După naștere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioară - fapte și realități 😔

Dupa nastere -  dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara- fapte si realitati

După naștere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioară - fapte și realități 😔

Revenirea la starea dinainte de sarcină sau "dez-gravidizarea" este un subiect foarte puțin discutat și care este în general trecut sub tăcere. Dar poate, citind rândurile acestea, vei regăsi și tu printre ele câteva dintre plângerile tale - ocazie ca să nu mai ai impresia că ești singura persoană de pe planetă care suferă de simptome ciudate după naștere...

Lipsa somnului, depresia postnatală și kilogramele în plus te pot face să crezi că nu vei mai fi niciodată aceeași femeie ca înainte de nașterea copilului tău... 😔👶🌙

- despre revenirea la normalitate - dupa nastere, veti citi:
Cine are grija de noua mamica?
Din nou hormonii
Atacul depresiei dupa nastere
Dar cum poti fi si mama si sotie?
Nu te ingrijora si ai rabdare
Cauta solutii de ajutor - sfatul de la Desprecopii
Despre revenirea dupa nastere
Ghidul complet al alaptarii bebelusului

Te uiti in oglinda incercand sa descoperi imaginea ta - fara griji - dinainte sarcinii si nasterii. Unde e cea de odinioara? 

Cine are grija de noua mamica?

Într-adevăr, după ce ai adus pe lume un mic copilaș sănătos, nimeni nu prea mai este atent la plângerile tale, dragă mămică. Ți se spune aproape întotdeauna că te vei recupera în cele din urmă, după un timp...

Dar ce poți face dacă tu, ca proaspătă mămică, nu te simți bine, ai o stare generală proastă, nu ai chef de nimic și, după 6 luni de la naștere, nu ai reușit să revii la greutatea dinainte de sarcină? Și dacă vrei să vorbești despre aceste probleme, ți se spune să te mai grăbești... să mai aștepți un timp. Chiar și doctorul tău îți va spune că la 3 luni de la naștere este prea devreme pentru rezolvarea plângerilor tale, deoarece abia la 6 luni de la naștere organismul femeii începe să-și regăsească echilibrul hormonal. Bla Bla... parcă nimeni nu te mai înțelege și nu știe prin ce treci. 😔

Citeste si Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

dupa nastere

Din nou hormonii...

Dar poate citind rândurile acestea te vei regăsi și vei găsi printre ele și câteva dintre plângerile tale - ocazie ca să nu ai impresia că ești singura persoană de pe planetă care suferă de aceleași simptome de tot felul după naștere. De fapt, ești mai degrabă într-un proces de "dez-gravidizare," de revenire la normalitatea de dinaintea sarcinii. Bine, bine... dar cât durează? Dacă sarcina a durat 9 luni... și procesul de dez-gravidizare ar putea ține cel puțin 9 luni.

Deși există cercetări cu privire la problemele fizice și psihice ale femeilor în primii doi ani după naștere, psihologii spun că nu există nicio dovadă clară că aceste simptome au vreo legătură cu hormonii. 🤰

Atacul depresiei dupa nastere

Cam in jurul saptamanii 10 de dupa nastere, multe femei devin depresive, fara vreo dovada ca aceasta ar fi cauzata de schimbarile hormonale rapide de dupa nastere.

Exista totusi medici care sustin ca hormonii sunt de vina, deoarece in timpul sarcinii organismul produce mai mult estrogen si pregesteron decat in starea normala a organismului, astfel incat imediat dupa nastere nivelul acestora ajunde uneori si de 100 de ori mai mare decat cel normal. In momentul eliminarii placentei, productia de hormoni inceteaza total, aproape la fel ca la menopauza.

de citit: Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

In orice caz, hormonii nu sunt singurii raspunzatori pentru starea generala a unei proaspete mamici. Mai ales pentru o femeie care naste pentru prima data si trebuie sa se obisnuiasca cu noua situatie de mamica.

Citeste multe alte informatii utile aici: Probleme emotionale dupa nastere

Dar cum poti fi si mama si sotie?

Si in plus, cum poti fii mama, femeie si iubita in acelasi timp si poate sa mai si iti faci o cariera? Bebelusul solicita multa energie, plange mult, mai ales noaptea si va oboseste.

Alaptarea nu are probabil nici o influenta, poate doar pe termen lung, caci hormonul numit prolactina este secretat atat timp cat bebelusul este alaptat.

Daca optezi pentru hranirea cu biberonul, productia de prolactina inceteaza si in 10 zile nivelul sau ajunge la cel normal, odata cu reducerea unora dintre plangerile dvs. de dupa nastere. Exista un ghid complet despre alaptare? Ei bine DA - toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri clare si sincere despre alaptare.

Nu te ingrijora si ai rabdare

Chiar daca revenirea la normalitate dupa o nastere nu este prea bine cunoscuta si chiar este minimalizata ... nu te ingrijora. Nu esti singura care sufera de o stare generala proasta.

Iata si cateva rezultate ale unor sondaje referitoare la simptomele de dupa nastere - facute pe forumul Femina Intim (chiar si la un an dupa nastere):

70 % dintre mame spun ca nu au chef de nimic

50 % dintre mame au inca dureri de spate

66.6% dintre mame isi fac griji pentru ca le cade in continuare parul

40% dintre mame au probleme legate de somn

55 % dintre mame sufera de dureri de cap mai mult decat inainte de sarcina

40 - 50% dintre mame se plang de lipsa de concentrare si capacitatea de luare a unei decizii si in plus isi fac "ganduri negre"

50% dintre mame spun ca au mai putin interes in sex, decat inaite de sarcina.

de citit: Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?

10 % dintre mame sufera de depresie post-partum.

Vazand aceste procentaje, te poti convinge ca nu esti singura mamica cu probleme fizice si psihice dupa nastere si ca este normal ca aproape un an dupa nastere sa nu fii la fel ca inainte de sarcina.

Corpul tau  a trecut printr-un adevarat proces in timpul cat ati fost gravida si are nevoei de timp si energie sa-si revina la starea normala.

de citit: 12 subterfugii pentru proaspetele mamici

Cauta solutii de ajutor - sfatul de la Desprecopii

Revenirea la starea normala de dinainte de sarcina necesite multa rabdare si timp, dar iata cateva sfaturi ca iti poti fi de ajutor in aceasta perioada:

📌 Ești cam uitucă? Pune peste tot bilețele cu "nu uita & ."

📌 Nu poți dormi bine noaptea? Lasa bebelușul de câteva ori la bunici și iesi din când în când doar cu partenerul în oraș.

📌 Ai prea multe contacte sociale (vizite, invitații diverse) care te obosesc? Spune-o pe față și renunță fără supărare la câteva dintre ele.

📌 Iti faci prea multe griji? Nu aștepta prea mult și stai de vorbă cu medicul tău de familie. Uneori te poți simți obosită din lipsa de fier sau poți avea probleme cu glanda tiroidă.

📌 Intră pe forumul Clubul Scutecelor și veți vedea că nu sunteți singura mămică care are aceste probleme. Solidaritatea de grup te va ajuta.

Dupa nasterea bebelusului: 4 mituri de care se izbeste fiecare mamica

De-a lungul Odiseei Sarcinii, viitoarea mamica viseaza cu ardoare momentul magic in care isi va tine bebelusul in brate. La acea zi frumoasa care pare inconjurata de nori roz de fericire...

Dupa nastere insa, norisorul cel roz incepe sa se dizolve. Alaptarea, noptile nedormite, colicii si plansul bebelusului ... sunt lucruri atat de reale care o aduc brusc cu picioarele pe pamant. Si totusi, si in aceasta perioada groaznic de terestra exista mituri care se desumfla ca niste baloane.

Iata, cu simpatie si intelegere, despre miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau.


Cum scapam de kilogramele in plus, dupa nastere

Nu, nu sunteti singura mamica care doreste sa scape de kilogramele in plus de dupa sarcina.

Ati dori sa reveniti la o forma fizica mai buna. Si la kilogramele dinaintea sarcinii. In luna ianuarie numarul abonamentelor la salile de fitness si gimnastica explodeaza, bicicletele medicinale sunt scoase la lumina de sub mormanele de obiecte casnice, iar jogger-ii pot fi vazuti pe alei cu echipamente sportive nou-noute.

Dar daca sunteti o mama ocupata, trecerea brusca la exercitii fizice regulate poate fi dificila – oricat de motivata ati fi. A gasi timp pentru asa ceva poate fi cea mai mare provocare. Iata sfatul de la Desprecopii.com :)

Despre revenirea dupa nastere, mai citeste:

Rectocelul si nasterea
Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza
Cum prevenim incontinenta urinara dupa nastere ?
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici?
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Remedii homeopate folosite dupa nastere
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
4 strategii pentru mame obosite
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor 

Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.

Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. 

Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

 

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 15:

  1. ionela
    ionelatrimis la 17/4/2012

    am nascut acum 3 luni si am un baiat superb.am stat aproapeo luna in spital.dar as vrea sa stiu si eu daca atata timp cat alaptezi nu ti vine menstruatia.asa este?

    Raspunde la acest comentariu
  2. alexandra
    alexandratrimis la 27/2/2012

    Puiul meu are 3 luni si este cel mai frumos pui, un baietel sanatos si frumos. Nu mi-am revenit inca la greutatea de dinainite de sarcina, mai am inca 7 kg de dat jos, 10 am dat jos imediat dupa nastere. Acum o saptamana am avut un fel de depresie, cu o criza de plans dupa o discutie miai aprinsa cu sotul. El s-a speriat f. tare si de atunci este totul f. bine desi si eu simt ca viata mi s-a schimbat complet si nu am timp de mine absolut deloc, chiar ma urasc cateodata. Parul a inceput sa-mi cada si mie de vreo saptamana, destul de mult, sper doar sa nu chelesc...loool. Toata luma imi spune ca este o perioada pasagera, f. grea insa odata ce bebele va creste o sa-mi fie mai usor....sper sa fie asa pentru ca ma uit in oglinda si nu ma recunosc....Sanatatesi pupici la bebei!!!

    Raspunde la acest comentariu
  3. daniela
    daniela trimis la 16/2/2012

    am 29 de ani,am o fetita de 7 luni insa eu ma simt minunat imi trec toate durerile cand ma uit la fetita mea, da am avut prob cu caderea parului, cu greutatea insa acum miam revenit la normal, incet treptat. rabdare si succes

    Raspunde la acest comentariu
  4. lory
    lorytrimis la 21/12/2011

    Se poate reveni la normal fara prea mari probleme, daca ai curaj sa le faci pe toate singura. Daca stai si te gandesti la prea multe atunci incepi sa intri in panica.Eu am o fetita de 7 luni jumatate si ma simt implinita, am revent la greutatea initiala in 4 luni dar fara a face ceva anume pentru acest lucru si totul merge foarte bine dar...nu ma mai simt in stare sa-l fac si pe al doilea copil(deja am 33 de ani).Se poate reveni la normal insa trebuie multa vointa si sustinere in special din partea sotului. Multa bafta tuturor.

    Raspunde la acest comentariu
  5. carmen
    carmentrimis la 23/10/2011

    sunt mama de 2 saptamani....ptr prima oara mama....parca ma gandesc k ieri,alaltaieri eram k burtik si akm sunt k bebele langa mine....este un sentiment care nu il poti exprima in cuvinte....este o bucurie imensa aceea de a devenii mamica,mai ales ptr noi femeiile.....faptul k in tine creste si este o mana d om....nasterea a fst grea,k dureri cred k atea le-a avut fiecare femeie dintre noi....dar merita toate astea......ptr k dai viata la o alta viata....eu ma simt ffff bine.....si eu si copilu meu....deci vreau s va transmit tuturor mamiciilor si viitoarelor mamici s va bucurati de sarcina,nastere....de copilu vostru

    Raspunde la acest comentariu
  6. raluca
    ralucatrimis la 14/8/2011

    am 26 ani si am nascut acum 3 luni o fetita[ primul copil].am trecut prin multe in spital, am nascut ffff greu [natural] am intampinat tot felul de probleme in spital[de la invazia de gandaci pana la personalul materialist si altele..]am stat 2 saptamani in spital dar mie mi s a parut o vesnicie;((am intrat intr o depresie de nu credeam ca mi voi reveni vreodata dar iata k azi ma simt mai bine datorita fetitei mele care atunci cand ma priveste si mi zambeste imi fug toate gandurile negre pe care le aveam!tin sa mentionez faptul ca abia astept sa treaca putin timpul si sa i fac un fratior fetitei mele. e cel mai minunat lucru care ni l a putut da D zeu noua femeilor!

    Raspunde la acest comentariu
  7. monica
    monicatrimis la 25/4/2011

    Au trecut 10 luni de cand am nascut si inca nu ma simt la fel ca inainte de a fi insarcinata. Poate ca ma confrunt cu o depresie pt ca uneori imi vine sa fug in lume, sa mult ma coplesesc toate. Desi imi iubesc puiul si fac tot ce pot pt el parca nu mai sunt in stare sa am graija si de mine, ma simt rau si fizic. Am facut analize dar au iesit bunicele. Oricum, cred ca este fff greu sa revii la ritmul si tonusul de dinainte de nastere.

    Raspunde la acest comentariu
  8. amalia
    amaliatrimis la 24/3/2011

    Totul revine la normal c-am dupa 6 luni de la nastere,conteaza mult gena si kilogramele pe care le-ai acumulat in timpul sarcinii,eu sunt un caz fericit ,am 37 ani si am nascut acum 6 luni pot spune ca am revenit la greutatea initiala,este adevarat,nu am luat decat 79kg.in timpul sarcinii.Va pup pe toate si vadoresc mult cutaj,ganditi-va ca aveti niste pui frumosi langa voi care si ei la randul lor isi doresc sa aiba mamici frumoase.

    Raspunde la acest comentariu
  9. cristina
    cristinatrimis la 20/2/2008

    si eu am o problema cu caderea parului sunt mamica de 4 luni si sunt ft fericita cum a spus si ramona al doilea copil nu as mai vrea sa fac cu toate ca imi plac ft mult bebici dar e suficient ca am o fetita acum sa am grija sa o cresc sanatoasa si cu o educatie buna decat

    Raspunde la acest comentariu
  10. Andreea, mama de doi ani
    Andreea, mama de doi anitrimis la 21/2/2004

    Asa este.Abia dupa doi ani de la nastere pot spune ca ma simt la fel ca inainte de a ramane insarcinata. Masare minune, maaare bucurie, mare raspundere, mari griji...Oricum, ceea ce vreau sa le transmit tuturor mamicilor si viitoarelor mamici este sa se bucure din plin de burtica lor mare, mica, prea mare sau prea mica, prea rotunda sau prea tuguiata...cui ii pasa, sa nu uite de ...EL,colegul de viata, ca, de, merita si el multa, poate si mai multa atentie decat inainte si sa stie fiecare ca piticul ei este cel mai si mai si mai...Sa ma contrazica cineva, daca poate!

    Raspunde la acest comentariu
  11. lavinia
    lavinia trimis la 1/8/2002

    am 28 de ani si acum o luna am adus pe lume cel de- al treilea copil.consider ca e o mica performanta si sant mandra de toti trei.experienta ma face sa nu am problemepostnatale ma simt perfect singura chestie cu care inca nu ma impac este ca si aceasta ultima nastere a fost la fel de dureroasa ca si celelalte.nu mi se pare corect sa suferi atat.nu pot sa spun ca viata mea a fost schimbata de copii ci ca viata mea de la 21 de ani incoace o reprezinta copiii.am renuntat incet incet la toate amibitiile de cariera,visul cu femeia puternica si independenta pe care il visam candva.sant total dependenta de familia mea si nu-mi doresc sa schimb nimic.va doresc fericire.

    Raspunde la acest comentariu
  12. iris
    iristrimis la 8/6/2002

    din propria experienta pot spune ca intr-adevar timpul vindeca mai toate; inclusiv panica tinerei mamici, pina intr-atit ca devin curajoase si mai fac inca un copil; treptat iti dai seama ca micutii nu sint atit de fragili, si ca invata uimitor de multe si de repede in special inspre 2 ani si dupa; e o minune cum asimileaza ca un burete si invata sa se descurce; au nevoie de noi in continuare dar simtim ca ne putem relaxa; eu am doua fetite si pot spune ca la al doilea copil n-am mai avut probleme de genul asta; pur si simplu nici nu mai ai timp! bucura-te de bebe si de toate lucrurile bune din viata ta, nu uita ca sint si rele pe lumea asta dar tu ai minunea ta!

    Raspunde la acest comentariu
  13. Vilma
    Vilmatrimis la 6/6/2002

    Draga Ramona, ma recunosc pe mine in ceea ce spui tu....acum cateva luni. In schimb, temerile acestea au inceput sa paleasca odata cu apropierea si mai ales odata cu trecerea in al doilea an de viata al copilului. Incepi sa devii mai degajata, copilul incepe sa-ti raspunda in felul lui si incepeti mai ales sa comunicati mai bine. presupun ca nu ai inceput serviciul. Ar fi o schimbare in bine pentru psihicul tau, daca ai avea cu cine sa lasi copilul pentru 6 ore (program redus pana cand implineste copilul 2 ani). Faptul ca mai iesi din casa si mai schimbi o idee cu persoane straine poate fi un tonic foarte bun pentru suflet. Acesta este sfatul meu si totodata experienta mea. Tu vei face cum crezi de cuviinta. Mult succes si sanatate.

    Raspunde la acest comentariu
  14. Ramona
    Ramonatrimis la 5/6/2002

    Intr-adevar, m-am schimbat foarte mult dupa nasterea primului meu fiu. As putea spune ca altul nu mai vreau, desi iubesc copiii mai mult decat orice pe lume. Am devenit insa mult mai sensibila, nu mai pot vedea ABSOLUT DELOC agresiuni, de nici un fel... si mereu mi-e teama ca micutului meu i s-ar putea intampla ceva :( Insa cred ca acestea sunt grijile oricarei femei care a devenit mama. Si mi-as dori foarte mult sa nu mai am aceste temeri. Partenerul meu spune ca exagerez putin, poate, insa altfel nu pot. Crede cineva din voi ca se va ameliora cu timpul, avand in vedere ca fiul meu are abia 8 luni? Va rog sa-mi lasati raspunsurile voastre aici. Toate cele bune!

    Raspunde la acest comentariu
  15. Flori
    Floritrimis la 4/6/2002

    Multumesc pentru sfaturi.Fetita mea are trei ani si pot sa spun ca abea acum simt ca incep sa seman cu cea de dinainte.Cu toate ca am un copil sanatos si cel mai frumos din lume ma ingrozeam de gindurile negre care imi treceau prin cap.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII