NU-uri in sarcină: iată ce trebuie să eviți in timpul sarcinii - sfatul medicului

NU-uri in sarcina: iata ce trebuie sa eviti in timpul sarcinii - sfatul medicului

NU-uri in sarcină: iată ce trebuie să eviți in timpul sarcinii - sfatul medicului

Când așteptam primul meu copil, amenințările pentru sănătatea copilului păreau să ma pândească de peste tot. Știam, desigur, că alcoolul, țigările și drogurile de orice fel erau NUuri absolute.

♦ Dar cum rămâne cu acel pahar de vin pe care le-am bătut înainte să știu că sunt însărcinată? Trebuie să scap de pisica mea iubită? La ce fel de pericole pentru mediu îmi expun involuntar fătul? Nouă luni fără cofeină, de evitare a pisicilor ...

- evitați următoarele:
Prea multă cofeină
Litiera pisicii
Anumite alimente
Remedii din plante
Pericole la domiciliu
Supraîncălzirea
Expunerea la plumb
Sexul oral
Anumite medicamente
Fumatul pasiv
Stresul
Vitamina A
Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Nu trebuie să fii paranoică cand ești gravidă dar... trebuie să ai grijă

Spre deosebire de mine, nu trebuie să fii paranoică atunci când ești gravidă. „Cand esti insarcinata, nu trebuie sa te izolezi intr-o bila de sticlă în timpul sarcinii - dar trebuie sa eviti riscurile cunoscute”, spune dr. Robert Resnik, profesor de medicină la Universitatea de Medicina din California, San Diego. Insa, deoarece unele femei, cum ar fi cele cu hipertensiune arterială sau diabet gestațional, trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare, discutați cu medicul.

Iata niste NU-uri in sarcina:

Prea multă cofeină

Cercetările asupra cofeinei în timpul sarcinii sunt un pic contradictorii. Unele studii indică probleme precum avortul spontan și greutatea scăzută la naștere, în timp ce altele nu arată nicio astfel de relație. Cel mai recent consens este că doar cantitățile excesive de cofeină (mai mult de 300 de miligrame pe zi) sunt susceptibile de a cauza aceste probleme, este sfatul mai multor medici de pe WEBMD. Conținutul de cafeină al diferitelor tipuri de cafea variază, dar ar trebui să poți rămâne sub marcajul de 300 de miligrame, limitându-ți doza zilnică la una sau două căni de cafea sau ceai. Și, în timp ce ciocolata conține cofeină, de obicei are mult mai puțină decat o cafea.

Litiera pisicii

Fecalele de pisică pot găzdui un parazit care provoacă toxoplasmoză. Simptomele (febră, oboseală și dureri în gât) sunt similare cu cele ale unei răceli, dar rezultatele (avort spontan, travaliu prematur sau probleme grave de sănătate la nou-născut) pot fi devastatoare. Este, de asemenea, o idee bună să vă spălați pe mâini după mângâierea pisicii și după manipularea cărnii crude. Purtați mănuși când grădinăriți și evitați cutiile de nisip pentru copii. (Pisicile le pot folosi pe post de litieră!)

Anumite alimente

Atenție: brânzeturile moi (cum ar fi soiurile de feta, Camembert, Brie), laptele nepasteurizat și alimentele obținute din acesta, precum și carnea crudă de pește și păsări de curte pot conține bacterii precum listeria.

În timpul sarcinii, listerioza (simptomele includ febră, frisoane, diaree și greață) poate provoca avort, travaliu sau naștere prematură. Unele fructe de mare pot conține, de asemenea, un nivel ridicat de mercur, PCB și alte toxine. Dacă aceste alimente sunt consumate în timpul sarcinii, copilul riscă să întârzie în dezvoltare. Experții recomandă ca femeile gravide să își limiteze porțiile de rechin și pește-spadă - care conțin un nivel mai mare de mercur decât alți pești. În cele din urmă, testele de laborator au legat consumul mare de zaharină cu cancerul. Aspartamul pare a fi un înlocuitor de zahăr sigur. Vezi aici ce alimente trebuie evitate in timpul sarcinii si de ce.

Remedii din plante

Știți că multe dintre medicamentele eliberate pe bază de rețetă sunt contraidincate în timpul sarcinii, dar remediile naturale pe care le poți lua din magazine sunt în regulă, nu-i așa?

Ghicește din nou: Remediile din plante pot avea un efect puternic asupra corpului tău - și a bebelușului tău - avertizează WEMD. Nu lua nimic fără acordul medicului. Cel mai probabil îți va spune să nu folosești niciunul în primul trimestru. De asemenea, este înțelept să eviți ceaiurile din plante care presupun să aibă beneficii medicinale.

Pericole la domiciliu

Dacă nu ai fost prinsă de acea faimoasă frenezie de curățenie, este posibil să fii în curând. Sfaturi de siguranță pentru acele ședințe de curățare a podelei și decorarea camerei pentru copil: citiți cu atenție etichetele. Purtați mănuși și lucrați în zone bine ventilate. Și evitați spray-urile (care împrăștie mai multe substanțe chimice în aer), vaporii de vopsea, solvenții, etc.

Deși expunerea frecventă la substanțe chimice la locul de muncă (sau acasă) a fost legată de anumite defecte la naștere, utilizarea la domiciliu a majorității produselor este mai probabil să te facă să te simți slabită sau sa îți lase o senzație de greață. Citeste mai multe detalii importante aici Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii

Supraîncălzirea

Baia cu hidromasaj sau relaxarea într-o saună poate părea o modalitate perfectă de a te răsfăța, dar creșterea temperaturii de bază - mai ales în primul trimestru de sarcina - poate stimula șansele defectelor de naștere. Cu toate acestea, este sigur să faci o baie călduță. Doar asigură-te că temperatura nu depășește 37C și că vei ieși după aproximativ zece minute. Când faci exerciții fizice, asigura-te că bei lichide înainte, în timpul și după acestea.

Expunerea la plumb

Expunerea la plumb a fost legată de avort, travaliu prematur, greutate scăzută la naștere și probleme mentale și de comportament la copii.

Reziduurile din metalul toxic pot pătrunde în locuri pe care poate nu le bănuiești: case construite înainte de 1978 (vopseaua cu plumb a fost interzisă), apă de la robinet, chiar suplimente de calciu. Câteva măsuri de precauție vor reduce cantitatea de plumb cu care intri în contact: apelează la un specialist pentru reducerea plumbului dacă ai o casă mai veche, cu vopsea ciobită. (Orice faci, nu încercați să șlefuiești sau să o razi singură.) Filtrarea apei poate ajuta sau poate fi testată apa de la robinet.

În sfârșit, dacă iei un supliment de calciu, roagă medicul să îți recomande unul care are un nivel scăzut de plumb.

Sexul in timpul sarcinii

Partenerul tău ar trebui să fie atent să nu îți introduca aer în vagin, dacă asta face parte din repertoriul său... De ce? Vasele de sânge sunt dilatate în timpul sarcinii și, cu toate că șansele să se întâmple sunt foarte rare, o bulă de aer ar putea să intre în fluxul de sânge și poate fi fatală, explicăWEBMD. Mai multe despre Sex si sarcina AICI

Anumite medicamente

Spatele te doare, inima îți sare din piept și stomacul te arde - trebuie să renunți la toate medicamentele? Nu neapărat. Dar, chiar și anumite medicamente cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot cauza probleme copilului tău. Vorbeste cu medicul!

Fumatul pasiv

Este posibil să fi renunțat la țigări, dar dacă partenerul tău încă mai fumează, copilul tău primește doze grele din cele 43 de substanțe chimice cauzatoare de cancer din fumul de țigară. De fapt, expunerea la fum obișnuit în timpul sarcinii crește riscul de greutate scăzută la naștere, sindrom de moarte subită a sugarului și alte probleme de sănătate. Așa că roagă partenerul să renunțe sau să le reducă - dacă nu pentru propria sănătate, pentru a ta și a bebelușului.

Stresul

De fiecare dată când privești în jos, burtica în creștere îți amintește cât de mult se va schimba viața ta odată cu nașterea copilului. Incitant, da. Stresant? Cu siguranță. Chiar și așa, încearcă să o iei ușor.

Stresul provoacă eliberarea de hormoni care reduc fluxul de sânge către placentă și declanșează contracții, iar acesta a fost legat de avort, naștere prematură și greutate scăzută la naștere. AIci poti citi mai multe detalii despre cum afecteaza stresul sanatatea sarcinii.

Vitamina A

Doze mari de vitamina A în timpul sarcinii pot cauza defecte cardiace și faciale.

Cât de mult este prea mult? Unele studii au indicat că pot apărea probleme atunci când femeile însărcinate iau peste 10.000 de unități internaționale (UI) pe zi, în timp ce altele listează 25.000 UI și chiar 50.000 UI ca prag. Ia o cantitate corectă de vitamina A din alimentele pe care le consumi și ar trebui să fie bine. Vezi aici de ce o doza prea mare de vitamina A in sarcina nu este sanatoasa pentru sanatatea bebelusului si in ce alimente se afla.

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,  - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: https://americanpregnancy.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII