Esti insarcinata? Iata 11 Alimente si bauturi de evitat in timpul sarcinii

Esti insarcinata? Iata 11 Alimente si bauturi de evitat in timpul sarcinii

Esti insarcinata? Iata 11 Alimente si bauturi de evitat in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, tot ce mananca mami ajunge in placenta si poate afecta sanatatea bebelusului. De aceea, este vital ca gravidutele sa aiba o alimentatie sănătoasă, să acorde o atenție deosebită la ceea ce mănâncă și să se asigure că vor evita alimentele și băuturile care ar putea afecta sanatatea bebelusului.

Anumite alimente trebuie consumate doar rar, în timp ce altele trebuie evitate complet.

Iată 11 alimente și băuturi de evitat în timpul sarcinii...

- vei citi:
1. Pește cu un conținut mare de mercur
2. Pește gătit necorespunzător sau crud
3. Carne crudă, gătită necorespunzător și cea prelucrată
4. Ouă crude
5. Organe
6. Cofeina
7. Germeni de legume
8. Produse alimentare nespălate
9. Lapte, brânză și suc de fructe nepasteurizat
10. Alcool
11. Preparate fast-food

Pentru sanatatea ta mami si mai ales pentru sanatatea micului pui de om din burtica ta iata 11 alimente și băuturi de evitat în timpul sarcinii...

1. Pește cu un conținut mare de mercur

Mercurul este un element extrem de toxic. Nu are un nivel de expunere sigur cunoscut și este cel mai frecvent întâlnit în apa poluată.

În cantități mai mari, poate fi toxic pentru sistemul nervos, sistemul imunitar și rinichi. De asemenea, poate provoca grave probleme de dezvoltare la copii.

Întrucât se găsește în mările poluate, peștii mari mari pot acumula cantități mari de mercur. Prin urmare, femeilor însărcinate li se recomandă să-și limiteze consumul de pește cu un conținut mare de mercur la cel mult 1 - 2 porții pe lună. Peștii cu cu un conținut mare de mercur includ rechinul, peștele spadă, macrou king, ton (în special tonul albacore).

Cu toate acestea, este important de reținut că nu toți peștii au un conținut ridicat de mercur - doar anumite tipuri. Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt importanți pentru copilul tău.

Citeste Ce peste avem voie sa consumam in timpul sarcinii

2. Pește gătit necorespunzător sau crud

Peștele crud, în special crustaceele, pot provoca mai multe infecții. Acestea pot fi virale, bacteriene sau parazitare, precum norovirus, Vibrio, Salmonella și Listeria. Unele dintre aceste infecții afectează doar mama, lăsând-o deshidratată și slăbită. Alte infecții pot fi transmise bebelușului nenăscut cu consecințe grave, sau chiar fatale.

Femeile însărcinate sunt în special sensibile la infecțiile cu Listeria. De fapt, femeile însărcinate sunt de până la 20 de ori mai susceptibile să se infecteze de Listeria decât populația generală. Această bacterie poate fi găsită în sol și în apă sau în plante contaminate. Peștele crud poate fi infectat în timpul procesării, inclusiv cel afumat sau uscat.

Listeria poate fi transmisă unui copil nenăscut prin placentă, chiar dacă mama nu prezintă semne de boală. Aceasta poate duce la naștere prematură, avort spontan, naștere și alte probleme grave de sănătate.

Prin urmare, femeile însărcinate sunt sfătuite să evite peștele crud și crustaceele (inclusiv sushi). Peștele crud și scoicile pot fi contaminate cu bacterii și paraziți. Unele dintre acestea pot provoca efecte negative asupra sănătății și pot dăuna atât mamei, cât și bebelușului nenăscut.

Citeste: Sunt gravida: pot manca sushi?

3. Carne crudă, gătită necorespunzător și cea prelucrată

Consumul cărnii crude sau gătite necorespunzător crește riscul de infecție cu mai multe bacterii sau paraziți, inclusiv Toxoplasma, E. coli, Listeria și Salmonella.

Bacteriile pot amenința sănătatea bebelușului nenăscut, ceea ce poate duce la moartea fătului sau la boli neurologice severe, inclusiv handicap intelectual, orbire și epilepsie.

În timp ce majoritatea bacteriilor se găsesc pe suprafața unor bucăți întregi de carne, alte bacterii pot rămâne în interiorul fibrelor musculare. Unele bucăți întregi de carne pot fi sigure de consumat atunci când nu sunt bine gătite. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai atunci când bucata de carne este întreagă sau netăiată și complet gătită.

Carnea tăiată, inclusiv burgerii, carnea tocată, carnea de porc și carnea păsărilor de curte, nu trebuie consumată niciodată crudă sau gătită necorespunzător. Hot-dogii sunt, de asemenea, motiv de îngrijorare. Acest tip de carne poate fi infectat cu diverse bacterii în timpul procesării sau depozitării.

Femeile însărcinate nu ar trebui să consume produse procesate din carne decât dacă au fost reîncălzite până la punctul de fierbere.

Citeste: Sunt gravida: pot manca bacon, afumaturi si salam?

4. Ouă crude

Ouăle crude pot fi contaminate cu Salmonella. Simptomele infecției cu Salmonella sunt de obicei experimentate doar de către mamă și includ febră, greață, vărsături, crampe stomacale și diaree. Cu toate acestea, în cazuri rare, infecția poate provoca crampe în uter, ceea ce duce la naștere prematură sau moartea fătului.

Alimentele care conțin de obicei ouă crude includ ochiurile, maioneza, cremele sau dressing-urile pentru salata.

Majoritatea produselor comerciale care conțin ouă crude sunt făcute cu ouă pasteurizate și sunt sigure pentru consum. Cu toate acestea, ar trebui să citiți întotdeauna eticheta pentru a vă asigura.

Femeile însărcinate ar trebui să gătească întotdeauna ouăle bine sau să utilizeze ouă pasteurizate.

5. Organe de animale

Organele sunt o mare sursă de mai mulți nutrienți. Printre aceștia se numără fierul, vitamina B12, vitamina A și cupru - toate fiind bune pentru o mamă și pentru copilul ei.

Cu toate acestea, consumul de prea multă vitamina A nu este recomandat în timpul sarcinii. Poate provoca toxicitate precum și niveluri de cupru anormal de ridicate, care pot duce la probleme la naștere și toxicitate hepatică.

Prin urmare, femeile însărcinate nu ar trebui să mănânce organe mai mult de o dată pe săptămână.

Citeste detalii aici Vitamina A si sarcina: rol si dozare

6. Cofeina

Cofeina este cea mai frecventă substanță psihoactivă din lume și se găsește în principal în cafea, ceai, băuturi răcoritoare și cacao. Citeste: Cofeina si sarcina

Femeilor însărcinate li se recomandă, în general, să-și limiteze aportul de cofeină la mai puțin de 200 mg pe zi sau aproximativ 2-3 cești de cafea. Cofeina este absorbită foarte repede și trece cu ușurință în placentă și la făt.

Deoarece bebelușii nenăscuți și placentele lor nu au principala enzimă necesară pentru a metaboliza cofeina, se pot acumula niveluri ridicate. S-a demonstrat că aportul ridicat de cofeină în timpul sarcinii limitează creșterea fătului și crește riscul de greutate scăzută la naștere.

Greutatea scăzută la naștere - definită ca fiind mai mică de 2,5 kg - este asociată cu un risc crescut de moarte la sugar și un risc mai mare de boli cronice la vârsta adultă, cum ar fi diabetul de tip 2 și boli de inimă.

7. Germeni de legume

Germenii de varză, inclusiv lucerna, trifoiul, ridichile și mugurii de fasole mung, pot fi contaminate cu Salmonella - bacteriile pot intra în seminte înainte ca germenii să înceapă să crească.

Mediul umed impus de semințe pentru a începe să încolțească este ideal pentru aceste tipuri de bacterii și sunt aproape imposibil de spălat.

Din acest motiv, femeile însărcinate sunt sfătuite să evite complet germenii.

8. Produse alimentare nespălate

Suprafața fructelor și legumelor poate fi contaminată cu mai multe bacterii și paraziți. Acestea includ Toxoplasma, E. coli, Salmonella și Listeria, care pot fi "achiziționate" din sol sau prin manipulare. Contaminarea poate apărea în orice moment în timpul producției, recoltei, prelucrării, depozitării, transportului sau comerțului.

Bacteriile pot dăuna atât mamei, cât și copilului nenăscut. Unul din paraziți foarte periculoși care poate rămâne pe fructe și legume este numit Toxoplasma.

Majoritatea persoanelor care au Toxoplasmoză nu au simptome, în timp ce altele pot simți că au gripă de o lună sau mai mult. Citeste si Toxoplasmoza si saricina

Majoritatea sugarilor care sunt infectați cu Toxoplasma încă din pântec nu au simptome la naștere. Cu toate acestea, simptome precum orbirea sau dizabilitățile intelectuale se pot dezvolta mai târziu în viață. Mai mult decât atât, un procent mic de nou-născuți infectați au o gravă afectare a ochilor sau a creierului la naștere.

În timp ce sunteți însărcinată, este foarte important să minimizați riscul de infecție prin clătirea completă, curățarea sau gătirea fructelor și legumelor.

9. Lapte, brânză și suc de fructe nepasteurizat

Laptele crud și brânza nepasteurizată pot conține o serie de bacterii dăunătoare, inclusiv Listeria, Salmonella, E. coli și Campylobacter. Același lucru este valabil și pentru sucul nepasteurizat, care este, de asemenea, predispus la contaminarea bacteriană. Aceste infecții pot avea toate consecințe care pun viața în pericol pentru un copil nenăscut.

Bacteriile pot fi naturale sau cauzate de contaminare în timpul colectării sau depozitării. Pasteurizarea este cea mai eficientă metodă de a ucide orice bacterii dăunătoare, fără a schimba valoarea nutrițională a produselor.

Pentru a minimiza riscul de infecții, femeile însărcinate sunt sfătuite să consume numai lapte pasteurizat, brânză pasteurizată și suc de fructe pasteurizat.

10. Alcool

Se recomandă femeilor însărcinate să evite complet consumul de alcool, deoarece crește riscul de avort și naștere prematură. Chiar și o cantitate mică poate avea un impact negativ asupra creierului copilului. De asemenea, poate provoca sindromul de alcool fetal, care implică deformări faciale, defecte cardiace și dizabilitate intelectuală.

Deoarece nu s-a dovedit că un anumit nivel de alcool este sigur în timpul sarcinii, este recomandat să îl evitați cu totul. Femeile însărcinate nu ar trebui să bea alcool!

Citeste: Alcoolul si sarcina

11. Preparate fast-food

Sarcina este o perioadă de creștere rapidă. Drept urmare, femeile însărcinate au nevoie de cantități crescute de mulți nutrienți esențiali, inclusiv proteine, acid folic și fier. Totuși, chiar dacă mâncați pentru doi, nu aveți nevoie de două ori mai multe calorii - aproximativ 350-500 de calorii în plus pe zi în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru ar trebui să fie suficiente.

O dietă optimă pentru sarcină ar trebui să conste în principal din alimente proaspete, cu o mulțime de nutrienți pentru a satisface nevoile mamei și ale copilului în creștere.

Mâncarea procesată este în general săracă în nutrienți și bogată în calorii, zahăr și grăsimi adăugate. Mai mult, zahărul adăugat a fost legat de un risc crescut de a dezvolta mai multe boli, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

În timp ce unele creșteri în greutate sunt necesare în timpul sarcinii, creșterea în greutate în exces a fost legată de multe complicații și boli. Acestea includ un risc crescut de diabet gestațional, precum și complicații la naștere. De asemenea, vă poate crește riscul de a avea un copil supraponderal. Acest lucru cauzează probleme de sănătate pe termen lung, deoarece copiii supraponderali sunt mult mai susceptibili să devină adulți supraponderali.

Consumul alimentelor procesate în timpul sarcinii poate crește riscul de creștere în greutate în exces, diabet gestațional și complicații. Acest lucru poate avea implicații asupra sănătății pe termen lung pentru copil.

Este întotdeauna recomandată o igienă și pregătire adecvată a alimentelor, în special în timpul sarcinii. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna ușor de făcut, deoarece unele alimente pot fi deja contaminate atunci când le cumpărați.

Din acest motiv, este mai bine să evitați pe cât posibil alimentele din această listă. Sănătatea mamei și cea a copilului nenăscut ar trebui să fie pe primul loc.

15 alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie in timpul sarcinii

alimentatie sarcina

 

Cand vorbim despre alimentatia sanatoasa din timpul sarcinii, s-ar parea sa avem de a face cu multe "nu aveti voie" sau "trebuie sa" legat de consumul unor alimente care imbunatatesc sanatatea, atat a mamei, cat si a copilului.

Iata 15 alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie in timpul sarcinii. 

 

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII