Sunt nașterile acasă sigure? Să analizăm beneficiile și riscurile, plus legislația. 🏡

Sunt nasterile acasa sigure? Sa analizam beneficiile si riscurile plus legislatia

Sunt nașterile acasă sigure? Să analizăm beneficiile și riscurile, plus legislația. 🏡

Nașterile acasă pot fi sigure în ANUMITE  circumstanțe, cu condiția să fie planificate și gestionate corespunzător. Este important ca o naștere acasă să fie supervizată de o moașă sau un medic specializat în nașteri la domiciliu și să existe un plan de urgență în cazul apariției unor complicații. Decizia de a naște acasă ar trebui luată în consultare cu un profesionist medical, ținând cont de starea de sănătate a mamei și de istoricul sarcinilor anterioare.

Ești interesată de o naștere acasă dar îngrijorată de riscuri? Atunci să analizăm avantajele și dezavantajele unei nașteri acasă.

Vei citi:
Cât de sigure sunt nașterile acasă
Beneficiile unei nașteri acasă
Când nu poate fi sigură o naștere acasă
Despre nasterea acasa

Cât de sigure sunt nașterile acasă?

Daca esti insarcinata - e imposibil sa nu te gandesti la aceasta idee: Oare nu as putea naste acasa? Bunicile noastre cum faceau? Adevarul este ca a fi acasă poate însemna că ai o experiență de naștere pozitivă. Te afli într-un mediu care te face să te simți în siguranță, unde ai chiar propriile tale perne. Ca sa nu mai vorbim de lipsa bacteriilor din spitale....

In mod teoretic, moasa ar trebui sa monitorizeze regulat bătăile inimii tale și ale bebelușului, așa că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la siguranță din această perspectivă.

Chiar și dacă ești transferată la spital, este puțin probabil să fie pentru ceva urgent. Mai degrabă, poate fi pentru că ai cerut o epidurală sau lucrurile evoluează încet.

Cât de sigure sunt nașterile acasă depinde și de circumstanțe specifice:

Pentru al doilea sau următorul copil: a naște acasă nu este mai puțin sigur decât în spital.
Pentru primul copil: există o mică creștere a riscului (pentru sarcinile necomplicate).

Femeile mai tinere la primul copil par să beneficieze mai mult decât cele mai în vârstă la primul copil. (Riscurile de internare la secția neonatală sau de deces perinatal sunt mai mari la femeile de 40 de ani sau mai mult comparativ cu cele de 25 până la 29 de ani.)
Unele cercetări au arătat că succesul nașterilor acasă depinde și de experiența moașelor implicate.

Dacă ai avut o sarcină cu complicații, moașa ta va recomanda adesea să dai naștere la spital, nu acasă.

Asta pentru că intervențiile planificate (ca o cezariană) pot fi efectuate doar în spital. Și pentru că spitalele au specialiști la îndemână în caz de probleme. DAR - ce am discutat pana acum este doar o teorie. Pentru ca in ROMANIA anului 2024 - nașterea acasă, cu ajutorul moașei, este ilegală și presupune riscuri medicale majore.

În România însă nu există legislație pentru așa ceva

Personalul medical nu are voie să asiste la nașteri acasă, nu este asigurată o ambulanță la poarta, de exemplu, ca să poată face un transfer rapid în caz de nevoie și nici nu (prea) există moașe cu experiență specializate în asistarea unor nașteri acasă, într-un mod cât mai natural și în ritmul femeii.

În România, nașterea acasă, cu ajutorul moașei, este ilegală și presupune riscuri medicale majore - imposibil de anticipat, care pot apărea într-o fracțiune de secundă, chiar și atunci când pare că lucrurile decurg normal și fără riscuri. Nu există o legislație care să reglementeze nașterea acasă și nu este încurajată.

Motivele sunt simple: nu există suficiente spitale în România încât o femeie care naște acasă și ajunge să aibă complicații să poată fi transportată în timp util la o unitate medicală de specialitate care să acorde ajutor imediat. Există riscul ca salvările să ajungă în întârziere din cauza drumurilor aglomerate - conform Desprecopii.com

Ce opțiuni avem, totuși?

Avem maternități de stat, unde nașterile sunt “efectuate“ be bandă rulantă (asta se traduce prin faptul că femeile nu sunt lăsate să nască în ritmul lor, ci sunt “ajutate“ să nască rapid cu oxitocină, cotul moașei, masaj cervical, travaliu provocat prin diverse proceduri dureroase și riscante precum decolarea membranelor, Cytotec, ș.a.m.d). Astea toate pentru conveniența personalului.

Mamele nu sunt ajutate în travaliu, de exemplu cu sugestii de poziții, masaj pe contracții, tehnici de respirație ghidată, bazine cu apă, sfori atârnate, opțiunea unei nașteri în poziție gravitațională, încurajări, etc. Sălile de naștere sunt mici și înghesuite, totul este gândit (iar!) pentru conveninența personalului, nicidecum a mamei în dureri. Epiziotomiile sunt făcute pe bandă rulantă. Cordoanele ombilicale ale copiilor sunt tăiate imediat, bebelușii nu sunt puși pe pieptul mamei, alăptarea nu numai că nu este încurajată, ci de multe ori chiar opusul. Mâncarea este foarte puțină și fără gust. Partenerii nu sunt lăsați să fie alături de iubitele lor (bineînțeles, dacă cineva lucid ar fi acolo, se poate ca balanța să incline puțin în favoarea mamelor și Doamne ferește să se întâmple așa ceva!) Aș putea scrie o carte despre toate umilirile și toate abuzurile care se fac la adresa mamelor în maternitățile de stat din România.

A doua opțiune, sunt maternitățile private, unde te costă 2-6,000 de euro ca să ai parte de niște condiții nu extravagante sau exagerate, ci doar de bun simț. Din ce știu eu, sunt doar 3 maternități în toată țara unde toată experiența poate fi la superlative, cu (aproape) orice opțiune la care te-ai putea gândi, disponibilă. Însă nu oricine își permite banii aceștia pentru ceea ce ar trebui să fie normalitatea.

Citeste detalii aici: Nasterea la o maternitate privata in Romania: maternitati private si costurile serviciilor

Beneficiile unei nașteri acasă

Dacă vei naște bebelușul acasă, vei avea:

Mai puține șanse de a te infecta.
Mai puține șanse de riscuri asociate intervențiilor precum forcepsul și ventuza.
Mai puține șanse ca bebelușul tău să fie internat într-un departament neonatal, chiar și după o sarcină complicată.
Mai multe șanse pentru o VBAC (naștere vaginală după cezariană).

Când nu poate fi sigură o naștere acasă

Moașa ta ar putea sugera că spitalul ar fi un loc mai bun pentru tine să naști, ca o măsură de precauție, din mai multe motive. Aceasta ar putea fi din cauza unor condiții medicale preexistente legate de inimă, respirație, rinichi sau hormoni. În aceste cazuri, un mediu medicalizat poate asigura resursele și specialiștii necesari pentru a face față oricăror complicații posibile.

Unele condiții medicale legate de sarcină ar putea, de asemenea, să facă ca un spital să fie o alegere mai bună. Acestea includ:

 pre-eclampsia
 nașterea prematură în sarcinile anterioare
 inducerea nașterii
 placenta praevia.

Citeste mai multe pareri despre nasterea acasa pe forumul Desprecopii la topicul Nasterea acasa, poezie sau nebunie?

Despre nasterea acasa mai poti citi

Iata cum nasterea acasa poate fi la un pas de cosmar

Nasterea acasa: intre siguranta, capriciu si necesitate

 Ce spun mamicile si gravidutele pe forum despre nasterea acasa

Nasterea acasa (in cada)
Tragedie dupa o nastere acasa
O romanca a nascut acasa de 2X!! 
nastere acasa...posibil doar pt. straini?!

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

Autor: Desprecopii.com, 2024
Toate drepturile rezervate

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII