Îți faci griji că vei naște un bebe mare? 4 lucruri de știut despre greutatea la naștere a nou-născutului
Pe măsură ce gravidele se apropie de ultimele săptămâni de sarcină, de obicei încep să se întrebe despre cât va cântări bebelușul și ce înseamnă asta pentru procesul nașterii. Greutatea nou-nascutului este si in grija medicilor tocmai de aceea încearcă să determine cu exactitate greutatea copilului nenăscut astfel încât să poată concepe cel mai bun plan de naștere posibil. Dar prezicerea greutății la naștere este de fapt foarte dificil de făcut.
• Iata 4 lucruri bine de știut despre greutatea la naștere a nou-născutului.
Vei citi:
Greutatea exactă la naștere a unui copil
1. Ce este considerat un „bebe mare”?
2. Ecografia nu este foarte fiabilă pentru estimarea greutății fetale aproape de termen.
3. Cine riscă cu adevărat să aibă un copil mare?
4. Care sunt preocupările legate de a avea un copil mare?
Efectuarea unui plan care funcționează pentru gravidă
Greutatea exactă la naștere a unui copil
Într-un studiu recent, o treime dintre femei au raportat că medicul lor obstetrician le-a spus că bebelușul lor ar putea deveni „destul de mare” aproape de sfârșitul sarcinii. În cele din urmă, însă, doar una din cinci dintre aceste femei a avut un copil care cântărea mai mult de 4000 de grame, un prag obișnuit pentru etichetarea unui copil „mare”.
Ar fi bine să se cunoască greutatea exactă la naștere a unui copil înainte de a se naște - face mai ușoară prezicerea unor complicații rare, dar grave, cum ar fi traumatismele la naștere. Dar acest lucru nu este posibil, iar estimările medicilor cu privire la dimensiunea bebelușului pot provoca stres inutil asupra mamei și pot determina medicii să intervină atunci când nimic nu este cu adevărat necesar.
Iată câteva lucruri la care să te gândești pe măsură ce te apropii de sfârșitul sarcinii și te întrebi cât ar putea cântări bebelușul tău și cum ar putea afecta acest lucru experiența travaliului și a nașterii:
1. Ce este considerat un „bebe mare”?
Alegerea unei limite absolute este dificilă. În mod obișnuit, se consideră că greutățile estimate ale bebelușilor care cântăresc mai mult de 4500 de grame sunt mai mari decât cele normale (sau „macrosomice”). Dar ceea ce vor cu adevărat medicii să știe este dacă copilul este prea mare pentru pelvisul mamei.
Greutatea este doar un factor pe care medicii îl iau în considerare atunci când estimează șansele ca o pacientă să aibă cu succes o naștere vaginală. Există trei părți ale ecuației care determină acest lucru: „Puterea, pasagerul și pasajul”.
„Puterea”, sau forța contracțiilor uterine - se pot evalua doar când începe travaliul.
„Pasagerul” se referă la copil. Greutatea lui nu este singurul factor – poziția exactă a bebelușului în canalul de naștere joacă, de asemenea, un rol important. Direcția în care este îndreptat capul poate face toată diferența în cât de ușor coboară copilul în canalul de naștere.
„Pasajul” se referă la anatomia pelvisului mamei. Când medicii fac examene vaginale spre sfârșitul sarcinii, asta este ceea ce încearcă să evalueze: cât de îngust este pelvisul? Se poate ajunge la coccis? Acest copil va intra prin pelvis?
La fel ca estimarea dimensiunii fetale, aceasta nu este o știință exactă, dar poate ajuta medicii să stabilească un plan de naștere pentru ziua nașterii.
2. Ecografia nu este foarte fiabilă pentru estimarea greutății fetale aproape de termen.
Pentru un copil de 4 kilograme, acuratețea predictivă a ultrasunetelor este de obicei redusă cu 15 până la 20%. Ceea ce înseamnă că medicii pot supra- sau subestima cu mai mult de 500 g. De ce există o gamă atât de largă?
Ecografia utilizează volume pentru a calcula greutatea fetală. Ia măsurători ale capului, circumferinței taliei și ale unor oase și vine cu o estimare. Dar nu poate măsura direct densitatea țesuturilor fetale.
De exemplu: se poate măsura ceva cu ultrasunete de mărimea unei cărămizi. Acea structură va arăta la fel, indiferent dacă este făcută din spumă sau din piatră – dar ceva făcut din piatră, evident, cântărește mult mai mult decât ceva din spumă.
Există o formulă pentru calcularea greutății fetale pe baza măsurătorilor standard – dar nu toți bebelușii respectă regulile pentru a obține greutatea exactă! Nu există nicio modalitate de a ști exact cât va cântări un copil până după ce copilul se va naște.
3. Cine riscă cu adevărat să aibă un copil mare?
Anumiți factori de sănătate și istoric le supun pe mame unui risc crescut de a avea un copil mare:
Diabetul, inclusiv diabetul gestațional, este o preocupare, mai ales dacă nivelul de zahăr al mamei nu a fost controlat bine în timpul sarcinii. Nivelurile ridicate de glucoză la mamă pot traversa placenta și pot duce la niveluri ridicate la făt. Ca răspuns la aceste niveluri ridicate de zahăr, fătul produce insulină, care îi stimulează propria creștere.
Obezitatea maternă este un alt factor de risc mare. Rata macrosomiei a crescut de-a lungul timpului odată cu creșterea ratelor obezității, așa că ne așteptăm să vedem de fapt mai mulți bebeluși macrosomici în viitor.
Istoricul unui copil mare anterior. Tendința este ca bebelușii succesivi să devină mai mari, nu mai mici, așa că acesta este un lucru de luat în considerare.
Dacă nu te afli în una dintre aceste categorii și medicul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dimensiunea bebelușului, discută sincer cu el sau ea despre grijile și recomandările sale.
4. Care sunt preocupările legate de a avea un copil mare?
Trebuie luate în considerare posibilele riscuri pentru doi pacienți – atât pentru mamă, cât și pentru sugar. Cel mai grav risc de macrosomie fetală este traumatismul la naștere pentru copil, în special distocia umărului, unde după nașterea capului copilului, restul corpului său nu se va naște ușor.
Poate fi destul de înspăimântător și înțelegem perfect de ce medicii se grăbesc să recomande o cezariană atunci când sunt îngrijorați de posibilitatea unui copil mare - este o modalitate mai ușoară de a scoate copilul în siguranță.
În același timp, cezariana prezintă un risc suplimentar pentru mamă și are ca rezultat zile suplimentare de spitalizare, perioade mai lungi de recuperare și costuri suplimentare. Și din moment ce estimările greutății fetale sunt în mod frecvent necorespunzătoare, aceste riscuri pot fi inutile.
Efectuarea unui plan care funcționează pentru gravidă
Este o provocare pentru medici să identifice mamele și bebelușii de care trebuie cu adevărat să se îngrijoreze. Atunci când medicii etichetează o femeie ca având un posibil „copil mare”, crește posibilitatea de a folosi intervenții în timpul travaliului, cum ar fi cezariana programată sau inducția travaliului. Greutatea medie a bebelușilor despre care se prevedea că ar fi „mari” în studiul pe care menționat mai devreme a fost de doar 3486 grame – nu atât de mare până la urmă.
Recomandările Congresului american al obstetricienilor și ginecologilor sunt clare. ACOG spune că ultrasunetele nu sunt mai bune decât examenul unui medic în estimarea greutății fetale, macrosomia suspectată nu ar trebui să fie o indicație pentru inducerea travaliului și cezarienele planificate nu ar trebui efectuate decât dacă greutatea fetală estimată este de 4.5 kg sau mai mult la femeile diabetice, sau 5 kg sau mai mult la alte femei.
Vă recomandăm să aveți o discuție deschisă și sinceră cu medicul vostru obstetrician despre informațiile clinice disponibile. Discutați dimensiunea estimată a bebelușului, istoricul obstetrical, examenul fizic și factorii de risc. Echilibrează riscurile și beneficiile potențiale atât pentru tine, cât și pentru copilul tău atunci când iei decizia finală.
► Citeste Bebelusi mari la nastere: Doamne, e deja un bebe mare - 8 mămici povestesc experienta lor la nastere
Macrosomia fetală: când bebelușul se naște cu o greutate prea mare: cauze și riscuri
Greutatea pe care o are un bebelus la nastere, precum si felul in care aceasta evolueaza inca din primele luni de viata, reprezinta un aspect important al evaluarii starii de sanatate a copilului.
Cu cat un copil are o greutate mai mare la nastere, cu atat e considerat mai sanatos...Dar cat de mult inseamna prea mult?
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII