Obezitatea la vârste fragede: rolul părinților și reguli pentru a evita obezitatea copilului

Obezitatea la varste fragede: rolul parintilor si reguli pentru a evita obezitatea copilului

Obezitatea la vârste fragede: rolul părinților și reguli pentru a evita obezitatea copilului

În prezent, Romania a ajuns pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă. Problema s-ar rezolva prin educaţie şi singura variantă este să faceţi asta acasă. Obezitatea la o vârstă fragedă poate avea consecințe negative asupra sănătății copilului pe termen lung, incluzând probleme de sănătate fizică, probleme psihologice, dificultăți în performanța școlară și probleme de socializare.

Unul dintre principalele motive este apariția alimentației de tip junk-food accesibilă tuturor, atât din punct de vedere financiar, cât și prin numărul de fast-food-uri deschise peste tot. Consumul unor astfel de alimente ce conțin glucide rafinate și lipide saturate duce la o tulburare alimentară ce va dăuna ulterior copilului.

Numărul copiilor obezi din România a crescut îngrijorător
Riscurile obezității instalate la o vârstă foarte fragedă
Părinții trebuie să supravegheze atent alimentația copilului
Atunci când regimurile alimentare nu dau roade

10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau

Numărul copiilor obezi din România a crescut îngrijorător în ultima vreme

În prezent, ţara noastră a ajuns pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă. Problema s-ar rezolva prin educaţie şi singura variantă este să faceţi asta acasă, pentru că la şcoală sunt slabe şanse.

Unul dintre principalele motive este apariția alimentației de tip junk-food accesibilă tuturor, atât din punct de vedere financiar, cât și prin numărul de fast-food-uri deschise peste tot. Consumul unor astfel de alimente ce conțin glucide rafinate și lipide saturate duce la o tulburare alimentară ce va dăuna ulterior copilului. De asemenea, un regim alimentar cu porții de mâncare ca pentru adulți, lipsa activităților sportive și chiar existența în familie a persoanelor supraponderale pot fi factori ce duc, din păcate, la o creștere anormală în greutate pentru copii.

Dacă aveţi copii cu vârste între 5 şi 10 ani, acum este momentul să le vorbiţi despre alimentaţia sănătoasă. Nutriţioniştii spun că, în acest interval, încep să îşi formeze gusturile, pe care le vor păstra pe tot parcursul vieţii.

Riscurile obezității instalate la o vârstă foarte fragedă

Obezitatea la o vârstă foarte fragedă poate avea consecințe negative asupra sănătății copilului pe termen lung. Printre riscurile asociate cu obezitatea la vârste fragede se numără:

Probleme de sănătate fizică: Obezitatea poate duce la apariția problemelor de sănătate precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, boli de ficat și alte probleme de sănătate.

Probleme psihologice: Copiii obezi pot avea probleme cu imaginea de sine și pot dezvolta depresie sau anxietate.

Dificultăți în performanța școlară: Copiii obezi pot avea probleme în a se concentra și în a-și îndeplini sarcinile școlare.

Probleme de socializare: Copiii obezi pot fi mai puțin încrezători în sine și pot avea probleme în a-și face prieteni.

Părinții trebuie să supravegheze atent alimentația copilului

Părinții sunt cei care trebuie să supravegheze atent alimentația copilului lor. De multe ori, în cazul în care părinții observă o poftă excesivă de mâncare, tind să își supună fiul sau fiica la regimuri alimentare drastice, fără o supraveghere medicală atentă. Aceasta nu este însă cea mai bună soluție, pentru că pot deregla metabolismul celui mic, iar mai apoi poate suferi toată viața din această cauză.

Dacă cel mic are tendința de îngrășare, atunci părinții trebuie neapărat să se adrese medicului pediatru, care are și supraspecializare de nutriție, sau medicului nutriționist diabetolog, și atunci pot fi ajutați și îndrumați ce trebuie să facă. Se pot ține diete personalizate, copilul trebuie să facă foarte multă mișcare și, de asemenea, inclusiv părinții trebuie să își corecteze sistemul alimentar familial.” recomandă Oana Dumitrache

Atunci când regimurile alimentare nu dau roade

Atunci când regimurile alimentare nu dau roade, o soluție chirugicală pentru copiii obezi poate fi considerată operația de gastric-sleeve sau micșorare de stomac. În general operația este recomandată copiilor cu vârsta cuprinsă între 10-12 ani, însă datorită progresului tehnologic, ea poate fi făcută și la vârste mai mici. Gastric sleeve este singura intervenție bariatrică ce poate fi efectuată minorilor, pentru că nu este malabsortivă și nu intervine în procesul de creștere al copilului.

După această operație, organismul se va echilibra din punct de vedere metabolic, copilul va ajunge la o greutate normală, însă trebuie de asemenea menținut un ritm de viață cât de cât sănătos și multă mișcare pentru că în timp, dacă va recurge iar la obiceiuri nesănătoase de mâncare, există șansa de a redeveni supraponderal.

10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau

Obezitatea la copil este o problema foarte serioasa care trebuie tratata cu multa atentie. Parintii trebuie sa stie ca obezitatea in copilarie este asociata cu multe riscuri de sanatate, mai tarziu in viata.

Mancarea nu trebuie sa fie oferita copilului pe post de recompensa, divertisment sau pentru tratarea indispozitiei. Mamici, discutati cu bunicile care isi cresc nepotii - sa nu le ofere dulciuri si mancaruri favorite copilul pentru ca acest lucru nu este decat un cadou otravit citeste mai departe aici.

Ai mai putea citi si: 

5 alimente care NU sunt sănătoase pentru copilul tău

5 alimente care NU sunt sănătoase pentru copilul tău

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in…

Mâncarea sărată ingrașă copiii. Iată ce alimente stau la baza obezității incă din copilarie

Mâncarea sărată ingrașă copiii. Iată ce alimente stau la baza obezității incă din copilarie

Cercetatorii sunt de parere ca gustarile sarate ar putea fi sursa care alimenteaza obezitatea din copilarie, dat fiind faptul ca, dupa consumul acestora, copiii isi potolesc setea cu bauturi…

Cum convingi copilul să mănânce legume?

Cum convingi copilul să mănânce legume?

Spanac, broccoli, conopida si altele ca ele sunt adesea inamicul numarul unu al copiilor. Si asta cu toate ca sunt alimente foarte bogate in vitamine, fibre si minerale si in ciuda faptului ca sunt…

Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:

5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII