Cezariana sau nastere naturala?
Una dintre cele mai controversate teme ala obstetricii moderne este daca femeile insarcinate trebuie sa opteze pentru cezariana, sau aceasta operatie trebuie efectuata doar daca situatia o cere.
In trecut, majoritatea femeilor care aduceau pe lume copiii prin cezariana, mureau.
Aceasta operatie era considerata ca fiind singura varianta prin care se putea salva copilul.
Primele inscrieri despre practicarea cezarianei dateaza din secolul al XVI-lea. Totusi pana in secolele XVIII-XIX nu se putea vorbi despre supravietuirea atat a mamei cat si a copilului.
Chiar daca acest tip de nastere este in prezent la moda si foarte la indemana medicilor care isi pot programa astfel operatiile in functie de agenda zilei, nu trebuie uitat faptul ca pot exista si riscuri.
Aproximativ 5% dintre toate cezarienele sunt urmate de complicatii, cele mai frecvente fiind endometritele sau infectiile peretelui uterin si infectiile plagii.
Alte complicatii care pot aparea pe durata interventiei sunt: pierderi mari de sange, in medie se pierde de doua ori mai mult sange la nasterea prin cezariana decat la cea naturala si problemele respiratorii si asta deoarece anestezia generala poate duce la pneumonie de aspiratie si totodata la scaderea rapida a tensiunii arteriale.
Un alt motiv pentru care cezariana nu este recomandata decat in situatiile de urgenta este acela ca perioada de recuperare este una mult mai indelungata.
Nou-nascutii necesita de asemenea o atentie speciala in cazul in care au fost nascuti natural.
In general, copilul nascut prin acesta operatie are nevoie de mai mult timp pentru adaptarea la mediul exterior si asta datorita nasterii fortate.
Copilul nascut prin cezariana este lipsit astfel de calatoria prin canalul de nastere care ajuta la eliberarea lichidului amniotic din plamani si stimuleaza circulatia.
Exista insa si anumite conditii in care cezariana este necesara si ea trebuie efectuata uneori chiar de urgenta.
Inainte de a stabili modalitatea prin care va avea loc nasterea este bine sa fie consultate parerile mai multori medici de specialitate si asta deoarece fiecare nastere are propriile particularitati si este bine sa se stabileasca varianta optima pentru fiecare caz in parte.