12 moduri in care ne putem ajuta copilul să se simta confortabil in situatii sociale noi - inspirate din educația Montessori

12 moduri in care ne putem ajuta copilul sa se simta confortabil in situatii sociale noi - inspirate din educatia Montessori

12 moduri in care ne putem ajuta copilul să se simta confortabil in situatii sociale noi - inspirate din educația Montessori

Indiferent dacă începe școala pentru prima dată sau participă la activitati extrascolare, poate fi dificil pentru un copil să învețe cum să interacționeze într-un grup nou de copii. Acest lucru poate fi stresant (chiar și pentru mame!), dar este de fapt o parte importanta din invatarea relatiilor sociale.  In cadrul noilor activitati, copilului va învăța nu numai despre fotbal sau gimnastică, ci despre cum să-și aștepte rândul, cum să-și facă prieteni și cum să-și controleze impulsurile. 

→ Iată 12 moduri in care ne putem ajuta copilul sa se simta confortabil in situatii sociale - inspirate din educatia Montessori.

- veți citi:
Când inceputul pare mai greu din punct de vedere social
1. Comunicați-i așteptările
2. Mementouri cu ajutorul unui singur cuvânt
3. Exersați
4. Consumul de energie
5. Cereți-i ajutorul
6. Plecați dacă este necesar
7. Vorbiți cu antrenorul sau cu profesorul
8. Asigurați-vă
9. Vorbiți despre probleme atunci când sunteți calm
10. Observați un comportament bun
11. Empatizează
12. Observați ceilalți copii
Cum ajutăm un copil timid sa isi faca prieteni?
Cum iti inveti copilul sa converseze pentru a-si face prieteni: schema de initiere a conversatiilor
Din educatia Montessori

Când inceputul pare mai greu din punct de vedere social

Exista multe situatii, indiferent dacă începe școala pentru prima dată sau participă la o ora de sport sau de muzică, cand poate fi dificil pentru un copil mic să învețe cum să interacționeze în cadrul unui grup. Acest lucru poate fi stresant (chiar și pentru mame!), dar este de fapt o parte din valoarea înscrierii copilului într-o clasă.  Deși știm că aceste interacțiuni sociale sunt importante, totuși, ne dorim ca copiii noștri să aibă cea mai bună experiență posibilă. Nimeni nu își dorește ca copilul lor să fie cel care are întotdeauna probleme sau se ceartă cu alți copii.

Iată câteva metode pentru a ne ajuta copilul să aibă succes într-un grup - inspirate din educatia Montessori.

1. Comunicați-i așteptările

Dacă este prima data cand copilul in cadrul noului grup, spuneți-i la ce sa se astepte. Pentru o echipă de sport, acest lucru poate înseamnă să asculți antrenorul și să-ți aștepți rândul. Pentru o lecție de muzică, poate însemna să stai jos în timpul orei si sa iti asculti profesorul.

2. Mementouri cu ajutorul unui singur cuvânt

Dacă copilul se luptă cu o anumită problemă, cum ar fi să-și amintească să ridice mâna pentru a vorbi, gândiți-vă la un memento sau un gest ce folosește un singur cuvânt. Uneori pur și simplu contactul vizual și ridicarea propriei mâini poate fi suficient. Folosiți cuvântul de memento în timp ce copilul dvs. întră în clasă sau chiar trimiteți-i o mică notă în buzunar.

3. Exersați

Exersați acasă orice provocare la care copilul are probleme. Dacă nu este atent când profesorul îl strigă, duceți-l în curte și exersați alergarea, apoi strigați-l pe nume. Rugați-l să se oprească și să vă privească atunci când faceți acest lucru, apoi dați-i o instrucțiune oarecare. Practica respectând regulile poate fi o modalitate distractivă de a vă conecta cu copilul.

4. Consumul de energie

Dacă copilul merge la școală unde va trebui să stea cuminte în bancă, ajutați-l să-și elibereze energia în prealabil. Încurajați-l să alerge în jurul curții sau a unui parc din apropiere timp de 20 de minute înainte. Exercitarea acestei energii abundente poate ajuta un copil să aibă succes atunci când este timpul, așa că stai liniștit.

5. Cereți-i ajutorul

Acesta este unul dintre sfaturile mele preferate pe care le-am învățat ca profesor și îl folosesc cu propriul copil în mod regulat. Dacă copilul dvs. se chinuie să respecte o regulă, rugați-l să vă ajute să vă amintiți ceva. De exemplu, dacă fiul meu se chinuie să meargă (nu să alerge!) în clasa de muzică, eu spun "Am nevoie de ajutorul tău. Te rog să mă ajuți să-mi amintesc să mă plimb astăzi? Dacă mă vezi alergând în clasa de muzică spune: Stop mama!“

6. Plecați dacă este necesar

Evident, nu-ți poți scoate copilul de la școală. Dar, dacă copilul (mic) pur și simplu nu reușesc să facă față unui grup extracurricular într-un anumit moment, luându-l acasă îl va proteja de a se simți rău sau judecat de alții. Copiii pot simți aceste lucruri.

7. Vorbiți cu antrenorul sau cu profesorul

Poate fi greu de știut dacă comportamentul copilului dvs. este în limitele normale. Dacă nu sunteți siguri, discutați cu antrenorul sau profesorul copilului dumneavoastră. Întrebați dacă comportamentul copilului este normal și dacă este acceptat, ori cauzează probleme clasei.

8. Asigurați-vă

După ce au participat de câteva ori la o clasă de grup, întrebați-i daca le place, ce li se pare greu, daca au nevoie de ajutor, care este partea lor preferată, etc..

9. Vorbiți despre probleme atunci când sunteți calm

Vorbiți cu copilul despre problemele sale de comportament, dar atunci când sunteți calm. Dacă sunteți cu adevărat supărat sau frustrat că copilul a terorizat clasa de artă astăzi, nu este un moment bun pentru o discuție productivă. Când sunteți amândoi liniștiți, vorbiți despre ceea ce vedeți și cereți-i contribuția pentru a veni cu o soluție.

10. Observați un comportament bun

Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să le oferim copiilor noștri impresia că nu sunt buni sau că sunt copii cu probleme. Copiii interiorizează aceste impresii și tind să trăiască la nivelul așteptărilor. Asigurați-vă că observați comportamentul bun al copilului dvs. într-un cadru de grup, mai ales dacă se luptă cu ceva. Fraze de genul „Îmi place cum ai ridicat mâna pentru a vorbi astăzi” sau „Am observat că ești atât de respectuos cu antrenorul de azi” poate crește mult încrederea.

11. Empatizează

Recunoașteți de față cu copilul că a te afla într-un cadru de grup poate fi o provocare. Spuneți ceva de genul: „Amintindu-ți să ridici mâna poate fi greu” sau „Știu că este atât de frustrant când vrei într-adevăr să spui ceva și trebuie să aștepți”. Puteți chiar să împărtășiți o experiență proprie, pentru a arăta copilului că înțelegeți prin ce trece, dar că este normal.

12. Observați ceilalți copii

În mod natural, suntem hiper-concentrați asupra propriilor copii, ceea ce poate face să pară că sunt singurii care se luptă să se comporte adecvat într-un grup.

Dată viitoare când sunteți cu copilul într-un cadru de grup, luați-vă câteva minute pentru a urmări ceilalți copii. Șansele sunt, ca al dvs. să nu fie singurul care se luptă cu o anumită problemă. Văzând acest lucru vă poate ajuta să păstrați perspectiva și să înțelegeți așteptările rezonabile pentru un copil de o anumită vârstă.

Este nevoie de timp pentru majoritatea copiilor să învețe cum să se somporte într-un grup. Acolo învață cum să fie respectuoși față de o figură de autoritate, cum să recunoască și să respecte regulile sociale și cum să-și facă prieteni. Ei trebuie să depună eforturi grele pentru a descoperi singuri aceste lecții de viață, însă utilizarea acestor strategii poate ajută la crearea lor pentru cea mai bună experiență posibilă. 

Cum ajutăm un copil timid sa isi faca prieteni?

Noi parintii, vrem ca al nostru copilas sa fie inconjurat de prieteni si sa nu fie izolat. Un copil izolat si fara prieteni va fi trist si asta ii afecteaza increderea in sine.

Dar ce facem daca avem un copil timid? Cum ne putem ajuta copilul sa isi faca prieteni? Iata cateva sfaturi pe care le poti pune in practica.

Cum iti inveti copilul sa converseze pentru a-si face prieteni: schema de initiere a conversatiilor

Problemele de comunicare, in special deficitul conversational pot afecta copilul atunci cand el doreste sa isi faca prieteni noi. Iata cum iti poti ajuta copilul sa initieze conversatii pentru a intra in grupurile de prieteni. Citeste in continuare sfaturile psihologilor: Invata-ti copilul sa converseze pentru a-si face prieteni: schema de initiere a conversatiilor

Din educatia Montessori - mai poti citi

7 activitati Montessori pentru o dimineata usoara cu copilul in zilele de scoala

15 activitati Montessori de primavara pentru copii 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII