Stimularea ovariana creste riscul aparitiei cancerului ovarian

Stimularea ovariana creste riscul aparitiei cancerului ovarian

Stimularea ovariana creste riscul aparitiei cancerului ovarian

  • Stimulare ovariana pentru fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene, in special al tumorilor ovariene borderline. Procentul de copii nascuti in lumea occidentala prin tehnologii de reproducere asistata este in crestere.

Stimularea ovariana pentru fertilizarea in vitro creste riscul aparitiei cancerului ovarian


Legatura dintre riscul crescut de cancer ovarian si stimularea ovariana
Risc dublu crescut de tumori maligne ovariene
O tumora ovariana nu constituie o boala letala



Stimulare ovariana pentru fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene

Stimulare ovariana pentru fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene, in special al tumorilor ovariene borderline. Procentul de copii nascuti in lumea occidentala prin tehnologii de reproducere asistata este in crestere. Medicamentele utilizate in tratamentul de fertilizare in vitro creste temporar nivelul hormonilor, si prin urmare, sansele de ovulatii multiple. Efectele pe termen lung ale stimularii ovariene sunt necunoscute, si preocuparile care au aparut sunt cu privire la faptul ca stimularea ovariana necesara la fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene. 6% dintre decesele persoanelor de sex feminin din SUA se datoreaza cancerului ovarian.

O multime de factori de confuzie, cum ar fi cauza de sub-fertilitate, au limitat concluziile din studiile anterioare despre legatura dintre riscul crescut de cancer ovarian si stimularea ovariana. Studiul prezentat aici este prima analiza a riscului de tumori ovariene borderline in urma tratamentului de fertilizare in vitro.

/Images/borderline.jpg
 

Acest studiu de peste 15 ani (asupra a peste 20 de mii de femei) arata ca femeile supuse stimularii ovariane pentru fertilizarea in vitro au un risc dublu crescut de tumori maligne ovariene, comparativ cu femeile subfertile netratate sau care nu au apelat la fertilizarea in vitro, si un risc crescut de 4 ori al aparitiei afectiunilor maligne ovariene borderline, comparativ cu femeile subfertile netratate pentru fertilizarea in vitro. Studiul este, de asemenea, confirmat de faptul ca s-a observat un procent mare (46%) din toate tumori maligne ovariene din grupul de fertilizare in vitro in cauza tumorilor ovariene borderline, in timp ce, procentul pentru celelalte femei este de doar 15-30% din tumorile maligne ovariene.

O constatare cu privire la acest studiu este rata crescuta a cancerului ovarian invaziv in grupul de fertilizare in vitro, dupa ce aceasta a fost urmarita mai bine de 15 ani, aspect care nu a fost observat in grupul de fertilizare non-in-vitro.

 

Stimularea ovariana folosita la fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene

In concluzie, rezultatele sugereaza ca stimularea ovariana folosita la fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene, in special cel al tumorilor ovariene borderline. Este foarte important atat pentru  femeile care intentioneaza sa apeleze la vertilizarea in vitro, cat si pentru medicii care le trateaza, sa cunoasca riscurile asociate cu stimularea ovariana. In mod clar, decizia de a concepe sau nu, avand in vedere riscurile la care femeile se supun, difera de la un cuplu la altul.

/Images/in-vitro-injectie.jpg
 

Femeile care opteaza pentru tratamentul de fertilizare in vitro ar trebui sa stie ca o tumora ovariana nu constituie o boala letala, desi ar putea necesita interventii chirurgicale extinse si ar putea duce la deces. Cu toate acestea, cancerul ovarian este o boala cu o rata inalta de fatalitate, pentru care metodele eficiente de screening nu sunt disponibile.

Acesta este un rezumat al lucrarii "Risc de tumori ovariene borderline si invazive dupa stimularea ovariana pentru fertilizarea in vitro intr-un mare grup olandez", autor, FE van Leeuwen.
 

Despre sanatatea femeii si FIV cititi si urmatoarele:

Intrebari frecvente legate de FIV

Intrebari frecvente legate de FIV

Fertilizarea in Vitro (FIV) face parte, dintr-un capitol mare, numit Reproducerea Umana Asistata. Fertilizarea in Vitro inseamna crearea omului in afara corpului uman. Se foloseste…

Stilul de viata si cancerul de san

Stilul de viata si cancerul de san

O statistica alarmanta pune pe jar specialistii: una din opt femei dezvolta cancer la san. Cauza? Specialistii considera ca obezitatea, consumul de alcool si maternitatea intarziata sunt…

Testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid

Testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid

Indiferent de varsta femeii, testul Babes-Papanicolau trebuie sa faca parte din controlul anual, deoarece, datorita diagnosticarii precoce a eventualelor modificari ale celulelor cervicale, scade cu…


 

Ce altceva mai putem face pentru a stimula fertilitatea?

Foarte multe, conform parerii expertilor, care cred ca niste schimbari simple ale stilului de viata  precum renuntarea la alcool si cafea  va pot imbunatati sansele de conceptie, ajutandu-va si sa nasteti un copil mai sanatos.Cititi neaparat: Fertilitatea  cum poate fi stimulata si  Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata dar si acest tratament special care a dat rezultate bune la multe membre ale comunitatii Desprecopii: Tratamentul Liviei impotriva sterilitatii

Grupuri de suport si intelegere pe tema fertilitatii

Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.
 

Interesant de citit in continuare:


Mai cititi despre fertilitate si infertilitate

 


Comunitati de sustinere si support


Fertilizare in vitro (FIV)
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!



autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII