Prima iarnă a bebelușului: Cum protejăm nou-născutul de vremea rece - 8 recomandări importante de la medic

Prima iarna a bebelusului: Cum protejam nou-nascutul de vremea rece - 8 recomandari importante de la medic

Prima iarnă a bebelușului: Cum protejăm nou-născutul de vremea rece - 8 recomandări importante de la medic

Ești mami de bebe? Știm că proaspetele mămici probabil nu vor îndrăzni prea des să iasă afară cu bebe, mai ales în lunile iarnă. Dar este important să ieși afară când poți.

„Bebelușii și proaspeții părinți au nevoie de aer proaspăt”, spune medicul pediatru Erika Landau, coautor al cărții The Essential Guide to Baby's First Year. „Cu excepția cazului în care este ger, aerul curat îi ajută pe bebeluși să se aclimatizeze la anotimpuri, la ciclul zi / noapte și de multe ori îi calmează.” Am cerut și sfaturile doamnei medic pediatru Stefana Zamfir si ea a adaugat niste recomandări.

→ Iată ce trebuie să știi dragă mami de bebe mic - 8 sfaturi de siguranța.

Vei citi:
Părinții trebuie să respecte anumite măsuri de siguranță
Îmbracă bebelușul în straturi de haine
În mașină, dă geaca copilului jos
Îmbracă bebelușul corect pentru plimbările în aer curat
Poartă bebelușul într-un sistem de purtare ergonomic
Ai grijă când acoperi căruciorul bebelușului
Menține temperatura corectă în interiorul casei
Prevenirea pielii uscate
Atenție la semnele de avertizare

Părinții trebuie să respecte anumite măsuri de siguranță

Chiar și așa, proaspeții părinți trebuie să respecte anumite măsuri de siguranță. Odată ce temperatura scade sub punctul de îngheț, nu ar trebui să-ți scoți des copilul afară, cu excepția drumurilor rapide spre/de la mașină. Chiar și atunci când este peste punctul de îngheț, vântul este periculos. „Nou-născuții și sugarii nu au încă capacitatea de a-și auto-regla temperatura centrală”, spune doamna medic pediatru Stefana Zamfir - medic colaborator la Desprecopii

Sugarii pierd căldură mai repede decât adulții și cu cât vârsta lor este mai mică, cu atât sunt mai puțin capabili să facă față frigului. Copiilor mici le lipsește capacitatea de a crește căldura tremurând și nu au grăsimea corporală necesară pentru a se încălzi odată ce se răcesc.

Iată 8 sfaturi pentru a menține bebe în siguranță în această iarnă.

1. Îmbracă bebelușul în straturi de haine

Dacă tu te simți confortabil cu o jachetă deasupra unei bluze, bebe ar trebui să aibă incă ceva în plus față de ține”, spune doamna medic pediatru Stefana Zamfir. Îmbrăcarea bebelușului în straturi permite să te adaptezi nevoilor copilului. „Primul start trebuie să fie confortabil, precum un body. Pe deasupra, poți pune un alt strat de pantaloni și o bluză cu mânecă lungă. Finalizează cu o jachetă, căciulă, mănuși și papuci călduroși.” Alegeți țesături respirabile, cum ar fi bumbacul.

2. În mașină, dă geaca copilului jos

Scoaterea jachetei bebelușului în mașină poate părea contraintuitiv. Dar problema cu acea haină drăguță dar pufoasă, este că are prea mult material, deci între copil și centurile scaunului auto materialul s-ar putea comprima în timpul unui accident, lăsând spațiu pentru ca bebelușul să nu mai fie în siguranță.

Ca alternativă, poți folosi o pătură sau o haină (așezată deasupra centurilor puse) și apoi să o îndepărtezi odată ce mașina se încălzește, astfel încât copilul să nu se supraîncălzească. De asemenea, poți preîncălzi mașina pentru a menține copilul confortabil.

3. Îmbracă bebelușul corect pentru plimbările în aer curat

Dacă temperatura scade sub nivelul de îngheț sau dacă este vânt sau ploaie, ține copilul înăuntru. Dacă nu este ger, îmbracă-l cu o jachetă de iarnă, o căciulă care să-i acopere urechile, mănuși și o pătură deasupra. „Verifică copilul pentru semne de disconfort. Dacă fața lui devine roșie, pielea îi este caldă și este agitat, probabil că este supraîncălzit. Dacă este agitat și are ochii înlăcrimați și pielea lui este rece la atingere, probabil că nu este îmbrăcat suficient de gros”, spune doamna medic pediatru Stefana Zamfir -

4. Poartă bebelușul într-un sistem de purtare ergonomic

Sistemul de purtare ergonomic este o modalitate excelentă de a folosi căldura propriului corp pentru a oferi bebelușului un plus de confort pe vreme rece, dar acum probabil că nu va mai avea nevoie de acel pulover suplimentar. Chiar și așa, „ține întotdeauna capul și picioarele acoperite, deoarece așa își pierde căldura”, 

Ca întotdeauna, când porți copilul, asigură-te că fața lui nu este apăsată de pieptul tău sau de îmbrăcăminte (mai ales când porți o jachetă de iarnă) pentru a-i menține căile respiratorii libere. „Și ai grijă la gheață!”, spune doamna medic pediatru Stefana Zamfir

5. Ai grijă când acoperi căruciorul bebelușului

Ți-ai putea dori să arunci o pătură peste căruciorul bebelușului sau să-l protejezi cu acele huse de plastic de modă veche. Dar acest lucru ar putea compromite fluxul de aer către copil. „Multe cărucioare au huse special montate pentru a permite circulația adecvată a aerului”, „În caz contrar, pune copilul într-o jachetă, cu o căciulă, mănuși și papuci, apoi bagă-l sub o pătură la nivelul pieptului pentru a-l menține cald și confortabil în cărucior”. Dacă poți, încearcă să mergi împotriva vântului.

6. Menține temperatura corectă în interiorul casei

S-ar putea să-ți faci griji că bebelușului îi este prea frig, dar prea multă căldură în interior poate fi, de asemenea, o problemă. „Încălzirea interioară are umiditate scăzută și tocmai acea lipsă de umiditate din aer poate usca pielea delicată a bebelușului

Pentru a evita acest lucru, menține temperatura interioară cât de rece o poate tolera - oriunde între 20°C și 22°C.” Când micuțul tău doarme, totuși, ar trebui să setezi termostatul mai jos, la 18.5°C - 20°C, ceea ce nu numai că îi va aduce beneficii pielii, dar îi poate reduce riscul de SIDS, arată cercetările. Îmbrăcă copilul într-un body și un sac de dormit.

7. Prevenirea pielii uscate

Temperaturile scăzute, lipsa umidității și aerul recirculat pot contribui la apariția pielii uscate, cu mâncărimi - altfel numită și dermatită atopică”. În mod ironic, apa poate usca pielea și, oricum, majoritatea bebelușilor nu au nevoie să fie spălați zilnic, mai ales iarna.

Utilizează apă caldă (nu fierbinte) și nu lăsa copilul să se înmoaie prea mult. Menține apa la aproximativ 37.7°C și limitează timpul în cadă la 10 minute, dar mai puțin pentru un nou-născut. „Când usuci copilul, aplică o cremă hidratantă fără produse chimice sau parfum”,  „Reaplică crema hidratantă de câte ori este nevoie”. De asemenea, ia în considerare utilizarea unguentelor care blochează umiditatea mai bine decât cremele. Dacă pielea bebelușului devine roșie sau iritată, discută cu medicul pediatru.

8. Atenție la semnele de avertizare

Dacă bebelușul începe să tremure sau are extremitățile - mâini, picioare, față - reci și roșii sau au devenit palide și tari, adu-l imediat înăuntru. „Nu ar trebui să freci zona rece pentru a o încălzi, deoarece acest lucru ar putea deteriora și mai mult pielea”,  În schimb, folosește prosoape calde pentru a reîncălzi ușor pielea, apoi îmbracă-l cu haine calde și uscate. Dacă starea nu se îmbunătățește în câteva minute, sună medicul! Alte semne că bebe are nevoie de îngrijiri medicale sunt letargia, lipsa răspunsului la stimuli și buzele sau fața albastre.

 

Chiar din prima lună, scoate-l pe bebe din casă la plimbare insă ai grijă la aceste reguli

O plimbare in art liber poate fi super relaxanta atat pentru un nou-nascut cat si pentru mami, pentru ca amândoi vă veți bucura de o plimbare afară și de un aer curat! ... Cand este insa vorba despre spatii aglomerate, unii medici ii sfatuiesc pe părinții să aștepte până când bebelusul are câteva luni înainte de a merge în locuri publice aglomerate.

În unele culturi femeile stau în casă cu noul nascut timp de o lună sau mai mult. Însă este bine să-ți scoti bebelusul afară imediat ce te simți pregătita. Daca bebe este calm și fericit e o idee buna sa iesiti la aer. După o hrana si o schimbare de scutec este un moment bun. Chiar din prima luna, scoate-l pe bebe din casa la plimbare insa ai grija aceste reguli...

► Citeste si Trebuie sa poarte bebelusul intotdeauna o caciulita? Afla cand si de ce

Despre accesoriile utile ale bebelușului mai cititi:

Babywearing-ul sau purtarea bebelusului: 5 lucruri pe care nu le stiai

Cum alegem si cum instalam un scaun de masina pentru bebelusi

Pozitia ideala pentru purtarea bebelusului in slig sau wrap

Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi? 

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021 
Material realizat cu sfaturile doamnei medic pediatru Stefana Zamfir - redactor colaborator la Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII