Baița bebelușului: ce trebuie să știe orice mamică incă de la început
Baita este un mod de a-l spăla și relaxa pe bebeluș. Pielea bebelusului este extrem de fina si este inca in formare. Tocmai de aceea, este extrem de important sa alegem produse de calitate, care ii respecta structura si delicatetea.
• Nu ai nevoie de foarte multe produse cosmetice pentru ingrijirea pielii bebelusului, insa ai grija ca cele pe care le folosesti sa fie de calitate. Ideal este sa folosesti produse cosmetice special concepute pentru bebelusi, care sa contina cat mai multe ingrediente naturale.
Baita este mai benefica pentru bebelus decat curatarea cu un burete sau carpa umeda
Multi parinti apeleaza la stergerea bebelusului cu un burete sau carpa umeda in locul unei baite. Motivele sunt diverse: de la comoditate, faptul ca bebe este aproape adormit si pana la teama efectiva de baita din masuri de siguranta sau grija exagerata. Mai multe studii au aratat ca:
- baita este superioara curatarii cu buretele
- curatarea bebelusului doar cu apa (fara produse speciale) duce la o piele mai uscata
- spalarea fara produse de baita creste riscul dermatitei atopice mai ales datorita duritatii apei
Cum curatam pielea bebelusului
Baita cu buretele
Pentru prima saptamana sau pana cand buricul bebelusului tau cade si zona respectiva se vindeca, e mai bine sa te rezumi doar la o baita cu o bucata de panza umezita, cu apa calduta. Spala-i fata si manutele frecvent si curata zona genitala cu atentie dupa fiecare schimbare a scutecului.
Baita in cada
Dupa ce buricul se usuca, se desprinde si zona respectiva se vindeca, poti incepe sa-ti speli bebelusul in cada. Cat timp el este mic ar fi cel mai potrivit sa folosesti chiuveta din baie sau o cadita pentru copii in locul unei cazi obisnuite.
Poti sa-ti imbaiezi copilul in orice moment al zilei. Imbaierea inainte de alaptare este, de obicei, binevenita. Multi parinti prefera sa-si imbaieze copilul seara, ca fiind o parte a ritualului zilnic de ingrijire a copilului. Astfel, baia este un moment de relaxare si calmare a copilului inaintea somnului de noapte.
E posibil sa fii putin speriata cand iti vei spala bebelusul pentru primele dati. Iti trebuie antrenament si incredere pentru a putea manui o micuta faptura agitata, uda si plina de clabuc, asa ca pastreaza-ti calmul si tine-l strans. Pentru unii copii, apa calduta poate avea efect calmant. Daca este si cazul copilului tau, lasa-l sa se bucure de baita. Alti copii plang pe toata durata baitei, iar atunci vei dori sa il scoti din apa imediat. Daca pastrezi camera de baie suficient de incalzita te-ar putea ajuta.
Baita in 7 pasi
1. Ofera Comfort.
Prima data pune apa calda intr-un bazin, adaugand in functie de necesitati. Ia-ti cateva minute pentru a vorbi cu bebelusul si linisteste-l. Acum dezbraca-l, cu exceptia scutecelului, si inveleste-l intr-un prosopel.
2. Ochi.
Tine capul copilului si sterge usor in jurul fiecarui ochi cu un disc de curatare din bumbac umezit cu apa calda. Avantajul folosirii discurilor de curatare din bumbac este ca nu lasa puf. Utilizeaza un nou disc de bumbac pentru fiecare ochi si sterge intotdeauna de la coltul exterior al ochiului spre interior. Daca nu exista nicio crusta (mucus uscat), zona ochilor nu trebuie sa fie spalata. Nu spalati ochiul in sine.
3. Fata.
Folosind un disc de curatare din bumbac umed sau un prosopel moale, sterge zona din jurul gurii bebelusului, a nasului si a intregii fete, dinspre centru spre exterior. Concentreaza-te pe zonele din spatele urechilor, de sub barbie si la cutele din zona gatului. Aminteste-ti ca niciodata sa nu introduci nimic in canalul urechii sau al nasucului. Tamponeaza usor cu un prosopel uscat.
4. Par.
Cat bebelusul este infasurat in prosopel, pozitioneaza-ti bratul sub spatele lui si sub cap. Uda cu mana ramasa libera parul bebelusului cu un prosopel. Aplica o cantitate mica de spumant, care este special conceput pentru a nu produce usturimi ochilor si maseaza-i usor tot capul.
Capul bebelusului tau are un punct moale (numit fontanela), unde craniul nu a fost inca pe deplin inchis. Poti sa atingi si sa speli usor zona aceasta in siguranta. Clateste parul copilului cu apa pana cand spumantul este eliminat. Pune bebelusul jos, sterge-i capul usor si pune-i gluga prosopului pe cap pentru a-i tine cald.
5. Zona Scutecelului.
Pastreaza-i capul si partea superioara a corpului acoperite cu coltul prosopului in timp ce scoti scutecelul. Spala zonele unde a fost scutecelul cu apa curata calda si lotiune de curatare delicata sau servetele speciale in cazul fetitelor doar sterge usor zona dinspre fata inspre spate. In cazul unui baiat necircumcis, spala penisul si zona genitala, evitand tragerea inapoi a preputului, si, de asemenea, stergeti din fata inspre spate.
6. Protectie.
Inainte de a imbraca bebelusul, ii poti aplica pe piele produse de ingrijire pentru piele delicata, pentru a o hidrata si a-i mentine starea de liniste si confort.
7. Imbracarea.
Acum imbraca bebelusul si inveleste-l intr-o patura ca sa-i tina de cald. Tine copilul aproape si bucura-te de timpul petrecut impreuna.
Baita nu trebuie sa devina o obsesie
Baita este necesara, insa nu trebuie sa devina o obsesie. Doua trei baite pe saptamana sunt in mod normal suficiente pentru un bebelus, iar daca bebelusul tau are o piele sensibila, este indicat ca timpul de baita sa fie redus.
Alege produse de calitate!
Nu este nevoie de foarte multe produse cosmetice pentru ingrijirea pielii bebelusului, atat timp cat alegi produse de calitate. Citeste cu atentie etichetele si alege produse care contin ingrediente naturale, dovedite clinic. Citeste detalii si aici Parabenii din produsele pentru bebelusi - ce trebuie sa stii
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute
Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna totusi mai mult decat atat. Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte. Citeste un ghid practic despre baita bebelusului, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute.
Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:
Prima baie a bebelusului meu
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII