Ecografia de sold la nou-nascut poate depista si preveni luxatia congenitala de sold a copilului. Iata de ce e bine sa o faci bebelusului tau.

Ecografia de sold la nou-nascut poate depista si preveni luxatia congenitala de sold a copilului. Iata de ce e bine sa o faci bebelusului tau.

Ecografia de sold la nou-nascut poate depista si preveni luxatia congenitala de sold a copilului. Iata de ce e bine sa o faci bebelusului tau.

Malformatiile la nivelul articulatiei soldului afecteaza in jurde 5% dintre nou-nascuti. Nedepistate la timpul potrivit, acestea pot duce la aparitia luxatiei congenitale de sold ce se poate transforma, pe termen lung, intr-un handicap pe viata. Singura modalitate imagistica de depistare precoce a luxatiei congenitale de sold si a displaziei de dezvoltare a soldului la nou-nascuti si sugari este ecografia de sold. Ecografia de sold este ideal a fi facuta tuturor nou-nascutilor, chiar din primele zile de la nastere.

Displazia evolutiva de sold defineste cresterea si dezvoltarea anormala a structurilor osoase, cartilaginoase si partilor moi, avand drept rezultat incapacitatea acetabulului de a mentine capul femural in pozitie corecta in articulatie.

In mod ideal, investigatia cu ultrasunete ar fi bine sa fie facuta in primele zile de viata, dar termenul poate fi prelungit pana la 4-6 saptamani. Cu cat malformatia este descoperita mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai usor si mai simplu de pus in practica, fara a fi nevoie de interventie chirurgicala si, mai ales, cu vindecare completa in primele 2-3 luni de viata.

Cu cat timpul trece, ecografia de sold isi pierde utilitatea din cauza osificarii capului femural care impiedica trecerea ultrasunetelor. Dupa varsta de 6 luni, diagnosticul se poate pune cu ajutorul radiografiei de bazin, o investigatie ce presupune expunerea la raze X.

veti citi
Displazia de sold la bebelusi - cum se poate diagnostica
Cauze si factori de risc pentru displazia de sold
Consecintele netratarii displaziei de sold la bebelus

Displazia de sold la bebelusi - cum se poate diagnostica

Displazia evolutiva de sold defineste cresterea si dezvoltarea anormala a structurilor osoase, cartilaginoase si partilor moi, avand drept rezultat incapacitatea acetabulului de a mentine capul femural in pozitie corecta in articulatie.
 
Malformatiile la nivelul articulatiei soldului afecteaza in jurde 5% dintre nou-nascuti. Nedepistate la timpul potrivit, acestea pot duce la aparitia luxatiei congenitale de sold ce se poate transforma, pe termen lung, intr-un handicap pe viata. Singura modalitate imagistica de depistare precoce a luxatiei congenitale de sold si a displaziei de dezvoltare a soldului la nou-nascuti si sugari este ecografia de sold.

Cand se recomanda aceasta ecografie?

Ecografia de sold este ideal a fi facuta tuturor nou-nascutilor, chiar din primele zile de la nastere.

Incidenta crescuta, multitudinea factorilor favorizanti si gravitatea complicatiilor asociate au impus cautarea unei tehnici de diagnostic precoce, reproductibile si neinvazive. Utilizarea ecografiei de sold in programe de screening a scazut dramatic incidenta complicatiilor ulterioare (anomalii de bazin, osteonecroza de cap femural), ca si a interventiilor chirurgicale corective. Diagnosticul ecografic precoce permite tratamentul cu metode de abductie, foarte eficient, fara disfunctii ulterioare si fara a necesita interventii mai agresive pentru copil.

Tinand cont de faptul ca peste varsta de 2 ani nu mai este posibil tratamentul conservator , unicul mod de tratament tardiv fiind cel chirurgical, cu riscurile si complicatiile asociate (redislocare, rigiditatea soldului, infectii, sangerare, necroza de cap femural cu protezare ulterioara), utilitatea ecografiei precoce si repetate (in cazurile cu risc) este indiscutabila.

Cauze si factori de risc pentru displazia de sold

Luxatia congenitala de sold nu are o cauza bine determinata. Cunoscuta si sub denumirea de displazie de dezvoltare a soldului, boala afecteaza dezvoltarea normala a articulatiei. La un nou-nascut, displazia apare atunci cand capul osului coapsei (femurul) nu se pozitioneaza corect la nivelul cavitatii osului iliac sau altfel zis iese din articulatia sa cu bazinul.

Printre cei mai importanti factori de risc se numara:

- infasatul – tinerea picioarelor intinse si strans legate pot produce luxatie de sold
- pozitia vicioasa a fatului in burta mamei – poate fi cauzata fie de o cantitate scazuta de lichid amniotic sau de uterul prea putin elastic (se intampla in cazul femeilor aflate la prima nastere)
- sexul – fetitele sunt de patru ori mai mult afectate decat baietii
- mostenire genetica – daca unul dintre parinti a avut acest diagnostic, exista riscul ca bebelusul sa mosteneasca defectul
- macrosomia sau o greutate a fatului mai mare de 4 kg la nastere
- alte deformatii ale nou-nascutului – picior talus valgus, torticolis sau gat stramb, metatarsus adductus sau cand jumatatea din fata a labei piciorusului este orientata spre interior sunt cateva afectiuni care se pot asocia cu luxatia de sold
- varsta mamei mai mare de 35 de ani, la nastere

Ad-Extra3:

Consecintele netratarii displaziei de sold la bebelus

Netratata, afectiunea se poate transforma intr-un handicap pentru copil sau viitorul adult: si vorbim despre mers schiopatat sau leganat ori pe varfuri, membre inegale (piciorul afectat este mai scurt), deformarea coloanei vertebrale.

In alte tari din Uniunea Europeana ecografia de sold este folosita ca metoda de screening pentru orice copil nou-nascut. In Romania, ecografia de sold la nou-nascut nu este obligatorie. Tocmai de aceea parintii este bine sa fie informati despre avantajele acestei investigatii si, mai ales, despre realul beneficiu: diagnosticata din timp cu ajutorul ecografiei de sold, displazia de sold poate fi tratata.

Ecografia soldului prin metoda Graf, efectuata imediat dupa naştere, vizualizeaza structurile cartilaginoase ale articulatiei soldului, invizibile radiologic, permitand punerea unui diagnostic precis si precoce al unei eventuale displazii.

► Citeste in continuare Tratarea displaziei congenitale de sold

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII