Părinți TOXICI: semne și efecte asupra copilului. Verifică dacă ești un părinte toxic sau ai fost crescut de un părinte toxic

Parinti TOXICI -  semne si efecte asupra copilului. Verifica daca esti un parinte toxic sau ai fost crescut de un parinte toxic

Părinți TOXICI: semne și efecte asupra copilului. Verifică dacă ești un părinte toxic sau ai fost crescut de un părinte toxic

Părinții toxici au capacitatea de a-și face copiii să se indoiască de ei inșiși și să nu se simtă niciodată suficient de capabili de ceva. Copiii trăiesc mereu în frică, vinovăție, îndoială de sine și se simt obligați. Prin urmare, copiii sunt întotdeauna confuzi, deoarece nu își pot da seama niciodată ce greșesc.

Psihologii sunt de părere că in general părinții cu părinți toxici devin ei înșiși părinți toxici. Copiii învață totul despre viața socială de la părinți. Care, la rândul său, poate duce la imitarea aceluiași comportament ca și părinții lor atunci când devin părinți.

Un părinte toxic poate face viața copilului său mizerabilă și sufocantă. Comportamentul lor de interferență, control, abuz și manipulare face chiar dificil pentru copiii lor să se despartă de casa părintească - citeste mai departe sfatul psihologului

veti citi
Ce este parentingul toxic? Cum sunt părintii toxici?
Care sunt semnele de identificare a părinților toxici?
Recunosti aceste comportamente?
Cum influențează părinții toxici viața copiilor lor?
Verifică dacă esti un părinte toxic sau ai fost crescut de un părinte toxic
Niște concluzii despre părinții toxici

In viata intalnim oameni care vor face orice pentru a ne sprijini și a ne ajuta sa devenim o persoană mai bună. Dar acolo unde este bine, va fi și rău. De asemenea, intalnim  oameni care vor încerca doar să ne doboare și să ne distrugă stima de sine. Acești oameni sunt toxici. Dar aici este marea problema. Drama este atunci persoana care încearcă să te doboare este propriul tău părinte. Da, exista părinți toxici.

Ce este parentingul toxic? Cum sunt părintii toxici?

Deciziile parintilor care provoacă frică, vinovăție, izolare, traumă mentală și obligație copiilor sunt clasificate sub umbrela parentingului toxic. Deși parentingul toxic nu este un termen medical sau un comportament mental diagnosticat, poate provoca daune grave copiilor.

Atunci când un părinte este concentrat doar pe el însuși sau nu ia în considerare nevoile și sentimentele copiilor lor - este un comportament toxic. Sa nu uităm ca părinții sunt și ei oameni. Și copiii chiar pot face o persoană să înnebunească. Dar singurul lucru care face diferența între un părinte normal și unul toxic este răspunsul la acea reactie.

Un părinte normal s-ar strădui să devină mai bun pentru binele copiilor lor. Cu toate acestea, un părinte toxic este ocupat să pună vinovăția asupra propriului copil. Făcându-se victimă. Un părinte toxic se concentrează doar pe pedepsirea copilului pentru a-l face să se pară rău și vinovat. În timp ce un părinte bun s-ar concentra pe pedepse bazate pe rezultate care îl fac pe copil să învețe ceva mai degrabă decât pe resentimente.

Care sunt semnele de identificare a părinților toxici?

Este adevărat ca atunci când ai oameni toxici în jurul tău, cea mai bună opțiune este să-i elimini din viața ta. Dar când părinții nostri sunt sau devin toxici, restricționarea lor din viața noastra pare nerealist și imposibil.

Unii oameni cred că parentingul toxic este de fapt un parenting normal. Dar iată cum puteți deosebi comportamentul toxic de cel normal:

1. Lipsa de empatie

Parintilor toxici le pasă doar de ei înșiși. Dacă părintelui nu îi pasă de ceea ce copilul are nevoie sau de ceea prin ce trece și se concentrează doar pe „In cazul meu... ”, atunci părintele este toxic.

Părinților trebuie SA LE PESE. Trebuie sa fie grijulii, atenți și responsabili. Dar, atunci când parintele uită de impactul și consecințele pe care comportamentul său le-ar putea avea asupra celorlalți și se concentrează doar asupra ei înșiși, devine toxic.

2. Foarte critic

Părinții toxici nu suportă să-și vadă copiii reușiți. Ei devin supercritici și critică literalmente tot ce pot pentru a strica respectul de sine al copilului lor și a-i distruge încrederea în sine. Ei chiar tind să-și compare propriile succese cu copiii lor, ceea ce înseamnă că (in mintea lor) sunt mai buni decât copiii lor.

Deloc surprinzător, părinții toxici se comportă la fel cu ceilalți. Ei nu pot accepta ca alții să fie fericiți și sa aiba succes în viața lor. Păstrând laudele numai pentru ei înșiși.

3. Dă vina mereu pe toți ceilalți

Acesti parinti nu pot accepta ca fac greseli. Ei nu pot greși niciodată. Părinții toxici cred că perturbarea pe care au provocat-o nu a fost niciodată vina lor. Mai degrabă a fost o reacție validă la ceea ce ar fi putut face alții.

Astfel de părinți vor găsi întotdeauna o modalitate de a răsuci lucrurile și de a da vina pe restul familiei, circumstanțelor sau chiar naturii. Dar nu își vor asuma niciodată responsabilitatea pentru faptele lor.

4. Limite zero

Un părinte toxic nu îi pasă de granițe. Ți-ar invada intimitatea fără nicio considerație. Deci nu au nicio problemă să-ți controleze viața, chiar dacă nu ești de acord. Acesti parinti incearca să fie critici și control freak si cu copiii adulți.

Agenda lor este să continue să facă asta până când copilul lor cedează în mod natural. Acest lucru contează ca un comportament parental extrem de toxic.

5. Control sever

Încercarea de a controla totul în jurul lor este o trăsătură parentală pur toxică. Ei încearcă să ia totul sub control și să transforme lucrurile în favoarea lor. Părinții toxici încearca să ia singuri deciziile și impun cerințe nerealiste copilului.

O persoană toxică încearca întotdeauna să exagereze pentru a ajunge la un avantaj. Prin urmare, ducând la un comportament excesiv de părinte și foarte controlant.

6. Foarte negativ

Parintii toxici nu iși pot controla izbucnirile emoționale. Și de cele mai multe ori, aceste izbucniri emoționale sunt extrem de negative. Ele tind să fie extrem de dramatice și să facă tam-tam din cele mai mici lucruri. Uneori, pot deveni chiar extrem de abuzivi verbal și emoțional.

Pentru ei, tot ce au nevoie este o oportunitate de a deveni furiosi, abuzivi și distructivi. Acest tip de comportament devinde de fapt o hărtuire intentionată a copilulu.

7. Este manipulator

Vinovația și rușinea sunt principalele instrumente pe care un părinte toxic le folosete pentru a prelua controlul asupra situației sau asupra copilului său. Un astfel de părinte se joacă în mod intenționat cu emoțiile copilului lor pentru a-l determina să facă ceea ce își dorește cu adevărat.

Unii părinți toxici se folesc de chiar bani, relații și timp pentru a fi folosiți ca pioni în jocul lor de manipulare. Le oferă satisfacție și nici un pic de vinovăție.

Recunosti aceste comportamente?

Dacă părintii tăi (sau unul din ei) s-au comportat într-un anumit fel și observi compotamentele de mai sus - atunci inseamna ca ai fost victima lor. E normal sa ai zile proaste - toată lumea le are - dar cazul de parenting toxic devine serios atunci când in familie are loc o drama continua de  învinuire, auto-victimizare, izbucniri emoționale și încercarea de a controla totul în jurul lor.

• Citeste 5 semne subtile ca ai avut parinti toxici si asta inca te afecteaza

Cum influențează părinții toxici viața copiilor lor?

Un părinte toxic poate face viața copilului său mizerabilă și sufocantă. Comportamentul lor de interferență, control, abuz și manipulare face chiar dificil pentru copiii lor să se despartă de casa părintească.

Părinții toxici stăpânesc capacitatea de a-și face copiii să se indoiasca de ei inșiși și să nu se simtă niciodată suficient de cabapili de ceva. Copiii trăiesc mereu în frică, vinovăție, îndoială de sine și se simt obligați. Copiii sunt întotdeauna confuzi, deoarece nu își pot da seama niciodată ce greșesc.

Comportamentul toxic constant poate afecta cu adevărat sănătatea mintală a copilului. Copiii la o vârstă fragedă pot chiar și probleme de dezvoltare care pot dura foarte mult timp, cum ar fi anxietatea, depresia, stresul și ADHD.

Cercetătorii cred adesea că părinții cu părinți toxici devin ei înșiși părinți toxici. Copiii învață totul despre viața socială de la părinți. Care, la rândul său, poate duce la imitarea aceluiași comportament ca și părinții lor atunci când devin părinți.

Acestea sunt câteva întrebări pe care ți le poți pune pentru a vedea dacă ai fost crescut de un părinte toxic sau dacă ești un părinte toxic pentru copiii tăi. Tu sau părintele tău:

Verifică dacă esti un părinte toxic sau ai fost crescut de un părinte toxic

⇒ Tinzi sa reacționezi exagerat în mai multe situații

⇒ Folosești în mod constant șantajul pentru a obtine ce vrei de la copilul tău

⇒ Ceri des lucruri nerezonabile de la copilul tău

⇒ Te concentrezi pe filozofia ca parintii au intotdeauna dreptate

⇒ Il critici des pe copilul tau si il compari cu alti copii

⇒ Nu te intereseaza sa iti asculti copilul

⇒ Eviti sa iti asumi responsabilitate pentru propria greseala

⇒ Simți invidie pe propriii copii

⇒ Iti manipulezi copilul si folosesti tactica vinovăției pentru a face întotdeauna pe victima

⇒ Nu pui granite copilului

⇒ Încearci să controlezi viața copilului tău fără consimțământul său

⇒ Devii uneori abuziv emoțional, mental sau fizic

Niște concluzii despre părinții toxici

Ruperea influentei parintilor toxici este extrem de importantă pentru o viață sănătoasă a copilului in viitor. Cu o relație toxică, o persoană nu poate deveni niciodată adevăratul sine. Cu critici continue, rușine și insulte, nu există nicio șansă ca acel copil sa isi descopere potențialul.

Unii oameni nu au habar că au de-a face cu relații toxice. Pentru ei, relațiile toxice sunt definiția relațiilor adevărate. Dar - mai ales când părinții sunt toxici, ei au capacitatea de a distruge un suflet tânăr în cele mai rele moduri posibile. Prin urmare, ca parinte - e important sa intelegi ca gresele de parenting au o influenta colosala asupra viitotului copilului tau  si sa incerci sa intrerupi ciclul toxicității, găsing moduri de a iesi din acest nor toxic de parenting.

Mai multe despre parentingul toxic, puteti citi

Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el

Parenting calm sau despre cum devenim parinti care stiu sa isi gestioneze propriile emotii

Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

9 strategii cand iti vine sa tipi la copil

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte
dr. Vanessa Lapointe, autoarea Discipline Without Damage: How to Get Your Kids to Behave Without Messing Them Up
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII