In asteptarea Zanei Maseluta - legende si origini

In asteptarea Zanei Maseluta - legende si origini

In asteptarea Zanei Maseluta - legende si origini

Zâna Măseluță a devenit un simbol iconic al copilăriei, în același mod în care ne amintim noi cu drag de Moș Crăciun sau Iepurașul de Paște. Spre deosebire de ceilalți doi eroi mitologici ai folclorului modern, Zâna Măseluță există în religia și cultura multor societăți. Dar de unde a luat naștere această Zână Măseluță?

Și pentru că momentul mult așteptat se apropie, cu 2 dințișori ce se leagănă tot mai tare, plus unul foarte grăbit ce a ieșit înainte să cadă cel de lapte, am decis să mă informez din timp pentru întrebările ce vor urma: Cine este Zâna Măseluță? De ce vine noaptea? De ce ia dințișorii copiilor? De ce lasă ceva la schimb? Iată ce am găsit...

- vei citi:
Mituri antice legate de dinți
Tradiții cu Zâna Măseluță din întreaga lume
Zâna Măseluță din America
De ce ia Zâna Măseluță dinții?
De ce Zâna Măseluță lasă bani sub pernă?
De ce Zâna Măseluță păstrează dinții?
Cum arată Zâna Măseluță?

Mituri antice legate de dinți

Zâna Măseluță așa cum o știm noi acum este o creație relativ recentă, dar ca și alte mituri, a evoluat de-a lungul timpului. Există tradiții, legende și mituri care datează de milenii în ceea ce privește pierderea dinților copilului tău.

Tradițiile europene sugerează că, atunci când un copil își pierde un dinte de lapte, acesta este îngropat pentru a scuti copilul de greutățile din viața următoare. Vikingii, de exemplu, foloseau dinții copiilor și alte articole ale lor pentru a le aduce noroc în luptă.

Există, de asemenea, tradiția mai generală a unei zâne bune în Europa, care s-a "născut" din basmele și literatura populară din vremurile mai recente.
În cele din urmă, cea mai populară versiune a „zeității dinților” este imaginea unui șoarece, care ar intra în camerele copiilor și ar îndepărta dinții de lapte. Această tradiție este importantă în Rusia, Spania și în multe țări asiatice precum China.

Tradiții cu Zâna Măseluță din întreaga lume

În multe țări din nordul Europei, când cel de-al șaselea dinte al copilulu a căzut, acesta este răsplătit cu un cadou. În Franța, există un șoarece sau iepure care datează din secolul al XVII-lea, numit La Petite Souris. În țările latine, cel mai cunoscut personaj este Ratoncito Perez. Perez a devenit un simbol pop la propriu, apărând în desene animate și chiar având un muzeu dedicat lui la Madrid, Spania. Perez este folosit pentru a comercializa produse dentare copiilor, la fel  cum este Zâna Măseluță în Canada sau SUA.

Motivul pentru care șoricelul este sinonim cu atâtea tradiții din basmele dinților, este faptul că rozătoarelor le cresc dinții întreaga viață. Antropologii consideră un tip de „magie simpatică”.

În alte culturi, legenda variază și include castori, pisici, câini sau chiar veverițe. Alte tradiții includ ritualuri care datează de mii de ani în aproape fiecare cultură. Tradiții precum:

(1) aruncat dintele spre soare.
(2) aruncat dintele în foc.
(3) aruncat dintele înapoi printre picioare.
(4) aruncat dintele peste acoperișul unei locuințe.
(5) pus dintele într-o gaură de șoricel.
(6) îngropat dintele în pământ.
(7) ascuns dintele de animale.
(8) așezat dintele în interiorul scorburei unui copac sau în perete.
(9) dintele înghițit de mamă, copil sau animal de companie.

Zâna Măseluță din America

Zâna Măseluță așa cum o știm a fost inspirată de legenda șoarecului menționat anterior și de mitul zânei bune. În 1927 sau cam așa ceva, o carte a popularizat ceea ce ar considera a fi zână modernă a dinților. Legenda a fost obscură o perioadă, dar cu popularitatea personajelor din basmele lui Walt Disney, Zâna Măseluță a câștigat popularitate și a devenit rapid o prezență în majoritatea gospodăriilor.

Un sondaj realizat de Visa a descoperit că copilul mediu din Statele Unite primește 3,70 USD pe dinte. Unii părinți oferă mai mulți bani pentru dinți mai mari sau pentru primul / ultimul dinte căzut.

De ce ia Zâna Măseluță dinții?

Nimeni nu știe răspunsul exact la această întrebare și, deoarece povestea despre Zâna Măseluță a fost spusă de mulți oameni de-a lungul multor decenii, au apărut mai multe motive pentru care aceasta ia dințișorii.

Unii spun că Zâna Măseluță ia dinții, astfel încât să-i poată oferi copiilor care nu au dinți. Alții spun că Zâna Măseluță are nevoie de dinți pentru a construi castele albe, frumoase, pentru ca toate celelalte zâne ale dinților să trăiască, în timp ce alții spun că Zâna Măseluță are nevoie de dinți pentru a face praf de zână, pe care îl face prin zdrobirea dinților :)

De ce Zâna Măseluță lasă bani sub pernă?

Ideea de a schimba un dinte pentru monede își are originea în Scandinavia. Vikingii își plăteau copiii pentru fiecare dinte pierdut. Dinții erau apoi purtati pe coliere ca aducătoare de noroc în lupte. În timp ce ideea de a schimba un dinte pentru monede s-a răspândit rapid în tot restul Europei, un viking aprig, cu coarne, este de departe imaginea unei zâne care strânge dinți :)

De ce Zâna Măseluță păstrează dinții?

Folclorul spune că Zâna Măseluță păstrează dinții pentru propria plăcere personală. Aceasta este fascinată de dinți și îi ține la ea în castel ca ornamente care îi luminează camerele, mai ales dacă sunt dinți curați și strălucitori.

Unele versiuni ale folclorului spun că Zâna Măseluță păstrează dinții doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp după colectarea lor. Ea păstrează dinții în siguranță după ce i-a luat de sub perne, astfel încât să-i poată pune rapid pe cer înainte de a-și pierde strălucirea.

Cum arată Zâna Măseluță?

Legenda clasică a Zânei Măseluță este adesea prezentată în literatură ca o creatură zburătoare mică, cu aripi, care poartă o baghetă și presară praf de zână oriunde merge. Arată destul de asemănător cu Tinkerbell din poveștile lui Peter Pan și este uneori înfățișată purtând rochii frumoase și părul legat într-un coc

Copiii voștri ce știu despre Zâna Măseluță?

Fluorul: prieten sau dusman pentru dintii copilului?

Este bine sau nu sa dam copiilor nostri Zymafluor?  Iata ce trebuie sa stii despre efectele fluorului asupra sanatatii, ce rol are in protejarea dintilor de carii si mai ales care sunt ultimele stiri despre cum se administreaza.

De asemeni, pentru ca in Romania apa potabila nu contine fluor, este bine sa va consultati cu medicul stomatolog despre orice supliment care contine fluor. Avem multe alte informatii utile despre fluor si dintii copilului.

Despre fluor si dintii copilului mai cititi

Fluoroza dentara, inamicul copiilor

Fluorul, aliatul copiilor împotriva cariilor

Fluorul la copii, Pro sau Contra?

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII