6 riscuri când părinții pun prea multă presiune asupra copiilor - sfatul psihologului

6 riscuri cand parintii pun prea multa presiune asupra copiilor - sfatul psihologului

6 riscuri când părinții pun prea multă presiune asupra copiilor - sfatul psihologului

Mulți părinți doresc să-și ajute copiii să devină cea mai bună variantă a lor posibilă. Cu toate acestea, unii părinți își supun copiii unei presiuni prea mari pentru a performa. Iar a fi sub o presiune atât de intensă poate avea consecințe grave pentru copii.

Vei citi:
Exercitarea unei presiuni constante asupra copiilor poate fi dăunătoare
Când este dăunător parentingul perfecționist
Ce poți să faci?
Clasele primare - frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Exercitarea unei presiuni constante asupra copiilor poate fi dăunătoare

Un sondaj din 2013 realizat de fundatia americana Centrul de Cercetare Pew a constatat că 64% dintre americani spun că părinții nu pun suficientă presiune asupra copiilor pentru a se descurca bine la școală. Copiii ar putea avea mai puține șanse să aibă performanțe optime dacă nu primesc suficientă presiune din partea părinților.

Cu toate acestea, unii copii ar putea fi supuși unei presiuni prea mari. Adulții și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea: copiii din ziua de azi „nu mai pot fi copii” deoarece sunt presați și se așteaptă să obțină constant rezultate bune, cum ar fi să intre la cele mai prestigioase școli sau să obțină cele mai mari burse.

Școala nu este singurul loc în care părinții pun presiune asupra copiilor. Părinții ar putea, de asemenea, să aibă așteptări mari de la copiii lor pentru a avea rezultate bune la sport, muzică, teatru sau alte activități. Părinții care pun presiune pe copii ar putea insista ca odraslele lor să exerseze constant și să performeze bine în competiții.

Părinții au opinii și abordări diferite pentru a-și încuraja copiii. În timp ce așteptările mari pot fi sănătoase, exercitarea unei presiuni constante asupra copiilor poate fi dăunătoare. Când copiii simt că fiecare temă le va face sau le va distruge viitorul, sau că fiecare meci de fotbal ar putea determina dacă primesc o bursă de studii, acea presiune poate avea consecințe negative.

Când este dăunător parentingul perfecționist

Copiii care simt că sunt sub presiune enormă din partea părinților și a adulților pot experimenta consecințe în mai multe domenii ale vieții lor, de la sănătatea mintală până la somn. Iată doar câteva dintre consecințele punerii copiilor sub o presiune prea mare pentru a performa:

 Riscuri mai mari de boli mintale. Copiii care simt că sunt sub presiune constantă pot experimenta o anxietate constantă, depresie sau alte afecțiuni de sănătate mintală.
 Risc mai mare de accidentare. Sportivii care simt o presiune mare ar putea continua să participe la sporturi, în ciuda accidentărilor. Ignorarea durerii sau întoarcerea la un sport înainte ca o rană să se vindece ar putea duce la daune permanente.
 Probabilitate crescută de a trișa. Când se pune accentul pe realizări, mai degrabă decât pe a învăța, copiii sunt mai predispuși să trișeze. Fie că este vorba de un copil mic care observă răspunsul unui coleg de clasă la un test sau de un student care plătește pe cineva să-i scrie o lucrare, înșelăciunea este obișnuită printre copiii care simt presiunea de a avea rezultate bune.
 Refuzul de a participa. Când copiii simt că scopul este să „fie întotdeauna cei mai buni”, este probabil să nu mai participe. Un copil care nu este cel mai rapid alergător s-ar putea să renunțe la fotbal, iar un copil care nu este cel mai bun cântăreț din grup s-ar putea să nu mai cânte la cor. Din păcate, asta înseamnă că nu vor profita de ocazii pentru a-și perfecționa abilitățile.
 Probleme cu stima de sine. Împingerea copiilor să exceleze le poate afecta stima de sine. Stresul constant de performanță interferează cu formarea identității copiilor și îi face să simtă că nu sunt suficient de buni sau chiar că nu vor fi niciodată suficient de buni.
 Privarea de somn. Copiii care simt o presiune constantă să se descurce bine la școală s-ar putea să stea până târziu să studieze și să se lupte cu somnul.

Ce poți să faci?

Există câteva lucruri pe care le poți face ca părinte pentru a-ți ajuta copilul fără a-l supune unei presiuni mari:

 Încurajează-ți copilul să facă tot ce poate. Concentrează-te pe proces, mai degrabă decât pe rezultatul final.
 Dacă simți că pui prea multă presiune asupra copilului, întreabă-te de ce contează pentru tine performanța, rezultatul la test sau succesul acestuia.
 Vorbește cu copilul tău despre sportul/sarcina/proiectul la care lucrează. Pune-ți deoparte sentimentele pentru a face loc copilului tău să le exprime pe ale lor. A-i oferi copilului tău spațiu pentru a fi văzut și auzit îl va încuraja mai degrabă decât să-l facă să simtă că te-a dezamăgit.

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Primii ani de scoala din viata copilului sunt un efort continuu de adaptare si jonglare intre frustrari si nevoia de siguranta pe care o are, acolo, intre zidurile scolii. Deci cum ii ajutam? Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara.

Ea cuprinde patru forme: increderea in propria inteligenta, increderea in propriile cunostinte si competente, increderea in capacitatea de a lua o decizie si increderea in capacitatea de a indeplini la timp o sarcina. Iata, invatam impreuna la Desprecopii - sa ne motivam copiii pentru primii ani de scoala citeste in continuare aici >

Iata mai multe articole care va pot ajuta:

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Notele de la scoala conteaza?
Presiunea de a fi perfect
Cand copilul uraste scoala .. ce facem? 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

 

Referinte: Jurnal American de Psihologie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII