Teste și analize pentru primul trimestru de sarcină: ghid complet

Teste de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet

Teste și analize pentru primul trimestru de sarcină: ghid complet

Testele prenatale care se fac in trimestrul 1 sunt de doua feluri: teste de screening ce evaluează riscul de a avea un copil cu un anumit defect de naștere si teste diagnostic ce oferă un răspuns aproape definitiv. Iata in continuare un ghid pentru primul trimestru de sarcina - in ceea ce priveste testele de sarcina cu care vă veți confrunta, riscurile implicate și ce trebuie să faceți dacă există o problemă.

• Dna. medic ginecolog Daniela ter Horst ne prezintă testele prenatale de rutină și testele prenatale suplimentare care se fac in primele 14 săptămani de sarcină - adica in primul trimestru de sarcină.

- veti citi:
De ce se fac testele in timpul sarcinii?
Categorii de teste prenatale care se fac in timpul sarcinii
Testele inițiale de sânge
Testul de boli transmisibile sexual
Ecografia sau testul cu ultrasunete
Testul translucentei nucale
NIPT, sau testele de sânge care detecteaza anomaliile genetice
Testul Panorama de detectare a riscului de boli genetice
Testul prenatal Harmony: tot ce trebuie sa stii
Testul de fibroza chistică
Testul de vilus corionic
Amniocenteza precoce
Testul Papanicolau

De ce se fac testele in timpul sarcinii?

De-a lungul unei sarcini de 40 de săptămâni, o femeie va face o serie de teste - de monitorizare a sarcinii, pentru a verifica sanatatea bebelusului dar si a sa.

Unele teste sunt teste recomandate, altele sunt optionale. Unele sunt teste - de ultima ora - altele se fac de multi ani.  Multe teste se fac ca o rutina, în timp ce unele sunt opționale - sau suplimentare. Evident, unele spitale private sau clinici recomanda gravidei sa faca gama completa de teste prenatale -in timp ce un spital de stat de pilda - le va face numai daca gravida insista. De aceea, e bine sa fii informată.

trimestrul 1 de sarcina

Un lucru e sigur: numărul și varietatea lor - ca să nu mai vorbim de toate acronimele pe care trebuie să le reții - te pot face să te simțiți copleșita. Iata de ce am facut acest ghid al testelor prenatale - de sarcina - in primul trimestru de sarcina.

Categorii de teste prenatale care se fac in timpul sarcinii

Există două tipuri de teste prenatale:

- un test de screening evaluează riscul de a avea un copil cu un anumit defect de naștere.
- Un test de diagnostic
oferă un răspuns aproape definitiv.

Iata in continuare un ghid pentru primul trimestru de sarcina - in ceea ce priveste testele cu care vă veți confrunta, riscurile implicate și ce trebuie să faceți dacă există o problemă.

Testele de sarcina - ale trimestrului 1 de sarcina

Primul trimestru de sarcina se calculeaza de la momentul conceptiei pana la finalul saptamanii 13 de sarcina. Primul trimestru de sarcina din aceasta adevarata calatorie prin saptamanile de sarcina este extrem de important pentru felul in care se dezvolta mica fiinta.

Testele inițiale de sânge

O probă de sânge va fi testată pentru o serie de condiții. Testul va determina dacă gravida are suficienta hemoglobină în celulele roșii ale sângelui; prea putina poate fi un semn de anemie, care o poate face obosita si slabita.

Un alt test va determina tipul de sânge și dacă factorul Rh, o proteină găsită pe celulele roșii din sânge, este pozitivă sau negativă. În plus, veți fi supus unui screening pentru hepatita B, care poate pune copilul în pericol de boli hepatice viitoare dacă nu este tratat. În cele din urmă, veți fi supuși unui screening pentru anticorpi împotriva rubeolei (rujeola germană) și a viermilor de pui; dacă nu sunteți imun, expunerea în timpul sarcinii poate provoca malformații congenitale.

Când se recomanda a fi facut: La prima vizită prenatală (de obicei șase până la opt săptămâni de sarcina)

Rezultatele și interpretare a testului:

 - Dacă aveți un nivel scazut de fier, medicul dumneavoastră vă va face recomanda să luați un supliment zilnic împreună cu vitamine prenatale.

 - Dacă faceti parte din 10 până la 15% din populația care nu are proteina Rh (sunteți Rh negativă) și copilul dumneavoastră este Rh-pozitiv, injecțiile de imunoglobulină Rh (Rhlg) pot împiedica organismul dumneavoastră să producă anticorpi care ar putea ataca fătul. Citeste Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina

- Dacă sunteți infectata cu hepatita B, medicii vor da medicamente nou-născutului dar si vaccinul împotriva hepatitei B imediat după naștere. Acest vaccin are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii la sugari.

- În general multe femei sunt imune la rubeola și la varicela din vaccinările din copilărie, dar dacă nu credeți că ați fost vaccinata, discutați cu medicul dumneavoastră.

Testul de boli transmisibile sexual

Un test de sange poate detecta infectia cu HIV, virusul care provoaca SIDA, care poate traversa placenta inainte sau in timpul nasterii si infecteaza fatul. Cervixul este de asemenea testat pentru gonoree și pentru chlamydia (netratate, ambele pot provoca infecții precoce sau infecții oculare la copil), în timp ce un ecran de sânge pentru sifilis (necontrolat, poate provoca avort spontan sau naștere mortală).

Dacă aveți simptome de herpes, un test special poate confirma această afecțiune.

Când este efectuat: la prima vizită prenatală

Rezultatele și interpretare a testului:

Dacă gravida este purtatoare de virus HIV, i se vor administra medicamente în timpul sarcinii și în timpul nasterii, ceea ce va reduce riscul de transmitere a mamei și sugarului de la 25% la aproximativ 7%. Dacă gravida are gonoree, chlamydia sau sifilis, va fi tratata cu antibiotice. Dacă gravida are herpes, un medicament antiviral poate controla erupțiile. Dacă infecția cu herpes este activă la momentul nasterii, medicul poate recomanda o nastere prin cezariana. Citeste Herpesul genital in timpul sarcinii

Ecografia sau testul cu ultrasunete

Un instrument portabil este mutat pe burtă sau plasat în interiorul vaginului, iar undele de sunet pe care le emite produce imagini ale fătului. Un ultrasunet timpurie, la aproximativ nouă săptămâni, este utilizată pentru a determina vârsta, rata de creștere, poziția și ritmul cardiac al bebelușului dvs. și dacă transportați multipli.

In general se face a doua ecografie in al doilea trimestru de sarcina - la 18 până la 20 de săptămâni, când poți afla sexul copilului. Un ultrasunet verifica de asemenea plasarea placentei și cantitatea de lichid amniotic din uter. Poate dezvălui unele defecte congenitale, cum ar fi un defecte cardiace sau spina bifida (o deschidere în coloana vertebrală). Majoritatea medicilor utilizează tehnologie bidimensională, deși 3-D poate fi disponibilă în unele orașe mai mari. Citeste pe larg despre rolul ecografiei in sarcina aici: Ecografia in sarcina

Când este efectuata:  Majoritatea femeilor vor face două, prima la 9 săptămâni și apoi la 18 până la 20 de săptămâni.

Rezultatele și urmarire:

Urmărirea depinde de motivul pentru ultrasunete. Dacă obul dvs încearcă să determine vârsta fătului, data vă poate fi ajustată. Dacă suspectează o afecțiune cum ar fi spina bifida, aveți opțiunea de a efectua mai multe teste (a se vedea "Teste suplimentare", de mai jos) pentru a verifica diagnosticul.

NIPT, sau testele de sânge care detecteaza anomaliile genetice

NIPT,  sau testele de sânge care detecteaza anomaliile genetice  -  sunt metode de testare prenatală care pote detecta anomaliile cromozomiale în făt, cum ar fi trisomia 21 (sindromul Down). Există mai multe tipuri de teste NIPT disponibile, fiecare având propriul grad de acuratețe - citeste un ghid detaliat al testelor non invazive care se fac in primul trimestru de sarcina aici.

Testul Panorama de detectare a riscului de boli genetice

Testul Panorama este un test non-invaziv si analizeaza ADN-ul copilului (placentar) printr-o simpla proba de sange din bratul mamei.

Testul Panorama identifica ADN-ul copilului si a cauta anumite anomalii cromozomiale care ar putea afecta sanatatea acestuia, cele mai frecvente conditii genetice si sexul copilului (optional). Unele conditii, cum ar fi sindromul Down, sunt cauzate de copiile suplimentare ale unui anumit cromozom. Altele, cum ar fi microdeletii, apar atunci cand unui cromozom ii lipseste o mica bucata de informatii genetice. Microdeletii afecteaza femeile in mod egal, indiferent de varsta.

Majoritatea oamenilor au 23 de perechi de cromozomi cu un total de 46 – cate doi pentru fiecare pereche. Testarea Panorama este o o analiza foarte precisa, in depistarea cazurilor in care exista doar un singur cromozom, in loc de o pereche, sau a cazurilor in care exista un cromozom in plus, cum ar fi Sindromul Down, Sindromul Edwards, Sindromul Patau sau anumite sindroame in care exista trei cromozomi sexuali. De asemenea, testarea Panorama poate identifica daca exista trei seturi de cromozomi de acelasi tip, caz cunoscut sub numele de triploidie. Citeste toate detaliile despre Testul Panorama aici.

Când este efectuat: pana in saptamana 9 de sarcina

O varianta mai simpla a testului Panorama este si Testul Harmony.

Testul Harmony: tot ce trebuie sa stii

Testul Harmony este un test prenatal non-invaziv și constă in analiza ADN-ului bebelușului aflat in sangele mamei, printr-un simplu test de sange. Prin detectarea acestui ADN, se poate determina o evaluare mai exacta a anomaliilor genetice, inclusiv sindromul Down, Edward sau Patau.
Iată cand se recomandă testul Harmony, când și cum se face și cât de precis este.

Când este efectuat: pana in saptamana 12 de sarcina

Citeste si Testul prenatal neinvaziv (NIPT) versus Amniocenteza. Pro si contra din punct de vedere genetic.

Testul Papanicolau

Celulele sunt tamponate din colul uterin pentru a detecta cancerul de col uterin.

Când este efectuat: la prima vizită prenatală

Rezultatele și interpretare a testului:

Dacă testul arată o creștere precanceroasă sau canceroasă, care afectează mai puțin de 1% dintre femei, tratamentul va începe în timpul sau după sarcină, în funcție de gradul avansat al cancerului. Citeste si Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau

Tensiune arteriala

Acest test stardard si simplu monitorizeaza tensiunea arteriala si poate sa dezvăluie schimbări bruște.

Când este efectuat: la fiecare vizită prenatală

Un puseu de tensiune arteriala, împreună cu proteinele din urină, poate indica preeclampsia (hipertensiune arterială în timpul sarcinii).

Rezultatele și urmarire:

Preeclampsia, care afectează între 5 și 8% dintre femeile gravide, determina o crestere in greutate a fatului, poate duce la desprinderea placentei de pe peretele uterului și expunerea viitoarei mamici la risc de accident vascular cerebral, disfuncție hepatică și alte probleme.

Cazurile ușoare de Preeclampsie pot fi tratate cu multa odihnă; cele severe pot necesita medicamente antihipertensive sau o nastere timpurie. Citeste Tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii: ce trebuie sa stii 

Test de urină

Aceste teste verifică proteinele (un semn posibil al preeclampsiei, vezi mai sus), zahărul (prea mult poate semnala diabetul gestational) și, în unele cazuri, sângele și bacteriile (care ar putea indica o infecție a tractului urinar).

Când este efectuat: la fiecare vizită prenatală

Rezultatele și urmarire:

Diabetul gestațional (diabet de sarcina), care poate face copilul să crească prea repede, se dezvoltă rar până în al doilea sau al treilea trimestru. Cazurile moi pot fi controlate cu dietă, iar în cazuri mai severe, insulină. O infecție a tractului urinar poate fi vindecată cu antibiotice pentru copii (fără tratament, poate duce la o infecție a rinichilor și la travaliul prematur).

Testul translucentei nucale

Screening-ul translucentei nucale este un test efectuat în timpul sarcinii. Utilizează ultrasunete pentru a măsura grosimea acumulării de lichid în partea din spate a gâtului fatului. Dacă această zonă este mai groasă decât în ​​mod normal, poate fi un semn precoce al sindromului Down, al trisomiei 18 sau al problemelor cardiace ale fatului.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare pe care o aveți cu privire la necesitatea testului, riscurile acestuia, cum se va face sau ce vor însemna rezultatele.

Când este efectuat: la 11 până la 13 săptămâni

Rezultatele și interpretare a testului: 

Cercetătorii consideră că precizia screening-ului translucenței nucale poate fi in jur de 90%. Dacă rezultatele dvs. prezintă un risc de anomalie, vi se va oferi CVS sau amniocenteză pentru a confirma diagnosticul. Citeste pe larg despre acest test si cum se interpreteaza rezultatele aici: Testul translucentei nucale: de ce, cum, cand si rezultate

>>>> TESTE SUPLIMENTARE

Testul de fibroza chistică

Acest test de sânge sau saliva determină dacă unul sau ambii părinți sunt purtători ai CF, o tulburare genetică care provoacă probleme de lungă durată cu digestia și respirația. Dacă ambii părinți sunt purtători, există o șansă de patru ori ca bebelușul lor să aibă CF.

Când se efectuează: În primul sau al doilea trimestru, în mod ideal, înainte de 20 de săptămâni de sarcina.

Rezultatele și urmarire: 

Testul de vilus corionic (vezi mai jos) sau amniocenteza pot confirma un diagnostic.

Testul de vilus corionic

Prelevarea de vilus corionic  este un test prenatal foarte precis care detecteaza anomaliile cromozomiale, ca sindromul Down. Este un test de diagnosticare, ceea ce inseamna ca poate spune arata cu certitudine aproape perfecta daca un bebelus are sau nu o anumita boala.

Această procedură testează tulburări genetice cum ar fi sindromul Down, anemia grava și fibroza chistică. Un mic grup de celule este extras din vilii corionice, care sunt mici părți ale placentei, fie prin intermediul unui cateter vaginal, fie printr-un ac introdus în abdomen. Acest teste este o opțiune pentru femeile de peste 35 de ani (riscul de anomalii cromozomiale crește odată cu vârsta) sau cei cu antecedente familiale de tulburări cromozomiale. Există riscuri: Până la 1 din 100 de femei vor avea un avort spontan ca rezultat al procedurii.

Când este efectuat: La 10 până la 13 săptămâni

Rezultate și urmărire: Rezultatele, care sunt mai mult de 99% corecte, sunt disponibile în general în decurs de zece zile. Un test mai rapid, cunoscut sub numele de "FISH" (hibridizarea fluorescentă in situ), poate verifica rapid cinci anomalii cromozomiale majore, dintre care unul indică sindromul Down; acest test dă rezultate într-o zi sau două. Citeste pe larg dspre Testul de Vilus corionic - cum se face si cum se face interpretarea aici: Testul de vilus corionic

Amniocenteza precoce

O amniocenteza precoce se realizeaza in saptamanile 12-14 de sarcina. Operatorii-medici cu experienta in amniocenteza pot efectua cu succes o amniocenteza in aceasta perioada timpurie a sarcinii, desi pot exista anumite dificultati tehnice: Amniocenteza precoce pe larg aici.

Când este efectuat: La 12 - pana la 14 saptamani.

► Citeste si Alimentatia in primul trimestru de sarcina - iata de ce este atat de importanta si ce sfaturi sunt esentiale

Despre testele prenatate, mai poti citi:

Ce analize sunt gratuite pentru gravide?
Analizele in sarcina si teste obligatorii în sarcină indiferent de varsta
Testele prenatale: privire generala
Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII