De câte jucării are nevoie cu adevărat copilul tău? Iată de ce numărul lor poate afecta dezvoltarea și creativitatea copilului tău

De cate jucarii are nevoie cu adevarat copilul tau? Iata de ce numarul lor poate afecta dezvoltarea si creativitatea copilului tau

De câte jucării are nevoie cu adevărat copilul tău? Iată de ce numărul lor poate afecta dezvoltarea și creativitatea copilului tău

Când vine vorba de dezvoltarea atenției concentrate la copiii mici, mai puțin este de fapt mai mult.

Mai puține jucării facilitează atenția concentrată a unui copil, iar treptat, pe măsură ce capacitatea sa de atenție se dezvoltă, a avea prea multe jucarii ii afectează negativ imaginația și creativitatea.

Vei citi:
De ce mai multe jucării ar putea avea un impact negativ asupra jocurilor?
Casa ta este concepută pentru a facilita atenția susținută din partea copilului tău?
Bebelușii și copiii mici au un nivel scăzut de atenție susținută
A avea mai multe jucării sau jucării noi nu este neapărat mai bine
Dezordinea ar putea declanșa creativitatea

De ce mai multe jucării ar putea avea un impact negativ asupra jocurilor?

Chiar dacă noi parintii suntem adesea tentați să cumperăm cât mai multe jucării pentru copiii nostri, este important să înțelegem că ei  nu au nevoie de o cantitate mare de jucării pentru a fi fericiți și a se dezvolta armonios. De fapt, prea multe jucării pot duce la supra-stimulare și la dificultăți de concentrare și învățare. Copiii au nevoie mai degrabă de jucării care să le permită să-și dezvolte imaginația și creativitatea, precum și de jucării care să le ajute să-și îmbunătățească abilitățile motorii și cognitive.

În plus, jucăriile simple și non-tehnologice pot ajuta copiii să învețe să se joace independent și să-și creeze propriile jocuri, ceea ce îi poate ajuta să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale în mod natural și sănătos. Deci, în loc să ne concentrăm pe cantitatea jucăriilor pe care le oferim copiilor noștri, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă pe calitatea lor și pe felul în care pot ajuta la dezvoltarea lor armonioasă.

O explicație pentru aceste descoperiri ar putea fi că bebelușii sunt distrași mai ușor atunci când sunt prezente o mulțime de jucării în fața lor. Acest lucru are ca rezultat durate mai scurte de joacă cu fiecare jucărie și oportunități ratate de explorare mai profundă cu aceeași jucărie. Atunci când sunt prezente un număr mare de jucării, adultul pare să dirijeze interacțiunile cu copilul inițiind din ce în ce mai puțin.

De exemplu, un studiu realizat de Universitatea Toledo din Ohio, SUA -  a descoperit că un număr mai mic de jucării poate duce la o mai mare implicare a copiilor în jocuri și la un nivel mai ridicat de creativitate și imaginație. În acest studiu, copiii cu mai puține jucării au petrecut mai mult timp cu fiecare jucărie și au arătat o mai mare capacitate de a găsi modalități noi și neobișnuite de a se juca cu ele.

Casa ta este concepută pentru a facilita atenția susținută din partea copilului tău?

Un studiu realizat în 2012 a arătat că familiile americane din clasa de mijloc aveau, în medie, 139 de jucării vizibile copiilor în casele lor. Nu numai că jucăriile erau vizibile, dar copiii le puteau accesa cu ușurință. Cel mai adesea, jucăriile au fost organizate în spații comune, cum ar fi în zona de zi sau de luat masa, ceea ce duce la distragerea atenției bebelușilor.

În multe privințe, acest lucru este complet de înțeles. Dar este și ușor de înțeles perspectiva bebelușului. Imaginați-vă un copil mic care se află într-o cameră de joacă cu acces la un număr copleșitor de jucării în jurul său. Unii dintre ei se confruntă probabil cu dificultăți chiar și în a alege cu ce să se joace.

Bebelușii și copiii mici au un nivel scăzut de atenție susținută

Pentru a găsi un echilibru, ar trebui să începem prin a recunoaște că bebelușii și copiii mici au un nivel scăzut de atenție susținută. Prin urmare, dacă le sunt prezentate mai multe jucării, le este mai greu să mențină atenția asupra uneia singure.

Pe de altă parte, acest lucru se aplică și altor stimuli de mediu, dincolo de jucării. Dacă televizorul rulează în fundal sau un videoclip este redat pe iPad, aceste evenimente ar putea fi la fel de perturbatoare pentru joaca unui copil mic ca și dacă ați avea prea multe jucării în jurul lor. Când sunt prezenți astfel de factori de distracție, s-a demonstrat că bebelușii se joacă mai puțin, interacționează mai puțin cu părinții lor și demonstrează nivele de atenție mai scăzute.

A avea mai multe jucării sau jucării noi nu este neapărat mai bine

Asta înseamnă că nu trebuie să mai cumpărați jucării noi pentru copil? Nu, dar găsirea jucărilor care să permită jocul în mai multe moduri ar trebui să fie calea de urmat.

Tendințele jucăriilor vin și pleacă. Pentru companiile de jucării, noi suntem consumatorul. Și dacă sunteți ca mine, noile jucării strălucitoare și roboții transformatori probabil vă entuziasmează și vă fac să credeți că cel mic are nevoie de ele.

Ajută să ne amintim că, de fapt, copilul este consumatorul. Iar pentru el, a avea mai multe jucării sau jucării noi nu este neapărat mai bine; de fapt, știm că poate fi mai rău.

Dezordinea ar putea declanșa creativitatea

Încercarea de a dezordona zona de joacă – oprirea televizorului și îndepărtarea jucăriilor nefolosite din imediata apropiere, de exemplu, ar putea facilita o mai bună calitate a jocului. Treptat, abilitățile de joc și atenție ale copilului se dezvoltă și interacționează pentru perioade mai lungi de timp cu fiecare jucărie. La un moment dat, copilul va fi gata să se joace mai mult timp, chiar și atunci când în jurul lui sunt prezente multe alte lucruri. Apoi, dezordinea ar putea de fapt declanșa creativitatea.

Dar până la sosirea aceluia moment, a avea mai puține jucării va duce probabil la o explorare mai profundă și la forme mai sofisticate de joc. Cu lucruri mai puține prin casă, întreaga familie, nu doar copilul, poate fi și mai fericită și mai creativă.

► Citeste in continuare Cum ne jucăm cu bebelușii și de ce este atât de important să facem asta

Despre cum alegem jucariile inteligente pentru bebelusi citeste

Rotește săptămânal jucăriile copilului - 7 motive

Bebelușul vrea să simta și să cunoască tot mai mult. Iată cum poti alege jucării care ajută bebelusul să isi dezvolte simțurile

De ce jucariile sunt investitii in dezvoltarea copilului tau

La ce varsta ar trebui sa se joace copilul meu cu alt copil?

Copilul tau are prea multe jucării? Iata cum poti sti

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Xenia Radu -  redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Xenia este Psiholog si Consilier Pedagogic la centrul de Educatie si Invatamant horizon.eu- Rotterdam, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jucarii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII