Bebelușii care dorm în ger se îmbolnăvesc mai rar

Bebelusii care dorm in ger se imbolnavesc mai rar

Bebelușii care dorm în ger se îmbolnăvesc mai rar

Ți-ai lăsa copilul sau bebelușul să doarmă afară, în temperaturi sub zero grade Celsius, pentru somnul de prânz? Pentru majoritatea părinților din tarile nordice asta e ceva normal. Pentru ei, somnul de prânz în aer liber al copilului face parte din rutina zilnică. În Stockholm, de exemplu, la -5C, este normal să vezi copii lăsați afară de părinți, să doarmă în cărucior.

Vei citi:
La grădiniță, copiii dorm de prânz afară
Teoria din spatele somnului în aer liber
Copiii care dorm afară ajung să tușească și să răcească mai puțin?
Nu există vreme rea, doar îmbrăcăminte proastă

La grădiniță, copiii dorm de prânz afară

În prezent, majoritatea creselor si gradinitelor de zi din Suedia îi pun pe copii să doarmă afară, astfel este obișnuit să vezi șiruri de cărucioare aliniate în zăpadă la ora prânzului.

Când temperatura scade la -15C acoperim întotdeauna cărucioarele cu pături”, spune directorul unei grădinițe suedeze - Brittmarie Carlzon. "Toți copiii dorm afară până la vârsta de trei ani. Dar, nu contează doar temperatura, ci și cât de frig se simte. În unele zile pot fi -15C, dar de fapt se simt ca -20C din cauza vântului", spune ea. "În acele zile aducem cărucioarele înăuntru o parte din timpul în care dorm copiii, dar majoritatea somnului este în aer liber”.

Teoria din spatele somnului în aer liber

Unele grupe de la grădiniță își petrec tot timpul afară, de la 09:00 la 15:00 în fiecare zi. Afară, în aer curat, fac tot ce fac copiii în mod normal în interior, intrând înăuntru doar la ora mesei sau pe vreme neobișnuit de rece.

Teoria din spatele somnului în aer liber este următoarea: copiii expuși la aer proaspăt, fie vara, fie în mijlocul iernii, sunt mai puțin predispuși la tuse și răceală - iar timpul petrecut într-o cameră cu alți 30 de copii nu le face bine deloc.

Mulți părinți cred, de asemenea, că pruncii lor dorm mai bine și mai mult timp în aer liber, iar un cercetător din Finlanda (somnul în aer liber este popular în toate țările nordice) spune că are dovezi dintr-un sondaj efectuat de părinți pentru a susține acest lucru.

Mai multe despre - Somnul bebelușului: aerul proaspăt de afară il va ajuta sa doarmă mai bine - iată ce trebuie să știi dragă mami

Copiii au dormit în mod evident mai mult în aer liber decât în ​​interior”, spune Marjo Tourula. În timp ce un pui de somn în interior a durat între una și două ore, somnul în aer liber dura de la 1,5 până la 3 ore. „Probabil că restricționarea mișcărilor de către îmbrăcăminte ar putea crește durata somnului, iar un mediu rece face posibilă înfășarea fără supraîncălzire”, spune ea.

Conform cercetărilor ei, -5C este cea mai bună temperatură pentru un pui de somn în aer liber - deși unii părinți cu care a vorbit și-au scos copiii și la -30C.

Oare copiii care dorm afară ajung să tușească și să răcească mai puțin?

Medicul pediatru Margareta Blennow spune că rapoartele agenției suedeze pentru protecția mediului arată rezultate contradictorii.

„În unele studii, au descoperit că preșcolarii care petrec multe ore afară, în general, nu doar pentru un pui de somn, și-au luat mai puține zile libere decât cei care și-au petrecut cea mai mare parte a timpului în interior”, spune ea. „În alte studii nu a existat nicio diferență”.

Martin Jarnstrom, șeful unui grup de grădinițe Ur och Skur, este un alt mare susținător al somnului în aer liber, deși subliniază că, deși vremea poate fi rece, copilului trebuie să-i fie cald. „Este foarte important ca acești copii să aibă lâna cel mai aproape de corp, haine calde și un sac de dormit călduros”, spune el.

Nu există vreme rea, doar îmbrăcăminte proastă

Există o vorbă suedeză care încapsulează acest gând - „Nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte proastă”.

O altă zicală rezumă ce vor crede suedezii atunci când copiii mici din alte țări sunt ținuți în casă la temperaturi sub zero: „Puțin aer proaspăt nu a rănit niciodată pe nimeni”.

► Citeste si Expert in somnul bebelusilor: De multe ori, bebelusul nu doarme din cauza parintilor si a acestor 4 mituri care trebuie clarificate

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

ncepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. AIci vei gasi DIAGRAMA DE SOMN A BEBELUSULUI.

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Cat de mult doarme un bebelus?

Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

Citeste pe larg multe raspunsuri la intrebarea: Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme


Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII