Ingredientele nocive din mancarea bebelușilor și cum poti prepara mancare sănătoasă pentru bebeluș

Ingredientele nocive din mancarea bebelusilor si cum poti prepara mancare sanatoasa pentru bebelus

Ingredientele nocive din mancarea bebelușilor și cum poti prepara mancare sănătoasă pentru bebeluș

In timp ce multe mâncărici și borcanase pentru bebeluși par a fi hrănitoare și sănătoase, uneori acestea pot contine ingrediente suplimentare cu adevarat terifiante. Diverse studii efectuate in strainatate au gasit fie plumb, fie pesticide, substante cancerigene, sare in exces sau zahar in borcanasele pentru bebelusi.

Asadar, cel mai bun sfat: Prepara singura mancarea pentru copilul tau.
De ce sa cumperi pentru copilul tau mancare la super-pret, fara nutrienti, periculoasa si toxica, cand poti urma aceste sfaturi simple pentru a prepara usor si in conditii de siguranta mancare hranitoare si sanatoasa pentru copilul tau chiar acasa (si sa economisesti si bani)!

in acest articol veti citi mai multe despre:
Pesticide si substante cancerigene
Plumbul din mancarea bebelusilor
Fluorul din produsele alimentare
Zaharul este daunator!
Substante chimice ca BPA
Tehnicile de conservare a alimentelor
Sfaturi si idei de retete pentru bebelusi
Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Intâlnirea bebelușului cu diversificarea alimentatiei e copleșitoare

Dupa perioada minunata in care laptele mamei a fost sursa pretioasa a hranei, intalnirea bebelusului cu diversificarea alimentatiei e coplesitoare ... tocmai pentru ca ii ofera o larga paleta de gusturi si texturi disponibila in lumea alimentelor solide.

Alimentele pe care i le oferi in aceasta perioada de dezvoltare pot influenta preferintele alimentare si metabolismul copilului tau pe intregul sale vieti, asa ca asigura-te ca alimentele solide pe care le introduci in dieta bebelusului sunt cat mai hranitoare posibil.

In timp ce multe mancarici si borcanase pentru bebelusi suna a fi hranitoare si sanatoase, uneori pot contine ingrediente suplimentare cu adevarat terifiante. Iata delicventii alimentari cei mai mari pentru copii la care trebuie sa fii atent:

Pesticide și substante cancerigene

In conformitate cu un studiu efectuat de Consumer Reports, cantitati masurabile de arsenic, un cancerigen periculos, au fost gasite in produse alimentare comerciale realizate din orez, inclusiv in cereale de orez pentru copii.

Independent de testare “s-a descoperit ca unele cereale de orez pentru copii, care de multe ori reprezinta alimentul solid principal din dieta copilului, contin de cel putin cinci ori mai mult arsenic anorganic decat a fost gasit in alternative ca fulgii de ovaz. Date fiind descoperirile noastre, sugeram limitarea consumului produselor din orez.” Chiar si brandurile organice de cereale de orez pentru copii au prezentat mari cantitati de arsenic. Cand cumperi orez pentru tine sau copilul tau, asigura-te ca esti constient de brandul pe care il cumperi si cumpara de la o sursa demna de incredere.

In plus, in produsele alimentare care contin morcovi ce au fost tratati termic, o procedura standard pentru alimentele destinate copiilor, s-au gasit niveluri mari de substanta cancerigena Benzen; conform unui studiu publicat de Open Toxicology Journal.

Mai mult ca sigur, orice aliment comercial pentru copii, care nu este marcat ca Organic, contine ingrediente tratate cu pesticide. The Environmental Working Group a testat de pesticide 8 dintre cele mai bine vandute branduri de mancare pentru copii, folosind metoda analitica standard a pesticidelor oferita de Adminstratia Alimentelor si a Medicamentelor din SUA. in cele opt alimente testate au descoperit un total de 16 pesticide, “inclusiv trei probabile cancerigene umane, cinci posibile cancerigene umane, opt neurotoxine, cinci pesticide care perturba functionarea normala a sistemului hormonal, si cinci pesticide care sunt clasificate in categoria de toxicitate orala, cea mai toxica categorie.” Ceea ce este cel mai socant la aceste constatari este ca, in timp ce aceste pesticide sunt sub standardele federale si sunt considerate sigure, acestea sunt masurate conform standardului pentru consumul adultilor. Conform cu EWG, “Standardul federal pentru pesticide nu include nicio protectie speciala pentru sugari sau copiii mici.”

Plumbul din mancarea bebelușilor

Expunerea copiilor si a sugarilor la plumb este toxica si debilitanta, in special pentru mintile si corpurile in crestere. Copiii si sugarii absorb plumbul prin expunerea la acesta mult mai usor decat o fac adultii, si nu exista niciun nivel sigur de expunere la plumb, ceea ce face foarte perturbatoare o descoperire din 2010 a Administratiei Alimentelor si Medicamentelor cu privire la cantitatile de plumb din alimentele comerciale pentru copii. The Environmental Law Foundation s-a luptat pentru obtinerea etichetelor de avertizare pe alimentele pentru copii care contin plumb, insa inca nu a fost adoptata nicio lege in acest sens.

Potrivit studiului EFL pe 146 de branduri nationale, ce au inclus producatorii de sucuri de mere si struguri si mancare pentru copii, 125 de esantioane contineau niveluri de plumb mai mari decat cel permis de California’s Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act, din 1986.

diversificare

Fluorul din produsele alimentare

Reteaua de Actiune a Fluorului recomanda evitarea aditivilor de fluorura in produsele alimentare pentru dezvoltarea copiilor si a bebelusilor. Potrivit unui raport al Stomatologiei Generale, fluoroza dentara, care rezulta in pete albe, dinti galbeni sau maro, poate rezulta din consumul excesiv de fluorura in primii doi ani de viata. Din cele 360 de probe de alimente pentru copii testate, nu a fost nici macar una in care sa nu se gaseasca detectabile niveluri de fluor.

Zaharul este daunator!

Bebelusii si copiii au papilele gustative extrem de sensibile, fapt pentru care nevoia de a adauga indulcitori suplimentari in alimentele lor pare inutila si ridicola. Din pacate, o simpla privire rapida la etichetele catorva alimente comerciale pentru copii va dovedi ca obiceiul de adaugare a indulcitorilor este mult prea comun. Nu mai este niciun secret faptul ca orice tip de zahar procesat ne este daunator, dar oare se stie ca acesta este deosebit de toxic pentru dezvoltarea creierului si a corpului copiilor?! Avem la dispozitie o multime de alimente dulci in mod natural, fara a mai fi nevoie sa adaugam zaharuri.

Substante chimice ca BPA

Probabil ca proaspetii parinti sau cei experimentati sunt constienti de BPA, o substanta chimica periculoasa folosita la fabricarea plasticului. Atentia nationala asupra acestui chimical toxic a provocat o inasprire a reglementarilor si o mai stricta etichetare a ingredientelor, insa BPA inca poate fi gasit intr-o serie de jucarii pentru copii, produse si recipiente alimentare. in timp ce exista unele recipiente de plastic ce nu contin BPA, borcanele de sticla si alte tipuri de recipiente nu contin de obicei BPA, urme ale acestei substante inca pot fi gasite in capace si sigilii si, din pacate, unii din inlocuitorii plasticului sunt aproape la fel de toxici. Pentru mai multe informatii despre BPA, verifica the Environmental Working Group.

Tehnicile de conservare a alimentelor

Dincolo de substante chimice, pesticide, plumb si alte daunatoare din alimentele comerciale pentru copii, tehnicile de conservare a alimentelor pentru copii utilizate de fabrici compromit valoarea nutritionala a acestora. Alimentele pot fi tratate la temperaturi excesiv de ridicate, utilizandu-se conservanti, precum acidul citric, dioxidul de sulf si coloranti, pentru a mentine culorile vii ale alimentelor in timp ce ele stau pe rafturile magazinelor. Yuck!!

Raspunsul? Prepara singura mancarea pentru copilul tau.
De ce sa cumperi pentru copilul tau mancare la super-pret, fara nutrienti, periculoasa si toxica, cand poti urma aceste sfaturi simple pentru a prepara usor si in conditii de siguranta mancare hranitoare si sanatoasa pentru copilul tau chiar acasa (si sa economisesti si bani)!

Sfaturi pentru a prepara propria mancare pentru bebelusi:

Incepe organic

Alege pentru copilul tau alimente proaspete, sanatoase si, de preferinta ecologice, crescute local.

Pastreaza mancarea simpla. Axeaza-te pe mancaruri in care sa folosesti intreaga planta.

Aminteste-ti ca papilele gustative ale celor mici sunt extrem de sensibile si ca ei incep cu preferinta pentru dulce, fapt pentru care fructele proaspete, precum mango, mere, chiar si morcovii reprezinta un start bun – la aceste delicioase fructe dulci nu este nevoie sa se adauge indulcitori! Poti chiar sa fierbi si sa faci piure din boabe de cereale, ca orezul brun, fulgi de quinoa, mei sau hrisca. Dupa o perioada, copiii dezvolta o acceptare a alimentelor sarate si acre, insa la mancarea lor nu trebuie sa adaugati sare sau condimente. Introdu incet citrice, varza, avocado, salata cu frunze inchise la culoare, broccoli, cartofi si alte plante sarate in mod natural, si asigura-te ca astepti cateva zile inainte de a introduce fiecare aliment nou in dieta sa pentru a verifica daca prezinta reactii alergice la noul aliment introdus.

Alimentele proaspete sunt perfecte, insa, cand alimentele trebuie sa fie inmuiate inainte de a fi facute piure, aburul devine cea mai buna optiune pentru pastrarea valorii nutritive a alimentelor.
incepe cu piure, iar dupa o vreme, cand copilul este pregatit, introdu alimente moi, precum cuburi mici de branza tofu, legume moi, sau felii de banana pentru a ajuta la construirea dexteritatii celui mic.

Lasa copilul sa te ghideze

Prin acordarea de atentie reactiilor celui mic, in curand vei putea spune ce ii place si ce nu ii place micutului tau, cand e gata pentru mancare solida sau sa manance singur. Dupa o perioada, te vor putea ajuta cu treburile din bucatarie, iar tu ii vei proiecta pentru o viata de alegeri alimentare sanatoase! Citeste si Odiseea diversificarii: copil mancacios sau mofturos?!

10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase

Piureurile pentru bebelusi - facute in casa - sunt cea mai sanatoasa papica pe care o putem oferi bebelusului. Ingrijorarea crescanda referitoare la alimentele pe care le dam bebelusuilor nostri ne face sa ne gandim de doua ori inainte de a cumpara borcanele cu mancare pentru bebelusi.

Pentru a veni in ajutorul mamicilor, ne-am pus pe treaba si am adunat cele mai bune 10 retete de mancare piure pentru bebelusi - super interesante si sanatoase.

Alte idei de papica pentru bebelusi:

12 retete spectaculoase cu quinoa pentru bebelusi si copii
10 retete cu fulgi de ovaz, pentru bebelusi
Introducerea nautului in alimentatia bebelusului
Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 3 ani
Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 12-18 luni
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori >>> vezi aici si mai multe retete pentru bebelusi. 

Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii

Diversificarea este un pas important atat in viata unei mamici cat si in viata bebelusului, care trece de la laptic la alimente solide.

Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile, adica, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 3 zile pentru a observa daca bebelusul este sau nu alergic.

Si pentru proaspetele mamicute intr-ale diversificarii, un mic ajutor: 10 retete de piureuri specifice varstei de 6 luni: vezi retele aici.

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Despre diversificare, merita stiut si:

Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici. 

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

 Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

> autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte stiintifice: ewg.org; Environmental Law Foundation
mindbodygreen.com, ecowatch.com
https://www.consumerreports.org/food-safety/heavy-metals-in-baby-food/
https://nypost.com/2018/08/19/popular-baby-foods-have-worrisome-levels-of-heavy-metals-study/
https://tiphero.com/toxins-baby-foods
https://fortune.com/2018/08/17/baby-foods-contaminated-heavy-metals-consumer-reports/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII