Paralizia cerebrala la copil

Paralizia cerebrala la copil

Paralizia cerebrala la copil

  • Paralizia cerebrala denumeste un grup de boli care afecteaza controlul miscarii si al posturii. Din cauza afectarii zonelor din creier care controleaza miscarea, un copil afectat de boala aceasta nu-si poate misca muschii in mod normal. Desi simptomele variaza de la usoare la severe, boala nu se inrautateste pe masura ce copilul creste. Prin tratament, cei mai multi copii isi pot imbunatati semnificativ abilitatile. Iata totul despre paralizia cerebrala la copil - de la Desprecopii.com:

Paralizia cerebrala

Paralizia cerebrala denumeste un grup de boli care afecteaza controlul miscarii si al posturii. Din cauza afectarii zonelor din creier care controleaza miscarea, un copil afectat de boala aceasta nu-si poate misca muschii in mod normal. Desi simptomele variaza de la usoare la severe, boala nu se inrautateste pe masura ce copilul creste. Prin tratament, cei mai multi copii isi pot imbunatati semnificativ abilitatile.

Multi copii care au paralizie cerebrala au alte probleme care necesita tratament. Acestea includ retard mental, dizabilitati de invatare, convulsii, probleme de vedere, de auz si de vorbire.

Cat de frecventa este paralizia cerebrala?

Conform statisticilor internationale, incidenta paraliziei cerebrale, denumita si infirmitate motorie cerebrala, este de 2 cazuri la 1000 nascuti vii.

La nivelul Romaniei, aceasta reprezinta aproximativ 500 de copii afectati anual. Luand in considerare perioada in care leziunile spastice isi dezvolta intregul tablou clinic, si anume pana la varsta de 10 ani, se poate estima ca exista in Romania circa 5000 de copii care sufera de deficiente motorii cauzate de infirmitatea motorie cerebrala.

Care sunt tipurile de paralizie cerebrala?

Exista trei tipuri principale de paralizie cerebrala, iar unii bolnavi pot avea o combinatie de simptome apartinand mai multor tipuri.

Mai cititi:


Paralizie cerebrala spastica
 Circa 70-80% dintre persoanele afectate au paralizie spastica, caracterizata de faptul ca muschii sunt tepeni, ingreunand miscarea. Atunci cand ambele picioare sunt afectate (diplegia spastica), un copil poate avea dificultati la mers din cauza muschilor intinsi ai soldurilor si ai picioarelor, care fac ca picioarele sa se orienteze spre interior si sa se incruciseze la nivelul genunchilor (forfecare). In alte cazuri, numai o jumatate a corpului este afectata (hemiplegie spastica), adesea bratul fiind mai grav afectat decat piciorul. Cea mai severa este cvadriplegia spastica, in care toate cele patru membre si trunchiul sunt afectate, adesea impreuna cu muschii care controleaza gura si limba. Copiii care au cvadriplegie spastica au adesea retard mental si alte probleme.

Paralizia cerebrala atetoida sau dischinetica
 Circa 10-20 la suta dintre indivizii afectati de boala au forma atetoida, ce afecteaza intregul corp. Este caracterizata de fluctuatii in tonusul muscular (variind de la prea intinsi la prea lacsi), iar uneori este asociata si cu miscarile necontrolate (care pot fi lente si contorsionate sau rapide si spasmodice). Copiilor bolnavi le este greu adesea sa invete sa-si controleze corpul destul de bine incat sa se poata aseza sau merge. Deoarece muschii fetei si ai limbii pot fi afectati, pot avea greutati la supt, la inghițire si greutati in vorbire.

Paralizia cerebrala ataxica
 Circa 5-10 procente dintre persoanele afectate de boala au forma ataxica, ce afecteaza echilibrul si coordonarea corpului. Ele au un mers instabil cu picioarele departate si au dificultati cu miscarile care necesita coordonarea precisa, ca scrisul.

Care sunt cauzele paraliziei cerebrale?

In circa 70 la suta din cazuri, paralizia cerebrala apare din cauza unor evenimente care au loc inainte de nastere, evenimente care perturba dezvoltarea normala a creierului. Contrar ideilor frecvente, lipsirea fatului de oxigen in timpul travaliului si al nasterii contribuie numai la o mica minoritate de cazuri de paralizie cerebrala, conform unui raport din anul 2003 al Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie si al Academiei Americane de Pediatrie.

Un mic numar de bebelusi fac leziuni ale creierului in primele luni de viata, leziuni ce pot duce la paralizie cerebrala. In multe cazuri, cauza paraliziei cerebrale a unui copil este necunoscuta.

Cititi in continuare despre Paralizia cerebrala la copil:

autor: Desprecopii.com, Redactor Daniela Slavu, Referinte: WedMD si Jurnal de Pediatrie American 2009, Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2010

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Bolile copilului

Toate bolile aici>

Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Geo
    Geotrimis la 23/12/2020

    Buna diana ai putea sa imi dai niste detalii te rog..o persoana de contact pe cineva .fak_matrix@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  2. simina
    siminatrimis la 30/8/2016

    Cati ani trebuie să aiba copilul pt a putea face operatia.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Diana
    Dianatrimis la 31/5/2012

    Paralizia cerebrala la copii se trateaza cu succes la clinica Acibadem Health Group International din Istanbul.Chirurgical se face operatie de rizotomie,costul este de cca 9750 USD.Sedintele de kinetoterapie facute la clinica dau rezultate remarcabile,costul este de 107 USD.

    Raspunde la acest comentariu
    • Daniel
      Danieltrimis la 13/6/2019

      Diana, se poate te rog sa îmi dai mai multedetalii

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII