Cum pregătim copilul pentru clasa I: 4 sfaturi
Prima zi de școală a puiului tău marchează și prima zi din viața ta ca părinte de școlar. Ghiozdănelul lui poate fi ușor, dar sacul tău de emoții și griji este cu siguranță mult mai greu. Această zi este o bornă kilometrică esențială atât în viața copilului, cât și a părinților.
Anii au zburat… Parcă mai ieri tu pășeai cu buchetul de crizanteme pe porțile școlii, iar acum, copilul tău drag trece pe acolo. În spatele zâmbetului nostalgic, apar grijile: cum se va descurca în lumea reală a școlii, cum va face față temelor și provocărilor?
Cum pregătim copilul pentru clasa I? Iată întrebările și sfaturile mămicilor de la Desprecopii.com.
- despre prima zi de scoala a copilului si cum trebuie pregatit pentru acea zi, veti citi:
Cum pregatim copilul pentru clasa I ?
Rezolva teama din sufletul TAU de parinte iubitor
Pregatirea pentru disciplina orelor de scoala
Stimularea comunicarii intre parinte si scolar
Vorbiti-i cu entuziasm si interes despre tot ce inseamna scoala
Despre prima zi de scoala a copilului tau, merita sa citesti si
Ziua cand copilul tau intra pe portile scolii pentru prima data...
Atat de repede au trecut anii...parca mai ieri intram noi, cu buchetul de crizanteme pe portile scolii... acum iata, trece portile scolii copilul tau drag. In umbra zambetului usor nostalgic avem insa griji: cum o sa descurce in lumea reala a scolii, cum o sa faca fatza temelor, grijilor, primelor lectii, materiei incarcate si asa mai departe? Deci, cum pregatim copilul pentru clasa 1?
Cel mai important lucru pe care îl poți face în pregătirea copilului tău pentru prima zi de școală este să-i oferi sprijin emoțional și încredere. Vorbește cu el despre ce urmează, arată-i că este firesc să aibă emoții și că vei fi alături de el la fiecare pas. Fii calm și pozitiv, pentru că atitudinea ta îi va transmite siguranță și curaj. Cand vine de școala creează un mediu în care să se simtă ascultat și înțeles, și încurajează-l să-și exprime sentimentele - spune Amalia Avererescu, psiholog -pentru Desprecopii.com
Cum pregatim copilul pentru clasa I ?
Iata prima intrebare a oricarei mamici a carui baietel sau fetita paseste la 15 septembrie portile scolii pentru a lua loc in bancile clasei a I-a.
Baietelul meu merge peste o luna la scoala in clasa I, dar sincer recunosc ca sunt mai speriata decat el. Adica el nu stie ce inseamna scoala, decat isi inchipuie. Dar pe mine ma sperie faptul ca e un copil foarte sensibil si se adapteaza greu la schimbari, colegi noi, alt ritm de predare (nici la gradi nu e printre primii, e destul de incet chiar).
Cum sa ii fac tranzitia mai usoara?
Ce trebuie cumparat inainte de a merge la scoala (uniforma se face intern)? (voinea)
Sfatul 1: rezolva teama din sufletul TAU de parinte iubitor
Ei bine, asa cum spune o mamica care a trecut deja de emotiile primului an de scoala ale puiului sau: Il pregatim in primul rand aruncand teama din sufletul dumneavoastra.
Scoala nu este un "bau, bau", sau cel putin nu ar trebui sa fie. La scoala invata lucruri noi, isi va face prieteni noi, ii poate vedea si pe cei vechi, desigur, vor veni si responsabilitatile, dar copii VOR sa creasca mari. Scoala trebuie prezentata intr-o lumina favorabila, fara a ascunde insa ca vin responsabilitatile...nu greutatile...De asemenea il asigurati ca veti fi langa el, ca va poate spune orice nu-i place la scoala, mergeti in plimbari prin jurul scolii, ca sa se familiarizeze cu "peisajul". - spune filofteia
Sfatul 2: Pregatirea pentru disciplina orelor de scoala
Apoi trebuie desigur sa pregatim copilul pentru noile reguli de disciplina pe care le impune scoala.
Pai in primul rand copilul trebuie pregatit pentru ce va face sa stie ca la scoala va sta 4 ore in banca , ca va avea pauza la fiecare ora, ca trebuie sa fie atent la doamna, sa nu deranjeze colegii, sa ceara voie la toaleta cand are nevoie (foarte important - unii copii stau pana in ultimul moment si mai sunt si cazuri cand fac pe ei .
Sa-si noteze temele pentru acasa, sa nu-si uite cave in banca (mai ales la orele de sport - copilul meu si-a uitat in calasa I uniforma in clasa cand a fost la ora de sport am gasit-o a doua zi la doamna) carti, caiete... Copilul trebuie sa-si manance pachetelul cu manca si sa se spele pe maini inainte de a manca. Sa nu alerge pe holurile scolii ca poate fi pedepsit de doamna.
Nu trebuie sa te sperii chiar daca copilul este mai incet se va adapta. El trebuie incurajat tot timpul pentru a fi increzator in noua lui cariera de scolar. Unii copii sunt mai descurcareti din fire.
Cand va fi luat de la scoala in fiecare zi va fi intrebat daca a fost atent la ce a spus "doamna" (mgabi)
Am fost la cumparaturi si am ales ghiozdanul (al doilea deja ) si penarul si i-am explicat la ce foloseste. Si la restul rechizitelor vom merge tot impreuna dupa ce primim lista si explicam iar. Scoala o stie pe-afara, saptamana viitoare mergem sa vizitam si clasa si sa-i arat banca, tabla, catedra si ...pe Doamna
3. Stimularea comunicarii intre parinte si scolar
Invatati-va micul scolar cu regulile comunicarii directe. In fiecare seara, gasiti momentul pentru a-l intreba ce noutati are, ce s-a intamplat la scoala, ce i-a placut si ce i-a displacut.
Noi avem seara un moment in care stam toti trei relaxati in pat si vorbim (am introdus o chestie pe care am vazut-o in Story of Us - "high and low" - la sfarsitul zilei ne spunem care a fost cel mai bun moment al zilei si ce ne-a suparat in ziua respectiva, fiecare in parte.
Cu ocazia asta mai dezvoltam si invariabilul "bine" la intrebarea "Ce ai facut azi?"Pe langa asta, ii povestesc in fiecare seara cate un episod din ce urmeaza sa se intample la scoala, cum e cu pauzele, ce e cancelaria, ce inseamna catalogul, de ce nu trebuie sa intarzie la ore, cum e cu absentele, cu orarul etc. Urmeaza sa discutam despre ora de sport, facutul ghiozdanului seara (asta ca sa fie mai fresh informatia cand incepe scoala) si despre materiile pe care o sa le aiba la inceput (aici mai am de sapat, ca in afara de citire, matematica si scriere nu mai stiu ce sa-i mai zic).
Sfatul 4. Vorbiti-i cu entuziasm si interes despre tot ce inseamna scoala
Da, e important sa ii tansmiteti entuziasm inca de la inceput. Vorbiti-i cu mult interes si entuziasm despre calatoria cunoasterii, despre frumusetea invatatului, despre avantajele de a fi atent la ore sau micile aventuri sau peripetii de pe bancile scolii copilariei dumneavoastra.
Noi ne pregatim cu mult entuziasm de scoala. Cred ca i-am prezentat-o atat de frumos, incat abia asteapta sa inceapa. Inainte de terminarea anului scolar am mers impreuna sa o cunoastem pe doamna, care a fost foarte draguta, l-a luat pe Dragos in clasa pentru a-i cunoaste pe copii de care urma sa se desparta, i-a spus ca se vor simti foarte bine invatand o multime de lucruri interesante... ce mai, l-a vrajit!
Sper si eu, ca orice parinte, sa invete bine si sa fie printre primii, insa nu voi face din asta o obsesie. Prioritatea va fi sa mearga la scoala cu placere si sa invete de drag. (tisina)
Cititi in continuare sfatul mamicilor de la Desprecopii.com la topicul: Cum pregatim copilul de clasa I ?
Incepe scoala: lista secreta de lucruri necesare oricarei mamici
Cand am devenit mamica de copil scolar, am avut grija sa respect stereotipul din literatura de specialitate.
Adica sa lacrimez duios cand i-am calcat camasa de scoala, cand l-am vazut pe cel mic cu ghiozdanul in spate, cand a intrat in sala de clasa pentru prima oara. Intre timp am aflat insa ca exista o lista de lucruri utile pentru mamici iar in acest an voi avea grija sa o respect :) citeste mai departe aici.
Despre prima zi de scoala a copilului tau, merita sa citesti si
Clasa intai de scoala: repere de dezvoltare intre 6-7 ani
Incepe scoala – 11 sfaturi de organizare pentru parinti
10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala
Copilul stangaci: afla de ce ar putea deveni presedinte si cum trebuie sa il educi pentru succes
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Cand parentingul corect da roade...
Exista momente in viata fiecarui parinte cand poate vedea, nu fara emotie si satisfactie, ca toata munca si efortul pe care il depune in cresterea si educarea copilului sau da roage.
Fie ca se numeste educatie fie ca se numeste mai pretentios, parenting - acest efort pe care il depun parintii are nevoie si de mici momente de satisfactie. E foarte frumos sa vezi ca lectiile pe care i le-ai oferit de nenumarate ori copilului tau au fost intelese iar acum sunt practicate pe cont propriu.
Aici sunt 7 momente in care tu, ca parinte - stii ca ai procedat corect in educarea copilului tau:
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
Mai multe despre psihologia copilului aici >
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII