Eneagrama: Al doilea portret, Cea care ajuta

Eneagrama: Al doilea portret, Cea care ajuta

Eneagrama: Al doilea portret, Cea care ajuta

  • Exista o logica conform careia acesti oameni care au fost fetite si baieti buni, au invatat sa se poarte cum trebuie. Si fiindca dorintele lor naturale le-au fost reprimate cand au fost mici, acum rareori se intreaba ce-si doresc de la viata. In schimb, se concentreaza pe ceea ce percep ei ca trebuie sa faca.

AL DOILEA PORTRET: Cea care ajuta

Slogan favorit: Oamenii au nevoie de ajutorul meu. Sunt necesara.
Dorinta de baza: sa fie iubita
Frica de baza: sa nu fie iubita

Despre acesti oameni se crede ca sunt ocrotitorii vietii. Le place sa fie in contact cu altii, sa-i ajute pe ceilalti, iar unora li se pare ca sunt sfinti – atat sunt de ocupati sa-i salveze pe toti oamenii.

Fiindca isi gasesc identitatea in principiu prin ajutorul pe care il dau altora, ei sunt mereu in explorari exterioare, indreptati catre oameni, avand o energie remarcabila. Insa li se pare greu sa gaseasca valoarea in ei insisi.
Le este greu sa se confrunte cu nevoile lor. Poate ca au fost cand erau mici ajutoarele parintilor. Poate ca au crezut ca le obtin binecuvantarea prin ajutorul pe care il dadeau, iar ca adulti, au nevoie si cauta inca aprobarea altora. Ei arata o puternica dorinta de a sti ca sunt necesari si fac astfel ca altii sa devina dependenti de ei.

Deoarece nu simt deloc ca-si apartin, acesti oameni se pot agata de nevoia lor de a apartine lumii. In particular, tanjesc dupa aprobarea celor pe care ii considera importanti.

Sunt maestrii complimentelor, stiind instinctiv ce anume doresc oamenii sa auda, si au tendinta de a combina aceasta calitate cu capacitatile lor de lideri. Sunt in stare sa-i conduca pe altii, dar se simt mult mai bine sa fie puterea din spatele tronului.
Mandria le face probleme, deoarece vor sa-si impuna in toate situatiile dorinta de a ajuta. Ei sunt cei care salveaza alti oameni – dar ajutorul pe care il ofera nu este gratuit. Sunt in cautarea sentimentului de gratitudine si de dependenta al celor pe care ii ajuta, iar resentimentele lor nu sunt usor de indurat. Pot fi furiosi si agressivi in asemenea conditii.

Au tendinta de a cauta relatii reciproce, dar caracterizate de dependenta. Asemenea pisicilor, stiu sa manifeste in acelasi timp afectiune si independenta extrema. Nu cauta ajutorul altora – ci doar admiratia lor.

Redescoperirea imbucuratoare a sinelui se produce atunci cand renunta la imaginea lor de salvatori ai lumii si indraznesc sa se gandeasca si la nevoile lor. Ei se tem ca nu este nimic in interiorul lor, dar vor descoperi atat de multe – o putere si o frumusete pe care nu le credeau posibile.

Compasiunea si generozitatea lor va atrage intotdeauna strainii. Provocarea lor este sa faca asta cu modestie si oferindu-le celorlalti libertatea – fara manipulare.

Abia atunci cand reusesc sa inteleaga ca nu se pot salva decat pe ei, pot deveni cu adevarat salvatorii lumii.

Citeste despre alte portrete ale eneagramei in paginile urmatoare:

  • Eneagrama: Primul portret, revolutionara
  • Eneagrama: Al doilea portret, Cea care ajuta
  • Eneagrama: Al treilea portret, Castigatoarea
  • Eneagrama: Al patrulea portret, Individualista
  • Eneagrama: Al cincilea portret, Detectiva
  • Eneagrama: Al saselea portret, Loiala
  • Eneagrama: Al saptelea portret: Entuziasta
  • Eneagrama: Al optulea portret: Concurenta
  • Eneagrama: Al noulea portret: Pacifista
  •  Forum unde comentam cu placere

    Astrologie si Horoscop

    Despre stele si fortele din jurul nostru.

    ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Subiecte tratate:
    Tema:Eneagrama

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII