Cezariana și legatura cu bebelușul. Oxitocina este hormonul care poate lipsi in cele mai importante momente pentru mami si bebe
Femeile însărcinate care aleg să nască prin cezariană își riscă șansele de a forma rapid o legătură cu bebelușii lor, susțin neonatologii. Aceștia sunt de părere că efectuarea unei cezariene programate poate împiedica secretarea hormonilor care determină o femeie să se îndrăgostească rapid de copilul ei.
Alarmant este faptul că, numai în București, 50-70% din nașteri se termină prin cezariană, mămicile invocând comoditatea atunci când aleg această cale de naștere. Nașterea prin cezariană nu exclude posibilitatea de a forma o legătură strânsă cu bebelușul, însă poate necesita mai multă atenție și efort pentru a facilita acest proces natural. Informarea și sprijinul adecvat sunt esențiale pentru a ajuta mămicile să depășească eventualele dificultăți.
→ Iata ce trebuie insa stiut despre nasterea prin cezariana si legatura emotionala cu bebelusul. Despre oxitocina, hormonul care lipseste in cele mai importante momente.
- veti citi:
Oxitocina, hormonul iubirii
Cezariana sau nasterea la rece
Cezariana la cerere, un trend
De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?
Legatura timpurie cu bebelusul
3 greseli pe care ai putea sa le eviti imediat dupa nasterea bebelusului
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni
Raspunsuri de la medicul specialist pe tema cezariana
Oxitocina, hormonul iubirii
Medicii americani si britanici sunt de parere ca atat cezarienele cat si inducerea artificiala a nasterii cu ajutorul medicamentelor interfereaza cu producerea naturala a hormonului numit oxitocina.
Oxitocina este hormonul iubirii, iar a da nastere unui copil fara a secreta acest coctail complex de chimicale ale iubirii perturba primul contact intre mama si bebelus. Oxitocina joacă un rol crucial în formarea legăturii emoționale între mamă și copil. În timpul nașterii naturale, nivelul de oxitocină crește semnificativ, facilitând acest proces. La nașterea prin cezariană, secreția acestui hormon poate fi redusă.
Hormonul este produs in timpul actului sexual si al alaptarii, precum si la nastere, insa in momentele de dupa nastere, nivelul ocitocinei din corpul femeii este la cel mai ridicat nivel la care va fi vreodata, iar atingerea acestui apogeu este vitala.
Este un flux hormonal care permite femeii sa se indragosteasca de nou-nascutul ei si sa uite durerile nasterii.
Cezariana sau nasterea la rece
Ceea ce este sigur este ca atunci cand femeia naste in urma unei cezariene la rece (inainte de declansarea travaliului) corpul ei nu secreta acest flux de hormoni ai iubirii, deci este o femeie diferita de cea care ar fi fost daca ar fi nascut natural, iar primul ei contact cu bebelusul este si el diferit.
Peste 230 de mii de cezariene au avut loc la spitalele sistemului national de sanatate din Anglia in anul trecut. Una din cinci nasteri este acum o procedura chirurgicala iar in unele maternitati rata este chiar de 30 la suta de doua ori mai mare decat nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In anii 1950, proportia era de numai trei nasteri din 100.
Cezariana la cerere, un trend
In Romania, rata nasterilor prin cezariana la cerere a crescut si ea in ultimii ani iar nasterea pe cale naturala a devenit, in tara noastra, un fenomen pe cale de disparitie, cele mai multe femei solicitand operatia de cezariana.
In Romania, proportia de cezariene ajunge la 80% chiar si in clinici universitare, unde nu ar trebui sa fie atat de mare.
Alarmant este faptul ca, numai in Bucuresti, 50-70% din nasteri se termina prin cezariana, mamicile invocand comoditatea atunci cand aleg aceasta cale de expulzie a fatului. 80% nu este un procent mare, ci alarmant. Sa ne aducem aminte ca, in Romania, exista o scoala obstetricala de traditie, unde foarte multa lume renunta la nasterea naturala din comoditate.
Medicii sustin ca femeile care fac cezariene programate pot avea greutati in formarea unei legaturi cu bebelusii lor, in urma operatiei planificate efectuate inainte de inceperea travaliului. Femeile care sunt deja in travaliu atunci cand li se face cezariana au deja fluxul de hormoni declansat. Cititi Motive pentru nasterea prin cezariana
De asemenea, medicii sustin ca administrarea analgezicelor cum ar fi anestezia generala sau epidurala poate afecta negativ formarea legaturii cu copilul in primele lui ore de viata, care sunt cruciale. Inducerea travaliului prin hormoni artificiali poate de asemenea avea efecte negative din acest punct de vedere.
Citeste si Primele ore dupa nasterea bebelusului sunt extrem de importante - asa ca draga mami, incepe corect
De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?
Sub titlul: De ce atat de multe operatii cezariene in Romania? , topicul a ajuns la 120 de pagini care contin peste 10 mii de raspunsuri, vizionate de peste 1 milion de ori.
Membrele Comunitatii Desprecopii.com au fost de parere ca acest tip de nastere este o moda, foarte la indemana pentru medicii care isi pot programa astfel operatiile in functie de agenda zilei si pretind (uneori pe fata, alteori mai discret) tarife mai mari pentru asistenta la nastere.
Din alte raspunsuri a reiesit ca nasterea naturala le sperie pe multe dintre cele care trebuie sa aleaga si de cele mai multe ori chiar insista ca medicii sa le aduca pruncii pe lume prin cezariana.
Legatura timpurie cu bebelusul
Studiile anterioare au sugerat ca administrarea analgezicelor poate afecta sansele mamei de a forma o legatura cu bebelusul ei. Faptul ca mamele iau medicamente pentru calmarea durerilor in timpul travaliului le poate da mamelor senzatia ca au ratat cumva o experienta extraordinara.
In consecinta, le poate fi mai greu sa formeze o legatura cu bebelusii lor imediat dupa nastere. Se stia ca nivelul oxitocinei este mai scazut la femeile care au facut o cezariana insa nu se stia precis ce efecte are acest lucru.
Unii specialisti cred ca femeile nu trebuie sa fie ingrijorate in legatura cu acest lucru, fiindca sunt o multime de alti factori care afecteaza modul cum se formeaza legatura lor cu bebelusul. Totusi, ei sunt de parere ca femeile trebuie sa fie incurajate sa nasca natural.
Nașterea prin cezariană nu exclude posibilitatea de a forma o legătură strânsă cu bebelușul, însă poate necesita mai multă atenție și efort pentru a facilita acest proces natural. Informarea și sprijinul adecvat sunt esențiale pentru a ajuta mămicile să depășească eventualele dificultăți.
3 greseli pe care ai putea sa le eviti imediat dupa nasterea bebelusului
Imediat dupa nasterea bebelusului, esti coplesita de emotii si poti face greseli fara sa stii si fara sa iti dai seama. Aceste greșeli, care ar trebui evitate imediat după nașterea bebelusului pot părea provocatoare, mai ales dacă sunt împotriva unui lucru despre care ai crezut întotdeauna că este adevărat.
Citeste neaparat:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda
10 Sfaturi pentru recuperarea dupa o operatie de cezariana: ne povesteste o mamica cu trei nasteri
Patru din zece romance nasc prin cezariana. De ce aceasta alegere si ce ar trebui sa stie
A ajuns nasterea prin cezariana o moda in Romania? Partial raspunsul este DA. Multe vedete se lauda ca au nascut prin cezariana si in plus, in multe spitale, medicii nu informeaza corect pacientele despre beneficiile nasterii naturale - propunand mult prea usor, nasterea prin cezariana.
Patru din zece românce nasc prin cezariană. Cifrele sunt îngrijorătoare, avertizează Organizaţia Monială a Sănătăţii. Nici medicii români nu sunt mândri de această statistică, care plasează România pe locul trei în Europa, după Cipru şi Italia, şi spun că gravidele sunt cele care aleg operaţia în detrimentul naşterii naturale: ”Dacă prietena, vecina şi colega au ales cezariana, eu de ce să nu o fac? Nu sunt de la ţară, nu vreau să mă doară” este una dintre explicaţiile pe care femeile însărcinate le-o oferă obstetricienilor citeste in continuare aici >
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni
O nastere prin cezariana este o interventie chirurgicala abdominala majora. In consecinta, procesul de vindecare este si el destul de complex.
De fapt, dureaza circa sase luni ca operatia sa se vindece complet. Exista un subiect pe care toate cartile despre sarcina tind sa-l omita iar cei care predau cursuri pentru viitorii parinti aleg sa-l ignore: exact modul in care corpul se reface dupa o nastere cezariana.
Iata sfatul de la Desprecopii si lucrurile pe care nu ti le spune nimeni - despre recupararea dupa nasterea prin cezariana.
Cezariana afecteaza dezvoltarea plamanilor la nou-nascuti
Uterul meu suporta inca o a treia cezariana?
Nasterea prin cezariana, cauzata de lipsa vitaminei D
Stresul unei cezariene modifica celulele imune ale bebelusului
Inducerea travaliului poate preveni operatia de cezariana
Cezariana sau nastere naturala?
Romancele aleg cezariana
Acum, antibioticele sunt recomandate inaintea unei operatii de cezariana
Un nou test va poate spune daca aveti nevoie de cezariana
Bebelusii nascuti in mod natural au un IQ mai mare decat cei nascuti prin cezariana
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: redactia Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 5 comentarii
Iulia, imi permit sa te contrazic asupra unui lucru. Cezariana NU este alegere, este o interventie chirurgicala care AR TREBUI efectuata NUMAI in caz de urgenta medicala, nu altfel.In rest... numai de bine. eu mi-am nascut amandoi copiii prin cezariana si nu as putea sa spun ca nu s-a format legatura puternica. Dar, poate daca as fi nascut natural, s-ar fi format mai repede, cine stie...
ALEXIA esti o mama denaturata.cum sa nu iubesti al doilea copil?de ce l-ai facut?
Sunt de acord cu articolul despre cezariana si legatura imediata dintre mama si copil, si asta o spun din perspectiva unei femei care a nascut prima data natural si iubirea pentru copil a aparut imediat, si a doua oara prin cezariana si mult mai greu s-a facut apropierea dintre mine si noul nascut.
Mi se pare absolut de bun simt ca o femeie sa-si doreasca sa nu o doara. Nasterea sau orice altceva.Daca nu ar fi existat epidurala si eu as fi nascut prin cezariana. Iar copiii mei au fost doriti (am facut FIV) si ca atare iubiti. Nici la stomatologie nu stau fara anestezie. Cu atat mai mult n-as concepe o nastere fara epidurala.Asa ca eu votez pro anestezie/analgezie.Cat despre nasterile in Romania, as face o statistica cate doamne medici ginecolog sau sotii de ginecologi au nascut cu cezariana versus normal. Teoretic sunt cele mai informate persoane.
articolul este partinitor si nu lasa loc liberului arbitru. cezariana este o alegere si nu ar trebui sa fie indus sentimentul de vinovatie mamelor care fac aceasta alegere prin tot felul de supozitii mai mult sau mai putin documentate. culmea este ca aceste sustineri sunt facute in cele mai multe cazuri de catre barbati. sunt o proaspata mamica si pot sa certific ca nasterea prin cezariana nu are nicio influenta, mai mult decat o nastere naturala, asupra legaturii cu propriul copil. aceasta legatura nu este data de modalitatea de aducere pe lume a copilul ci are cauze mult mai complexe, incluzand dorinta de a avea acel copil si legaturile care se formeaza pe toata durata celor 9 luni pana la nastere.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII