Primele 1000 de zile din viața unui copil - iată de ce sunt atât de importante pentru sănătatea sa

Primele 1000 de zile din viata unui copil - iata de ce sunt atat de importante pentru sanatatea sa

Primele 1000 de zile din viața unui copil - iată de ce sunt atât de importante pentru sănătatea sa

Primele 1000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea creierului, corpului, metabolismului și a sistemului imunitar al viitorului adult. Baza sănătății bebelușului se formează în uterul mamei și continuă să se dezvolte pe tot parcursul copilăriei.

► Iată cum afectează "primele 1000 de zile" bunastarea mentală si fizica a copilului incă din perioada in care este in burtica mamei.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce sunt primele 1.000 de zile?
Nutritia in primele 1.000 de zile
Alimentele care trebuie evitate
Ce peste avem voie sa consumam in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii: efecte si legatura cu genele copilului

De ce e atat de important inceputul ...

Construirea si formarea sanatatii mentale si fizice a unei persoane este un efort depus pe tot parcursul vietii. Probabil ca ati auzit deja de concepul "primele 1.000 de zile" ale vietii unui om - care se intinde de la conceptie pana la doi ani. Ei bine aceste primele 1000 de zile sunt cele mai critice pentru dezvoltarea creierului, a corpului, a metabolismului si a sistemului imunitar al unui copil, viitorul adult de maine

O alimentatie incorecta in aceste 1000 de zile este legata de o serie de probleme de sanatate, variind de la obezitate pana la o crestere/dezvoltare necorespunzatoare varstei.

Iata tot ce trebuie sa stiti despre primele 1.000 de zile din viata copilului tau.

Ce sunt primele 1.000 de zile?

Creierul unui bebelus contine deja 10 miliarde de celule in timpul celei de-a 24-a saptamani de sarcina - si aceste celule se dezvolta datorita nutritiei provenita de la mama. Daca mama nu consuma suficiente calorii sau substante nutritive, creierul fatului nu va fi in deplina capacitate, ceea ce poate duce la intarzieri de dezvoltare si defecte congenitale ale copilului.

Creierul copilului continua sa se dezvolte si dupa ce s-a nascut, mai ales in primii cativa ani de viata. De fapt, 80% din dezvoltarea creierului are loc inainte ca un copil sa implineasca trei ani. Din nou, nutritia pe care un copil o primeste joaca un rol major.

Alimentatia este combustibil pentru dezvoltarea creierului

Nutritia, adica o alimentatie sanatoasa este combustibilul pentru cresterea si dezvoltarea creierului. Malnutritia sau o alimentatie precara in uterul mamei sau in copilaria timpurie poate provoca frane in dezvoltarea creierului copilului. Aceasta afectiune ireversibila afecteaza in mod negativ functia creierului, IQ-ul si sistemul imunitar. Oprirea din crestere este, de asemenea, asociata cu un risc mai mare de diabet, cancer sau alte boli.  Citeste pe larg: Alimentatia in timpul sarcinii - tot ce trebuie sa stii

Pe de alta parte, daca un copil primeste o cantitate excesiva de alimentatie (prea multe alimente nesanatoase) in primele 1.000 de zile de viata, este mai probabil sa aiba probleme de greutate pe viitor sau probleme de sanatate a inimii. Castigarea prea mult in greutate, prea rapid, ar putea predispune copiii la o lupta pe tot parcursul vietii cu obezitate - plus bolile care sunt asociate cu aceasta, cum ar fi diabetul sau bolile de inima.

Mamici, faceti tot posibilil sa va alaptati bebelusul pentru ca laptele matern este un dar de sanatate. Citeste Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus 

nutritia in sarcina

Parintii au un rol important in determinarea sanatatii nutritionale a copilului 

Alimentatia corecta a copilului in primele 1.000 de zile

Parintii au un rol important in determinarea sanatatii nutritionale a copilului si stabilirea acestei fundatii. Bebelusii au nevoie de suficiente calorii, proteine ​​si substante nutritive - atat in utero, cat si in copilarie - pentru o sanatate optima. Iata cateva lucruri pe care bebelusii trebuie sa le consume in primele lor 1.000 de zile.

 Fier

Un copil se naste cu o anumita cantitate de fier. Aceasta cantitate se epuizeaza natural intre 4-6 luni, deci este important sa ii oferiti alimentele bogate in fier. Deficitul de fier este predominant la copiii mici, deoarece nu consuma in mod obisnuit carne rosie si alte alimente bogate in fier. Conform Academiei Americane de Pediatrie, deficitul de fier poate duce la iritabilitate, tulburari de comportament social, dizabilitati de invatare, depresie mai tarziu in viata si alte reactii adverse. Citeste detalii aici Suplimentul de fier pentru bebelusi: cand e necesar si ce trebuie sa stii

 Iod

Iodul este vital pentru dezvoltarea creierului, iar lipsa iodului (cauzata partial de popularitatea sarii de mare neiodizate) poate afecta functia creierului. Citeste detalii aici Pericolele deficitului de iod

 Acid folic

Acidul folic este necesar pentru creier si maduva spinarii, bebelusii trebuie sa obtina suficient acid folic in timpul sarcinii si dupa nastere. Sursele de acid folic includ legumele cu frunze verzi, unele fructe, granele si vitaminele prenatale cu acid folic. Citeste 15 alimente bogate in acid folic

 Calciu

Calciul este necesar deoarece oasele copiilor devin din ce in ce mai dens. Calciul este esential pentru dinti sanatosi, nervii, muschi si functia de coagulare a sangelui. Citeste Calciu pentru copilul tau: ce fel, cat, surse naturale, suplimente

 Acizi grasi polinesaturati cu lant lung (cum ar fi DHA)

Tipurile potrivite de grasimi - in special acizi grasi polinesaturati cu catena lunga precum DHA - promoveaza sanatatea si imunitatea creierului. De aceea, femeile insarcinate sunt incurajate sa consume peste proaspat cu un continut slab de mercur.

 Vitamina A

Celulele, organele principale si vederea se bazeaza pe vitamina A.Citeste Vitamina A si sarcina: rol si dozare

 Alti nutrienti:

Conform Academiei Americane de Pediatrie, alti nutrienti importanti in primele 1,000 de zile includ vitamina B12, vitamina B6, vitamina D, vitamina K, seleniu, cupru, zinc, colina si proteine.

 Gusturi si texturi variate:

Bebelusii nu se nasc cerand tort de ciocolata. Parintii sunt cei care ii influenteaza preferintele de baza si de gust. Trebuie sa oferim copilului o alimetatie echilibrata si sa le introducem texturi si arome diferite. Cu alte cuvinte, hranirea copilului cu o dieta variata in copilarie ii poate extinde paleta, ajutandu-i sa faca alegeri mai sanatoase pe cont propriu. De aceea, diversificarea alimentatiei bebelusului trebuie facuta cu multa grija. Citeste capitolul Diversificarea bebelusului: un ghid complet

Alimentele care trebuie evitate

Pentru a preveni obezitatea si problemele asociate cu aceasta, Sullivan recomanda evitarea alimentelor cu adaos de zahar in timpul sarcinii si in faza incipienta. De asemenea, sugereaza sa va indepartati de carnea prelucrata, excesul de sodiu si fast-food..

 Alimentatia in timpul sarcinii: atentionari de sanatate

Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii 
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Poftele in timpul sarcinii
Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?
Sunt gravida: pot manca caviar / icre?
Sunt gravida: pot manca bacon, afumaturi si salam?

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII