Nasterea naturală fără anestezie și medicamente: tipuri șii tehnici de gestionare a durerii

Nasterea naturala fara anestezie si medicamente: tipuri si tehnici de gestionare a durerii

Nasterea naturală fără anestezie și medicamente: tipuri șii tehnici de gestionare a durerii

Când o femeie insărcinată iși dorește o naștere naturală (fără medicamente, anestezie și operatie cezariană), exista multe alternative, fie ca este vorba despre nașterea prin hipnoza, nașterea in apa, nașterea cu acupunctură, nașterea prin metoda Lamaze sau metoda Bradley sau o naștere cu o moasă certificată.

Durerile nașterii sunt printre cele mai mari frici ale femeilor insarcinate insa ele pot fi atenuate  folosind tehnici naturale ce ajuta la diminuarea durerii sau perceptiei acesteia pe durata travaliuliu, ca in cazul unei nașteri naturale.

Iata ce inseamnă exact nasterea complet naturală si cum decurge în diverse variante.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Se poate naste fara medicamente si anestezie?
Când vrei să eviti anestezia la naștere
Nașterea in apă
Nașterea acasă
Nașterea prin medoda Lamaze cu tehnici de respirație
Nașterea prin metoda Bradley cu ajutorul viitorului tătic
Nașterea sub hipnoză
Nașterea cu o moasă certificată
Nașterea cu ajutorul acupuncturii, stimularea canalelor energetice
 

Se poate naște fără medicamente si anestezie?

Dacă urmăresti filmele foarte populare care contin si detalii de la o nastere, ai putea crede ca travaliul si nasterea presupune sa fii intr-un spital, conectata la un monitor, sedata cu medicamente, anesteziata (prin anestezie epidurala) si asezata pe spate. Apoi iti tii bebelusul in brate.

Durerile nașterii sunt printre cele mai mari frici ale femeilor insarcinate insa ele pot fi atenuate  folosind tehnici naturale ce ajuta la diminuarea durerii sau perceptiei acesteia pe durata travaliuliu, ca in cazul unei nașteri naturale.

Insa travaliul nu trebuie sa fie intotdeauna cu sedare de medicamente, cu anestezie epidurala si cu cezariană. In timp ce rata nationala a operatiilor de cezariana in Romania este undeva in jurul a 35% tot mai multe femei aleg pentru nasterea naturala in speranta evitarii interventiilor medicale inutile care pot aparea la o nastere in spital.

Când vrei să eviti anestezia la naștere

Fie ca este vorba despre nasterea prin hipnoza, nasterea cu acupunctura, nasterea prin metoda Lamaze sau metoda Bradley sau o nastere in apa, exista multe alternative la scenariul din spital in care stai pe spate si ti se dau medicamente.

Sunt multe mamici care din dorinta de minimaliza riscurile asupra sanatatii bebelusului, exclud din start varianta unei nasteri care necesita anestezie, folosind in schimb tehnici naturale ce ajuta la diminuarea durerii sau perceptiei acesteia pe durata travaliuliu, ca in cazul unei nasteri naturale.

Nașterea in apă

Ce inseamna: Nasterea in apa este considerata adesea unul dintre cele mai usoare moduri de a da nastere, deoarece o femeie trece prin travaliu si naste in cadrul linistitor al unei cazi cu apa. Apa calda ajuta la confort, relaxare si gestionarea durerii. Unele femei stau in apa numai in timpul travaliului si parasesc cada pentru a da nastere, in timp ce altele chiar nasc in apa.

Nasterea in apa se poate organiza acasa sau la spital. În România, procedura nu este decontată de stat şi costă cel puţin o mie de euro. Naşterea se face în bazine speciale, iar apa trebuie să întrunească anumite condiţii. Deşi cererea e mare, doar câteva clinici din Timişoara, Braşov, Constanţa şi Botoşani oferă astfel de servicii.

Nasterea in apa este un subiect care a suscitat mult timp interesul viitoarelor mamici datorita numeroaselor avantaje pe care diversele studii le-au scos in evidenta. Asa cum era de asteptat insa, controversele referitoare la nasterea in apa nu au intarziat sa apara. Iata ce spun specialistii pro si contra despre nasterea in apa.

Experienta reala a unei mame care a nascut acasa, in apa:

In saptamana dinaintea nasterii, am pregatit casa pentru a intampina travaliul si noul omulet. Am facut curatenie ca niste nebuni, am pus peste tot lumanari parfumate, am strans florile si am facut o stiva mare de lemne uscate pentru foc si am instalat in camera copilului o cada gonflabila mare pentru nastere. Cada era conectata prin furtun la chiuveta din baie si era enorma – atat de mare incat doua persoane se puteau plimba lejer in ea. Toata acea saptamana m-am tot prins uitandu-ma lung la cada goala, visand la umplerea ei si plonjarea in apa. Ma intreb acum de ce nu am facut-o, macar pentru a exersa!

Am inceput sa am contractii tarziu vineri dimineata. Nu erau dureroase, doar ca niste crampe usoare. Am fost incantata. I-am spus lui Sebastien ca vreau sa merg in padure imediat. Asa ca ne-am urcat in vechiul Subaru, l-am parcat printre coniferii si ferigile umede si am pornit printre copaci in cea mai lenta dintre cele mai lente plimbari, cu opriri frecvente. In padure am simtit ca totul este important. Pentru mine, parea ca totul este tehnicolor: frunzele toamnei erau ca de foc, invelisul pamantului era stralucitor, iar scoarta umeda umplea padurea de un parfum deosebit. Imi amintesc ca melodiile pasarilor erau atat de minunate, m-au facut sa plang.

La un moment dat in timpul plimbarii noastre la viteza melcului, contractiile au devenit atat de regulate incat Sebastien s-a gandit sa sune moasa. Ea ne-a sugerat sa ne intoarcem acasa, imediat. Moasa m-a examinat si ne-a spus ca aveam dilatare de doi centimetri. Am rugat multimea de oameni din jurul meu sa inceapa sa umple cada cu apa calda. Fara indoiala, sursa de apa a scazut enorm in numai cateva minute. Asa ca a inceput ceea ce avea sa fie o noapte lunga de incalzire a apei pe vatra si rasturnarea ei in cada.

Cand cada de nastere a fost, in sfarsit, suficient de plina pentru a intra in ea, calitatea apei calde de a calma durerea a fost aproape miraculoasa. Continuam sa spun: ’Se simte mult mai bine. Mult mai bine.’ Se pare ca ma aflam in cada de patru ore. Insa nu aveam nici o idee a timpului. Imi amintesc doar ca nu as fi iesit din cada, nici daca viata mea ar fi depins de asta. Contractiile trebuiau sa vina, ma asezam mai bine in cada, ma concentram asupra a trei lumanari stralucitoare din camera, respiram adanc si incercam sa-mi reduc nivelul gemetelor ca sa nu sune a panica (caci, conform moaselor, sunetele joase ajuta la deschiderea musculaturii pelvine, in timp ce sunetele acute o inchid mai tare). La un moment dat am strigat: „Nu mai pot face asta!” Acesta este, de obicei, un semn clar pentru moase ca o femeie in travaliu a ajuns la „tranzitie” – care are loc atunci cand cervixul este complet dilatat si incepe etapa de impingere.

Etapa mea de impingere a adurat doua ore. Moasele imi spun acum ca aceea era o etapa de impingere relativ dificila si dureroasa. Am fost in cada tot timpul. Cu cateva momente inainte de nasterea lui Oliver, m-am ridicat din apa – poate pentru ca aveam nevoie de ajutorul gravitatiei? Picioarele mele se aflau inca in apa pana la jumatate, insa capul sau a iesit in aer. Acest lucru a dus la o lupta nebuna pe masura ce moasele au incercat sa-l prinda inainte ca fata sa-i atinga apa (inca de cand a luat prima rasuflare in aer).

Prins cu succes, Oliver mi-a fost pus la piept maraind. Camera era linistita, calda si intunecoasa. Luna era plina. Eu si Sebastien eram uimiti si obositi. Dupa ce ne-am uscat, ne-am trantit cu totii in pat. Imi amintesc ca moasele vorbeau cu noi in timp ce eram in pat, insa nu am nici o idee despre ceea ce au spus. Imi amintesc numai cat de frumos era Oliver, cum arata la fel ca luna. Amanda Kolker.

Nasterea acasă

Ce inseamna: Nasterea acasa este, in sensul cel mai simplu, nasterea traditionala. Acesta este modul in care femeile au dat nastere de secole, inainte ca medicii sa inceapa sa manipuleze procesul nasterii, in America, la inceputul anilor 1900. Nasterile la domiciliu sunt de obicei aistate de o moasa laica, ceea ce inseamna o moasa care a primit educatia prin experienta, mai degraba decat prin scoala de asistenta medicala si de mosit.

O nastere la domiciliu permite unei femei sa aiba travaliul in propria ei casa, dupa propriul ei program si sa aleaga ce pozitii sunt confortabile pentru ea. Nasterea la domiciliu este o optiune naturala, fara medicamente. Viitoarele mamici care prezinta riscul de a intampina complicatii la nastere, ar trebui sa aleaga sa nasca intr-un spital, nu in casa lor.

Si totusi: Nasterea acasa este uneori zugravita ca fiind ceva ideal si poetic. Este insa ideala daca nu se stiu sau se ignora riscurile pentru bebelus sau mama. Femeile insarcinate ar trebui avertizate cu privire la pericolele la care se expun prin a naste la domiciliu, acest lucru fiind comparat cu riscul de a permite copiilor a nu purta centura de siguranta.  Doi experti au avertizat ca intarzierea cu care se ajunge la spital in cazul in care lucrurile nu merg tocmai bine, poate lasa bebelusul cu un handicap pe viata. De citit Nasterea acasa, poezie sau nebunie?

Experienta reala a unei mame care a nascut acasa:

Am ales nasterea la domiciliu pentru ca eu cred ca in timpul nasterii copilului, mama trebuie sa fie atenta si in controlul functiilor corpului ei, astfel incat sa poata lucra cu corpul ei in timpul procesului. Nu am vrut sa fiu intr-o situatie in care sa simt ca medicul este la conducerea travaliului meu, in loc de ceea ce as fi considerat eu ca este cel mai bine.

Am fost mobila, alerta si am putut sa ma misc liber. Am mancat si am baut cand mi-am dorit. Am trecut prin contractiile mele, m-am asezat in cada de baie cand am simtit contractiile prea intens si am putut sa imping in orice pozitie in care m-am simtit confortabil, in loc sa fiu limitata la un pat de spital. Partenerul meu a fost sustinator si implicat, chiar m-a ajutat oferindu-mi suport fizic prin imbratisarea din spate atunci cand am impins copilul. A fost frumos.

Prin nasterea copilului acasa, am putut sa-mi tin imediat in brate copilul pe care-l visam de luni de zile. Am fost complet constienta si m-am ridicat in picioare la putin timp dupa nastere, chiar daca travaliul a durat foarte mult. Am fost surprinsa sa vad cat de mult s-au schimbat caracteristicile bebelusului meu in prima ora sau cam asa ceva.A fost incredibil sa fiu martora la asta si sa-i aud primele sunete. Avea ochii largi si era extrem de receptiv, cu un gat puternic si trasaturi fine. Cele doua surori mai mari ale sale au putut fi acolo imediat dupa nastere, pentru a-si intampina fratele in lume.

Nasterea mea a fost linistita, iubitoare si, mai presus de toate, ma simt imputernicita pentru ca i-am oferit copilului meu ceea ce am considerat a fi cea mai naturala si mai usoara intrare in noua sa lume, chiar daca, uneori, a fost provocator din punct de vedere emotional, fizic si mental.

Majoritatea femeilor, dupa ce aud ca am dat nastere acasa la cei trei copiii adorabili, ma privesc ca si cum ar fi trebuit sa am puteri superioare pentru a reusi sa fac asta cu succes. Sunt doar o femeie obisnuita care se complace deseori intr-un pahar de vin si o cutie de ciocolata. De asemenea, am fost destul de norocoasa sa am acces la cea mai buna ingrijire medicala moderna oferita in Statele Unite si, totusi, am ales sa-mi nasc copilul acasa fara nici o interventie, in afara de indrumarea unei moase calificate si iubitoare. Din moment ce nasterea este vazuta, de obicei, ca un lucru infricosator si periculos, majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca poti avea o experienta de nastere sigura si imputernicitoare, in confortul propriei case asa cum am facut si eu. Rochelle Costigan

Nașterea prin medoda Lamaze cu tehnici de respirație

Ce inseamna: Lamaze International este o organizatie nonprofit care promoveaza o filozofie ce imputerniceste mama. Ofera educatie si resurse femeilor cu privire la modul in care pot avea o experienta naturala in ceea ce priveste nasterea si are drept scop reducerea numarului de interventii medicale inutile care insotesc adeseori procesul nasterii.

Fondata in Franta in 1951 de Dr. Fernand Lamaze, metoda a subliniat relaxarea, tehnicile de respiratie, cursurile de educatie despre nastere si sprijinul tatalui. Acesta a evoluat de-a lungul anilor si, astazi, se concentreaza mai putin pe metodele de respiratie si mai mult pe filosofia ca femeile au dreptul de a naste asa cum aleg si de a primi sprijin atat din partea familiei cat si a profesionistilor din domeniul sanatatii. Citeste toate detaliile aici Nasterea prin metoda Lamaze

Experienta reala a unui tata:

Cand sotia mea, Sarah si cu mine am avut primul nostru copil, am simtit ca eram in multe privinte mai bine pregatiti decat majoritatea. Lucram la o diploma de master in domeniul sanatatii publice si ea este o asistenta medicala inregistrata. Cu toate acestea, am avut o multime de intrebari despre sarcina si despre procesul de nastere. Am hotarat ca dorim sa invatam cat de mult putem, astfel incat sa putem fi cat mai pregatiti posibil. Ne-am dorit sa fim capabili sa facem alegeri in cunostinta de cauza. Astfel, ne-am inscris la un curs de opt saptamani de pregatire a nasterii copilului, cu un instructor certificat Lamaze.

Exista multe lucruri despre care instructorul nostru a spus ca sunt importante pentru noi. De exemplu, ea a spus clasei: "Copilul vostru nu se va naste prea devreme sau prea tarziu, bebelusul vostru se va naste de ziua lui de nastere". A fost important sa auzim acest mesaj, deoarece ne-a reamintit ca organismul sotiei mele si copilul nostru se aflau in sincronizare, iar travaliul ar incepe de unul singur fara nici o interventie.

La sfarsitul cursului am primit un certificat de absolvire. Acest certificat ne-a reamintit ca suntem informati si pregatiti pentru nastere. Aceste ganduri ne-au dat mai multa incredere in corpul sotiei mele si in noi insine. Ca o modalitate de a ne mentine increderea in noi insine, am afisat certificatul pe peretele camerei in care urma sa ne aducem fiica acasa. De fiecare data cand intram in camera aceasta, certificatul ne reamintea de ceea ce am invatat la orele de curs. De fapt, nu am dat jos de pe perete certificatul pana cand nu au trecut cateva luni de la nasterea copilului nostru.

In timpul travaliului, multe alte lucruri invatate de la instructorul nostru Lamaze au fost utile, ca atunci cand sotia mea voia sa treaca prin travaliu in patru labe (pozitia in care putea sa nasca.) La cursul Lamaze am fost invatati ca sotia mea ar trebui sa se miste prin jur si sa stea in pozitiile pe care le gaseste a fi cel mai confortabile. Sotia mea a refuzat sa aiba o monitorizare continua a fatului, pentru ca a gasit travaliul ca fiind mai dureros daca statea pe spate. Moasa si asistentele medicale au sprijinit aceasta cerere, insa fara cursul Lamaze am fi fost mai putin directi. De asemenea, am stat acasa mai mult pentru ca am simtit ca este mai bine sa-mi sustin sotia in travaliul timpuriu si, astfel, ea nu a fost niciodata limitata la un pat. si am stiut beneficiile pastrarii copilului in salonul nostru de spital si cat de usor este sa alaptezi cand bebelusul ramane cu tine - sotia mea nu a avut niciun fel de probleme pe care le au alte femei cu alaptarea.

A da nastere a fost o munca grea, dar cursurile noastre ne-au ajutat sa ne simtim pregatiti si sa avem o experienta a nasterii sigura si sanatoasa. M-am simtit ca un participant deplin in timpul travaliului. Acel sentiment m-a facut si sa ma simt mai competent in primele saptamani cu nou-nascutul nostru. David K. Jones, sotul lui Sarah Sacuto

Nașterea prin metoda Bradley cu ajutorul viitorului tătic

Ce inseamna: Metoda Bradley educa femeile cu privire la reglarea si increderea in propriul lor corp in timpul nasterii naturale si pune accentul pe respiratia naturala, relaxarea, nutritia, exercitiile fizice si educatia. Cunoscuta ca "nastere antrenata de sot", sotul sau orice alta persoana importanta participa la cursuri si invata cum sa fie de ajutor in timpul travaliului. Cursul dureaza 12 saptamani si este recomandat in ultimul trimestru de sarcina.

Dr. Robert A. Bradley a creat Metoda Bradley deoarece credea ca oferind femeilor instrumentele pentru nasterea naturala, le-ar ajuta sa se salveze de nenumarate interventii medicale inutile. Citeste pe larg despre aceasta medoda la acest articol: Nasterea prin metoda Bradley: ce are la baza si cum decurge

Experienta reala a unei mame care a nascut prin Medota Bradley:

Metoda Bradley mi-a oferit informatiile de care aveam nevoie pentru a lua propriile decizii cu privire la nastere. Cursurile mi-au invatat sotul sa-mi fie sprijin si sa ma ajute sa-i nasc pe copiii nostri. M-a ajutat sa am o sarcina sanatoasa si ne-a pregatit sa fim parinti dupa nastere. stiu alti oameni care au urmat mai multe cursuri si inca nu stiu tot ce am invatat la cursurile Bradley.

Chiar pana in ziua de azi mai pastrez legatura cu profesorul meu Bradley. Ne-a invatat la ea acasa, unu-la-unu, din cauza dificultatilor cu programul nostru de lucru. In multe privinte cred ca Metoda Bradley nu mi-a oferit numai o experienta minunata de nastere, ci si o perspectiva pozitiva asupra nasterii in sine.

Cunosc multe mame care sunt speriate sa nasca si care aud atatea povesti ingrozitoare despre durere. Am vrut ceva diferit, asa ca am ales Metoda Bradley deoarece informatiile pe care le-am aflat m-au convins. Cursurile m-au ajutat sa ma simt pregatita si increzatoare in abilitatea mea de a da nastere fiului meu.

Atunci cand am avut cel de-al doilea copil, predam cursuri pe Metoda Bradley. Planificam o nastere la domiciliu, dar pentru ca am intrat in travaliu mai devreme am ajuns in spital. Medicii au fost uimiti de cat de mult control am avut. Am putut sa ma misc liber, iar in a doua etapa am impins in pozitia clasica. Ar fi fost agonizant sa incerc sa nasc cu o epidurala care sa ma amorteasca si sa ma tina pe spate. Din fericire, fiica mea a fost bine, iar eu a trebuit sa renunt la programarile mele. Am mai spus si inainte ca ar fi trebuit sa stau acasa. Nicole Blomberg

Nașterea sub hipnoză

Ce inseamna: Nasterea cu ajutorul hipnozri este o metoda care prinde tot mai mult teren in SUA si Vestul Europei.  Acest tip de nastere presupune nasterea in prezent aunui terapeut care, prin inducerea hipnozei, ajuta gravida sa intre intr- stare de relaxare care actioneaza ca o anestezie naturala in timpul nasterii. Aceasta practica de nastere a fost dezvoltata in 1989 de catre Marie Mongan si este deseori mentionata ca metoda Mongan. Prin relaxare profunda si auto-hipnoza, acet tip de nastere invata viitoarele mamici sa atinga o stare de liniste care ajuta la mentinerea durerii la minim. Iata aici mai multe informatii in detaliu despre nasterea sub hipnoza.

Experienta reala a unei femei care a nascut sub hipnoză:

Cand am aflat ca sunt insarcinata, am cautat imediat un OB care a sprijinit aceasta metoda. Momentul adevarului a venit cu sase saptamani mai devreme odata cu nasterea primului nostru copil, Maya. Am intrat in travaliu seara si am folosit auto-hipnoza pe tot parcursul noptii si in dimineata urmatoare. Toate acestea au avut loc fara ajutorul sotului meu, as putea adauga, fiindca el nu credea ca eram cu adevarat in travaliu si dormea langa mine tot timpul.

L-am trezit in jurul orei 7 dimineata si l-am anuntat ca era vremea sa mergem la spital. El s-a pregatit si apoi s-a intors in dormitor pentru mine. Pana atunci, Maya se asezasera in pozitie de nastere si imi era foarte greu sa stau asezata in timp ce simteam ca trebuie sa o mai tin putin inauntru. Sotul meu inca era in negare in acest moment!

Sotul meu, care era la inceput sceptic, a fost cu adevarat uimit de proces si dupa aceea a cumparat fiecarei femei gravide pe care o cunostea un manual HypnoBirthing si a dat tuturor cartea de vizita a asistentei noastre medicale, pentru ca sa poata avea si ele aceeasi experienta uimitoare. Deb Yoder

Nașterea cu o moasă certificată

Moașele adevărate sunt absolvente ale Facultății de Moașe din cadrul Universităților de Medicină (Carol Davila în București, dar și Galați și Craiova). Ele sunt specializate în fiziologia gravidei, nașterii și noului născut. Ele pot asista nașteri după ce încheie o practică de 40 de nașteri asistate în calitate de studente ale facultății de moașe (în prezent, puține moașe fac pe bune această practică, multe se descurcă cu actele și trec direct la treabă).

Moasele evidentiaza sarcina si nasterea ca fiind procese naturale si urmaresc reducerea interventiilor medicale inutile la nastere. Filosofia lor este ca ele se afla acolo pentru a facilita nasterea, nu pentru a o controla. Asistentele-moase certificate sunt prezente pe tot parcursul travaliului si permit procesului nasterii sa progreseze de unul singur.

Deci se poate naste acasa cu o moasa? Nu, din pacate, legislatia din Romania nu permite prezenta unui asistent medical, unei moase sau unei doule in cazul unei nasteri la domiciliu. Din aceasta cauza din punct de vedere legal nu poti sa nasti acasa impreuna cu un ajutor specializat.

Legislatia in vigoare nu interzice in mod clar si precis nasterea la domiciliu insa limiteaza optiunile femeilor gravide astfel incat sa fie nevoie sa apeleze la o institutie medicala privata sau de stat. Inainte de a lua o anumita decizie este important sa constientizezi care sunt avantajele si care sunt riscurile nasterii la domiciliu.

Nașterea cu ajutorul acupuncturii, stimularea canalelor energetice

Ce inseamna: Multe femei folosesc acupunctura pentru a-si pregati corpul pentru travaliu si o folosesc si in timpul nasterii pentru a gestiona durerea, a sustine energia, a reduce tensiunea arteriala si a reduce anxietatea.

Acupunctura a fost folosita in China de aproape 2000 de ani pentru a preveni durerea si pentru a promova sanatatea. Prin inserarea acelor mici in intregul corp, se spune ca acupunctura echilibreaza "qi" -ul sau energia unei persoane.

Experienta reala a unei mame:

Jennifer Paschen, de la The Nest din Chicago, a fost acupuncturistul meu in timpul intregii mele sarcini si pana la nastere. De-a lungul sarcinii au intervenit diferite situatii medicale, iar Jennifer a fost intotdeauna in masura sa ofere o evaluare echilibrata, grijulie si cinstita a cailor complementare de abordare a situatiei.

Cea mai mare problema a aparut atunci cand s-a constatat ca micutul meu nu vroia sa se nasca. Cand am decis sa fac o versiune de spital - o procedura medicala in care doctorul scoate manual copilul in exterior - Jennifer a venit cu mine si mi-a oferit o modalitate naturala pentru a ma relaxa, eliminand astfel nevoia de epidurala in timpul procedurii.

Doua zile mai tarziu, am intrat in travaliu. Jennifer a renuntat imediat la celelalte angajamente pe care le avea si mi-a sosit la usa. S-a alaturat mie si sotului meu si am plecat la spital si, din acel moment, nu m-a parasit deloc. Contractiile mele erau destul de frecvente, la fiecare trei minute, si s-au mentinut la aceasta frecventa timp de cateva ore. Pentru fiecare contractie, Jennifer a aplicat presopunctura pe partea inferioara a spatelui pentru a contracara intensitatea.

Cand am ajuns la un punct in care se parea ca bebelusul ar putea sa se intoarca inapoi, Jennifer a stiut ce sa faca pentru ca nasterea sa evolueze normal. Ea m-a pus in pozitia potrivita si a scos acele. In acest punct, parerea ei echilibrata era profund salutata, ea sfatuind echipa medicala sa ia in considerare o lovitura salina pentru a atenua durerile de spate cauzate de travaliu. La cateva minute dupa acupunctura, travaliul mea a progresat de la trei, unde era blocat de cateva ore, la noua, si eram gata sa plecam.

Jennifer a servit ca acupuncturist, doula, asistenta, prieten - toate elementele care contribuie la o nastere puternica si frumoasa. Cand oamenii aud ca am nascut in mod natural, fara medicamente pentru durere, se gandesc la mine fie ca la o nebuna, fie ca la un erou. stiu ca nu as fi reusit sa o fac fara puterea echipei mele de nastere si, in mod special, fara sprijinul, prezenta si mainile magice ale lui Jennifer Paschen. Vered Hankin, Ph.D..

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicile de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.  

autor Desprecopii.com
articol realizat cu sfaturule dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII