Testele prenatale: ghid pe trimestre de sarcină

Testele prenatale: ghid pe trimestre de sarcina

Testele prenatale: ghid pe trimestre de sarcină

Testele prenatale sunt teste care se efectuează în timpul sarcinii pentru a verifica sănătatea fătului și pentru a identifica orice probleme de sănătate sau anomalii cromozomiale care ar putea exista. Acestea pot ajuta la determinarea vârstei sarcinii și la identificarea unui risc crescut de probleme de sănătate ale fătului sau ale mamei. Testele prenatale pot ajuta, de asemenea, la luarea unor decizii importante despre sarcină, cum ar fi dacă să continue sau să întrerupă o sarcină. Există mai multe tipuri de teste prenatale disponibile, inclusiv teste de sânge, ecografii și amniocenteza.

In continuare am pregatit o trecere in revista a testelor prenatale - un ghid organizat pe trimestre de sarcină.

- veti citi:
Testele din primul trimestru de sarcina
Testele din al doilea trimestru de sarcina
Testele din trimestrul al treilea de sarcina
Despre testele prenatate

Testele prenatale sunt recomandate femeilor însarcinate pentru a determina dacă fătul are posibilitatea de a se naște cu o afecțiune genetică sau un defect de naștere.

Testele prenatale sunt recomandate femeilor însarcinate pentru a determina dacă fătul are posibilitatea de a se naște cu o afecțiune genetică sau un defect de naștere. Efectuarea testării prenatale poate fi utilă în determinarea diferitelor opțiuni pentru sarcină sau gestionarea specială a sarcinii și nașterea pentru a îmbunătăți perspectivele pentru copil.

Sunt disponibile mai multe tipuri de teste prenatale, în funcție de trimestrul sau sarcina în care se află mama și de tipul de afecțiune în cauză. In continuare va oferim o imagine de ansamblu a diferitelor teste prenatale care pot fi oferite femeilor însărcinate pe parcursul celor trei trimestre de sarcina.

Testele din primul trimestru de sarcina

Testele prenatale sunt una dintre multele metode prin care medicul dumneavoastra poate verifica starea dumneavoastra si a fatului. La prima dumneavoastra vizita prenatala, medicul va va face un examen amanuntit, inclusiv o consultatie pelvina. Va poate face un test Papanicolau (cu exceptia cazului in care ati facut unul de curand) pentru a verifica existenta oricaror celule anormale, inclusiv cele ale cancerului cervical.

Poate si sa preleveze probe pentru cultura microbiologica, pentru a verifica daca aveti clamdia sau gonoree.

In continuare, va va recomanda teste de rutina ale sangelui pentru a identifica grupa de sange si Rh-ul, precum pentru a verifica daca aveti anemie. De asemenea, va va solicita sa faceti teste de sifilis, hepatita B, de imunitate la rubeola si de HIV. (Daca medicul nu recomanda un test HIV, nu uitati sa-l solicitati dumneavoastra. A va trata de HIV in timpul sarcinii va poate reduce dramatic sansele de a transmite copilului infectia.)

In afara probelor de sange, va va recomanda sa faceti analize de urina pentru a testa existenta infectiilor tractului urinar si alte probleme medicale.

Daca aveti risc ridicat de diabet de sarcina, un test de glucoza poate fi facut de la prima dumneavoastra vizita la medic. In anumite cazuri, puteti face un test al pielii pentru a vedea daca ati fost expusa la tuberculoza.

Si daca nu sunteti sigura daca ati avut varicela (varsat de vant) sau daca ati fost vaccinata impotriva virusului, se poate face un test de sange pentru a va verifica imunitatea la aceasta boala. 

Testele prenatale non invazive NIPT (numite și teste de screening pentru trisomii fetale) sunt teste de sânge care pot fi efectuate în timpul sarcinii pentru a detecta anumite afecțiuni genetice ale fătului, cum ar fi trisomiile cromozomiale. Acestea sunt anomaliile genetice care apar atunci când bebelușul are un număr anormal de cromozomi.

• NIPT,  sau testele de sânge care detecteaza anomaliile genetice  -  este o metodă de testare prenatală care poate detecta anomaliile cromozomiale în făt, cum ar fi trisomia 21 (sindromul Down). Există mai multe tipuri de teste NIPT disponibile, fiecare având propriul grad de acuratețe - citeste un ghid detaliat al testelor non invazive care se fac in primul trimestru de sarcina aici.

In plus, medicul dumneavoastra va poate oferi screening genetic, cum ar fi masurarea translucentei nucale (in timpul unei ecografii facute intre 10 si 12 saptamani) sau screening combinat in timpul primului trimestru (ecografie si test de sange). Aceste teste va pot oferi informatii despre riscul ca bebelusul sa aiba anumite probleme cromozomiale sau alte malformatii congenitale.

Daca veti avea peste 35 de ani la nastere sau aveti un risc crescut din alte puncte de vedere de a avea un copil cu probleme genetice, puteti opta pentru un CVS (Testul de vilus corionic), un test de diagnostic prenatal efectuat intre 10 si 13 saptamani de sarcina.

In final, in functie de fundalul etno-genetic si de antecedentele dumneavoastra medicale, ati putea face un test de sange pentru a vedea daca bebelusul risca sa aiba anemia celulelor in secera (sickle cell disease), maladia Tay-Sachs, fibroza chistica, talasemie si alte maladii genetice. ► Pe larg: Teste de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet

Testele din al doilea trimestru de sarcina

In timpul fiecareia dintre vizitele prenetale din al doilea trimestru, medicul dumneavoastra va va recomanda sa analize de urina pentru a detecta eventuale semne de preeclampsie, infectii ale tractului urinar si alte boli.

Majoritatea medicilor recomanda de obicei o ecografie intre saptamanile 16 si 20 pentru a verifica daca exista eventuale anomalii fizice si a verifica din nou data probabila a nasterii.

De asemenea, este posibil sa vi se recomande un screening de markeri multipli - asa numitul Triplul Test (un test de sange efectuat intre 15 si 20 de saptamani care va poate oferi informatii despre riscul ca bebelusul sa aiba anumite probleme cromozomiale sau alte malformatii congenitale).

Si daca veti avea peste 35 de ani cand veti naste sau daca aveti alti factori de risc la probleme genetice, medicul va poate recomanda o amniocenteza, un test care poate diagnostica anomaliile cromozomiale si multe alte tipuri de probleme genetice.

Intre 24 si 28 saptamani, puteti face un test de glucoza pentru diabet de sarcina si poate inca un test de sange care sa detecteze anemia. Daca aveti Rh negativ (dar tatal nu are, sau nu stiti ce Rh are), se mai poate face inca o analiza de sange pentru a detecta anticorpii Rh inainte de a vi se face o injectie cu imunoglobulina Rh la 28 de saptamani.Pe larg: Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Citeste si Sarcina si Sindromul Down - 3 lucruri pe care femeile insarcinate trebuie sa le stie

Testele din trimestrul al treilea de sarcina

In timpul vizitelor prenatale din trimestrul al treilea, medicul dumneavoastra va va recomanda in continuare o analiza de urina la fiecare vizita pentru a verifica existenta unor eventuale semne de preeclampsie, infectii ale tractului urinar sau alte boli.

De asemenea, intre saptamana 35 si 37 de sarcina veti face un test numit Streptococ beta-hemolitic grup B. Daca testul este pozitiv, vi se vor administra antibiotice in timpul travaliului pentru a evita transmiterea la bebelus. (Daca ati avut o infectie urinara cu streptococ beta-hemolitic grup B in timpul acestei sarcini sau ati mai avut un copil infectat cu asa ceva, nu va trebui sa faceti testul deoarece veti fi tratata obligatoriu in timpul travaliului cu antibiotice.)

Iata cateva alte teste pe care le puteti face in acest trimestru:

- Daca nivelul glucozei din sange a fost ridicat la testul de pe care l-ati facut, veti face un test de toleranta la glucoza pentru a determina daca aveti diabet de sarcina.

- Ati putea face din nou analize pentru depistarea anemiei, mai ales daca nu ati repetat testul la sfarsitul trimestrului al doilea sau daca ati avut anemie la inceputul sarcinii.

- Daca aveti risc crescut de maladii cu transmitere sexuala, veti face din nou teste de sifilis, clamdya, gonoree si HIV.

- Daca ati fost diagnosticata cu placenta previa sau cu placenta inserata jos la o ecografie anterioara, veti face inca o ecografie pentru a se verifica localizarea placentei.

- Daca sarcina dumneavoastra are risc crescut fata de anumite probleme medicale sau daca medicul este ingrijorat in privinta anumitor probleme, v-ar putea face teste cum ar fi un profil bio-fizic sau un test nonstres pentru a se asigura ca bebelusul se dezvolta normal. Cand si cat de des are trebui sa faceti aceste teste depinde de motivul testelor. Daca medicul este ingrijorat in privinta cresterii copilului, ar putea face ecografii periodice pentru a-l masura si a verifica nivelul fluidului amniotic.

- Daca sarcina dumneavoastra este normala dar ati depasit data probabila a nasterii, vor fi necesare teste pentru a verifica daca bebelusul este inca bine.

Intre saptamana 40 si 41, puteti face un profil bio-fizic complet sau unul modificat, care include un test nonstress (testul contractiilor de stres) pentru a evalua pulsul bebelusului si o ecografie pentru a verifica nivelului lichidului amniotic. Aceste teste sunt efectuate de obicei de doua ori pe saptamana pentru a ajuta medicul sa stabileasca daca puteti astepta in siguranta declansarea naturala a travaliului. ► Pe larg: Teste de sarcina care se fac in trimestrul 3: ghid complet

Sfatul de la Desprecopii

In Romania, testele prenatale nu sunt standardizate - in sensul ca pot exista diferente de la clinica la clinica - de la medic la medic. Sistemul medical din Romania este diferit, atat prin faptul ca unele dintre analizele mentionate sunt gratuite (si de obicei toti medicii le recomanda), iar altele se fac la cerere si sunt contra cost (si sunt recomandate de la caz la caz). Este bine insa sa cunosteti toate informatiile despre testele prenatale (de sarcina) si sa cereti parerea medicului dvs.

Medicul dumneavoastra va poate oferi cele mai bune sfaturi privind testele pe care trebuie sa le faceti in timpul sarcinii.

Despre testele prenatate, mai poti citi:

Ce analize sunt gratuite pentru gravide?
Analizele in sarcina si teste obligatorii în sarcină indiferent de varsta
Testele prenatale: privire generala
Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Maria
    Mariatrimis la 3/3/2015

    Buna seara, am si eu o intrebare.Mentruatia mi-a intarziatt 11 zile, apoi cand mi-a venit a tinut doar 2 zile, am facut 4 teste de sarcina si toate au iesit negative. Este vorba despre o sarcina sau credeti ca este vorba doar de o raceala ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. cristina_edi
    cristina_editrimis la 15/1/2009

    am facut si eu o gramada de teste cand am fost insarcinata.mergeam in fiecare luna si faceam analize de sange si urina,vizite ginecologice in care se urmarea dak apar contractii uterine,lungimea si dilatatia colului uterin,cresterea in greutate.ecografie am facut la 9 saptamani,5 ,7(atunci am si vazut ca aveam baietel) si 8luni.in luna a 8-a am mai facut 'tamponul vaginal si rectal'pentru a vedea dak exista streptococ beta hemolitic de grup b.despre amniocenteza am auzit ca in unele cazuri ar fi cam periculoasa;se poate pierde bebelul.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII