Epidemie de rujeolă în România: ce trebuie să știe părinții - date de la Ministerul Sănătății și sfatul medicului. 💉

Epidemie de rujeola in Romania -  ce trebuie sa stie parintii - date de la Ministerul Sanatatii  si sfatul medicului

Epidemie de rujeolă în România: ce trebuie să știe părinții - date de la Ministerul Sănătății și sfatul medicului. 💉

6 decembrie 2023: Ministerul Sănătății a luat decizia de a declara epidemie de rujeolă în România, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de cazuri. Această măsură are ca scop facilitarea vaccinării copiilor pentru a contracara răspândirea bolii.

Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii de rujeolă. În România, vaccinarea împotriva rujeolei se face gratuit la medicul de familie. Vaccinul împotriva rujeolei este administrat ca parte a unei combinații de vaccinuri care previn și oreionul și rubeola.

- veti citi:
Numărul cazurilor de rujeolă înregistrate
Campanie de informare împreună cu medicii de familie
Rujeola, o boală infecțioasă gravă
Simptome de rujeola la copii - infografic
VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii
4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

 

Numărul cazurilor de rujeolă înregistrate este de aproximativ 2.000 la nivel național

Într-un comunicat oficial, Ministerul Sănătății a explicat motivul din spatele deciziei de a declara epidemie de rujeolă în România, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de cazuri. Această măsură are ca scop facilitarea vaccinării copiilor pentru a contracara răspândirea bolii.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă și numărul semnificativ de spitalizări ale copiilor infectați în secțiile de pediatrie și boli infecțioase, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Aceasta vizează facilitarea vaccinării copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

„Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, explică Ministerul Sănătăţii.

Cu toate că rujeola poate fi prevenită prin vaccinare, ea rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor, la nivel mondial, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Categoriile cele mai expuse rujeolei sunt sugarii care sunt prea mici pentru a fi imunizați și persoanele care nu au fost imunizate natural sau prin vaccinare.

🔸 CIteste si Pojarul: Ce trebuie sa facem daca copilul a fost expus virusului rujeolei?

Simptome de rujeola la copii - infografic

rujeola simptome copil

 

Campanie de informare împreună cu medicii de familie

În prezent, numărul cazurilor înregistrate de rujeola este de aproximativ 2.000 la nivel național, afectând 29 de județe. Pentru a contracara răspândirea bolii, Ministerul Sănătății intenționează să desfășoare o campanie de informare împreună cu medicii de familie, pentru a încuraja părinții să adere la programul de vaccinare.

Rujeola, o boală infecțioasă gravă, se transmite cu ușurință, mai ales la copiii nevaccinați

Oficialii din Ministerul Sănătății avertizează asupra complicațiilor posibile și subliniază că acoperirea vaccinală în țară a înregistrat o scădere constantă în ulth2imii 10 ani, situându-se la 78% pentru prima doză și 62% pentru cea de-a doua doză la copiii eligibili.

VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii

Vaccinul ROR (anti rujeola,oreion,rubeola) conţine variante atenuante de viruşi vii de rujeolă, oreion şi rubeolă. Vaccinul funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care persoană căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul sau îl va recunoaşte imediat şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.

Iata tot ce trebuie sa stiti despre VACCINUL ROR, impotriva rujeolei - oreionului - rubeolei:

Citeste si Vaccinul pentru rujeola, oreion si rubeola (ROR) nu provoaca autism: studiu nou confirma

Daca un copil este vaccinat impotriva rujeolei, mai poate face rujeola? Sfatul medicului 🔸

În general, vaccinul împotriva rujeolei este foarte eficient și oferă o protecție bună împotriva bolii. Cu toate acestea, niciun vaccin nu este 100% perfect, si există o mică șansă ca un copil vaccinat să facă rujeolă în ciuda vaccinării. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că uneori sistemul imunitar al unor persoane poate să nu răspundă corespunzător la vaccin, ceea ce poate reduce nivelul de protecție - spune dna. Stefana Zamfir, medic pediatru - colaborator la Desprecopii.com

Acest tip de cazuri sunt rare și, în general, dacă un copil vaccinat dezvoltă rujeolă, simptomele sunt mai puțin severe decât în cazul unei persoane nevaccinate. De asemenea, un vaccin împotriva rujeolei poate contribui la prevenirea răspândirii bolii în comunitate, deoarece reduce șansele de a contracta și transmite virusul.

4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente

Schema vaccinurilor in 2023: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. In Romania, vaccinarea nu este obligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului.

Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2023

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII