Copiii nevaccinati nu pot merge la scoala: de ce legea vaccinarii in Italia este corecta

Copiii nevaccinati nu pot merge la scoala: de ce legea vaccinarii in Italia este corecta

Copiii nevaccinati nu pot merge la scoala: de ce legea vaccinarii in Italia este corecta

Pentru că in Italia, rata de vaccinare devenise atat de joasă, ministerul sănătătii din Italia a introdus o lege care incearcă sa facă ordine si să responsabileze deciziile parintilor.  Astfel vaccinarea copiilor a devenit obligatorie în Italia.

Iată de ce in Italia - copiii nevaccinati nu pot merge la scoală si de credem că legea vaccinarii in Italia este corectă.

veti citi:
In Italia, regulile sunt acum simple: Fără vaccin, fără şcoală
Rata de vaccinare tot mai joasă
Scăderea acoperirii vaccinale in Romania
Imunitatea de turmă
Vaccinarea a devenit obligatorie în Italia
Legea vaccinarii in alte tări europene
Dar, de ce ne pasă daca un părinte isi vaccinează sau nu copilul?
Vaccinarea: intre stiintă, mituri, ne-adevaruri si conspirații shăruite pe Facebook

In Italia, regulile sunt acum simple: Fără vaccin, fără şcoală

Intr-o lume in care răspandirea aberatiilor si teoriilor conspirationiste pare de ne-oprit, adevăruri ca beneficiile vaccinelor si faptul ca au protejat si protejază miliarde de copii de boli care altadată erau mortale, sunt ignorate, minimalizate si combătute de personaje dubioase si ignorante care fie că nu inteleg mecanismele medicale ale vaccinelor, fie ca minimalizează riscul acelor boli (fie ca fac terorism medical - au aparut informatii ca aceasta campanie de dez-informare este sustinuta de Rusia).

Chiar de curand, dez-informarea produsă de campania antivaccinare a mai pierdut un punct. Vaccinul pentru rujeola, oreion si rubeola(ROR)  nu provoaca autism, potrivit unui studiu major care incearca sa reasigure un numar din ce in ce mai mare de persoane care privesc cu suspiciune vaccinurile, in timp ce apar din ce in ce mai multe focare si epidemii de pojar - aflam dintr-un articol amplu publicat de ziarul englez The Guardian. - citeste integral stirea aici: Vaccinul pentru rujeola, oreion si rubeola (ROR) nu provoaca autism: studiu nou confirma

Rata de vaccinare tot mai joasă

In 2018, rata de vaccinare a copiilor in Italia scazuse de la 94% la 80% - departe de rata de vaccinare recomandata de Asociatia Mondială a Sanatatii.  Dar, iată ca in Italia, guvernul a reactionat la epidemia de pojar din Italia in 2018. In ianuarie 2018, conform Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), in Italia , numarul de victime a ajuns la 165 de cazuri, fiind unul din cele mai ridicate din Europa.

- In comparatie, In Romania, acoperirea vaccinala a scazut sub 90% in 2014 (dar nu avem date oficiale pentru finalul anului 2018 - si putem presupuna ca a scazut in continuare), iar in anii urmatori au inceput sa fie inregistrate peste 1.000 de cazuri de rujeola pe luna, de la unu sau doua anterior.

- In luna septembrie 2018, rata de vaccinare împotriva rujeolei nu depăşea 45% la nivel naţional, atrage atenția vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Adriana Pistol.

Scăderea acoperirii vaccinale in Romania

Scăderea acoperirii vaccinale in Romania a inceput in anul 2009, dupa esecul campaniei de vaccinare anti-HPV, si s-a accentuat in ultimii ani. Institutul National de Sanatate Publica (INSP) semnala inca din anul 2015 posibilitatea aparitiei unei epidemii de rujeola in Romania, ceea ce s-a si intamplat la inceputul anului 2016.

Intre timp s-au inregistrat peste 15.000 de cazuri si, ce e mai dramatic, s-au inregistrat cca 60 de decese, ceea ce inseamna cam 4 decese la fiecare 1.000 de cazuri de rujeola inregistrate. Asta inseamna foarte mult, statisticile internationale vorbesc de un procent de 1, maxim 2 la mie pentru infectia rujeolica. Mai mult, aceste cazuri ar putea produce peste cativa ani o complicatie, encefalita, care apare la cativa dupa infectia rujeolica si care, de asemenea, este cu potential letal.

Asta e situatia in momentul de fata, din cauza acumularii an de an a unei cohorte de copii nevaccinati. Daca intr-un an avem o cohorta de 200.000 de copii si 20% dintre ei nu se vaccineaza, inseamna ca intr-un an avem 40.000 de copii care nu se vaccineaza. Acest lucru, dupa cativa ani de evolutie, duce la aparitia unui numar suficient de mare de copii care sa permita aparitia unei transmiteri sustinute.

La doza suplimentară, de nouă luni, este undeva la peste 20%,, iar în boala transmisibilă cum este rujeola – timpul contează, a mai spus ea.

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie  a pledat, în acest context, pentru adoptarea legii vaccinării. Documentul se află în prezent la Parlament. Ministrul sănătății, Sorina Pintea militează pentru ca în lege să fie prevăzută obligativitatea părinților de a se informa din surse medicale înainte de a decide dacă își vaccinează sau nu copiii.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 15 februarie 2019 este 15.857 şi au fost înregistrate 61 de decese. CIteste Decesele provocate de pojar in Europa: Tragice si inacceptabile

Imunitatea de turmă

La o rată de 95% de vaccinare a copiilor, se consideră ca este stabilita imunitatea de turmă - prin care populatia vaccinată impiedică rasăpandirea unor boli care ar putea afeca pe cei care au un sistem inunitar vulnerabil  (copiii prea mici sau persoaane cu un sistem imunitar deficitar)

2 aspecte critice in ceea ce priveste sanatatea comnitatilor in care locuim:

1. Trebuie sa fii vaccinat - ceea ce inseamna ca trebuie sa iti vaccinezi copilul 
2. Vecinul tau trebuie sa fie vaccinat - ceea ce inseamna ca vecinul tau trebuie sa isi vaccineze copilul

Acest concept se numeste Imunitatatea de Turma. Si da, copilul tau este si el un membru al Turmei. Cand 90-95% din membrii turmei sunt protejati - este aproape imposibil sa se produca o epidemie.

Gandeste-te la virusi si bacterii periculoase ca la o ploaie. Vaccinarea este haina de ploaie. Chiar daca ai o haina de ploaie, iti trebuie si o umbrela. Aceasta umbrela este Imunitatea de Turma. Cei care nu isi vaccineaza copilul se bazeaza pe alti parinti care vaccinandu-si copiii - le ofera umbrela cand ploua.

Vaccinarea a devenit obligatorie în Italia

Pentru ca in Italia, rata de vaccinare devenise atat de jos, ministerul sanatatii din Italia a introdus o lege care incearca sa faca ordine si sa responsabileze deciziile parintilor.  Astfel vaccinarea a devenit obligatorie în Italia.

De acum, grădinițele au dreptul să îi trimită acasă pe copiii neimunizați. Copiilor italieni li s-a cerut să nu se prezinte la şcoală decât dacă pot dovedi că au fost vaccinaţi în mod corespunzător, relatează marţi BBC, potrivit agerpres.

Solicitarea are loc după luni de dezbateri la nivel naţional în legătură cu legea privind vaccinarea obligatorie.
Părinţii riscă să fie amendaţi cu până la 500 de euro dacă îşi trimit la şcoală copiii nevaccinaţi. Copiilor sub şase ani li se poate refuza înscrierea la şcoală.

Noua lege a apărut pe fondul unei creşteri a numărului de cazuri de rujeolă, însă oficialii italieni afirmă că ratele de vaccinare s-au îmbunătăţit de la introducerea noilor prevederi.

În baza aşa-numitei legi Lorenzin – denumită după fostul ministru al sănătăţii care a introdus noua legislaţie – copiii trebuie să primească o serie de imunizări obligatorii înainte de a merge la şcoală. Este vorba despre vaccinările pentru varicelă, poliomielită, rujeolă, oreion şi rubeolă.

Copiii cu vârsta sub şase ani vor fi excluşi din creşă şi grădiniţă dacă nu se face dovada vaccinării lor.

Legea vaccinarii in alte tări europene

Un studiu european despre vaccinarea copiilor a raportat că nouă tari europene au o lege a vaccinarii obligatorie pentru: oreion, rujeola si rubeola: Bulgaria, Croatia, Cehia, Franta, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Slovakia.

In timp ce toate cele 31 de tari europene au recomandari pentru cele 10 vaccine de baza (cu exceptia Islandei care nu recomanda vaccinare anti Hepatita B), Letonia a fost pana acum singura tara europeana care a intrdus vaccinarea obligatorii - acum si Italia - pentru cele 10 vaccinuri ale copilariei.

Dar, de ce ne pasă daca un părinte isi vaccinează sau nu copilul?

Si ce iti pasa tie daca imi vaccinez sau nu copilul ? - intreaba unele mamici cand iar parte la dezbaterile pro-contra despre vaccinare de pe forumul Desprecopii - (foarte aprinse de altfel).

Pentru toti cei care isi pun aceasta intrebare - raspunsul este: Imi pasa pentru ca imi pasa de sanatatea copilului tau si vreau sa fie protejat de boli. Pentru ca in acest fel, imi protejez si eu copilul meu, care este lumina ochilor mei.

De asta, orice parinte care isi pune aceasta intrebare ar trebui sa inteleaga ca aceasta decizie nu il priveste doar pe el si pe copilul sau ci este o problema de sanatate publica. Citeste in continuare De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul?

Vaccinarea: intre stiintă, mituri, ne-adevaruri si conspirații shăruite pe Facebook

Desi exista informatii contradictorii, in principiu, vaccinurile recomandate uzual in copilarie sunt sigure si eficiente. Mai mult, riscurile de probleme serioase in urma imunizarii sunt mult mai mici decat cele pe care le au bolile respective pentru copil. La fel ca toti parintii, si dumneavoastra doriti sa faceti tot ce puteti pentru a mentine sanatatea copilului.

Desi stiti ca imunizarea completa a copilului la momentul potrivit este o metoda importanta de a atinge acest scop, poate aveti indoieli despre siguranta si eficienta vaccinurilor. Iata ce credem noi, Desprecopii - despre pericolul informatiile iresponsabile antivaccinare - care circula pe net si pe retele sociale.

Schema vaccinurilor in 2019: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

autor: Mirela Popescu, redactor sef Desprecopii si Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Utrecht, Olanda
referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII