PROTEST! Consumul de antibiotice fără rețetă rămâne o mare problemă în România

PROTEST! Consumul de antibiotice fara reteta ramane o mare problema in Romania

PROTEST! Consumul de antibiotice fără rețetă rămâne o mare problemă în România

Antibioticele - la îndemâna oricui, fără restricții!

În România, accesul facil la antibiotice fără prescripție medicală este încă o problemă de sănătate publică. Un studiu recent a evidențiat un consum alarmant de antibiotice în țara noastră, inclusiv a celor expirate. Această practică reprezintă un risc major pentru sănătatea publică și crește rezistența bacteriană.

Antibioticele pot fi eliberate doar pe baza unei rețete - ordin emis de Ministerul Sănătății

Într-un efort de a diminua consumul excesiv de antibiotice, Ministerul Sănătății a răspuns preocupărilor legate de consumul excesiv de antibiotice prin emiterea unui ordin care vizează reglementarea procesului de prescriere, eliberare și monitorizare a acestor medicamente. Scopul acestui demers a fost să aducă un control mai strict asupra accesului la antibiotice și să reducă practicile nesănătoase de automedicație.

Ordinul emis de Ministerul Sănătății stabilește cerințele și informațiile minime care trebuie incluse în prescripția antibioticelor. De asemenea, el nu impune un model specific de formular, lăsând astfel loc pentru adaptabilitatea la situații specifice. Antibioticele pot fi eliberate în farmacii doar pe baza unei rețete reținute, consolidând astfel monitorizarea acestora.

Situațiile de urgență permit eliberarea anumitor antibiotice doar pentru 48 de ore, urmate de prezentarea pacientului la medic pentru obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.

"Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență. Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale", a transmis Ministerul Sănătății.

Cu toate acestea, în ciuda emiterii ordinului, rămân în continuare provocări în ceea ce privește implementarea eficientă a acestor măsuri. Este esențial să se abordeze aceste probleme pentru a asigura că regulile impuse de Ministerul Sănătății sunt respectate în mod corespunzător în întreaga țară. Numai printr-o aplicare consecventă și coerentă a acestor reglementări putem spera la o reducere semnificativă a consumului excesiv de antibiotice și la prevenirea riscurilor asociate cu această practică.

România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de antibiotice

Conform concluziilor studiilor europene, situația din România în ceea ce privește consumul de antibiotice este îngrijorătoare. Analizele efectuate la nivel european indică faptul că țara se situează pe locul doi în Uniunea Europeană în privința acestui aspect. Mai precis, unul din doi români recurge la utilizarea antibioticelor în decursul unui an, și acest lucru se întâmplă fără o justificare medicală adecvată. Această rată ridicată de consum semnalează o practică extinsă de automedicație cu antibiotice în România, cu potențiale consecințe negative asupra sănătății publice, precum creșterea rezistenței bacteriene și riscul de apariție a unor efecte adverse nedorite. Este crucială conștientizarea și adoptarea unor practici responsabile în ceea ce privește utilizarea antibioticelor pentru a gestiona eficient această problemă de sănătate publică.

Consumul de antibiotice în România e mare, suntem de mulți ani în primele locuri în acest sens alături de Grecia, Cirpu și Italia. Problema e legată de apariția bacteriilor multirezistente. Nu e o problemă legată de organismul nostru, ci de bacterie. Oamenii trebuie să știe că trebuie să ia medicamentele rațional", a declarat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Topul celor mai vândute antibiotice fără prescripție, procentajul(1) de farmaciști care declară că le vând fără rețetă este:

Amoxicilină - 96%
Amoxicilin și inhibitor de enzime - 50%
Ciprofloxacină - 42%
Claritromicină - 31%
Cefalexin - 27%
Cefuroximă - 27%
Sulfametoxazol-trimetoprim - 27%

Riscurile asumate ale consumului de antibiotice - Atenție, părinți!

Un avertisment special pentru părinți: evitați grăbirea administrării de antibiotice la copii. Aceste medicamente nu sunt soluția potrivită pentru afecțiuni virale, cum ar fi răceala sau gripa. Utilizarea lor incorectă poate crea probleme de sănătate pe termen lung și poate contribui la răspândirea rezistenței la antibiotice. Este esențial să consultați întotdeauna un medic înainte de a administra antibiotice copiilor și să respectați cu strictețe recomandările sale. Protejați sănătatea viitoare a copiilor și contribuiți la menținerea eficacității tratamentelor antibiotice prin utilizarea lor responsabilă.

Consumul nejustificat de antibiotice are consecințe serioase asupra eficacității acestor medicamente

Prin utilizarea lor în situații în care nu este necesar, nu doar că se dezvoltă o rezistență a microbilor la antibiotice, dar există și riscul apariției unor bacterii care devin rezistente la orice tratament disponibil în prezent. Cu alte cuvinte, se poate crea un mediu în care anumite tipuri de bacterii nu mai pot fi eliminate sau controlate prin tratamentul antibiotic obișnuit. Aceasta poate duce la complicații grave în tratarea infecțiilor, deoarece opțiunile terapeutice devin limitate. Este crucial să folosim antibioticele numai atunci când sunt prescrise de un medic și să respectăm cu strictețe dozele și duratele de administrare pentru a preveni aceste consecințe nedorite.

O altă consecință a administrării de antibiotice este apariția sau riscul de apariție a unor afecțiuni precum candidoza bucală sau vaginală, precum și a infecției cu Clostridium difficile. Aceste afecțiuni survin din cauza afectării florei microbiene ca urmare a administrării de antibiotice.

Printre reacțiile adverse la antibiotice se numără infecțiile fungice, tulburările gastrointestinale, cum ar fi diareea severă, sau reacțiile alergice, care pot avea consecințe fatale.

Există un risc de apariție a unor alergii. Unele persoane sunt alergice la anumite tipuri de antibiotice, iar manifestările pot include mâncărimi, apariția petelor roșii, senzație de sufocare, iar în cazurile grave, pot apărea șocurile anafilactice. De aceea, este recomandat să se efectueze teste cutanate în prealabil.

Antibioticul nu face distincție între bacteriile care au cauzat infecția și cele benefice organismului, astfel încât administrarea de antibiotice poate duce la dezechilibrul florei intestinale, bucale și vaginale.

Antibioticele expirate - un pericol ignorat

Folosirea antibioticelor expirate prezintă un pericol semnificativ pentru sănătate. Antibioticele au o dată de expirare pentru a se asigura că sunt eficiente și sigure. Utilizarea antibioticelor după această dată poate duce la scăderea eficacității lor și, în unele cazuri, la efecte negative asupra sănătății. Mai mult decât atât, utilizarea antibioticelor expirate poate contribui - din nou - la dezvoltarea rezistenței bacteriene. Este esențial să respectăm termenul de valabilitate al antibioticelor și să le aruncăm în mod corespunzător după expirare pentru a asigura un tratament eficient și sigur.

Alăturați-vă protestului!

Alăturarea la acest protest este vitală pentru toți cei preocupați de impactul consumului excesiv de antibiotice fără prescripție. Prin distribuirea acestor informații, contribuiți la creșterea gradului de conștientizare și la promovarea sănătății publice. Implicarea comunității este cheia pentru a aduce schimbări pozitive în abordarea consumului de antibiotice și pentru a proteja sănătatea noastră colectivă. Așadar, alăturați-vă protestului și distribuiți aceste informații celor din jurul vostru pentru a spori conștientizarea și a contribui la o utilizare mai responsabilă a antibioticelor.

Abuzul de antibiotice: ce trebuie sa stii

Majoritatea parintilor care consulta medicul pediatru pentru ca micutul are dureri in gat - primesc o reteta pentru un antibiotic.

Insa numai in aproximativ unul din zece cazuri recomandarea medicului este corecta. Cercetatorii americani au publicat de curand un studiu in Journal of the American Medical Association, in care sugereaza ca antibioticele sunt prescrise in mod exagerat ...Iata ce trebuie sa stii despre abuzul de antibiotice. Citeste mai departe aici...     

Despre antibiotice merita citit si:

Tratarea bebelusului cu antibiotice si riscul de obezitate
Putem amesteca antibioticele cu alcoolul?
Top 5 cele mai bune antibiotice naturale si antivirale
Antibioticele la copii si bolile digestive
Antibioticele si sarcina
 Ar trebui sa luam probiotice in timp ce luam antibiotice? 

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte: https://www.nivel.nl/sites/default/files/chapter_4_the_use_of_antibiotics_without_a_prescription_amr_arna_report_20170717_en.pdf

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII