schimbat vieți, comportamente, reguli și a răspândit frică între oameni.

vei citi:
Copiii păreau a fi la adăpost de acest dușman nevăzut, Covid-19
Eșecul unui sistem cu mari lipsuri
Învățământul online în România
Consecințele sistemului de învățământ online
Singura șansă a copiilor, implicarea părinților

Copiii păreau a fi la adăpost de acest dușman nevăzut, Covid-19

Inițial, copiii păreau a fi la adăpost de acest dușman nevăzut care secera vieți și dezmembra familii. Dar, destul de repede, după începerea acestei sinistre perioade, s-a luat hotărârea a de închide școlile. Aceasta s-a întâmplat la 11 martie 2020. Nimeni nu era pregătit pentru ceea ce avea să urmeze, și anume o privare semnificativă a unui număr mare de copii de tot ceea ce înseamnă învățare. Din păcate, estimările Ministerului, care considera că în majoritatea familiilor există măcar un telefon performant, dacă nu o tabletă sau un calculator, au fost cu totul eronate. În timpul pandemiei, un număr de aproximativ 65 000 de copii au abandonat școala, fiindcă nu au avut nici un fel de echipament la dispoziție. (i)

Citește pe larg: Când copilul urăște școala: motive, întrebări și cum reacționăm

Eșecul unui sistem cu mari lipsuri

Ultimul an a fost unul extrem de provocator pentru elevi și profesori și nu este de mirare că, și-a lăsat amprenta atât de intens asupra acestora. Elevii nu au avut posibilitatea de a finaliza toate învățăturile pe care și le-ar fi însușit într-un an tipic. Mulți dintre cei care au renunțat la școală și-au pierdut până și abilitățile pe care le-au avut inițial, acestea nefiind cultivate. Dar, din păcate, nu vorbim doar despre cunoștințe academice. Acești elevi sunt predispuși riscului de a termina școala fără abilități, comportamente și deprinderi necesare pentru a reuși la locul de muncă sau în viață. În urma unor studii făcute, s-a demonstrat că elevii sunt cu mult în urmă comparativ cu cei din anii precedenți. Din păcate, multe drame nebănuite și comportamente nedorite vor ieși la iveală în următorii ani. (ii)

Trăirile negative pe care le experimentează copiii, sentimentele care i-au acaparat în ultima perioadă, au venit toate ca urmare a distanțării sociale care le-a fost impusă, lipsa școlii, lipsa socializării. Plictiseala este principala stare resimțită negativ de către elevi (47,5%), urmată de oboseală (32,7%), tristețe (27,1%) și furie (23,2%). Copiii de vârste mai mici au simțit mult mai puternic impactul pandemiei, fiind dificil pentru ei să înțeleagă de ce nu mai sunt normale vizitele în parc ori la spațiile de joacă, de ce nu mai aleargă împreună cu colegii în curtea școlii în pauză sau de ce nu mai merg la școală. Pe de altă parte, cele mai întâlnite sentimente în rândul adolescenților au fost acelea de frustrare, singurătate, tristețe și furie. (iii)

Învățământul online în România

Din păcate, țara noastră nu a fost și nici nu este posesoarea unei infrastructuri capabile să susțină învățământul online. Momentul în care s-a făcut trecerea în acest tip de predare a fost unul cât se poate de puțin gândit. Sunt atât de mulți copii care nu au nici măcar acces la internet, ca să nu mai discutăm despre tablete și laptopuri. De asemenea, nu puține au fost casele unde un singur dispozitiv a fost folosit și pentru orele copiilor și pentru serviciul părintelui. Conform unui studiu făcut în țara noastră, 47% dintre copii au avut la dispoziție doar telefonul mobil pentru a participa la cursurile online, pe când 27,2% au avut materii școlare total neacoperite pe durata suspendării cursurilor fizic. (iv)

Într-adevăr, învățarea online poate să prezinte și anumite avantaje, precum faptul că elevii intră în posesia materialelor didactice foarte repede sau existența conținuturilor multimedia care eficientizează învățarea. Dar, dezavantajele majore sunt legate de faptul că relațiile interumane care se creează în școala fizică sunt drastic sărăcite, cu impact negativ în timp asupra dezvoltării copiilor. (v)

Profesorii nu sunt pregătiți corespunzător, nici acum după un an și jumătate de la începerea pandemiei, aceștia nu se descurcă în online. Mulți dintre ei sunt ajutați de elevi, sau chiar își plătesc singuri cursuri de formare profesională pentru a face față cerințelor situației actuale. (vi) Este foarte greu pentru profesori să relaționeze cu elevii lor, prin învățământul online, să le capteze atenția si să le mențină interesul. La drept vorbind, pentru un copil de 7 ani care este in clasa întâi, este mult prea mult să stea în fața unui laptop timp de 4 sau 5 ore pe zi.

Consecințele sistemului de învățământ online

Pentru mulți dintre copiii care au experimentat învățarea în online, s-a ajuns la concluzia că sunt cu mult mai slab pregătiți decât cei care au învățat fizic, în școală, în anii precedenți. În urma unor studii făcute asupra nivelului de cunoștințe al elevilor, s-a constatat că sunt cu 10 puncte în urmă la matematică și 9 puncte în urmă la lectură, față de elevii anilor anteriori. Pentru a înțelege amploarea acestor lacune, s-a constatat că elevii sunt cu luni de zile în urmă la învățat față de unde ar trebui să se situeze. (vii)

Singura șansă a copiilor, implicarea părinților

Sfatul nostru pentru voi, dragi părinți, în aceste vremuri crude și crunte pe care le trăim, să priviți cu speranță către viitorul copiilor voștri, deoarece sunteți unicii care pot face ceva în privința educației celor mici.

Implicați-vă cât mai mult în tot ceea ce înseamnă procesul de învățare al copiilor. Faceți un efort și scoateți din sertarele bine ascunse ale minții, cunoștințele personale din matematică, literatură, geografie sau istorie. Căutați informații împreună, citiți, documentați-vă și nu lăsați zilele să zboare fără să enumerați seara la culcare lucrurile noi pe care le-ați învățat. Folosiți internetul pentru a vă aduce aminte toate cunoștințele care i-ar putea fi utile celui mic, chiar dacă voi, ca adulți, nu le-ați mai folosit de ceva timp. Unul dintre marile avantaje ale vremurilor noastre este numărul nelimitat de resurse de care dispunem. Informația este peste tot în jur, trebuie doar să fim suficient de doritori pentru a o lăsa să pătrundă în viața noastră.

Implicați toată familia pentru ca cel mic să înțeleagă, inventați jocuri pentru a susține procesul de învățare. Nu evitați să apelați la profesori, dacă vă simțiți depășiți de situație. Orice efort făcut în direcția unei dezvoltări corespunzătoare a copilului, nu este de prisos. Demonstrând asertivitate și implicare veți oferi celor mici un mare avantaj în viață.

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Primii ani de scoala din viata copilului sunt un efort continuu de adaptare si jonglare intre frustrari si nevoia de siguranta pe care o are, acolo, intre zidurile scolii. Deci cum ii ajutam? Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara.

Ea cuprinde patru forme: increderea in propria inteligenta, increderea in propriile cunostinte si competente, increderea in capacitatea de a lua o decizie si increderea in capacitatea de a indeplini la timp o sarcina. Iata, invatam impreuna la Desprecopii - sa ne motivam copiii pentru primii ani de scoala citeste in continuare aici >

Iata mai multe articole care va pot ajuta:

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Notele de la scoala conteaza?
Presiunea de a fi perfect
Cand copilul uraste scoala .. ce facem? 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri. 

autor: redactor Desprecopii.com Călina Ardelean - Toate drepturille rezervate © 2021

surse:

(i) Europa Liberă România. Oct 21, 2021. 
(ii) MkKinsey and Company. Oct 21, 2021. 
(iii) Salvați copiii. Oct 21, 2021. 
(iv) Salvați copiii. Oct 21, 2021. 
(v) Dascăli dedicați. Oct 21, 2021. 
(vi) Mediafax. Oct 21, 2021. 
(vii) MkKinsey and Company. Oct 21, 2021. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII