Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarian polichistic

  • Sindromul ovarelor polichistice sau sindromul Stein-Leventhal este un ansamblu de modificari patologice ale unor echilibre hormonale, care duc printre altele la aparitia ovarelor polichistice, intotdeauna bilateral. Alaturi de ovarele polichistice in acest sindrom se mai asociaza obezitatea si hirsutismul.

Ce este Sindromul ovarelor polichistice?
Ce se intampla daca nu ovulezi?

Intrebare:
Care e diferenta intre sindromul ovarian polichistic si "ovare cu usor aspect micropolichistic"? Acum 2 sapt am fost la eco, eram in ziua a 4-a, si pe fiecare ovar se aflau cam 6,7 foliculi dintre care cel mai mare avea 9.1 mm. Endometrul in ziua a 4-a era de 4 mm. Tot atunci mi-a spus ca am avut ovulatie luna trecuta, mi-a aratat locul de unde s-ar fi desprins ovocitul. In fine.

Luna asta temp mi s-a parut foarte ciudata, diferita fata de obicei, asa ca in ziua a 18-a m-am dus din nou la eco. Rezultatul: aceleasi nr de foliculi pe ambele ovare, cam 7- 10 mm. Pe ovarul stang se afla foliculul matur - de 17.3 mm, insa dr nu mi-a spus clar daca am ovulat sau nu. M-am uitat si eu si nu se vedea ruptura ca data trecuta. Endometrul insa era mic conform parerii dr - 7 mm.

Care e parerea ta? Pana acum am avut ovulatie in fiecare luna, dar luna asta se intampla ceva ciudat. Semne de ovulatie am, mult mai clare din ziua a 19-a, dar conform temp inca nu am ovulat. Sunt foarte confuza. In cazul in care nu ovulez luna asta ce se va intampla cu foliculul matur? Si cum imi mai vine menstruatia?

Raspunsul medicului ginecolog

"Ovar polichistic" este numele dat situatiei clinice in care pe unul sau ambele ovare apar numeroase chisturi in general mici. Chisturile sunt in general functionale, determinate de un dezechilibru hormonal.

/Images/cum-arata-ovarele.jpg

Ce este Sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice sau sindromul Stein-Leventhal este un ansamblu de modificari patologice ale unor echilibre hormonale, care duc printre altele la aparitia ovarelor polichistice, intotdeauna bilateral. Alaturi de ovarele polichistice in acest sindrom se mai asociaza obezitatea si hirsutismul sau virilizarea (adica aparitia de par in exces pt o femeie, ingrosarea vocii, etc). In cadrul sindromului infertitlitatea este o regula si este absoluta, data fiind de lipsa ovulatiei.

In ceea ce priveste dereglarile tale: nu numai conform graficului menotermic, dar si conform examinarii ecografice se pare ca in cadrul acestui ciclu nu ai ovulat. Lipsa izolata a ovulatiei intr-o luna nu este un element de ingrijorare, ea apare si la femeile perfect normale genital. Dimensiunea relativ mica a foliculului matur in ziua 18 si endometrul subtire ar fi indicii ale unei secretii estrogenice insuficiente in prima parte a ciclului.

Ce se intampla daca nu ovulezi?

Daca nu ovulezi (si la 4 zile dupa data normala a ovulatiei sunt slabe sanse sa o mai faci) foliculul matur va suferi exact acelasi proces de involutie pe care il sufera si ceilalti foliculi ce s-au dezvoltat pana la un anumit punct si se va transforma in folicul atretic, de foarte mici dimensiuni. Menstruatia va fi declansata printr-un mecanism de privatiune estrogenica: in momentul atreziei foliculilor aflati pe cale de maturare, ca si a celui matur, inceteaza sinteza de estrogeni si prin urmare endometrul se vede privat de acest hormon. Aceasta are drept consecinta vasoconstrictia la nivel endometrial, cu necroza si eliminarea consecutiva a mucoasei. Se poate ca ciclul per ansamblu sa fie mai lung decat de obicei (depinde de timpul de persistenta a foliculilor secretanti de estrogeni). Menstruatia prin privatiune estrogenica este in general mai abundenta in prima zi, este precedata de dureri mai intense decat de obicei, care cedeaza sau se reduc mult dupa inceprea sangerarii, si duce la eliminarea de sange rosu cu cheaguri in general de mari dimensiuni.

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Barbatii sunt vinovati de menopauza femeilor?

Barbatii sunt vinovati de menopauza femeilor?

Desi ar putea parea o intrebare cel putin bizara, se pare ca nu e deloc asa, daca ar fi sa ne luam dupa ultimele cercetari pe marginea unui subiect pe cat de controversat pe atat de studiat de catre…

Perioada fertilă: cum este influențată menstruația de fazele lunii 🌕

Perioada fertilă: cum este influențată menstruația de fazele lunii 🌕

Legătura dintre ciclul menstrual al femeii și fazele Lunii a fost făcută cu mii de ani în urmă. Înainte ca știința modernă să demonstreze…

Contraceptia digitala inlocuieste pilula contraceptiva?

Contraceptia digitala inlocuieste pilula contraceptiva?

V-ati fi gandit vreodata, cu ani in urma, ca va veni o zi in care se va inventa o asemenea sintagma, contraceptie digitala? Probabil ca nu, insa azi nu ne mai mira nimic, avand in vedere ca aproape in…


 

Forum recomandat

 /Images/intim.jpgFemina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime
.

Despre sanatea femeii, mai cititi

Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste

autor: desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII