Eneagrama: Al cincilea portret, Detectiva

Eneagrama - Al cincilea portret, Detectiva

Eneagrama - Al cincilea portret, Detectiva

 • Acesti oameni ratacesc catre colturi, dorind sa se ascunda. Ei au tendinta de a fi niste singuratici tacuti si lipsiti de emotii.
  Sunt inclinati sa faca o pauza inainte de a vorbi si isi aleg cu cuvintele cu mare grija atunci cand vorbesc. Stiu foarte bine ce gandesc, dar le este foarte greu sa exprime ceea ce simt.

AL CINCILE PORTRET: Detectiva

Slogan Favorit: Lumea este invadatoare si plina de confuzii. Am nevoie de liniste ca sa o studiez.
Dorinta de baza: sa inteleg lumea
Frica principala: sa fie cucerita si depasita de lume


Acesti oameni ratacesc catre colturi, dorind sa se ascunda. Ei au tendinta de a fi niste singuratici tacuti si lipsiti de emotii.
Sunt inclinati sa faca o pauza inainte de a vorbi si isi aleg cu cuvintele cu mare grija atunci cand vorbesc. Stiu foarte bine ce gandesc, dar le este foarte greu sa exprime ceea ce simt.


Este posibil sa colectioneze cunostinte si informatii de un anume tip, de teama unui pustiu interior si pentru a-i ajuta sa se descurce in lume. Cunostintele reprezinta arma lor intr-o lume pe care o percep ca fiind ostila. Daca pot afla mai multe decat cei din jurul lor, atunci cred ca le va fi bine.

Acesti oameni au tind sa-si asume rolul de observatori, incercand sa inteleaga lumea inainte de a lua parte la tot ce se intampla in ea. Insa unii dintre ei nu ajung vreodata sa ia parte la ce se intampla, din cauza ca le lipsesc si energia si aptitudinile sociale de a se conecta cu ceilalti.

Sunt zgarciti cu timpul pe care il aloca relatiilor cu ceilalti. Viata lor este compartimentata pentru a evita contradictiile: fiecare angajament are o cutie, iar fiecare cutie are un termen la care trebuie indeplinit angajamentul.
Acesti oameni pot fi experti in anumite domenii, mai mari sau mai mici, dar sunt tematori. Intr-o situatie tensionata, primul lucru pe care il fac este sa dea inapoi, temandu-se de confruntari spontane.

Ei se lupta sa participe la cat mai putine lucruri, amanand reactiile emotionale dupa evenimentele propriu-zise, cand sunt cu adevarat singuri. Cei tematori apreciaza foarte mult auto-controlul si sunt in cautarea predictibilitatii, dorindu-si sa stie ce si cand se va intampla.

Ei capata putere din propria solitudine – dar trebuie sa se fereasca de momentul in care solitudinea devine izolare.
Redescoperirea si asumarea angajamentelor se produce in viata lor atunci cand dau curs actiunilor instinctive, si spun DA fluxului emotional al lumii din jur.

Poate ca au devenit adulti prea devreme. Este momentul sa se joace din nou.
In fata provocarii de a iesi din micile lor adaposturi, ei pot pasi fericiti pe scena publica si pot astfel aduce darul intelegerii, al concentrarii, claritatii si intelepciunii.

Citeste despre alte portrete ale eneagramei in paginile urmatoare:

 • Eneagrama: Primul portret, revolutionara
 • Eneagrama: Al doilea portret, Cea care ajuta
 • Eneagrama: Al treilea portret, Castigatoarea
 • Eneagrama: Al patrulea portret, Individualista
 • Eneagrama: Al cincilea portret, Detectiva
 • Eneagrama: Al saselea portret, Loiala
 • Eneagrama: Al saptelea portret: Entuziasta
 • Eneagrama: Al optulea portret: Concurenta
 • Eneagrama: Al noulea portret: Pacifista

   Forum unde comentam cu placere

  Astrologie si Horoscop

  Despre stele si fortele din jurul nostru.

 • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

  Subiecte tratate:
  Tema:Eneagrama

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Ce sentimente ti-a produs acest articol?

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

  Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

  DA (este întrebare)
  NU (nu este întrebare)


  Cod:

  Ai o întrebare pentru alte mămici?
  ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII