Putem manca oua in fiecare zi?

Putem manca oua in fiecare zi?

Putem manca oua in fiecare zi?

  • Poate ca daca iti place sa mananci oua, iti faci griji in privinta colesterolului sau ca ar putea avea prea multe proteinei. Nu ai de ce sa te stresezi. Daca esti sanatos, poti manca oua nestingherit. Insa cat de multe si cat de des?

     

     


in articolul Este bine sa mananci oua in fiecare zi?, vei citi mai multe despre:
Ouale sunt o sursa minunata de proteine
Putem manca un ou in fiecare zi?
Ouale te ajuta sa mananci mai putin
Apeleaza la oua pentru a controla apetitul
Urmarirea Consumului
Oul si colesterolul

Este bine sa mancam oua in fiecare zi?

Ouale sunt o sursa minunata de proteine

Din punct de vedere nutritional, ouale sunt foarte sanatoase. Cu aproximativ 70 de calorii intr-un ou mare, acestea sunt o mare sursa de proteine ce ajuta la stabilizarea nivelului de zahar in sange, proteinele constituind structura principala a organismului. Proteinele oferite de oua sunt de inalta calitate, ele furnizand toti aminoacizii esentiali.

Galbenusurile de ou, de asemenea, contin antioxidanti care pot reduce riscul aparitiei degenerescentei maculare si a problemelor de cataracta, protejeaza impotriva bolilor de inima, a accidentelor vascular cerebrale si a unor forme de cancer. Un ou mare este, de asemenea, o sursa excelenta de seleniu, un antioxidant mineral ce combate deteriorarea celulelor cauzata de radicalii liberi, sprijina tiroida, sistemul imunitar, riboflavina,(o vitamina B care ajuta la transformarea glucidelor in energie) si vitamina D, importanta pentru oase si dinti puternici.

Putem manca un ou in fiecare zi?

Despre oua asadar ... numai lucruri bune. Deci, este in regula sa mancam un ou pe zi? Stiinta nu este foarte clara in aceasta privinta. Conform unui studiu din 2016 publicat in American Journal of Clinical Nutrition consumul unui ou pe zi nu este asociat cu o crestere a riscului aparitiei bolilor de inima. Studiul s-a raportat si la un alt studiu din 2003, ce a fost publicat in The British Medical Journal si care a urmarit 115.000 de adulti pe o perioada de 14 ani: cercetatorii au descoperit astfel ca consumul unui ou pe zi nu a fost asociat cu un risc crescut de aparitie a bolilor coronariene si a accidentelor vascular cerebrale.

Ouale te ajuta sa mananci mai putin

De asemenea, ouale iti pot crea senzatia de satietate, ajutandu-te sa mananci mai putin.

Intr-un studiu publicat in 2013 in Jurnalul European de Nutritie, la 30 de barbati sanatosi li s-a cerut sa consume in mod aleatoriu unul din urmatoarele 3 mic-dejunuri in 3 ocazii diferite, fiecare la interval de o saptamana: oua cu paine prajita, fulgi de porumb cu lapte si paine prajita sau un corn si suc de portocale.

Subiectii s-au simtit mai plini, le-a fost mai putin foame si au prezentat o dorinta mai scazuta de a manca dupa micul-dejun cu oua, fata de celelalte mic-dejunuri. De asemenea, spre deosebire de alte mic-dejunuri, ei au mancat mai putin la pranz si la cina dupa ce au consumat un mic-dejun pe baza de oua.

Intr-un alt studiu publicat in 2011 in The International Journal of Food Science Nutrition adultii, in urma unui mic-dejun standard, au consumat 3 pranzuri, o omleta, cartofi sau un sandwich cu pui (toate cele 3 avand un numar egal de calorii). Cercetatorii au descoperit ca pranzul pe baza de oua a fost semnificativ mult mai satisfacator decat pranzul pe baza de cartofi. Ei au concluzionat ca ouale folosite la masa de pranz ar putea mari satietatea mai mult decat o masa pe baza de carbohidrati si ar putea chiar sa ajute la reducerea aportului de calorii intre mese.

Din moment ce legatura dintre excesul de greutate si bolile de inima este bine stabilita, apeleaza la oua pentru a controla apetitul.

Insa exista atentionari. Ouale sunt o sursa de grasimi saturate, si s-a demonstat faptul ca prea multe grasimi saturate maresc nivelul colesterolului total si a colesterolului rau (LDL), dar si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

In timp ce un ou mare contine aproximativ 1,6 grame grasimi saturate, mai mult de jumatate din grasimea unui ou, 2,7grame, provine din combinarea acizilor grasi ale unei inimi sanatoase mononesaturate si polinesaturate (inclusiv din omega 3).

Oul si colesterolul

Un ou mare contine aproximativ 18 mg de colesterol. Este recomandat ca limita de sus a colesterolului sa nu depaseasca 300 mg zilnic. Pentru persoanele cu boli de inima, diabet de tip 2 sau nivel crescut al colesterolului rau, The American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) si National Cholesterol Education Program (Programul National de Educare a Colesterolului) sugereaza limitarea aportului de colesterol la 200 mg pe zi.

Intr-un studiu publicat in 2012 in Atherosclerosis (Aterocleroza) placile carotide din artere au fost masurate si li s-au raportat obiceiurile (inclusiv consumul de galbenus de ou si fumatul), studiu efectuat pe 1231 de adulti mai in varsta. Oamenii de stiinta au descoperit ca in timp ce construirea placii carotide a avut loc in mod constant la participantii la studiu de peste 40 ani, acei care au mancat cele mai multe galbenusuri de ou, trei sau chiar mai multe saptamanal, au prezentat placa carotida construita in mod similar cu a fumatorilor de tigari (inainte sa descopar acest studiu, credeam ca nu e chiar atat de rau).

Desi exagerat in mass-media, mai multi experti au pus sub semnul intrebarii constatarile si calitatea studiului.

Insa un alt studiu publicat in The New England Journal of Medicine s-a constatat ca mancatul zilnic a doua oua fierte tari intensifica formarea de trimetilamina N-oxid (TMAO), o substanta chimica asociata cu riscul crescut al aparitiei atacului de cord si a accidentelor vascular cerebrale. Galbenusul de ou contine lecitina, o grasime esentiala ce contribuie la formarea TMAO.

Din acest motiv este prudent sa ramanem la recomandarea Asociatiei Americane a Inimii, recomandare de pana la un ou pe zi sau 7 pe saptamana.

Urmarirea Consumului

Poate fi greu de stiut cate oua sau cate produse din oua consumam in fiecare saptamana.

Incearca sa te limitezi la un singur ou intreg atunci cand faci omleta, adauga cateva albusuri de ou si legume proaspete. Este in regula sa consumi cateva albusri de ou suplimentare in timpul saptamanii.

Fii atent la alte alimente, care de obicei sunt facute cu oua, inclusiv produse de patiserie, paine prajita franceza, Caesar si alte dressing-uri de salate, chiftele si rulada cu carne. Daca esti la risc sau ai colesterolul ridicat, boli de inima sau diabet de tip 2, este intelept sa nu consumi alimente de origine animala ridicate in grasimi saturate si cholesterol.

Citeste si: Oul in alimentatia bebelusului: cum si cand

Cum verificam daca un ou este proaspat?

Cu totii stim ca nu vom consuma un ou care are coaja sparta. Dar cum verificam daca un ou este proaspat, si cum stim cat de vechi este acesta? Mai ales daca le primim de la tara si nu au stampila cu data pe ele? Iata cativa pasi simpli care va spun EXACT vechimea unui ou :) Simplu si rapid!... citeste mai departe  

Despre oua merita sa stii:

Beneficiile oului de prepelita
Cel mai sanatos aliment din lume
Cate calorii are un ou?

 

 

 

8 modalitati de a prepara oul la micul dejun

Majoritatea persoanelor isi fac la micul dejun un ochi sau ou fiert, dar mereu arata la fel. Ce-ar fi sa schimbam un pic modelul? Dati o forma interesanta oului prajit sau fiert, si cu siguranta va va insenina dimineata :)  ... citeste mai departe

 

 

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII