Ce ar fi trebuit să știu despre FIV la varsta de 39 de ani - confesiuni

Ce ar fi trebuit sa stiu despre FIV la varsta de 39 de ani - confesiuni

Ce ar fi trebuit să știu despre FIV la varsta de 39 de ani - confesiuni

Am devenit mama in urma FIV-ului, la varsta de de 43 de ani. Dar sarcina nu a venit de la prima incercare ci din incercarea a 6-a. Iar călătoria mea prin emotiile FIVului a inceput la vârsta de 39 de ani...

Iata ce mi-aș fi dorit să știu despre FIV la vârsta de 39 de ani, și de ce in final fiecare cuplu  care trece prin așa ceva trebuie să fie mândru...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Am devenit mamă la vârsta de 43 de ani, prin FIV
De ce n-am avut copii mai devreme?
Ce este FIV?
Este greu, dar posibil, sa devii mama si dupa 40 de ani
Spera la succes, dar fii pregatita sa si esuezi
Fii atenta la tehnicile de marketing din clinici
... si la pret
Spune oamenilor ca ai facut FIV
Cititi, cititi, cititi - dar cu atentie
Fa ce crezi ca te ajuta

Am devenit mamă la vârsta de 43 de ani, prin FIV

Dupa ce a devenit mama celui de al cincilea copil la varsta de 54 de ani, actrita Brigitte Nielsen s-a transformat pe buna dreptate intr-o mamă simbol.  Am născut si eu, recent - la varsta de 43 de ani - dupa tratamente lungi si chinuitoare. Dar mi-am vazut visul cu ochii, nu insă fără a face o raită prin iad... iată ce poveșteste o mamică redactor de la Desprecopii:

Am devenit mamă in urma FIV-ului. Dar sarcina nu a venit de la prima incercare ci din incercarea a 6-a. Iar calatoria mea prin emotiile FIVului a inceput la varsta de 39 de ani...

De ce n-am avut copii mai devreme?

Daca tot sunt pe Desprecopii, probabil prima intrebare pe care v-o puneti este de ce nu am incercat sa devin mama mai devreme. E greu de povestit. Uneori intalnesti persoana potrivita mai tarziu in viata - aveam 35 de ani cand mi-am intalnit partenerul, Liviu.

Am muncit din greu amandoi,si fiind corporatisiti, ne-am dedicat meseriei. Nu mi-am pus in mod deliberat cariera inaintea dragostei sau a oricaror clisee pe care oamenilor le place sa le creada. Dar, asa a fost sa fie. Intotdeauna mi-am dorit sa impartasesc bucuria unui copil cu un partener dar cand l-am gasit pe cel potrivit, nu am putut sa concepem. Am facut toate testele in incercarea de a afla cauza si inca nu stim de ce.

Am avut sase ani de FIV, cu doua avorturi spontane de-a lungul drumului. An de an, m-am scufundat in disperare, deoarece incercare dupa incercare a esuat.

Chiar la mijlocul toamnei 2018 a fost momentul in care am vazut in cele din urma minunea la care speram atat de mult - cea de-a doua linie albastra a testului de sarcina, un rezultat pozitiv - si am cumparat inca 14 doar pentru a ma convinge ca este adevarat, in sfarsit eram insarcinata.

Si pana in momentul in care fetita noastra s-a nascut prin cezariana planificata pe 9 mai 2019, la putin peste 2.700 grame, am fost ingrozita ca ceva ar merge prost.

Ce este FIV?

Dezvoltat initial acum 40 de ani, fertilizarea in vitro (FIV) este o metoda utilizata pentru a ajuta cuplurile care au probleme de fertilitate sa conceapa. Ovulele sunt indepartate din ovarele femeii si fertilizate cu sperma intr-un laborator.

Embrionul rezultat este apoi returnat in uterul pacientului, unde speranta este ca se va implanta si va creste.

FIV este intr-adevar un miracol si voi fi totdeauna recunoscatoare medicului care ne-a dat in cele din urma sansa de a deveni parinti. Cu toate acestea, trebuie sa marturisesc ca atunci cand am intrat in acest proces, in urma cu sase ani, eram destul de coplesita cu privire la ceea ce priveste implicarea fizica si psihica sau cu privire la cat de mult se aflau astrele impotriva mea - din cauza varstei mele.

Dupa fiecare ciclu esuat, am constatat ca exista o lipsa reala de informatii fiabile si practice care ar fi putut sa ma ajute cu adevarat: o femeie in varsta de 40 de ani care trecea prin acest proces.

De cand am anuntat ca sunt insarcinata, prietenii, cunostintele si publicul au facut legatura cu luptele lor disperate cu infertilitatea. Ei spun ca povestea mea le-a dat speranta.

De aceea am decis sa vorbesc despre calatoria mea si sa va spun lectiile importante pe care le-am invatat pe parcurs, in speranta ca ar putea ajuta pe altii sa-si indeplineasca visul ...

Este greu, dar posibil, la 40 de ani

Femeile in varsta de 30 de ani care nu au probleme de fertilitate au aproximativ 75% sanse de concepere in decurs de un an. Dupa ce ajungi la 40 de ani, aceasta scade la 44%. Cei care au FIV sub varsta de 35 de ani au aproximativ 29% sanse sa nasca, dar, de indata ce ajungi la 38 de ani, statisticile coboara dramatic, coborand la un abis de 15%. Este si mai grav pentru femeile in varsta de 42 de ani, deoarece cota lor este estimata la aproximativ doua procente. Dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incercati.

Am auzit povesti despre femei care au conceput la 50 de ani si care stiau ca exista o multime de tehnologii noi si emergente. Si, desi m-am ingrijorat de ce ar fi crezut oamenii, am fost placut surprinsa. Oamenii au fost incantati ca am avut un copil. Si nu eram cea mai in varsta pacienta din spital. De fapt, pe cand am externat-o pe Betsey, o moasa mi-a spus sa astept un an inainte de a incerca din nou. As avea 48 de ani, i-am spus, dar nu a deranjat-o. Vazuse femei insarcinate mai in varsta.

Speră la succes, dar fii pregatită să si esuezi

Nu vorbim destul despre ratele de esec si asta face lucrurile mai dificile pentru femei.

Dupa aproximativ patru ani in incercarea mea, cateva mii de euro cheltuiti, si dupa ce mi s-a spus ca inca un ciclu a esuat, m-am trezit plangand in telefon la asistenta care m-a informat, intrebandu-ma daca sunt un fel de ciudatenie. Eram eu "singura" din clinica aia care nu ramanea insarcinata? Mi-a spus ca nu. Reclameme si brusurile de marketing nu o recunosc, dar marea majoritate a ciclurilor de FIV nu reusesc.

Stiu despre o femeie care a avut 25 de tentative de transfer de embrioni inainte de a avea un copil. Daca am fi mai cinstiti cu faptul ca deseori metoda nu functioneaza, femeile s-ar simti mai putin izolate si mai putin afectate de esec.

Fii atenta la tehnicile de marketing din clinici

Majoritatea oamenilor aleg o clinica in functie de rata sa de succes. Dar aveti grija - ratele de succes publicate pot fi inselatoare. Unele rezultate sunt citate dupa trei cicluri, dar acest lucru inseamna ca, de obicei, au fost efectuate mai multe transferuri de embrioni - cand embrionul fertilizat este plasat in uter – caci se produc mai multe ovule pe ciclu.

Ceea ce trebuie sa stiti cu adevara: Care este rata natalitatii per transfer de embrioni?

Asigurati-va ca vi se ofera rate pentru o femeie care este la aceeasi varsta ca si dumneavoastra cu aceleasi niveluri de hormoni.

... si la pret

Ne-am depasit bugetul de zece ori. Am fost hotarata sa platesc pentru fiecare tratament suplimentar pe care puteam sa-l primesc. A trebuit sa dau absolut totul pentru asta. Exista o controversa cu privire la clinicile de fertilitate care se presupune ca depasesc "suplimentele". Dar, din experienta mea, medicii au fost mereu cinstiti - ei ar putea sau nu sa te ajute.

Deci, cercetati, ascultati sfatul si uitati-va la ceea ce va puteti permite. Intre al patrulea si al cincilea tratament, am luat o pauza de sase luni pentru a ma recupera, a ma odihni si pentru a strange bani. Atunci m-am apucat de jogging iar singuratatea din acele momente a fost cel mai bun lucru care imi putea limpezi mintile. Nu va faceti griji cu privire la timpul pierdut; embrionii vostrii raman la aceeasi varsta ca atunci cand au fost inghetati pentru prima data, chiar daca sunteti cu un an mai in varsta.

Spune oamenilor ca ai facut FIV

Esecul doare. Cu toate acestea, cele mai multe clinici ofera cuplurilor o singura sesiune de consiliere la inceput. Aveti nevoie de mai mult - si as vrea sa fi facut mai multe.

Este bine documentat faptul ca FIV este fizic greu pentru femeie - dar aspectul mental al ambilor parteneri este mult mai rau. Sunt saptamani de asteptare privind rezultatele: cate ovule au fost recoltate; cati embrioni au rezultat; cat de multi ajung pana la ziua a cincea, cati pot fi transferati, raspunsul organismului tau la medicamente ...

Există entuziasmul transferului. Si apoi ... nimic.

Asteptati zece zile agonizante, faceti un test de sange, apoi un strain va suna dupa-amiaza si va spune daca sunteti gravida sau nu. Si daca nu, asta este. S-a terminat.

Am facut totul in secret ani de zile, ascunzandu-ma de orice esec. Am fost jenata ca nu puteam concepe in mod natural. Dar trebuie sa vorbesti, pentru sanatatea ta. Dupa cel de-al doilea avort spontan vara trecuta, am spus in cele din urma prietenilor, care s-au adunat in jurul nostru si si-au marturisit propriile dificultati si pierderi.

Ultima mea incercare a fost facuta cu ceea ce am simtit ca fiind un ocean de iubire si sprijin si aceasta este cea care a functionat in cele din urma.

Cititi, dar cu atentie

Este foarte usor sa incepeti sa  cautati pe Google si sa va informati din grupuri sau forumuri despre FIV si fertilitate. Pe grupurile de Facebook nu am rezistat mult. Este multa reclamă si stiri false. Pe mine m-a ajutat sa citesc pe forumul de FIV de la Desprecopii - in completa anonimitate.

Fa ce crezi ca te ajuta

La inceput mi-am injectat si am inghitit toate medicamentele pe care mi s-a spus sa le iau. M-am simtit neputincioasa si nu am inteles jumatate din ceea ce se petrece in corpul meu.

Deci, deveniti experti. Cititi cartile, scrieti tot ceea ce faceti, spuneti ce simtiti. Puneti intrebari despre ceea ce vi se da si de ce.
Numai prin intelegerea pe deplin a procesului am reusit sa adresez intrebari informate si sa obtin un fel de control asupra a ceea ce faceam corpului meu.

Dupa ce am spus asta, am facut tot felul de lucruri "dure" pentru a incerca sa-mi schimb norocul. Am fost la o vrajitoare sa fac o vraja de sarcina si am refuzat sa intru in clinici fara cristalele mele "de noroc" in sutien. Daca te simti bine, fa-o!

Să stii când să te opresti

Continua sa mergi atata timp cat poti financiar, fizic si emotional. Dar trebuie sa stii cand sa te opresti. Dupa sase ani, am ajuns la sfarsitul a ceea ce am putut face față. Pe parcusr ni s-a spus sa renuntam dar nu am putut renunta la visul nostru de a deveni parinti. Pentru orice cuplu, chaie este puterea si lupta. Si sa dai tot ce poti.

Fiica noastra s-a nascut. Stiu ca suntem norocosi. Si am am invatat ceva, acel lucru este ca orice cuplu care trece prin asta ar trebui sa fie mandru... In final, iubirea e si mai mare.

Cititi povestea si pe forumul desprecopii.com la acest topic: Fertilizarea in vitro - povesti de succes!

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

Informatii importante despre fertilitate si infertilitate

Conditii pentru programul FIV - Romania

Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati

Viitorul tratamentelor de fertilitate

Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani

Stresul si infertilitatea sunt legate

Infertilitatea de cuplu

Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina

Despre infertilitate

Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri

Infertilitatea secundara

Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi

Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului

Stresul si infertilitatea  

  Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRATELOR

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

autor: A. - povestire de pe forumul Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII