Am ales să nasc prin cezariană și nu regret nici o clipă - confesiunile unei mămici

Am ales sa nasc prin cezariana si nu regret nici o clipa - confesiunile unei mamici

Am ales să nasc prin cezariană și nu regret nici o clipă - confesiunile unei mămici

Am observat că in general, dacă esti insarcinată si spui altor femei ca vrei să nasti prin cezariană - te alegi cu niste sprâncene ridicate (pe post de uimire scandaloasă) si vei avea parte de  "sfaturi medicale" nesolicitate și inexacte...Eu am născut primul copil natural si al doilea prin cezariană si am fost perfect constientă de alegerea modului in care voi naște.

Știu asta pentru că am ales să nasc prin cezariană al doilea copil, după ce am experimentat o naștere vaginală care a fost mai mult ca o experiență terifiantă fără sfârșit...

- vei citi:
Am experimentat ambele tipuri de naștere
Există multe motive pentru alegerea unei cezariene
Judecata în jurul unei nașteri prin cezariană m-ar putea urmări toată viața...
Oricum vei naște, indiferent dacă este alegerea ta sau nu, fii mândră de tine

Am experimentat si nasterea vaginala si cea prin cezariana

Daca esti insarcinata si vei spune (femeilor desigur) ca vei naște natural vei primi laude cu privire la cât de curajoasă ești. Dar spune cuiva că naști prin cezariană și s-ar putea să te întâmpine cu mai puțină căldură și o prelegere despre creșterea riscul unui nasteri prin cezariana, despre beneficiile nașterii vaginale, despre cat de bine te vei lega cu copilul daca nasti vaginal - etc...

Există multe motive pentru alegerea unei cezariene, inclusiv pentru că ți se pare potrivită pentru tine

Prima mea naștere, o naștere vaginală, m-a lăsat cu leziuni, asa ca am decis că nu vreau să repet procesul, mai ales pentru că nimeni nu se astepta la acest tip de probleme și, de asemenea, pentru că mi-a ridicat riscul de probleme uroginecologice atât la momentul respectiv, cât și mai târziu în viaţă.

Puteti crede ca sunt nebună, dar îmi prețuiesc continența urinară. Și o cezariană mi-a oferit o modalitate de a reduce acest risc. Nu mă interesează părerile oamenilor cu privire la faptul că mi-am privat copilul de expunerea la microbii din canalul de naștere. La urma urmei, sunt singura care trebuie să trăiască cu consecințele oricăror alte pagube pe care un bebeluș le-ar putea provoca la naștere.

Așa cum se întâmplă, cezariana a decurs perfect, fără durere și mai bine încă, fără traumatisme la naștere. A fost versiunea mea de naștere ideală.

Citeste Nasterea prin cezariana: cum decurge si ce spune medicul (cu video)

Ceea ce nu am anticipat este că judecata în jurul unei nașteri prin cezariană m-ar putea urmări toată viața...

Chiar nu am nevoie sa mi se arunce în față acest lucru mereu, chiar și la o întâlnire in parc cu alte prietene... Iar aceasta este o conversație reală pe care am avut-o cu un medic anul acesta, după 8 ani.

S-a născut normal?” întreabă doctorul. (Eram acolo pentru un tratament al infecției la urechi a fiicei mele, dar medicul era hotărât să ia un istoric amănunțit.)
Da, o naștere normală” Am spus, dornică să se termine mai repede.
"O naștere vaginală normală?" a întrebat.
Nu, o naștere normală prin cezariană.” Am zâmbit ferm.
Aceasta nu este o naștere normală”, a susținut el.

Trebuie să pun sub semnul întrebării opiniile oamenilor, cum ar fi acest medic, că nașterile prin cezariană nu sunt „normale”.

Aproape jumătate dintre româncele gravide aleg să nască prin cezariană, însa opţiunea lor nu este văzută cu ochi aprobatori de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care spun că această intervenţie ar creşte riscul de diverse afecţiuni atât pentru gravidă, cât şi pentru făt şi că ar trebui realizată doar în anumite situaţii.

Bebeluşii nascuţi prin cezariana nu sunt expusi unui risc major de îmbolnavire. Grija majora a medicilor vizavi de operaţia de cezariană este insa folosirea anesteziei, care poate da gravidei reacţii adverse severe.

>>În SUA, 33% din nașteri sunt prin cezariană, iar în unele părți ale țării, acestea ajung la 70%. Aceste statistici sugerează că pentru femeile din aceste zile o cezariană este destul de normală.

Unele nașteri vaginale decurg bine și probabil sunt experimentate la fel de normal pentru acele mămici. Dar pentru altele nu.
Există o diferență mare între o cezariană planificată și una de urgență sub anestezie generală după 24 de ore de travaliu.

Oricum vei naște, indiferent dacă este alegerea ta sau nu, fii mândră de tine

Dacă cezariana este nașterea pe care o dorești și te ajută la ameliorarea anxietății sau la rezolvarea unei potențiale probleme, nu lua în seamă judecățile oamenilor. Nu am absolut niciun regret și continui să o consider una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat pentru mine.

În plus, hotărârea îmi oferă șansa de a pleda drepturile femeilor de a avea alegeri asupra propriului corp.

Fiecare naștere este o minune, indiferent dacă a fost vaginală sau prin cezariană. Ambele moduri duc la momentul incredibil și de nedescris al intâlnirii copilului.

Cu toate acestea, oricum vei naște, indiferent dacă este alegerea ta sau nu, fii mândră de tine. Tu ești uimitoare. Ai crescut copilul timp de 9 luni și îl îngrijești în fiecare zi.

► Citeste Cezariana este o rana pe uter. Iata cum te vei recupera acasa si 6 lucruri de care trebuie sa ai grija - sfatul medicului ginecolog

Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana a devenit mult mai solicitata in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Insa, nasterea naturala ofera femeilor o recuperare rapida, o sansa redusa la infectii si leziuni de la operatie. Pentru copil, riscul vatamarii este mai mic, existand un risc mai mare de respiratie ingreunata neonatala la copiii nascuti prin cezariana.

Iata insa o serie de explicatii foarte utile - data de o mama, medic american - despre cand ar trebui sa spuna femeile insarcinate NU la nasterea prin cezariana si mai ales DE CE.

 Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda

Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana

Despre recuperarea dupa cezariana, mai poti citi

Recuperarea dupa cezariană: lucrurile pe care nu ți le spune nimeni

Constipatia dupa nastere: cauze si ce e de facut

Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament

Autor: Aura B. - o mamica de la Desprecopii, Timisoara - pentru Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Anca
    Ancatrimis la 7/6/2020

    Am nascut prin cezariana, fiindca mi-am dorit asta pentru mine şi fetiţa mea. De ce?...Mi se pare inutil sa fim supuse unei suferinţe cand exista metode prin care aceasta sa nu existe. Nu ştiu cum e cu naşterea naturala, dar eu într-o saptamâna eram ca noua iar fetiţa nu a avut niciun fel de problema medicala. In jurul meu, au fost colege şi prietene care au nascut natural şi îmi recomandau sa nasc tot natural, deşi multe dintre ele au avut probleme cu incontinenţa urinara, dureri insuportabile la naştere, taieturi şi altele iar copilul fie s-a nascut cu deplasare de şold, fie cu capul deformat, fie la limita cu lichidul amniotic, fiind tras cu forcepsul sau cu cordonul ombilical în jurul gâtului de aproape se sufoca. Eu recomand din suflet cezariana!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adela
    Adelatrimis la 4/6/2020

    Am nascut natural primul copil. Travaliul a fost cumplit insa nu asta m-a speriat ci faptul ca a iesit cu capul alungit, fara sa respire normal (a avut nevoie de balon) si ca superman ( capul pe spate si o mana inainte). M-au taiat jos, 2 luni nu am stat in fund si 6 luni nu am simtit nevoia de a urina, mergeam la baie pt ca stiam ca beau multa apa si vedeam cum trec orele. Plus ca m-am ales cu o miopie. Acum este bebe 2 pe drum si vreau cezariana pentru copil si pt mine.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII